Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

"ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ": ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ...


Κι άλλο ένα λιθαράκι στην Ευρώπη-Φρούριο, βάζουν με τη νέα κοινοτική οδηγία που προωθείται προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτές τις μέρες.
Τι προβλέπει αυτή η οδηγία;
· γενικεύει το μέτρο της σύλληψης και άμεσης απέλασης όσων κατοικούν και εργάζονται παράνομα σε ευρωπαϊκές χώρες.
· Νομιμοποιεί την φυλάκιση με σκοπό την απέλαση μέχρι και 18 μήνες!
· Επιβάλει ως πρόσθετη ποινή την 5ετή (!) απαγόρευση επιστροφής σε ευρωπαϊκό έδαφος.
· Επιτρέπει ακόμη και την κράτηση ανήλικων παιδιών, αναγνωρίζοντάς τους όμως δικαίωμα στην εκπαίδευση και το παιχνίδι!
Προσπαθούν να πείσουν ότι με τέτοια μέτρα προστατεύουν την «εσωτερική ασφάλεια» των ευρωπαίων πολιτών… Στην πραγματικότητα όμως κλείνουν πονηρά το μάτι στις πιο ακραίες ρατσιστικές αντιλήψεις. Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν:
· στο θάνατο 11.120 μεταναστών από το 1988 έως το τέλος του 2006, στην προσπάθειά τους να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα
· από αυτούς 3.870 αγνοούνται στη θάλασσα.
· στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, 766 άνθρωποι πέθαναν και άλλοι 402 αγνοούνται. (Σε αυτούς πρέπει να προσθέσουμε τουλάχιστον άλλους 120 νεκρούς και αγνοούμενους, που προστέθηκαν ως τον Οκτώβριο του 2007).
Στοιχεία από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 29/11/2007
Αυτόν τον «ακήρυχτο» πόλεμο, μόνο εμείς μπορούμε να τον σταματήσουμε!

ΠΡΟΑΣΤΙΑ ΠΑΡΙΣΙΟΥ: Η ΟΡΓΗ ΞΕΧΕΙΛΙΣΕ


Δύο νεολαίοι Αλγερινής καταγωγής 15-16 χρονών, έπεσαν νεκροί μετά από σύγκρουση της μοτοσυκλέτας τους με περιπολικό της αστυνομίας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, στη συνοικία Βιλιέ-λε-Μπελ, περίπου 20 χλμ βόρεια του Παρισιού.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων η μηχανή στην οποία επέβαιναν τα παιδιά χτυπήθηκε από πίσω από το περιπολικό, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το σημείο του δυστυχήματος αλλά το αυτοκίνητο δεν έπαιρνε μπρος, οπότε και το παράτησαν δίπλα στα τραυματισμένα παιδιά τρέχοντας με τα πόδια.

Αυτή ήταν η θρυαλλίδα για να επαναληφθούν γενικευμένες συγκρούσεις στα προάστια, δεν έφτασαν όμως το μέγεθος της εξέγερσης του χειμώνα του 2005.

Όσο η υποβάθμιση, η ανεργία, η φτώχεια και η καταστολή, θα συνεχίζουν, τόσο η οργή χιλιάδων νεολαίων, της δεύτερης γενιάς μεταναστών, θα βράζει και θα εκρήγνυται...

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

ΚΑΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

To παρακάτω κείμενο αποτελεί γραπτή απάντηση της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη σε πρόσκληση της εκπομπής της Σεμίνας Διγενή TOP STORIES στη ΝΕΤ για απευθείας τηλεοπτικό διάλογο με μέλη της νεοφασιστικής Χρυσής Αυγής
Αρνούμαστε τη συμμετοχή μας σε διάλογο με τους νεοφασίστες για μια σειρά πολύ απλούς λόγους: 1. Δεν υπάρχει πεδίο πολιτικής συζήτησης με υμνητές του Χίτλερ, της σβάστικας, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της άριας φυλής και δικτατορικών καθεστώτων που ματοκύλισαν την ανθρώπινη ιστορία. Ποια συζήτηση μπορείς να κάνεις με άτομα που ουσιαστικά αποτελούν μέλη συμμορίας του απλού ποινικού δικαίου με καταδίκες για βομβιστικές επιθέσεις, μαχαιρώματα, δολοφονικές επιθέσεις σε ανθρώπους επειδή είχαν διαφορετικό χρώμα, εθνική καταγωγή ή άποψη. 2. Μέλη της οργάνωσής μας έχουν δεχτεί επιθέσεις από οπλισμένα με λοστούς, σιδερογροθιές και μαχαίρια, μέλη της Χ. Αυγής, και στάλθηκαν στο νοσοκομείο, πράγμα που έχει επίσης συμβεί με μέλη άλλων οργανώσεων.* Τι νόημα μπορεί να έχει ο «διάλογος» ή η «πολιτική αντιπαράθεση» με αυτούς; 3. Δεν θέλουμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εμφανιστούν με το προσωπείο μιας ακόμα πολιτικής άποψης που απλά και μόνο «αγαπάει την πατρίδα» προκειμένου να ξεγελάσουν την κοινή γνώμη μέσω των ΜΜΕ και να στρατολογήσουν υποστηρικτές των εμετικών τους στόχων ειδικά από το χώρο της νεολαίας. 4. Ο φασισμός δεν είναι μια ακόμα πολιτική άποψη αλλά οργανωμένο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος, ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, ο Φράνκο κ.α έδειξαν στην πράξη τι θέλουν να κάνουν οι φασίστες άμα δυναμώσουν. Δεν φοβόμαστε την πολιτική αντιπαράθεση με εθνικιστικές και ξενοφοβικές απόψεις. Αυτού του είδους την αντιπαράθεση την κάνουμε για πολλά χρόνια τώρα σε όλα τα επίπεδα με εκφραστές αυτών των απόψεων (π.χ. βουλευτές του ΛΑΟΣ κτλ) Η άρνησή μας να συμμετέχουμε σε διάλογο με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής συγκεκριμένα δεν έχει να κάνει με την άρνηση της ελεύθερης διαπάλης ιδεών και απόψεων. Αλλά με την προσπάθειά μας να απονομιμοποιήσουμε το φασισμό και να κάνουμε πράξη το αίτημα εκατομμυρίων αγωνιστών του αντιφασιστικού κινήματος που γνώρισαν στο πετσί τους τον «διάλογο» των SS, της Γκεστάπο και των μελανοχιτώνων: ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Θεωρούμε πως τα ΜΜΕ που θέλουν να αποκαλύψουν το φασισμό και να στηρίξουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας μας, χρειάζεται απλά να παρουσιάζουν τα γεγονότα της δράσης και της ιστορίας αυτών των οργανώσεων. Αυτά μιλούν από μόνα τους. Τίποτα άλλο δεν χρειάζεται. Κάθε κάλεσμα για «διάλογο» αποκρύβει τον πραγματικό χαρακτήρα αυτών των οργανώσεων. ΑΘΗΝΑ 8.11.07
* Μερικά από τα θύματα επιθέσεων Χρυσαυγιτών · Αλέξανδρος Πραντούνας 3/10/2002: επίθεση με μαχαίρι στα ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ · Πάρης Χρυσός 15/11/2002: επίθεση με μαχαίρι στην οδό Σολωμού · Κουσουρής, Φωτιάδης, Καραμπατσόλης 16/6/98: Έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων δολοφονική επίθεση με ρόπαλα από ομάδα 10 χρυσαυγιτών με επικεφαλής τον Περίανδρο Ανδρουτσόπουλο που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 21 χρόνων.

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΘΥΜΑ ΤΟΥ Π.ΚΑΖΑΚΟΥ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (16/01/07)
Οκτώ χρόνια ζει βιδωμένος στην αναπηρική καρέκλα. Με μια σφαίρα καρφωμένη στη σπονδυλική του στήλη. Παράλυτος από τη μέση και κάτω, ο 34χρονος σήμερα Μοχάμαντ Σαρίφ, Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας από το Ιράκ, θύμα μιας παράλογης ρατσιστικής βίας, απαιτεί από την ελληνική κοινωνία ό,τι δικαιούται: μια αξιοπρεπή ζωή.
Τη δυνατότητα αυτή του τη στέρησε, απροσδόκητα και βάναυσα, το 1999, ο Παντ. Καζάκος. Τότε που επί ένα ολόκληρο βράδυ, σ' ένα πρωτοφανές «σαφάρι» θανάτου, πυροβολούσε αδιάκριτα όποιον αλλοδαπό έβρισκε μπροστά του. Δύο από τα θύματά του έπεσαν νεκρά και άλλα τέσσερα (ανάμεσά τους και ο Σαρίφ) έμειναν ισοβίως ανάπηρα.
Εκτοτε, το ελληνικό κράτος συμπεριφέρεται απέναντί του με μια περίεργη αίσθηση συνενοχής. Του απένειμε, ως πράξη φιλανθρωπίας μάλλον παρά ως ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης, το προνοιακό επίδομα των 900 ευρώ το δίμηνο. Και αυτό είναι όλο. Με αυτά τα χρήματα, 450 ευρώ τον μήνα δηλαδή, καλείται να τα βγάλει πέρα ένας άνθρωπος με ισόβια αναπηρία και καμία άλλη στήριξη στην Ελλάδα. Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε και με τα άλλα θύματα του Καζάκου.
Ομως από εκείνη τη μαύρη νύχτα του 1999 μέχρι σήμερα, ο Μοχάμαντ στριφογυρίζει το ανήμπορο σώμα του πάνω στην αναπηρική καρέκλα χωρίς να βρίσκει τις απαντήσεις που ζητά. «Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για μένα. Το μόνο που ζητώ είναι να μπορώ να ζήσω αξιοπρεπώς», λέει σήμερα με απόγνωση στην «Ε».
Και εάν δεν ήταν το Δίκτυο Μεταναστών που τον στήριξε όλο αυτό καιρό, με σημαντική χρηματική βοήθεια, πιθανότατα ο Μοχάμαντ θα κοιμόταν στα πάρκα, πεταμένος και εκείνος στο περιθώριο της ζωής, ανίκανος να εξασφαλίσει στοιχειωδώς τα προς το ζην. Με σημαντική εξαίρεση τον τότε αντιπρόεδρο του ΙΚΑ Αργ. Καρρά, που τον βοήθησε αποτελεσματικά, την πρώτη περίοδο της ταλαιπωρίας του, τα πράγματα για αυτόν θα ήταν σίγουρα ακόμη δυσκολότερα.
Η μισή του ζωή, μετά το 1999, είχε όμως και άλλες περιπέτειες. Επειτα από ένα σύντομο ταξίδι στη Γερμανία, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, συνελήφθη στο Βέλγιο και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 4 ετών για διευκόλυνση λαθραίας εισόδου σε άλλους. «Τους είπα ότι δεν έχω καμία σχέση αλλά δεν έγινε τίποτα», λέει. Εμεινε δύο χρόνια σε ειδικό κελί απομόνωσης, πριν αποφυλακισθεί και απελαθεί στην Ελλάδα. Οταν επέστρεψε και διεκδίκησε το επίδομά του για τα δύο αυτά χρόνια απουσίας του, δεν το εισέπραξε ποτέ.
Η δικαστική του περιπέτεια στο Βέλγιο προκάλεσε όμως παρενέργειες και στη χώρα μας. Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αρνείται να του ανανεώσει το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, το οποίο του είχε αναγνωρίσει μετά τη ρατσιστική επίθεση...
...Αυτό που ο ίδιος ζητά είναι να βοηθηθεί οικονομικά, αφού δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του. Το κράτος πρόνοιας, άλλωστε, σε τέτοιες περιπτώσεις δικαιώνει απόλυτα τον ρόλο του. Προς το παρόν, ο Μοχάμαντ μένει στο Χαϊδάρι, σε σπίτι που νοικιάζει με φίλους του...

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2007

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 34 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...

Όχι απλά αγέραστη, αλλά επίκαιρη, παραμένει η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Να 'μαστε όλοι στην πορεία. προσυγκέντρωση: πλατεία Κλαυθμώνος, 3.00 μμ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2007

ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ YRE

Η καταγγελία της YRE για τους 300 υποψήφιους μαθητές μετανάστες στην περιοχή του Πειραιά, που ένα χρόνο τώρα δεν έχει βρεθεί αίθουσα για να κάνουν μαθήματα, είχε μεγάλο αντίκτυπο. Εκτός από την κάλυψη με άρθρα στον ημερήσιο τύπο (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΘΝΟΣ κ.λ.π.), με συνεντεύξεις στον Ρ/Σ 105,5 με προβολή από τα πιο βασικά site για μεταναστευτικά νέα (www.diavatirio.net), την Δευτέρα 12 Νοέμβρη, κατατέθηκε το θέμα και με την μορφή επερώτησης στην βουλή από τον κ.Φ.Κουβέλη (ΣΥΡΙΖΑ). Ταυτόχρονα υπήρξαν και προσφορές από τοπικές κινήσεις κατοίκων ή άτομα να βοηθήσουν για την εύρευση αιθουσών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Βέβαια το πιο σημαντικό παραμένει να αλλάζουμε και τις πολιτικές των πιο χοντρόπετσων, που πάντα είναι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός.

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: "Μην μάθεις ποτέ ...μετανάστη ελληνικά γράμματα"

Συνέβηκε κι αυτό…. Ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης –ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων), της περιφέρειας Πειραιά, κ. Ιωάννης Στάθης, απευθύνθηκε στην οργάνωση μας για να καταγγείλει, την απελπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά στο πρόγραμμα «Εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης σε εργαζόμενους μετανάστες», του οποίου τυγχάνει υπεύθυνος. Επί σειρά μηνών, όντας έχοντας συγκεντρώσει 300 υποψηφίους μετανάστες-μαθητές, αδυνατεί να βρει χώρο για τα μαθήματα, είτε γιατί δεν του παραχωρούνται από τις σχολικές μονάδες της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης είτε γιατί σκόπιμα αδρανεί ο κρατικός μηχανισμός. Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή μεταναστών σε αυτό το πρόγραμμα, με βάση τον τελευταίο νόμο του υπ.εσωτερικών (Ν.3386/2005), και η πιστοποίηση με εξετάσεις των γνώσεων τους στην ελληνική γλώσσα και ιστορία, θεωρείται απαραίτητη για να αναβαθμίσουν τις άδειες παραμονής τους σε μεγαλύτερης διάρκειας (5ετία, 10ετία, αόριστη). Παρόλα αυτά όπως καταγγέλλει ο κ. Στάθης, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, δεν υπάρχουν ούτε καν αίθουσες, πόσο μάλλον όσα άλλα χρειάζονται… Στην ίδια επιστολή του ο κ. Στάθης εξηγεί πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν καλύπτει λειτουργικά έξοδα (π.χ. ενοικίαση χώρων, πληρωμή ρεύματος κ.λ.π.) αφού αυτές οι παροχές αποτελούν σαφή υποχρέωση του κράτους (το ΙΔΕΚΕ υπάγεται στο υπ. Παιδείας). Σε όλες τις προσπάθειες του κ. Στάθη να βρει αίθουσες σε σειρά σχολείων της περιοχής (Γενικό Λύκειο Καστέλας, Γυμνάσιο Καστέλας, 2ο Γυμνάσιο Πειραιά, Πειραματικό Δημοτικό της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας κ.λ.π.), είτε επικοινωνώντας με υπεύθυνους εκπαιδευτικών θεμάτων (όπως του δήμου Δραπετσώνας), είτε με Σχολικές Επιτροπές, το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Είτε απαιτούσαν πληρωμή λειτουργικών εξόδων (από ποιους;;;), είτε αρνούνταν για λόγους όπως π.χ. κακή υγιεινή μεταναστών(!!), προβλήματα ασφάλειας για έλληνες μαθητές(!!), είτε κάποιοι άλλοι διάλεγαν την πλήρη σιωπή!! Προφανώς το υπ. Εσωτερικών και Παιδείας αποδεικνύουν και σ’ αυτή την περίπτωση το είδος της μεταναστευτικής πολιτικής που προκρίνουν: περισσή υποκρισία και ευχολόγια απ’ έξω κι από μέσα ομηρία των μεταναστών, στέρηση των δικαιωμάτων τους, αναγνώριση τους μόνο ως αναλώσιμο φτηνό εργατικό δυναμικό! Και τελικά αυτός ο λεπτεπίλεπτος κρατικός ρατσισμός και η πολιτική των διακρίσεων καταλήγουν να είναι πιο χυδαίοι και προκλητικοί! Από την πλευρά μας δηλώνουμε πως ο κοινός αγώνας ελλήνων και μεταναστών για ισότητα δικαιωμάτων αλλά και για περισσότερα δικαιώματα για όλους μας, είναι μονόδρομος.

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Γνωστή ελληνική εφημερίδα της ακροδεξιάς, ο «Ελεύθερος κόσμος», http://elkosmos.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=854&Itemid=1, έχει δημοσιεύσει, στις 26 Οκτωβρίου, άρθρο που καλύπτει τη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Μιλάνο στα γραφεία της Forza Nuova & European National Front. Από εκεί ανακοινώθηκε ότι η Forza Nuova και το γερμανικό NPD, ανακοίνωσαν σειρά κοινών εκδηλώσεων για την επόμενη χρονιά. Μία από αυτές είναι και μία κατασκήνωση που θέλουν να κάνουν το ερχόμενο καλοκαίρι στην Κύπρο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Αυτή η σημαντική πολιτική δράση, σε συνεργασία με Ελληνικά και Κυπριακά κινήματα θα λάβει χώρα ως διαμαρτυρία για τις κατεστραμμένες Εκκλησίες, τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που έχουν διωχθεί από την γη τους και σαν αντίδραση στο γεγονός ότι η κατοχή του 40% της Κύπρου, αποτελεί εισβολή της Τουρκίας σε Ευρωπαϊκό έδαφος.» Το θέμα αυτό το ανέδειξε ένας δημοσιογράφος, ο Γιώργος Πήττας, το περασμένο Σάββατο στην εφημερίδα Πολίτης. Αυτός με τη σειρά του το βρήκε από το www.apoellas.com. Πρόκειται για ένα φόρουμ που διατηρούν κάποιοι οπαδοί της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΕΛ, όπου βρίσκεις από υποστηρικτές του Μεταξά μέχρι εβραιοφάγους και τα γνωστά. Σε αυτά τα πλαίσια φτιάχτηκε κι ένα ειδικό θεματικό blog. http://www.stopfascistcamp.blogspot.com/. Εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα να γράφονται από διάφορους κείμενα για το θέμα. Δεν έχουμε ακόμα πιο συγκεκριμένη πληροφόρηση ως προς τον ακριβή χρόνο ή τόπο όπου σχεδιάζουν να κατασκηνώσουν. Ότι το έχουν εξαγγείλει είναι σίγουρο – υπάρχει και στην επίσημη σελίδα της Ιταλικής φασιστικής οργάνωσης Forza Nuova. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε καμιά διάθεση ή πρόθεση για να τους αφήσουμε να το κάνουν αυτό. Η εμπειρία στην Ελλάδα, πριν δύο χρόνια, έδειξε ότι είναι εφικτό να ακυρωθεί και εδώ η κατασκήνωσή τους, και (κυρίως) να εμπλακεί η τοπική κοινωνία σε αυτό. Το πλεονέκτημα μας είναι ότι οι Κύπριοι φασίστες το διαφήμισαν αρκετά νωρίς ώστε να γίνει γνωστό και μας δίνουν το πλεονέχτημα του χρόνου. Α.Κ. Νεολαία ενάντια στον Εθνικισμό -Κύπρος