Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ!

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο η ντιρεκτίβα του αίσχους με 369 ψήφους υπέρ, 206 κατά και 109 αποχές, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις της Αριστεράς, εκατοντάδων μη κυβερνητικών οργανώσεων, κυβερνήσεων τρίτων χωρών, της Εκκλησίας και σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.
Αυτή η ντιρεκτίβα:
* χειροτερεύει την νομοθεσία τουλάχιστον για τα 2/3 των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας
* ορίζεται ο μέγιστος χρόνος κράτησης των παράνομων μεταναστών πριν την επαναπροώθηση στους 18 μήνες
* επιτρέπεται η απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων και η προώθηση προς τρίτη χώρα "τράνζιτ", χωρίς τη συναίνεση του μετανάστη
* θεσπίζεται πενταετής απαγόρευση επανεισόδου
* μειώνονται οι εγγυήσεις για ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και δίκαιης αντιμετώπισης
Tις αντιρρήσεις τους για το περιεχόμενο της νέας οδηγίας έχουν ήδη εκφράσει 44 κυβερνήσεις Aφρικανικών και Nοτιοαμερικανικών χωρών, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Kόσμου και το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επαγγελματικές και επιστημονικές ενώσεις, συνδικάτα, Εκκλησίες και πλήθος πολιτών, καλλιτεχνών και ακαδημαϊκών. Ήδη έχουν συνυπογράψει έκκληση για την απόρριψη της οδηγίας περισσότεροι από 50 χιλιάδες πολίτες στο ίντερνετ, καθώς και γνωστοί καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί, όπως ο Nομπελίστας συγγραφέας Nτάριο Φο, ο σκηνοθέτης Πέντρο Aλμοδοβάρ, ο τραγουδιστής Mάνου Tσάο και οι ηθοποιοί Πενέλοπε Kρουζ και Xαβιέ Mπαρδέμ.
Η ψήφιση αυτής της οδηγίας για μας δεν αποτελεί το τέλος αυτής της συζήτησης, αλλά μόνο την αρχή της πανευρωπαϊκής αντίστασης, απέναντι στην Ευρώπη-Φρούριο. Εξάλλου όλοι αυτοί οι κύριοι ούτε που μας ρώτησαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: