Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΘΑΡΣΗΣ" ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ριζοσπάστης" (01/11/08)
Σχέδιο διωγμού των μεταναστών που ζουν στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται - όπως όλα δείχνουν - σε πλήρη εξέλιξη από την κυβέρνηση, τη νομαρχία, το δήμο και την αστυνομία, που αξιοποιούν υπαρκτά προβλήματα. Μάλιστα, αυτό το σχέδιο, εκτός από συλλήψεις, αστυνομική βία, κλίμα τρομοκράτησης, μέτρα που στερούν από τους μετανάστες ακόμα και να φάνε ένα πιάτο φαΐ, περιλαμβάνει και την προσπάθεια των αρμόδιων φορέων να στρέψουν τους ίδιους τους κατοίκους και τους εμπόρους - ανοιχτά πια - ενάντια στους μετανάστες.
Τελευταίο κρούσμα αυτού του σχεδίου αποτελούν οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε πολυκατοικίες του κέντρου, όπου μένουν μετανάστες, που πραγματοποίησε προχτές το μεσημέρι κλιμάκιο της νομαρχίας με επικεφαλής τον νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, με πρόσχημα τα υγειονομικά προβλήματα. Πρόκειται για πολυκατοικίες στις οδούς Βερανζέρου, Μενάνδρου και Σατωβριάνδου. Πριν από 10 μέρες έλεγχος είχε γίνει και σε ξενοδοχείο της οδού Ψαρών, όπου διαμένουν μετανάστες... Αξίζει να επισημάνουμε ότι η νομαρχία κατά τους ελέγχους διαπίστωσε σωρεία υγειονομικών προβλημάτων και σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει: «Ο νομάρχης Αθηνών συνομίλησε και με την επιτροπή που έχουν συστήσει οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής προκειμένου να συμβάλουν και οι ίδιοι στην επίλυση της δραματικής αυτής κατάστασης». Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο νομάρχης Αθηνών επικοινώνησε με τον αρχηγό της αστυνομίας, στον οποίο θα αποσταλούν όπως και στον εισαγγελέα Πρωτοδικών οι λίστες των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων από όλες τις πολυκατοικίες...»!!!
...Την περασμένη Τετάρτη η αστυνομία, μετά από προτροπή ενός επαγγελματία στην οδό Βερανζέρου, επιχείρησε να απαγορεύσει σε εταιρεία με φιάλες υγραερίου να προμηθεύει με γκάζι τους Σομαλούς πρόσφυγες που μένουν στον ίδιο δρόμο. Συγκεκριμένα, όταν ο υπάλληλος της εταιρείας έφτασε έξω από το κτίριο, όπου μένουν οι Σομαλοί, βρήκε την αστυνομία, η οποία του απαγόρευσε να τους πουλήσει τη φιάλη. «Τους είπα ότι εδώ μένουν και οικογένειες, παιδιά, που χρειάζεται να μαγειρέψουν. Τους είπα ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να με εμποδίσουν να τους παραδώσω τη φιάλη και κάλεσα την εταιρεία που δουλεύω. Τότε ο ένας αστυνομικός μου πήρε το τηλέφωνο από τα χέρια και είπε στον εργοδότη μου να μην ξαναπουλήσει σε αυτούς γκάζι», καταγγέλλει ο εργαζόμενος στον «Ρ»...
Εμείς θα συμπληρώναμε πως το "γκέτο" που προσπαθούν τώρα να ξεφορτωθούν, το δημιούργησαν οι ίδιοι με τις πολιτικές τους, κι αν αυτές δεν ανατραπούν, απλά τα "γκέτο" θα αλλάζουν γεωγραφική τοποθεσία, αλλά δεν θα εξαλειφθούν ποτέ πραγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: