Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

29/11: Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ "ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ"

Το Σάββατο 29 Νοέμβρη θα γίνει η δεύτερη εκδήλωση της εκστρατείας της YRE για τη β' γενιά μεταναστών. Στην φιλόξενη δημοτική αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος 42) για άλλη μια φορά. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αντιρατσιστική προβολή στις 8.30 μμ (το αγαπημένο μας South Park). Και στην συνέχεια πάρτυ για όσο πάρει... Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Βάλτε το στην ατζέντα σας.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ: ΜΙΑ "ΜΑΦΙΑ" ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ

Θύματα ντόπιων μικρομαφιόζων πέφτουν λαθρομετανάστες, καταγγέλλει ο δήμαρχος Μήθυμνας, Μυτιλήνης, Στέλιος Καραντώνης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο: «Καθημερινά αποβιβάζονται στις ακτές του δήμου μας πολλές δεκάδες λαθρομεταναστών σε άθλια κατάσταση, οι οποίοι, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της Συκαμιάς, πέφτουν θύματα μιας τοπικής "μικρομαφίας"... Επιτήδειοι ντόπιοι "μαφιόζοι" τρομοκρατούν και ληστεύουν τους λαθρομετανάστες, αρπάζουν τις βάρκες και τον εξοπλισμό τους και τα πουλούν, δημιουργώντας έτσι ένα δίκτυο και δίνοντας συνέχεια στην εκμετάλλευση της παράνομης πρόσβασης των εξαθλιωμένων αυτών ανθρώπων».
Είπατε κάτι...;;;;

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

Σχεδόν 2000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία διαμαρτυρίας για τα γεγονότα στο Αλλοδαπών, που έγινε χθές από την πλατεία Κοτζιά μέχρι την Βουλή. Πολύ μεγάλος πραγματικά ο αριθμός των Πακιστανών και εντυπωσιακή η εικόνα της δημόσιας προσευχής πάνω από τον φέρετρο με τον νεκρό Πακιστανό από τα προχθεσινά γεγονότα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ουδέν νεότερο... Εκτός από κάποιους ψίθυρους για έρευνα, παρόλα αυτά δεν μπορεί να υπάρχει καμιά εμπιστοσύνη ούτε ότι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν, ούτε ότι η κυβερνητική πολιτική για τους αιτητές ασύλου και τους μετανάστες θα αλλάξει. Μόνο αν τους επιβληθεί από ένα μαζικό κίνημα διαρκείας, από κοινου ελλήνων και ξένων, στο οποίο η αριστερά, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει απλά σημαντικό αλλά ιστορικό ρόλο να παίξει.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ

Η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο και η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος καταγγέλουν τραυματισμούς και θάνατο μετανάστη από ξυλοδαρμούς. Η ελληνική αστυνομία διαχωρίζει τα περιστατικά, μιλώντας για ασύνδετα χρονικά - αλλά όχι και χωρικά - γεγονότα. Η ανακοίνωση: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΤΖΙΑ, ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ- 6ΜΜ
Σήμερα το πρωί έπεσε νεκρός ο μετανάστης Μοντασέρ Μοχάμεντ Ασράφ μετά από βάρβαρη καταδίωξη αστυνομικών στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη την τύχη και άλλων 15 σοβαρά τραυματισμένων.
Οι μετανάστες βρέθηκαν σε μια ουρά χιλιάδων ανθρώπων που έφτασαν εκεί για να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Με τον πιο κτηνώδη τρόπο αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ρόπαλα για να τους βάλουν δήθεν στην ουρά, προκάλεσαν απίστευτο πανικό , ποδοπατήθηκαν αρκετοί και μέσα σε αυτές τις συνθήκες βρέθηκε χτυπημένος ο 24χρονος μετανάστης. Τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο περιέγραψαν ξανά και ξανά τον άγριο ξυλοδαρμό τους από τα αστυνομικά όργανα.
Υπεύθυνη για την δολοφονία του Μοντασέρ Μοχάμεντ Ασράφ είναι η κυβερνητική πολιτική του ρατσισμού, των αστυνομικών επιθέσεων σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.
Είναι κατάπτυστη η ανακοίνωση της Αστυνομίας που αναφέρει ότι οι ίδιοι οι μετανάστες κινήθηκαν προς τους αστυνομικούς για καλύτερη προτεραιότητα και απωθήθηκαν με τρείς ελαφρά τραυματίες. Είναι μια ανακοίνωση κατάπτυστη, ίδιου επιπέδου με τις ανακοινώσεις του Βουλγαράκη και του Πολύδωρα που έλεγαν ότι οι Πακιστανοί απαγάγονται μόνοι τους.
Απαιτούμε δικαιοσύνη και να σταματήσουν οι ρατσιστικές δολοφονίες. Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, όλους να αντιδράσουμε ενωμένα και μαζικά. Δεν γίνεται να ζητάνε άσυλο οι πρόσφυγες και να παίρνουν θάνατο.

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

21 ΟΚΤΩΒΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Μπλοκ μεταναστών μελών της YRE συμμετείχε στην σημερινή απεργιακή συγκέντρωση, τραβώντας την προσοχή αρκετών περαστικών. Το σύνθημα στο πανό έγραφε "έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι".
Άντε και περισσότεροι στην επόμενη απεργία....

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Εικόνες απόλυτου εξευτελισμού ενός μετανάστη κατέγραψαν μέλη της «Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο» στο αθηναϊκό κέντρο. Αστυνομικοί, τη στιγμή που πραγματοποιούσαν έλεγχο, εμφανίζονται να ξεγυμνώνουν (δημόσια) αλλοδαπό, πιθανότατα Μαροκινό. Οπως κατάγγειλε ο Π. Κωνσταντίνου, «στις 7 Οκτωβρίου στη συμβολή των δρόμων Γερανίου και Αναξαγόρα, κοντά στο Δημαρχείο, αστυνομικοί πραγματοποιούσαν έναν από τους συνηθισμένους ελέγχους. Μεταξύ άλλων, σταμάτησαν κάποιον που θεώρησαν "ύποπτο" και του κατέβασαν τα παντελόνια στη διάρκεια σωματικού ελέγχου». Οι αστυνομικοί που έκαναν τον έλεγχο υποστηρίζουν ότι ο αλλοδαπός, μαζί με δύο άλλους, ήταν χρήστες ναρκωτικών ουσιών και πιθανό να είχαν σήριγγες στην τσέπη και για τον λόγο αυτό έπρεπε να προχωρήσουν σε σωματικό έλεχο. Επίσημα, η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι «από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε άμεσα η διενέργεια έρευνας που ανατέθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, προκειμένου να αποσαφηνισθούν τα πραγματικά περιστατικά», προσθέτοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, σε βάρος τυχόν υπαιτίων αστυνομικών θα καταλογιστούν πειθαρχικές ποινές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα...».
Αλήθεια τους πιστεύει κανείς;;;

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΠΑΤΡΑ: ΚΡΑΤΗΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ...

Στοιβαγμένοι σαν τα ζώα μέσα στο κοντέινερ της «ντροπής» που χρησιμοποιούν οι λιμενικές Αρχές της Πάτρας τους τελευταίους μήνες για χώρο κράτησης, εντοπίστηκαν χθες Αφγανοί και Ιρακινοί πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και τρία ανήλικα παιδιά.Η έφοδος στο κοντέινερ πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας μαζί με τους δικηγόρους τους.Μαζί τους ήταν και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως κατήγγειλαν, οι ξυλοδαρμοί κατά τη σύλληψη των προσφύγων, η έλλειψη τροφής και νερού, 3 ανήλικοι κρατούμενοι ανάμεσα σε 19 συνολικά κρατούμενους σ' ένα πρόχειρα κατασκευασμένο κοντέινερ 20 τετραγωνικών, είναι μια συνοπτική περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί και την οποία έχει περιγράψει πολύ καλά το σχετικό βιντεάκι που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα στο youtube.
Και για να μην ξεχνιόμαστε αυτή την Παρασκευή και Σάββατο γίνεται το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Πάτρας στην πλ. Γεωργίου. Να είστε εκεί.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

ΜΑΖΙΚΗ ΤΡΟΦΙΚΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Απίστευτο κι όμως... Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης διαπιστώθηκαν σε μεγάλο αριθμό προσφύγων που κρατούνται στο Κέντρο Κράτησης της Μυτιλήνης -αυτό το ίδιο που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πρόσφατα οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, γιατί λόγω συνθηκών δεν μπορούσαν να κάνουν τη δουλειά τους. Από το απόγευμα της Κυριακής οι πρόσφυγες άρχισαν να διαμαρτύρονται για πόνους στην κοιλιά, ενώ ο ένας μετά τον άλλο εμφάνισαν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, με διάρροιες και εμετούς. Τέτοια συμπτώματα εμφάνισαν οι 700 από τους 800 πρόσφυγες που κρατούνται στο Κέντρο!!
Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης διέταξε να σχηματισθεί δικογραφία για το περιστατικό προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες. Ενώ και η Νομαρχία προέβη σε έλεγχο μετά το περιστατικό. Αλλά αυτά είναι ασπιρίνες για βαριά αρρώστεια. Για όσο καιρό οι χώροι κράτησης προσφύγων θα λειτουργούν με την λογική του "πάρκινγκ ανθρώπινων σκουπιδιών", τα προβλήματα θα βγαίνουν εκρηκτικά στην επιφάνεια...

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΦΓΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Για άσυλο, για τα δικαιώματά τους και ενάντια στην κρατική βία και καταστολή διαδήλωσαν το Σάββατο το μεσημέρι Αφγανοί πρόσφυγες, που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Μετά και το τελευταίο κρούσμα ενάντια στον Αφγανό, όπου 5 αστυνομικοί τον ξυλοκόπησαν άγρια αφού τον συνέλαβαν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, αγανακτισμένοι και εξαγριωμένοι βγήκαν στο κέντρο της Αθήνας, κοινοποιώντας τα αιτήματά τους. Συγκεντρώθηκαν από διάφορα μέρη της Αθήνας στην Ομόνοια και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και τα γραφεία της ΕΕ, κρατώντας πικέτες και πανό στα οποία αναγράφονταν συνθήματα για ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες, για κατάργηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου και έξω το ΝΑΤΟ απ' το Αφγανιστάν.
Και μερικά χρήσιμα στοιχεία για το άσυλο...
Το 2007 από τις 20.692 αιτήσεις για άσυλο που εξετάστηκαν σε Α΄βάθμια διαδικασία δόθηκε αναγνώριση προσφυγικού καθεστώτος σε 8 άτομα (0,04%) και από τις 6.448 περιπτώσεις που εξετάστηκαν σε Β΄βάθμια διαδικασία σε 132 άτομα (2,05%). Συνολικά το προσφυγικό καθεστώς πήραν μόλις 140 άτομα! Το ανθρωπιστικό καθεστώς (σ.σ. πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο) αναγνωρίστηκε σε 23 άτομα (0,35%). Οι απορριπτικές αποφάσεις έφτασαν τις 26.228.Μέχρι τον Ιούνη του 2008 από τις 8.387 περιπτώσεις που εξετάστηκαν (Α΄βάθμια) απορρίφθηκαν όλες. Προσφυγικό καθεστώς έχει αναγνωριστεί σε 61 άτομα, από τις 2.886 περιπτώσεις που έχουν εξεταστεί σε Β΄βάθμια διαδικασία (2,11%).

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Στις 17 και 18 Οκτώβρη θα γίνει το πρώτο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Πάτρας, με χώρους διοργάνωσης την πλατεία Γεωργίου και τον πολυχώρο Έσπερο. Για περισσότερες πληροφορίες δες στο

ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ΑΠΟ ΤΟ Α.Τ.ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Και νέα καταγγελία πρόσφυγα για βασανισμό του από αστυνομικούς του Α.Τ. Αγ.Παντελεήμονα ήρθε στην επιφάνεια. «Ηταν την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα. Μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα είχαν μαζευτεί Αφγανοί από τη γειτονιά. Δεν έχουμε δουλειά και καθόμαστε στην πλατεία. Οχι, δεν έγινε καβγάς. Ηρθε ένα περιπολικό και οι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο για χαρτιά. Τους είπα "αφήστε με, έχω τρία παιδιά". Με κυνήγησαν, μ' έπιασαν από το κεφάλι, μ' έβαλαν στο περιπολικό. Με μια σπρωξιά μ' έχωσαν στο κρατητήριο κι άρχισαν να με χτυπάνε με χέρια και πόδια...», αφηγείται (στην Ελευθεροτυπία) ο 28χρονος Αφγανός, Νασρούφ Νατζιμπουλά. «Βρίσκομαι έναν μήνα στην Ελλάδα. Μας έπιασαν φθάνοντας στη Λέσβο. Εδωσαν ένα χαρτί (απέλασης) να εγκαταλείψουμε τη χώρα εντός 30 ημερών. Τρεις ημέρες μετά τη λήξη του, μ' έπιασαν έξω από την εκκλησία». Μελανιασμένος ακόμα, με την μύτη του δεμένη με επίδεσμο, ενώ στο πόδι του έχει τοποθετηθεί σίδερο. Θυμάται ότι «με χτυπούσαν μαζί πέντε αστυνομικοί. Μετά με πήγαν στο ΚΑΤ, δέσανε το πόδι και μετά πάλι στο κρατητήριο. Την τέταρτη ημέρα με πήγαν σε άλλο αστυνομικό τμήμα. Εκεί έδωσαν χαρτί απέλασης, χωρίς φωτογραφία, για να μη φαίνονται τα χτυπήματα στο κεφάλι».
Τι κι αν έγινε τόσος ντόρος για τα βασανιστήρια Αφγανών προσφύγων στο ίδιο τμήμα το 2004, οι βασανιστές ξαναχτυπούν.... Ως πότε;;

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΥΡΩΠΗ-ΦΡΟΥΡΙΟ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ

Το πρώτο κέντρο μετανάστευσης εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων ετοιμάζεται να ιδρύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κέντρο, που αποτελεί έκφανση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, θα εδρεύει στην πρωτεύουσα του Μαλί, στην Αφρική. Χιλιάδες νέοι από τη δυτική Αφρική προσπαθούν να κάθε χρόνο να περάσουν παράνομα τα ευρωπαϊκά σύνορα όμως πολλοί από αυτούς πεθαίνουν από τις κακουχίες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Το γεγονός ότι το κέντρο θα ιδρυθεί στην πρωτεύουσα του Μαλί, το Μπαμάκο, δεν είναι τυχαίο καθώς χιλιάδες Αφρικανοί διασχίζουν από εκεί την έρημο Σαχάρα με σκοπό να μεταβούν στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το BBC, πολλοί νέοι ακόμα ξεκινούν από τη Γκάνα και τη Νιγηρία, περνούν από το Μαλί και φτάνουν στις ακτές της Σενεγάλης ή τη Μαυριτανία όπου στοιβάζονται σε μικρά αλιευτικά. Σε πολλές χώρες της δυτικής Αφρικής ακόμα και πτυχιούχοι αδυνατούν να βρούν μια θέση εργασίας με αποτέλεσμα η δουλειά στην Ευρώπη να αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να βοηθήσουν την οικογένειά τους.
Από την άλλη η Ε.Ε. δεν ενισχύει τα "τείχη" της Ευρώπης-Φρούριο μόνο στα εξωτερικά σύνορα της, αλλά στην πραγματικότητα επεκτείνει τα ίδια της τα "σύνορα" στην προσφυγομάνα Αφρική...

ΠΑΤΡΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΡΙΟ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"¨(07/10/08)
Πόλεμος ξέσπασε στην Πάτρα μετά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Δρέπανο του Δήμου Ρίου....
Στο Ρίο αποφασίζονται σήμερα κινητοποιήσεις, αφού οι κάτοικοι φοβούνται ότι το μόνο που θα γίνει είναι να μεταφερθούν οι «άθλιοι» στην περιοχή τους. Το υπουργείο Εσωτερικών επέλεξε περιοχή σαράντα στρεμμάτων στα όρια του Δρεπάνου Ρίου για τη δημιουργία του κέντρου υποδοχής. Η περιοχή αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από τον κοντινότερο οικισμό.
Οι περισσότεροι μετανάστες είναι Αφγανοί και Κούρδοι και αυτό που περιμένουν είναι μια ευκαιρία για να τρυπώσουν στα πλοία της γραμμής προς την Ιταλία, ώστε να αναζητήσουν πολιτικό άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η προσπάθειά τους αυτή έχει καταλήξει σε τραγωδίες...
Ο καταυλισμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το λιμάνι της Πάτρας. Σχεδόν καθημερινή υπόθεση είναι τα επεισόδια και το κυνηγητό ανάμεσα σε μετανάστες και λιμενικούς. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, δεκάδες παιδιά αλλά και ενήλικες από τον καταυλισμό είχαν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της Πάτρας, όπου είχε διαπιστωθεί ότι έπασχαν από μολυσματικές ασθένειες όπως ψώρα. Μπροστά στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί, οι πιέσεις για τη δημιουργία οργανωμένου κέντρου υποδοχής και φιλοξενίας από τους φορείς της Πάτρας ήταν έντονες...
Η ανακοίνωση του χώρου για το κέντρο υποδοχής προκάλεσε ήδη αντιδράσεις στο Ρίο και σήμερα το βράδυ, σε έκτακτη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει κινητοποιήσεις. Ο δήμαρχος Ρίου Χρήστος Λιακόπουλος λέει: «Οι κάτοικοι θα εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη, υπάρχει αναβρασμός στην περιοχή μας. Δεν είχαμε καμιά ενημέρωση ούτε από το υπουργείο ούτε από την Περιφέρεια». Ο κ. Λιακόπουλος προσθέτει: «Ένα πρόβλημα που σήμερα υπάρχει 100 μέτρα από το λιμάνι, θα μεταφερθεί μερικά χιλιόμετρα παραπέρα. Με τα στρατόπεδα δεν λύνεται το πρόβλημα των μεταναστών»...
Πάντως, στο λιμάνι της Πάτρας σχεδόν καθημερινά εντοπίζονται λαθρομετανάστες σε κρύπτες φορτηγών και γίνονται συλλήψεις. Από τον περασμένο Ιανουάριο μέχρι πρόσφατα συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν εκτός Πάτρας 2.500 μετανάστες.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

ΑΥΣΤΡΙΑ: ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Ενισχυμένα βγαίνουν από τις πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία και τα δύο ακροδεξιά κόμματα. Ανάμεσα στους νέους βουλευτές τους, στέκουν και κάποιες αξιοσημείωτες περιπτώσεις.
Όπως η Σουζάν Βίντερ, που εξελέγη στο Γκρατς με το ψηφοδέλτιο του κόμματος της Ελευθερίας, του μεγαλυτέρου από τα δύο ακροδεξιά κόμματα που υπό την ηγεσία του Χαϊνς Κρίστιαν Στράχε, πήρε 839,520 ψήφους στις εκλογές, (περίπου 18%). Η Βίντερ πρόκειται να δικαστεί μέσα στο φθινόπωρο γιατί αποκάλεσε τον προφήτη Μωάμεθ παιδόφιλο και δήλωσε πως οι μουσουλμάνοι εν γένει έχουν «αποκλίνουσα σεξουαλική συμπεριφορά». (Σημειωτέον οι μουσουλμάνοι στην Αυστρία είναι 400.000 ή το 4% του συνολικού πληθυσμού).
Στα βουλευτικά έδρανα θα κάτσει και ο Βέρνερ Κένινγκσόφερ, πρώην μέλος του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο διαλύθηκε το 1988 για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει τις δραστηριότητες υπέρ των ναζί.
Στο κόμμα της Ελευθερίας ανήκει και ο βουλευτής του κοινοβουλίου της Βιέννης, Χάραλντ Στέφαν, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει προβληματική την αναγνώριση του Ισλάμ ως επίσημης θρησκείας από τη στιγμή, που χρησιμοποιεί βία για να επιβάλλει τους στόχους του, ενώ με τη Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας, της οποίας ηγείται ο Γκεργκ Χάιντερ, έχει εκλεγεί ο υπερσυντηρητικός Έντβαλντ Στάντλερ.
Το Κόμμα της Ελευθερίας έχει στενούς δεσμούς με το Εθνικιστικό Φλαμανδικό Κόμμα Vlaams Belang του Βελγίου, το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λε Πέν της Γαλλίας και την Κοινωνική Εναλλακτική Λύση της Ιταλίας, της οποίας ηγείται η Αλεξάνδρα Μουσολίνι, εγγονή του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Αυστρία εγκαταστάθηκαν πέρυσι 33.000 ξένοι ενώ το 17% των 8,3 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς από την Τουρκία και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ...

«Φύγαμε όχι γιατί οι συνθήκες ήταν δύσκολες ή γιατί έχουν λυθεί τα προβλήματα, αλλά γιατί με τη σημερινή κατάσταση, δεν μπορούμε να εργαστούμε κατάλληλα στο Κέντρο Υποδοχής», έτσι ξεκίνησαν τη συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα για να εξηγήσουν ότι εγκαταλείπουν την προσπάθεια τους στο κέντρο προσφύγων της Μυτιλήνης.
«Η έλλειψη υποστήριξης και δέσμευσης από τις Αρχές επηρέασε, όμως, σοβαρά τις προσπάθειες της οργάνωσης να βελτιώσει τις συνθήκες για τον κρατούμενο πληθυσμό".
Περιγράφοντας πιο ειδικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλευαν είπαν: «Σε πολλές περιπτώσεις αναγκαστήκαμε να εξετάσουμε ασθενείς μέσα από τα κάγκελα, μια και δεν επιτρεπόταν στους μετανάστες να βγουν από τους θαλάμους. Χρειάστηκε να περάσουν περισσότεροι από 3 μήνες (και να υπάρξουν πιέσεις από τους ΓΧΣ και άλλες οργανώσεις) για να μπορέσει ο πληθυσμός αυτός να προαυλίζεται σε τακτική βάση, για να οριστεί δεύτερος ιατρός στο Κέντρο και για να αρχίσουν βασικά έργα συντήρησης. Τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από την οργάνωση θα είχαν βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά οι Αρχές δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν διαδικασίες καθαρισμού και συντήρησης ούτε στο ελάχιστο. Θα πρέπει επιτέλους να δείξουν τη δέσμευση που απαιτούν οι συνθήκες, μια και υπάρχουν ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στους ίδιους χώρους με τους ενηλίκους, κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, χωρίς ειδική πρόβλεψη για τις ανάγκες τους».
Για την ιστορία στο συγκεκριμένο κέντρο ο συνολικός αριθμός συλληφθέντων μεταναστών έφθασε τους 6.863 ως και τον Αύγουστο 2008 (σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου), ξεπερνώντας το συνολικό αριθμό του 2007 (6.147 άτομα).
Τόσες χιλιάδες άνθρωποι στο έλεος της αναλγησίας των αρχών...

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

2ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΥΤ.ΑΘΗΝΑΣ

Αυτό το Σαββατοκύριακο στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη θα γίνει το 2ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Δυτ. Αθήνας.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008

3ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΟΛΟΥ

3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου 3-4 Οκτώβρη, στην παραλία της πόλης
Στις 3 & 4 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί για 3η συνεχόμενη χρονιά το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ του Βόλου. Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι μία προσπάθεια που έχει γίνει πλέον θεσμός και για την πόλη του Βόλου. Μέσω αυτού προβάλλονται τα προβλήματα, η αδικία, ο αποκλεισμός απέναντι σε μετανάστες και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και ο αγώνας αυτών για τα δικαιώματά τους, οι αντιστάσεις των κοινωνικά αποκλεισμένων σε όλη την Ευρώπη και η πάλη για μία άλλη κοινωνία. Δεδομένων των έντονων κρουσμάτων ρατσισμού και ρατσιστικών επιθέσεων που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο (Αφγανοί Πάτρας, Μανωλάδα, φασιστικές επιθέσεις σε Αιγάλεω και αλλού, κέντρα κράτησης Σάμου-Έβρου) αλλά και της ευρωπαϊκής αντιμεταναστευτικής πολιτικής (ντιρεκτίβα της Ντροπής), και οι 2 συζητήσεις που θα γίνουν φέτος θα αναφέρονται σε θέματα φυλετικού ρατσισμού. Η μία για την επίθεση στα εργασιακά και η άλλη για τις αντιστάσεις στην Ευρώπη-φρούριο. Θα γίνει επίσης μια προφεστιβαλική εκδήλωση (Τετάρτη 1/10 στο Μεταξουργείο) στην οποία θα υπάρχουν προβολές φιλμ και live μουσική από γκρουπ μεταναστών. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργούν περίπτερα από συλλογικότητες, εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλιοπωλείο, εθνικές κουζίνες και κάθε μέρα θα τελειώνει με μουσικές συναυλίες από τοπικά και άλλα σχήματα μεταξύ των οποίων οι Χαΐνηδες. Σας περιμένουμε λοιπόν όλους 3&4 Οκτώβρη στην παραλία του Βόλου μπροστά στο Πανεπιστήμιο να παρακολουθήσουμε το φεστιβάλ, να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να παλέψουμε ενάντια στο ρατσισμό! Γιάννος Νικολάου Βόλος

ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ...

«Δεν φτιάχνουμε μια Ευρώπη φρούριο» βροντοφώναξαν όλοι μαζί οι ευρωπαίοι υπουργοί εσωτερικών λίγο καιρό πριν συζητηθεί η γαλλική πρόταση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να εγκριθεί από τους «27» στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Οκτώβρη. Το «Σύμφωνο Μετανάστευσης», όπως έχει ονομαστεί, προβλέπει μεταξύ άλλων δυσχερέστερους όρους μετακίνησης εντός Ε.Ε., αυστηρότερα μέτρα με ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, απέλαση μεταναστών κ.ο.κ. Μίλησε κανείς για Ευρώπη – Φρούριο ή είναι δικιά μου εντύπωση; Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να ελέγξουν την μετανάστευση όχι για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Οι νομιμοποιήσεις των μεταναστών βάσει του «Σύμφωνου» θα πρέπει να υπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και όσοι μπαίνουν στην Ευρώπη θα επιλέγονται βάσει του μορφωτικού τους επιπέδου και της εξειδίκευσης τους… Παρόλα αυτά το «Σύμφωνο» προειδοποιεί και επισημαίνει στα κράτη – μέλη να προσέξουν, γιατί η ενδεχόμενη νομιμοποίηση αυτών των ανθρώπων συνεπάγεται συχνά την εγκατάσταση της οικογένειας τους στην χώρα που οι ίδιοι εργάζονται… Είπαμε να εκμεταλλευτούν τις ικανότητες τους όχι να φορτωθούν και τις οικογένειες τους… Πρόσφατα μάλιστα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ρύθμιση που επιτρέπει την επί 18μηνο φυλάκιση σε όσους μετανάστες εισέρχονται παράνομα στην Ε.Ε. και τους απαγορεύει την είσοδο τους σε οποιοδήποτε κράτος μέλος για μια ολόκληρη πενταετία… Βέβαια αν συνεργαστούν με τις εκάστοτε αρχές (το είδος της …συνεργασίας δεν προσδιορίζεται) ενδεχομένως να μην απελαύνονται και θα τους χορηγείται δωρεάν νομική βοήθεια… Αν τώρα η «συνεργασία» αυτή δεν έχει καρπούς στο μέλλον τότε ο μετανάστης θα πρέπει δυστυχώς να γυρίσει στη πατρίδα του. Είπαμε να τους εκμεταλλευτούν και όχι να εκμεταλλευτούνε αυτοί την «φιλοξενία» μας… Μία από τις βασικές δεσμεύσεις που θα περιλαμβάνει το «Σύμφωνο» θα είναι η διαμόρφωση και εφαρμογή ως το 2010 και το αργότερο έως το 2012, ενιαίας διαδικασίας ασύλου. Μάλιστα συζητήθηκε η συγκρότηση ευρωπαϊκού γραφείου που θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και την εξέταση των αιτήσεων ασύλου μεταξύ των κρατών μελών. Με απλά λόγια δηλαδή συντονισμός και ενίσχυση της καταστολής των μεταναστών. Στα πλαίσια αυτής της συζήτησης ο δικός μας υπουργός εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος συμφώνησε με τη δημιουργία ευρωπαϊκού γραφείου ασύλου και πρότεινε την μόνιμη εγκατάσταση του στον Πειραιά. Ενδεχομένως για να τους πείσει για το εγχείρημα αυτό τους ανέφερε το ποσοστό των αιτήσεων ασύλου που έγιναν δεκτές στην Ελλάδα το 2007 και έφτασε στο 0,55 % (140 στις 25.113 αιτήσεις!!!). Βασικό μέλημα των «φιλόξενων» ηγετών μας είναι και η ταχεία επαναπροώθηση των αιτητών ασύλου στις χώρες προέλευσης τους (χωρίς βέβαια να εξετάζεται ο λόγος που έφυγαν από εκεί και αν κινδυνεύει μέχρι και η ίδια τους η ζωή τους αν επιστρέψουν στις χώρες αυτές). Βέβαια προβλέπεται - για να χρυσωθεί το χάπι - να γίνει προσπάθεια υποστήριξης των χωρών απ’ όπου προέρχονται οι πρόσφυγες για να μην χρειάζεται να φεύγουν από τις πατρίδες τους (κανείς όμως δεν εξετάζει το γεγονός ότι είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες που χρειάζονται πρώτα και κύρια υποστήριξη). Αλλά μέτρα περιλαμβάνουν την υποχρεωτική έκδοση βίζας με βιομετρικά στοιχεία (δακτυλοσκόπηση και των δέκα δακτύλων από την ηλικία των έξι χρόνων). Επίσης, «θωράκιση» των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. με ομάδες ταχείας επέμβασης της FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα). Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά και σε μόνιμη παρουσία του FRONTEX στα σύνορα, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα δημιουργίας σώματος Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων. Τέλος προβλέπεται ο θεσμός του «καταχωρισμένου ταξιδιώτη», ο έλεγχος του οποίου θα διεξάγεται με τη χρήση «αυτόματων πυλών» που θα ταυτοποιούν τα βιομετρικά δεδομένα. Ωστόσο όλα τα μέτρα ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων για την αποτροπή μεταναστών και προσφύγων, είναι ουσιαστικά καταδικασμένα να αποτύχουν. Όταν κάποιος κινδυνεύει να πνιγεί πάνω σε μια σχεδία στη Μεσόγειο ή να σκοτωθεί από μια νάρκη στον Έβρο, είναι ήδη αρκετά απελπισμένος από ότι άφησε πίσω του. Και η ανάγκη του για επιβίωση είναι πιο ισχυρή από τον όποιο φόβο απέναντι σε κατασταλτικά μέτρα. Για τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό η στόχευση πίσω από το «Σύμφωνο» Σαρκοζύ είναι η επιβολή συνθηκών απόλυτης ομηρίας όλων των προσφύγων ή μεταναστών που βρίσκονται ή έρχονται στην Ε.Ε., η υπαγωγή τους σε κατώτερη βαθμίδα δικαιωμάτων, η ομογενοποιημένη νομιμοποίηση της υπερεκμετάλλευσης, της καταστολής και των απάνθρωπων συνθηκών ζωής και εργασίας. Οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιληφθούν πως όσο η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται άλλο τόσο δυσχεραίνεται και η δική τους ποιότητα ζωής. Όσο οι μετανάστες δεν θα μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και με ίσα δικαιώματα άλλο τόσο οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν 12 ώρες ημερησίως και 72 ώρες εβδομαδιαίως. Μόνη λύση είναι οι κοινοί αγώνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως η εκμετάλλευση και η καταπίεση δεν έχουν χρώμα, θρησκεία και πατρίδα, έτσι και οι αγώνες μας δεν πρέπει να έχουν… Μάριος Κωνσταντινίδης

ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ...

Στις 14 Σεπτέμβρη στο Μιλάνο ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο Αμπντούλ Σαλάμ Γκουιέμπρε, 19χρονος μετανάστης από την Μπουρκίνα Φάσο. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας ιδιοκτήτης μπαρ και ο γιος του θεώρησαν ότι είχε κλέψει μερικά μπισκότα από το μαγαζί τους! Κατά τη διάρκεια της επίθεσης εναντίον του νεαρού, πατέρας και γιος φώναζαν ''γουρούνι νέγρε θα σε καθαρίσουμε''... Στις 4 Οκτώβρη θα πραγματοποιούνταν παν-ιταλική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στο ρατσισμό από αριστερές, αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης γι’αυτο αλλά και για πολλά άλλα επεισόδια ρατσιστικού χαρακτήρα στη χώρα. Με τα σκληρά αντιμεταναστευτικά μέτρα και την αντιμετώπιση όλων των παράνομων μεταναστών ως εγκληματίες, ο ρατσισμός στη χώρα δεν αποτελεί μόνο νοοτροπία που βρίσκεται σε έξαρση αλλά και θεσμοποιημένη κοινωνική πληγή. Athens.indymedia.org * * * Και μιλώντας για αντιμεταναστευτικά μέτρα, αξίζει να δούμε το νέο τεστ στο οποίο υποβάλλονται οι μετανάστες στη Γερμανία προκειμένου να πάρουν γερμανικό διαβατήριο. Το τεστ περιλαμβάνει ερωτήσεις όπως: «Πώς λέγεται το Σύνταγμα της Γερμανίας»; «Από πόσα ομόσπονδα κρατίδια αποτελείται η Γερμανία»; «Τι ήταν η Στάζι»; «Γιατί, αίφνης, ο πρώην καγκελάριος Βίλι Μπραντ γονάτισε στο πρώην γκέτο της Βαρσοβίας το 1970»; Εκτός από τις 33 ερωτήσεις, οι μετανάστες οφείλουν να μιλούν καλά τη γερμανική γλώσσα, να μην έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο και να μην είναι άνεργοι!! Ο τελευταίος αυτός όρος, διαιωνίζει σαφώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των μεταναστών παγκοσμίως, αυτό της ομηρίας στον εργοδότη προκειμένου όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να αποκτήσουν χαρτιά. Αφήνονται λοιπόν έρμαια στην ανασφάλιστη εργασία, πολύ συχνά με εξοντωτικά ωράρια και σε απάνθρωπες συνθήκες, μόνο και μόνο γιατί το κράτος τους ζητά απόδειξη ότι εργάζονται για να τους πολιτογραφίσει, αδιαφορώντας βέβαια για το καθεστώς εργασίας τους. Πέρα από το ότι το σύστημα αυτό κάνει δύσκολη την πολιτογράφιση μεταναστών (μέσα σε μια εξαετία έχει μειωθεί ο αριθμός στο 1/3), έχει έναν σαφώς ελιτίστικο χαρακτήρα αν κρίνουμε και από το επίπεδο ιστορικών και λοιπών γνώσεων. ΣΚΑΪ, BBC (05/09/08) * * * Και στα δικά μας τώρα: η Πάτμος –όπως και άλλα νησιά του Αιγαίου- αντιμετωπίζει προβληματα εξαιτίας της έλλειψης υποδομής και ανθρώπινου δυναμικού προκειμένου να υποδεχθεί τους πρόσφυγες που αφήνουν οι διαφοροι δουλέμποροι στις γύρω βραχονησίδες. Ωστόσο, αντί για αλληλεγγύη και βελτίωση της φιλοξενίας, κάποιο τοπικοί παράγωντες βρήκαν τη λύση στον αποκλεισμό του λιμανιού στα σκάφη που ματαφέρουν πρόσφυγες. Την αγανάκτηση τους εξέφρασαν και οι ξενοδόχοι του νησιού λέγοντας πως είναι «αντίθετοι σε κάθε σκέψη και σε κάθε πολιτική να μετατραπεί η Ιερή Πάτμος σε γκέτο πεινασμένων λαθρομεταναστών από την Αφρική και την Ασία». Μένει λοιπόν να αναρωτηθούμε πως είναι δυνατόν σε ένα «ιερό» νησί να μην μπορούν να βρουν καταφύγιο συνάνθρωποί μας που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, η μήπως το «ιερό» νησί είναι ρεζερβέ μονάχα γι’ αυτούς που μπορούν να πληρώσουν; "Καθημερινή" (17/09/08)
Ελένη Βέτσικα

ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΕΙ Η "ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ"

Η “Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων” είναι μια αμιγώς εθελοντική συλλογικότητα δικηγόρων με αντικείμενο τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων. Η Ομάδα συγκροτήθηκε και λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2006 με σκοπό την παροχή έμπρακτης αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες...
Ήδη από την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2008, η “Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Μεταναστών και των Προσφύγων” θα στεγάζεται στον τρίτο όροφο του νέου κτηρίου του Δ.Σ.Α. (είσοδος από την οδό Ακαδημίας 60). Η παροχή νομικής συνδρομής θα λαμβάνει χώρα πλέον στον παραπάνω χώρο κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και ώρες 5-7 μμ.. Αντιλαμβανόμαστε τη συνέχεια της δράσης μας ως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης σε μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, η οποία υφίσταται πολύ συχνότερα από το σύνολο του πληθυσμού αυθαίρετη και δυσμενώς διακριτική μεταχείριση είτε από τη διοίκηση είτε από ιδιώτες και δηλώνουμε ότι η δραστηριότητά μας αυτή θα ασκείται πάντα με σεβασμό στην επαγγελματική δικηγορική δεοντολογία.
Από Δελτίο Τύπου

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (29/09/08)
Ενα δυνατό «όχι» στον ρατσισμό «φώναξαν» χιλιάδες άτομα, τα οποία βρέθηκαν στο 3ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε και φέτος στα Χανιά. Το φεστιβάλ οργανώθηκε από το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Μικροί και μεγάλοι, Ελληνες και ξένοι, συζήτησαν, διασκέδασαν, τραγούδησαν, χόρεψαν. Εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους.... Πιο πλούσιο σε εκδηλώσεις και πιο ζωντανό από τις άλλες χρονιές το φεστιβάλ, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου και έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια σε κάθε είδους ρατσιστική διάκριση και εκμετάλλευση. Αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή εκατοντάδων νέων της πόλης των Χανίων.Καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στα πάνω από 50 περίπτερα διαφόρων κινήσεων, συλλόγων και οργανώσεων να ενημερωθεί και να ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη τους.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 15ου ΚΑΜΠΙΝΓΚ

301 άτομα συμμετείχαν στο φετεινό κάμπινγκ της YRE. Ξεχώρισαν οι συζητήσεις για τη δεύτερη γενιά μεταναστών, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, το γυναικείο ζήτημα, την γενιά των 700 ευρώ.
Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον στην συζήτηση για το Μεσανατολικό με δύο συντρόφους εισηγητές, έναν άραβα και έναν ισραηλινό.
Αξέχαστη έμεινε η εκδρομή στο Γαιδουρονήσι. Και σίγουρα η παρουσία μας με το θεατρικό και την μουσική συναυλία των καλλιτεχνών της YRE, έκανε την διαφορά στο φεστιβάλ εθνοτήτων του δήμου Ιεράπετρας.
Στο τέλος όλοι μαζί ανανεώσαμε το ραντεβού μας για του χρόνου....

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Λόγω τεχνικών προβλημάτων η επαναλειτουργία του BLOG άργησε πολύ. Απολογούμαστε γι' αυτό.
Από την YRE