Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Παγκόσμια μέρα του μετανάστη χθές, μόνο που για το ελληνικό κίνημα, όλος αυτός ο μήνας είναι ο μήνας της κοινωνικής έκρηξης και ιδιαίτερα της νεολαίας ενάντια στην καταστολή, ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων! Και πολύ σωστά πιστεύουμε εμείς... Η πλειοψηφία των μεταναστών, πρώτης και δεύτερης γενιάς, βλέπουν τον εαυτό τους να δικαιώνεται μέσα από αυτό το κίνημα και πολλοί συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις. Γιατί στην κοινή δράση χτίζεται η ενότητα. Παραθέτουμε άρθρο από Ελευθεροτυπία για την παγκόσμια μέρα του μετανάστη.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να έρθουν στην Ευρώπη από το 1993 μέχρι το πρώτο τρίμηνο φέτος. 11.105 νεκροί είναι οι εξακριβωμένες «μοιραίες πραγματικότητες της Ευρώπης-φρουρίου».
Σύμφωνα με τη «λίστα θανάτου» της πανευρωπαϊκής οργάνωσης UNITED. Η οργάνωση είναι ένα παρατηρητήριο που καταγράφει τις θανάσιμες συνέπειες των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρώπης σε μια προσπάθεια αφυπνίσης συνειδήσεων, αποκαλύπτει τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο, που το εισιτήριο στο όνειρο δεν ήταν άλλο από τον θάνατο στα σύνορα, χερσαία ή θαλάσσια, στα κέντρα κράτησης ή κατά τις διαδικασίες απέλασης.
Παγκόσμια ημέρα του μετανάστη σήμερα, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια παγκοσμίως, δυόμισι φορές περισσότεροι από το 1965, κι ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί μια πολιτική για τη μετανάστευση πέρα από αστυνομικά μέτρα που υψώνουν τα τείχη του αποκλεισμού για τους απ' έξω.
Η Ευρώπη ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αυξανόμενη ανάγκη για εργατικά χέρια, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που εκτιμά ότι «οι πιέσεις για εργασιακή μετακίνηση αυξάνονται στις χώρες με βιομηχανία», όπου παρά τον ανταγωνισμό σε εργαζόμενους υψηλών δεξιοτήτων, υπάρχει έλλειψη από ανειδίκευτους εργάτες λόγω της αυξανόμενης απροθυμίας ή και ανυπαρξίας γηγενών εργατών για γεωργικές, οικοδομικές ή οικιακές εργασίες.
«Μέσα στα επόμενα 50 χρόνια οι χώρες αυτές θα βιώσουν ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη καθώς η υπογεννητικότητα αυξάνεται, ο εργαζόμενος πληθυσμός γερνάει, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ατόμων άνω των 60 ετών να είναι διπλάσιος από εκείνο των παιδιών» αναφέρει η έκθεση, προβλέποντας επιδείνωση στην ανισορροπία της παγκόσμιας εργασιακής δύναμης: Οι δημογραφικές τάσεις δείχνουν ότι μόνο στην Αφρική ο εργαζόμενος πληθυσμός θα τριπλασιαστεί από 408 εκατ. το 2005, σε 1,12 δισ. το 2050. Σύμφωνα με μία μελέτη η Κίνα και η Ινδία θα συγκροτούν το 40% του παγκόσμιου εργαζόμενου πληθυσμού το 2030.Αντίθετα, στις αναπτυγμένες χώρες, χωρίς μετανάστευση ο εργαζόμενος πληθυσμός θα μειωθεί κατά 23% μέχρι το 2050.
«Για να αποτραπούν δυσάρεστες συνέπειες στις οικονομίες και στις κοινωνίες από την υπερμετανάστευση, η δημιουργία θέσεων εργασίας εντός της χώρας είναι προτεραιότητα για τις χώρες προέλευσης μεταναστών και τις αναπτυσσόμενες χώρες» επισημαίνεται.
*Ρατσιστική βία χωρίς τέλος: αναίτιες επιθέσεις αστυνομικών σε μετανάστες, ρατσιστικές δηλώσεις εισαγγελέα, άσκηση βίας κατά αλλοδαπών μέσα σε αστυνομικά τμήματα ή από λιμενικούς σε νησιά, έξαρση κρουσμάτων οργανωμένων ομάδων ακροδεξιών εναντίον μεταναστών σε συνοικίες, ανηλεείς διώξεις κατά μικροπωλητών, ρατσιστικές συγκεντρώσεις κατοίκων με αίτημα την απομάκρυνση αλλοδαπών. Κάπου εδώ βρίσκουμε και την αποφυλάκιση ενός ακόμη «μεμονωμένου περιστατικού»: του βασανιστή της Ομόνοιας, που είχε πρωταγωνιστήσει σε ξυλοδαρμούς με θύματα αλλοδαπούς κρατουμένους πέρσι το καλοκαίρι. Με βούλευμα οι αρχικές κακουργηματικές κατηγορίες για βασανισμούς και σωματικές βλάβες άλλαξαν στην πλημμεληματική προσβολή προσωπικότητας, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα ακόμη περιστατικό ατιμωρησίας.
Αυτά είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Κέντρου Ενημέρωσης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό «Αντιγόνη» για το 2008. Στις περισσότερες από 100 σελίδες του καταγράφονται αναλυτικά τα ευρήματα περισσότερων από 10 μελετών και ερευνών που έχουν διεξαχθεί το 2008 και παρέχουν πληθώρα στατιστικών στοιχείων σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης και εργασίας που αναδεικνύουν τη θετική συνεισφορά της παρουσίας και δράσης των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, όπως ότι έχουν δημιουργηθεί πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας, αυξήθηκε το ΑΕΠ και τονώθηκε το ασφαλιστικό σύστημα (ΙΜΕΠΟ). Στον αντίποδα, ο εργασιακός μεσαίωνας με τις μαζικές παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων αλλοδαπών κυρίως σε Μανωλάδα, Πιερία.
Η έκθεση συντάκτης της οποίας είναι ο Νάσος Θεοδωρίδης αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα και στα εξής:* Στην όξυνση των κακών συνθηκών διαβίωσης και στέγασης των αιτούντων άσυλο, ακόμη και ανηλίκων, και την απόφαση μη επαναπροώθησής τους στην Ελλάδα βάσει της συμφωνίας του Δουβλίνου από τρεις ευρωπαϊκές χώρες, διότι η Ελλάδα «δεν παρέχει καμία εγγύηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους».
* Στις εκπαιδευτικές διακρίσεις, παρά τις θετικές πρωτοβουλίες: ο αναλφαβητισμός συνοδεύει τα μουσουλμανόπαιδα στο Γκάζι, η εκπαιδευτική ανασφάλεια τα παιδιά των αλλοδαπών, ενώ για τα τσιγγανόπαιδα ενδεικτική είναι η ευρωκαταδίκη για το ρατσιστικό «σχολείο-γκέτο» για παιδιά Ρομά Ασπροπύργου.
* Στην παραβίαση του δικαιώματος στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε καταυλισμούς Ρομά εξαιτίας της αδιαφορίας της Πολιτείας, σε κέντρα κράτησης αλλοδαπών αλλά και σε περιπτώσεις δυσχερειών πρόσβασης ανασφάλιστων αλλοδαπών σε νοσοκομεία.

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

Εκπροσωπόντας τις κοινότητές μας, συνυπογράφουμε την ακόλουθη Δημόσια Δήλωση:
Τις τελευταίες μέρες κάποια ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης προβάλλουν σκηνές ορισμένων εξαθλιωμένων μεταναστών που λεηλατούν μαγαζιά αφού προηγουμένως κάποιοι είχαν σπάσει τις προθήκες τους. Φοβόμαστε πως αυτά τα ρεπορτάζ μπορεί να παρεξηγηθούν από έλληνες πολίτες που ενδεχομένως να σχηματίσουν τη γνώμη ότι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που ζούμε εδώ, είμαστε εγκληματίες.
Δηλώνουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και των προσφύγων δεν είμαστε ούτε πλιατσικολόγοι, ούτε εγκληματίες. Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι, εργάτες και εργάτριες, φοιτητές, μαθητές, μικρά παιδιά που θέλουμε να ζήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Μη μας στερήσετε αυτή την ευκαιρία, μη μας καταδικάσετε για άλλη μια φορά στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το περιθώριο. Γι’ αυτά είναι που αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε τις χώρες προέλευσής μας.
Όμως η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται τα χαρτιά σε πάρα πολλούς μετανάστες, άσυλο στους πρόσφυγες, υπηκοότητα στα παιδιά μας που ζουν και σπουδάζουν εδώ. Η Ελληνική Αστυνομία, πολλές φορές μας φέρεται ρατσιστικά και βάναυσα, στο Τμήμα Αλλοδαπών, στα Σύνορα και στους δρόμους των πόλεων.
Γι’ αυτό, την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ, μετανάστες και πρόσφυγες κατεβαίνουμε στους δρόμους στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Στην Αθήνα διαδηλώνουμε μαζί με 40 αντιρατσιστικές οργανώσεις, οργανώσεις νεολαίας, και δικαιωμάτων.
Διαδηλώνουμε δυναμικά και ειρηνικά για τα δικαιώματα που η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας αρνούνται συστηματικά. Για να αποδείξουμε στην Κοινωνία πως οι μετανάστες έχουν δημόσια φωνή και αξιοπρέπεια.
Καλούμε τους Φοιτητικούς και Μαθητικούς Συλλόγους που αγωνίζονται αυτές τις μέρες στους δρόμους, τα Ελληνικά Συνδικάτα, τις Δημοτικές Αρχές, όλους τους έλληνες πολίτες να κατέβουν μαζί μας στο δρόμο:
Όλοι την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη, στις 5 το απόγευμα, στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή. Θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (Λεωφ Βασιλίσσης Σοφίας).
Αχμέτ Μοαβία – Συντονιστής Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών
Τζο Βαλένσια – Πρόεδρος Ένωσης Φιλιππινέζων Εργαζομένων “KASAPI”
Λορέτα Μακόλευ – Πρόεδρος Ένωσης Αφρικανών Γυναικών
Μοχάμεντ Μάολα – Πρόεδρος Κοινότητας Μπαγκλαντεσιανών στην Ελλάδα
Σιντι Μοχάμεντ Ζάκι – Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μαροκινής Κοινότητας στην Ελλάδα
Μπαντάρ Μουνίρ – Πρόεδρος Ελληνοπακιστανικού Συνδέσμου
Μαγκάρ Γκάντι – Πρόεδρος Ελληνο-Ινδικής Πολιτιστικής Εταιρίας
Ιωσήφ Αζέρ Σαμουήλ – Ένωση Αιγυπτίων Εργαζομένων
Λόρανς Καράντζα – Γραμματέας Κενυατικής Κοινότητας
Ορίσια Λαρίσα – Εκπρόσωπος Κοινότητας Ουκρανών στην Ελλάδα «Η ΓΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ»
Μιχιάρ Ικτάμι – Πρόεδρος Ένωσης Παλαιστινίων Εργαζομένων
Καγιού Λινγκουμπότα – Γραμματέας Τανζανικής Κοινότητας Ελλάδος
Αμπντελ Ουάχαμπ – Συντονιστής Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης
Μοχάμεντ Σαμπίρ – Πρόεδρος Υπερπόντιας Πακιστανικής Συμμαχίας

ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΕΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Την ημέρα που ο δεκαπεντάχρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τη σφαίρα του αστυνομικού, λίγα μόλις μέτρα μακρύτερα, το πρωί στην οδό Πέτρου Ράλλη, ένας μετανάστης που περίμενε στην ουρά να υποβάλει αίτηση ασύλου κακοποιήθηκε από άγρια επίθεση αστυνομικών, στο σημείο μάλιστα όπου στις 26 Οκτωβρίου δολοφονήθηκε ένας άλλος συμπατριώτης του.
Ο Πακιστανός Μαζίρ Γκουλ δίνει καθημερινά τη μάχη για τη ζωή, καθώς χειρουργήθηκε μετά τη βάναυση επίθεση των αστυνομικών και ακόμα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Το περιστατικό επανέφερε στη δημοσιότητα η Επιτροπή κατά του Συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο.
Απ' αυτό το θύμα, από τα δεκάδες άλλα των τελευταίων χρόνων, από όσους έχουν υπομείνει βασανιστήρια, ευτελισμούς, "τυχαίους εξοστρακισμούς", ποιός θα ζητήσει "συγνώμη", ποιός θα τιμωρηθεί;
Οι αγώνες του ελληνικού κινήματος δίνουν στόχο και σ' αυτή την συσσωρευμένη οργή μεταναστών και προσφύγων. Το σύνθημα "κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων" είναι και η δική τους επιθυμία...

ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Ανακοίνωση Ομάδας Μεταναστών και Προσφύγων Πηγή: cladestina.org
ΦΥΛΑΚΗ ΚΙ ΑΠΕΛΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΦΟΡΤΙΣΤΗ
Η ρατσιστική συμπεριφορά της αστυνομίας και της δικαστικής αυθαιρεσίας εναντίον των μεταναστών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τις τελευταίες μέρες. Μόνο στην Αθήνα δικάστηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου πάνω από 50 μετανάστες με ασήμαντες κατηγορίες.Οι δίκες έγιναν με διαδικασίες εξπρές και με ποινές προαποφασισμένες: 18 μήνες φυλακή και απέλαση. Δεν υπήρχαν μεταφραστές. Οι περισσότεροι συνελήφθησαν στο δρόμο και όχι μέσα σε καταστήματα. Σε κάποιους βρέθηκαν πάνω τους λεηλατημένα εμπορεύματα, σε άλλους όχι.
Χαρακτηριστική η περίπτωση μετανάστη που καταδικάστηκε για λεηλασία, ενώ ο ίδιος επέμενε ότι το ένα κινητό που βρέθηκε πάνω του ήταν το δικό του… Φυλακίστηκε και αυτός και θα απελαθεί. Σε άλλη περίπτωση μετανάστης φυλακίστηκε γιατί πάνω του βρέθηκε ένας φορτιστής. Φυλακίστηκε και θα απελαθεί.
Ταυτόχρονα, στην Αθήνα, την Πάτρα και σε άλλες πόλεις μπάτσοι, παρακρατικοί και φασίστες βρήκαν την ευκαιρία για να εξαπολύσουν πογκρόμ κατά μεταναστών. Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Εργαζομένων Μπαγκλαντές Ηλίας Αχμεντ καταγγέλει: «τις τελευταίες μέρες ακραίοι εθνικιστές "την έχουν στημένη" σε στέκια μεταναστών. Καθώς γυρίζουν αργά το βράδυ στα σπίτια τους, μετανάστες που δουλεύουν σε εστιατόρια και αλλού, όπου τους βρίσκουν τους ξυλοκοπούν και τους τρομοκρατούν». Ο εκπρόσωπος της Αφγανικής Κοινότητας Ζαχέρ Μαχμάτ καταγγέλλει: «προχτές το βράδυ στην πλατεία Αττικής χτύπησαν 4-5 Σύρους. Ηταν 10-15 άτομα αυτοί που τους επιτέθηκαν», σημειώνει και προσθέτει: «Κάθε μέρα αστυνομικοί και άλλοι χτυπούν μετανάστες».
Παράλληλα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι συλλήψεις και οι προειδοποιήσεις απέλασης μεταναστών από την αστυνομία. Με πρόσχημα τις λεηλασίες, μετανάστες ξυλοκοπούνται βάναυσα και μεταφέρονται ομαδικά στα αστυνομικά τμήματα. Τη Δευτέρα το βράδυ εκτυλίχτηκαν σκηνές άγριας βίας και ανελέητου ξύλου στην Ομόνοια. Ομάδα αστυνομικών πηγαινοερχόταν από την πλατεία Ομόνοιας στο παρακείμενο Αστυνομικό Τμήμα μεταφέροντας διαρκώς μετανάστες, αφού πρώτα τους ξυλοκοπούσε βάναυσα.
Την ίδια ώρα, ο παραιτημένος κι ευαίσθητος κύριος Παυλόπουλος συνεχίζει ακούραστος το έργο του. Την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Διευθυντή της FRONTEX Illika Laitinen και υπέγραψαν «Δήλωση Πρόθεσης Διάθεσης Εξοπλισμού». Με άλλα λόγια, η FRONTEX, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για τα σύνορα, επιβραβεύει την ελληνική αστυνομία και τους λιμενόμπατσους για το κοινωνικό τους έργο και αναλαμβάνει να τους εξοπλίσει ακόμα περισσότερο... Όπως δήλωσε ο Παυλόπουλος: «αυτή είναι μία πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και ύστερα από αυτή την εξέλιξη ο FRONTEX μπορεί να μετεξελιχθεί όπως η Europol… Και ευχαριστώ θερμά τον κύριο Laitinen γιατί η επιχείρηση «Ποσειδών», τόσο σημαντική για εμάς, παρατάθηκε μέχρι την 01-03-2009. Εύχομαι και ελπίζω πραγματικά ο FRONTEX να εξελιχθεί όπως όλοι ελπίζουμε». Επιστρέφοντας τις φιλοφρονήσεις, ο Laitinen ευχαρίστησε ιδιαίτερα «τους συναδέλφους από την Ελληνική Αστυνομία και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα για τη συνεργασία».
Δεν είναι όμως μόνο η συνεργασία για την καταστολή που δεν γνωρίζει σύνορα. Το ίδιο ισχύει για τον αγώνα και την αλληλεγγύη. Ήδη, κυβερνήσεις διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών εκφράζουν την ανησυχία τους. Να μην τους διαψεύσουμε.
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ!
OΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Εδώ και 24 ημέρες 15 μετανάστες βρίσκονται σε απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή. Ζητάνε το αυτονόητο: να τους δικαιολογήσουνε την παραμονή τους στη χώρα μας εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ανεξαρτήτως χρονικών περιορισμών και γραφειοκρατικών κολλημάτων. Δεν εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους αλλά και 140 ακόμα μετανάστες με τις ίδιες διεκδικήσεις. Το αίτημά τους ενισχύεται από το δεδομένο ότι έχουν πληρώσει δυο τουλάχιστον φορές τα χρήματα που απαιτεί η πολιτεία και παρ’ όλα αυτά λογίζονται από το κράτος ως παράνομοι. Δεν ζητάνε ελεημοσύνη. Επέλεξαν αυτή τη μορφή του αγώνα επειδή δεν είχαν τίποτα να χάσουν πια. Χαρακτηριστική είναι η αναλγησία του κράτους σε όλες του τις βαθμίδες. Πρώτα βρέθηκαν απέναντι στην αδιαφορία των τοπικών αρχών με επικεφαλή τον δήμαρχο κύριο Βιρβιδάκη ο οποίος τους εκτόπισε από το χώρο της Δημαρχίας όπου, αρχικά είχαν καταφύγει όταν ξεκινούσαν τον αγώνα τους. Στη συνέχεια αντιμετώπισαν την αδιαφορία του περιφερειάρχη Κρήτης όταν αντί να δεσμευτεί για την εξασφάλιση τους αρκέστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις που το μόνο δικαίωμα που τους παραχωρούσαν ήταν το δικαίωμα στο να πεθάνουν και τέλος «σκόνταψαν» πάνω στην αναλγησία του υπουργού Εσωτερικών ο οποίος αρνείται συνειδητά να πάρει θέση για το ζήτημα. Σαν απάντηση στην αδικαιολόγητη συμπεριφορά της κατ’ άλλα φιλόξενης κρατικής μηχανής ο λαός των Χανίων συγκρότησε άμεσα μια ομάδα αλληλεγγύης προς τους μετανάστες με την συμμετοχή πάρα πολλών φορέων αλλά και του κάθε ευαίσθητου-σκεπτόμενου πολίτη των Χανίων. Αυτή η πρωτοβουλία εκτός από την ηθική υποστήριξη των απεργών ανέλαβε να ενεργοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους. Κορύφωση των κινητοποιήσεων, ήταν η κατάληψη της Νομαρχιακής Περιφέρειας των Χανίων με αίτημα την ακρόαση από τον περιφερειάρχη καθώς και η κατάληψη του Δημαρχιακού Μεγάρου με αίτημα την οριστική λύση του ζητήματος η οποία έληξε μόλις χθες. Παράλληλα οι Χανιώτες κατέβαιναν μαζί με τους μετανάστες σε μαζικότατες πορείες αλληλεγγύης ενώνοντας την φωνή τους με τους απεργούς πείνας. Έχοντας εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια και με δεδομένο ότι η ζωή των 15 απεργών πλέον βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο καλούμε όλους : την Παρασκευή 5/12/2008 και ώρα 11:00 το πρωί σε Πανελλαδική Συγκέντρωση και Πορεία Συμπαράστασης στο κέντρο της Αθήνας (στα Προπύλαια στις 11:00), η οποία θα καταλήξει στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου εκπρόσωποι των φορέων που τους συμπαραστέκονται και των φοιτητικών συλλόγων θα καταθέσουν το αίτημα της επίλυσης του προβλήματος των 15 απεργών πείνας και αυτών που εκπροσωπούν. Δελτίο τύπου από την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΠΑΤΡΑ: ΟΙ ΣΙΔΕΡΟΛΟΣΤΟΙ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΕΠΙΑΣΑΝ ΔΟΥΛΕΙΑ...

Επιθέσεις με σιδηρολοστούς κατά προσφύγων στην Πάτρα έκαναν τις τελευταίες μέρες άγνωστοι φασίστες και ακροδεξιά στοιχεία. Τρία άτομα έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής στα νοσοκομεία της περιοχής για περίθαλψη, ενώ από τη μανία των φασιστών δεν γλίτωσε κι ένας αστυνομικός, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού την ώρα που έλεγχε δύο μετανάστες σε κεντρικό σημείο της Πάτρας. Οι άγνωστοι δράστες τον ξυλοκόπησαν, νομίζοντας ότι είναι φίλος των μεταναστών (!!) και όταν κατάλαβαν το λάθος τους του ζήτησαν συγγνώμη και εξαφανίστηκαν στους δρόμους της πόλης χρησιμοποιώντας μηχανή μεγάλου κυβισμού.
Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις της Πάτρας καταγγέλλουν ότι τη δράση των ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων, ενισχύουν με τη σιωπή τους διάφοροι τοπικοί παράγοντες και δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες που επιθυμούν τη βίαιη απομάκρυνση όλων των μεταναστών από την περιοχή του λιμανιού.
«Το πρόβλημα των προσφύγων δεν λύνεται με την βία. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις ντροπιάζουν την πόλη. Θα πρέπει άμεσα όλοι οι φορείς να τις καταδικάσουν και να απομονώσουν τα άτομα αυτά» -δήλωσε η Κίνηση για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Προσφύγων.
Εμείς θα προσθέταμε πως όταν ο κρατικός ρατσισμός ανοίγει το δρόμο, τότε η πιο κυνική και απροσχημάτιστη φασιστική απειλή αποκτά νομιμοποίηση να ενεργήσει....

ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΟΥΡΕΣ, ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Καθημερινή" (03/12/08)
Της Μαριας Δεληθαναση
Ούτε ένα μήνα δεν διήρκεσε το σύστημα της καθημερινής παραλαβής αιτημάτων ασύλου με βάση τις εθνικότητες στη δ/νση Αλλοδαπών. Το τμήμα της Π. Ράλλη επέστρεψε στην προσφιλή τακτική της παραλαβής αιτημάτων μια φορά την εβδομάδα (Σάββατο). Τακτική που είχε εγκαταλειφθεί μετά το θάνατο Πακιστανού πριν από ένα μήνα στην περιοχή. Μια τεράστια ουρά 4.000 ατόμων αρχίζει να δημιουργείται κάθε Παρασκευή μετά το μεσημέρι, με την ελπίδα ότι στις 6.30 το πρωί του Σαββάτου θα πάρει ένα από τα 200 νούμερα που επιτρέπουν την πρόσβαση στο κτίριο.
Οι φασαρίες την περασμένη Παρασκευή το βράδυ είχαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αιτούντα άσυλο. «Ξυλοδαρμοί, κλοτσιές, τεράστιες ουρές. Δεν είναι νέα προβλήματα», σημειώνει η δικηγόρος κ. Μαριάννα Τζεφεράκου. «Χαρακτηρίζουν τη διαδικασία ασύλου για περισσότερο από μια δεκαετία. Οταν η υπηρεσία έδρευε στο κτίριο της οδού Αντιγόνης, έλεγαν ότι φταίει το κτίριο και η έλλειψη υποδομών. Μετά το 2006, στο νέο κτίριο της Π. Ράλλη τα ίδια γίνονται. Αν υπήρχε πολιτική βούληση το θέμα θα είχε λυθεί». Συνέπεια είναι η με διάφορους τρόπους εκμετάλλευση. Ενας από αυτούς είναι η πώληση (πλαστών) αιτήσεων πολιτικού ασύλου σε ανίδεους Αφγανούς, που δεν έχουν στέγη πάνω από το κεφάλι τους, αντί 20 ευρώ! Η αγορά από τους πρόσφυγες ενός φωτοτυπημένου σε εκατοντάδες αντίγραφα φύλλου χαρτιού, αν μη τι άλλο αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζουν διαδικασίες και δικαιώματα -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Είναι άτομα που φεύγουν από τα νησιά με υπηρεσιακό σημείωμα απέλασης. Συχνά, ακόμη κι αν έχουν υποβάλλει εκεί αίτημα ασύλου... Εχουν καταγραφεί παρόμοιες περιπτώσεις στη Μυτιλήνη. Ανεξακρίβωτη φημολογία μιλά για πώληση πραγματικών αιτήσεων στην Ομόνοια αντί 200 ευρώ.
Ενδεχόμενη λύση; Σημειώνει ο γραμματέας μεταναστών και προσφύγων της ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Αλεβυζάκης: «Στο νόμο αναφέρεται ότι παραλαβή αιτήσεων μπορεί να γίνει σε κάθε δημόσια υπηρεσία. Εμείς προτείνουμε την κατάθεση αιτήσεων σε δήμους, αστυνομικά τμήματα και εξέτασή τους μετά από την Π. Ράλλη». Οι αστυνομικοί, πάλι, υπό τις παρούσες συνθήκες ακόμη κι αν ήθελαν είναι αδύνατο να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Τις 200 αιτήσεις παραλαμβάνουν σε μια εργάσιμη ημέρα 5-7 αστυνομικοί! Μάλιστα στο ίδιο διάστημα ενδέχεται να γίνει και συνέντευξη...
Αποτέλεσμα είναι συλλήβδην απορριπτικές αποφάσεις χωρίς καμιά αναφορά σε πραγματικά περιστατικά, χωρίς νομική αιτιολογία και με επανάληψη μιας στερεότυπης παραγράφου ότι ο αιτών εγκατέλειψε τη χώρα του προς ανεύρεση εργασίας και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Σύμφωνα με εκθέσεις ειδικών οργανισμών, οι αστυνομικοί αδυνατούν να φέρουν εις πέρας ολοκληρωμένες συνεντεύξεις και δεν είναι εκπαιδευμένοι να αναγνωρίζουν ευάλωτες περιπτώσεις (όπως θύματα βασανιστηρίων). Γι' αυτό η φυγή από χώρες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Σουδάν, τη Σομαλία, την Ερυθραία κρίνεται ότι ενέχει οικονομικά κίνητρα. Και να φαντασθεί κανείς ότι η Π. Ράλλη είναι η καλύτερη εκδοχή πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας...".
Αλοίμονο για τα χειρότερα αναρωτιόμαστε εμείς;;;;
Επιτέλους η παροχή ασύλου πρέπει να αποσπαστεί από την ευθύνη της αστυνομίας. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.

ΜΟΣΧΑ: ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ

Δικαστήριο στην Μόσχα έκρινε ένοχους τους εννέα σκίνχεντ που κατηγορούνταν για 20 δολοφονίες με ρατσιστικά κίνητρα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. Το δικαστήριο διευκρίνισε ότι οι 20 ρατσιστικές δολοφονίες σημειώθηκαν από τον Αύγουστο του 2006 έως τον Οκτώβριο του 2007, ενώ η ίδια συμμορία σκίνχεντ αποπειράθηκε να δολοφονήσει κι άλλους 12 ανθρώπους. Η εισαγγελική αρχή υποστήριξε ότι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι ως επί τον πλείστον ήταν ανήλικοι την εποχή που επιδίδονταν στις ρατσιστικές επιθέσεις, σχημάτισαν τη συμμορία για να επιτίθενται σε μη Σλάβους μετανάστες της πόλης. Κάποια ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν την ενοχή τους, χωρίς να επιδείξουν ίχνος μεταμέλειας και δήλωσαν ότι αισθάνονται “περήφανοι για τις πράξεις τους”.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

10 απεργοί πείνας συνεχίζουν την απεργία τους στο Νοσοκομείο Χανίων 21η ΗΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ 15 ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ 10 μετανάστες βρίσκονται στο νοσοκομείο με λιποθυμικά επεισόδια και ανικανότητα πλέον του στομαχιού να δεχτεί ακόμη και τα υγρά. Τα ήδη ταλαιπωρημένα κορμιά τους μπαίνουν πλέον στη διαδικασία της απόλυτης εξάντλησης.Η ευθύνη ανήκει εξ' ολοκλήρου στην πολιτική ηγεσία του τόπου μας.
Δεν είναι παιχνιδάκι οι ζωές τόσων ανθρώπων.Δεν είναι δυνατόν να καταδικάζουν σε θάνατο 15 συμπολίτες μας, χωρίς ούτε καν μια πειστική δικαιολογία.Ενημερώνουμε ότι η δικαιολογία του κ. Περιφερειάρχη κ. Τσόκα, ότι δεν μπορεί να παρανομήσει, είναι πέρα για πέρα ψέμα. Δε χρειάζεται να παρανομήσει χρειάζεται μόνο να εφαρμόσει το νόμο, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Και όπως ορίζει ο νόμος οι απεργοί όπως και πολλοί άλλοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν άδεια παραμονής.
Θα ήταν πιο έντιμο αν έλεγαν ότι επειδή σε κάποιες περιοχές είναι πολλοί μετανάστες, εφαρμόζουμε το νόμο επιλεκτικά.
Και βέβαια καταλαβαίνουμε όλοι ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες πριν καν ψηφιστούν!!!
Χθες πραγματοποιήθηκαν στα Χανιά διάφορες μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των απεργών πείνας.Έγινε επίσης δυνατό από αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας να επιδοθεί στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, που βρίσκεται στα Χανιά για τις εκδηλώσεις της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, φάκελος με τις ανοικτές επιστολές των μεταναστών προς τον ίδιο και προς όλο τον Πολιτικό Κόσμο της χώρας, τις υπογραφές αλληλεγγύης και τις σχετικές ερωτήσεις, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης και Περικλής Κοροβέσης (η συζήτηση της επίκαιρης Ερώτησης του αναμένεται να γίνει σήμερα το βράδυ στη Βουλή).
Τέλος σήμερα Δευτέρα 1/12/2008 και ώρα 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων θα γίνει συζήτηση με εκπροσώπους φορέων και συλλογικοτήτων για την οργάνωση της πορείας αλληλεγγύης την Τετάρτη 3/12/08 και για την παραπέρα πορεία της στήριξης των μεταναστών απεργών πείνας. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Παρακολουθείστε σε καθημερινή βάση το αφιέρωμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ για τα παιδιά των μεταναστών. Άρθρα γραμμένα από τους ίδιους, αληθινές ιστορίες, και πλήρης δικαίωση των αιτημάτων της καμπάνιας της YRE "ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ" για την απόδοση ελληνικής υπηκοότητας σε όλα τα παιδιά μεταναστών, είτε γεννήθηκαν είτε μεγάλωσαν εδώ. Στηρίξτε την εκστρατεία, κάντε γνωστά τα αιτήματα της στους χώρους σας. Ενημερωθείτε στην διεύθυνση: www.wehaveonedream.blogspot.com

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Περισσότερα από 200 άτομα, κυρίως μαθητές παιδιά μεταναστών, γέμισαν το χώρο στη Δημοτική Αγορά το Σάββατο στην εκδήλωση μας. Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή ενός αντιρατσιστικού επεισοδίου του γνωστού αντισυμβατικού καρτούν South Park. Στη συνέχεια το λόγο είχαν ο Άλντρι Μίλο και η Μαριάνθη Ιντόου για να μιλήσουν για την εκστρατεία συνολικά, για την κριτική μας στο σχέδιο νόμου που κατέβασε η κυβέρνηση και για να καλέσουν τους παρεβρισκόμενους να στηρίξουν την εκστρατεία με όλους τους δυνατούς τρόπους. Το πάρτυ εξελίχθηκε με πολύ hip-hop μουσική και βέβαια κέφι και χορό. Καθηγήτρια από το 15ο Λύκειο μας ζήτησε να πάμε να μοιράσουμε υλικό της εκστρατείας και στο δικό της σχολείο. Ενώ και νέοι μαθητές παιδιά μεταναστών εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να οργανωθούν στην YRE. Συνεχίζουμε... ακόμα πιο δυνατοί.