Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

ΞΑΝΑ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Σας παραπέμπουμε επίσης να δείτε το video http://www.tvxs.gr/v3592
Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (20/01/09)
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών, όπου με αφορμή την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση Αφγανών προσφύγων πραγματοποιήθηκε χθες προκλητική... «αντισυγκέντρωση» από κατοίκους, ακροδεξιές ομάδες και τη «Χρυσή Αυγή», με στόχο την τρομοκράτηση των προσφύγων. Απέναντί τους συντάχθηκαν αναρχικές ομάδες και ανάμεσά τους παρατάχθηκαν δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ περίπου στις 5 το απόγευμα διεκόπη και η κυκλοφορία στην οδό Αχαρνών και στους γύρω δρόμους.
Κάποιοι κάτοικοι και αρκετοί ακροδεξιοί κρατούσαν ελληνικές σημαίες, η περιοχή είχε αποκλειστεί από «κλούβες» της αστυνομίας, ενώ οι δημοσιογράφοι και οι φωτογράφοι απειλήθηκαν κατ' επανάληψη από τις οργανωμένες ομάδες των ακροδεξιών.
Φορώντας κουκούλες και κράνη και με την καθοδήγηση του επικεφαλής τους φώναζαν «Αίμα-τιμή-Χρυσή Αυγή», έψαλαν τον εθνικό ύμνο, προκαλούσαν με χυδαία συνθήματα, δρώντας ανενόχλητοι από τα ΜΑΤ και πετώντας βεγγαλικά στους αναρχικούς, που είχαν κρεμάσει πανό στην πλατεία με σύνθημα «Ενάντια στον ρατσισμό, τα πογκρόμ, την αστυνομοκρατία. Η αλλελεγγύη το όπλο μας», αλλά απαντούσαν με εξίσου χυδαία συνθήματα για την κάλυψη που παρείχαν τα ΜΑΤ στους Χρυσαυγίτες.
Το σύνθημα μερικών κατοίκων «Ο Αλαβάνος φταίει για όλα, να τους πάνε στο Κολωνάκι, λερώνουν την πλατεία»... προκάλεσε τη δυσφορία των διερχομένων όπως και η παρουσία των ακροδεξιών. Οταν δε ένας ηλικιωμένος διαμαρτυρήθηκε, ρωτώντας άνδρα των ΜΑΤ «Ποιοι είναι αυτοί; Από πού ήρθαν; Δεν τους θέλουμε», πήρε την απάντηση «Ηρθαν να σας βοηθήσουν»...
Αλλοι κάτοικοι διαμαρτύρονταν εντονότερα: «Ζω 46 χρόνια στη συνοικία. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους πολίτες από την εγκληματικότητα, κι όχι αυτοί. Δεν έχουμε τίποτα με τους πρόσφυγες, πεινάνε οι άνθρωποι.Υπάρχουν φορείς και υπηρεσίες που πρέπει να πάρουν μέτρα, να τους στηρίξουν».
Ωστόσο δεν έλειψαν οι ενστάσεις για την παρουσία των μεταναστών. «Φοβάμαι να πάω τα παιδιά στην παιδική χαρά της πλατείας, είναι οι μαντιλοφορούσες. Δεν ξέρουμε αν έχουν κάνει εμβόλια, τι αρρώστιες έχουν. Να τους βάλουν σε στάδια, να μην κοιμούνται στην πλατεία», έλεγε μια γυναίκα.
Τη στιγμή της αποχώρησής τους οι αναρχικοί δέχθηκαν κοινή επίθεση από τα ΜΑΤ και τους ακροδεξιούς, με χημικά και πέτρες, χωρίς να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι και ηλικιωμένοι κάτοικοι. Οι αναρχικοί άναψαν φωτιές σε πολλά σημεία της οδού Αχαρνών, ενώ στην πλατεία παρέμειναν οι ακροδεξιές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: