Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

5.500 ΓΑΛΛΟΙ ΘΑ ...ΦΥΛΑΚΙΣΤΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

από tvxs.gr
«Αφού η παροχή οποιασδήποτε μορφής βοήθειας σε μετανάστες αποτελεί ποινικό αδίκημα, εμείς δηλώνουμε ένοχοι για το έγκλημα της αλληλεγγύης και της φιλευσπλαχνίας προς το συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη». Αυτό φώναξαν 5.500 Γάλλοι, συγκεντρωμένοι μπροστά στο δικαστικό μέγαρο διαφόρων γαλλικών πόλεων. Με τον τρόπο αυτό διαδήλωσαν ενάντια στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης μεταξύ συνανθρώπων, όπως αυτή διατυπώνεται στο άρθρο 622 του κώδικα εισόδου και διαμονής των αλλοδαπών στη γαλλική επικράτεια. Στο άρθρο αυτό προβλέπεται ότι «κάθε άτομο που μέσω άμεσης ή έμμεσης βοήθειας, διευκολύνει ή αποπειράται να διευκολύνει την είσοδο, κυκλοφορία ή παράνομη διαμονή ενός αλλοδαπού, τιμωρείται με φυλάκιση πέντε χρόνων και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ».
«Στις 16 Φεβρουαρίου συνελήφθη μια γυναίκα που οργάνωνε τη συλλογή τροφής και ρούχων για παράνομους μετανάστες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Στις αρχές Μαρτίου η αστυνομία εισέβαλε σε μια ανθρωπιστική οργάνωση της Μασσαλίας η οποία παρείχε βοήθεια σε μετανάστες που έχουν ανάγκη. Τι θα ακολουθήσει; Αύριο θα συλληφθεί ο γιατρός που δεν άφησε έναν άρρωστο παράνομο μετανάστη να πεθάνει. Μεθαύριο θα συλληφθεί ο δάσκαλος που δίδαξε ανάγνωση και γραφή σε παιδιά παράνομων μεταναστών. Πού θα σταματήσει αυτό;» διαμηνύει μέσω της ιστοσελίδας της η οργάνωση αλληλοβοήθειας «Cimade», μια από τις δεκάδες οργανώσεις που συμμετέχουν στη συγκέντρωση.
Γιατί, όμως, 5.500; Ο αριθμός αυτός επελέγη ως απάντηση σε μία τροποποίηση του εν λόγω κώδικα, η οποία έθεσε ως «στόχο» για το 2010 την προσαγωγή 5.500 ατόμων για το ποινικό αδίκημα της παροχής οποιασδήποτε μορφής βοήθειας σε παράνομους μετανάστες. «Αφού ο στόχος τους είναι οι 5.500 άνθρωποι, παρουσιαζόμαστε μόνοι μας. Είμαστε 5.500, σε κάθε γαλλική πόλη, και ομολογούμε πως δε θα αρνηθούμε ποτέ βοήθεια σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Εκτός από «παράνομοι μετανάστες», πάνω από όλα είναι άνθρωποι, που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δηλώνουν τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων που συμμετέχουν στη διαμαρτυρία. Σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν, «η καλόπιστη παροχή βοήθειας σε μετανάστες δεν αποτελεί λόγο σύλληψης. Η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο δεν αποτελεί έγκλημα στη Γαλλία.» Διαβεβαίωσε ότι εδώ και 65 χρόνια που ισχύει το εν λόγω άρθρο, δεν έχει φυλακισθεί ποτέ κανείς για παροχή τροφής ή ρούχων δωρεάν, για καλόπιστη βοήθεια προς ανθρώπους που έχουν ανάγκη. «Αυτοί που φυλακίσθηκαν είχαν λάβει χρήματα, είχαν διευκολύνει τους μετανάστες, στην ουσία κερδοσκοπώντας σε βάρος τους», προσέθεσε, υπερασπιζόμενος τη νομιμότητα των κυβερνητικών επιδιώξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: