Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ο ΚΟΥΡΔΟΣ ΑΡΙΒΑΝ ΟΣΜΑΝ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία 22/4/2009

«Εικόνα συμβατική με πτώση σε αμβλεία επιφάνεια» διαπίστωσε η ιατροδικαστής Ελένη Ζαγγελίδου, η οποία εξέτασε χθες τον 29χρονο Κούρδο που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες συγγενών, φίλων του και αντιρατσιστικών οργανώσεων, ο 29χρονος Κούρδος Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ χτυπήθηκε βάναυσα πριν από 16 ημέρες από λιμενικούς στην Ηγουμενίτσα. Μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Φιλιατών Θεσπρωτίας, από εκεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα Χατζηκώστα Ιωαννίνων και λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, όπου και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και ενδοεγκεφαλικά αιματώματα. Οι συγγενείς του μιλούν για άγριο ξυλοδαρμό και για τον λόγο αυτό διενεργείται ΕΔΕ κατ' εντολήν του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, Θ. Ρετζεπέρη.

«Τα εξωτερικά τραύματα εξαφανίστηκαν και υπάρχουν μόνο μετεγχειρητικά. Αναζητούμε τον μηχανισμό που προκάλεσε τις κακώσεις», επισήμανε η κ. Ζαγγελίδου. Η ιατροδικαστής σήμερα αναμένεται να ζητήσει πληροφορίες για τα τραύματα που έφερε ο παθών, πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο Φιλιατών όπου μεταφέρθηκε αρχικά. Στη συνέχεια θα συντάξει το ιατροδικαστικό πόρισμα στο πλαίσιο της ΕΔΕ.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Τον Κούρδο μετανάστη που καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε από λιμενικούς στην Ηγουμενίτσα επισκέφθηκαν χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και ενημερώθηκαν για την πορεία της υγείας του. «Το νέο περιστατικό βάρβαρης αντιμετώπισης μεταναστών στη χώρα μας έρχεται να υπογραμμίσει ότι οι "Μανωλάδες" δεν είναι κάτι μεμονωμένο, αλλά είναι η γνήσια έκφραση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα μας», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση». «Ο Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ είναι μια περίπτωση θύματος της αγριότητας των δυνάμεων καταστολής που έγινε γνωστή χάρη στην επιμονή των συγγενών του», τονίζει. Απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την κάλυψη από το κράτος των εξόδων για την ιατρική περίθαλψη του μετανάστη.

Προφανή αργοπορία των κατασταλτικών δυνάμεων και προσπάθεια των πολιτικών υπευθύνων να σβήσουν τα ίχνη της κακοποίησης του Κούρδου μετανάστη με το πέρασμα του χρόνου, κατήγγειλε ο Νίκος Γκλαρνέτατζης, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης. Εξέφρασε την ελπίδα να μην επιχειρήσουν να σβήσουν περισσότερο τα ίχνη απελαύνοντας τους αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: