Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ: "ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΝ" ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΟΡΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ...

Για την κατάσταση στην Πάτρα έχουμε γράψει πολλές φορές. Αυτή την φορά την αφορμή δίνει η εξαγγελία μέτρων του υπουργού Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, μετά το τέλος σύσκεψης με εκπροσώπους φορέων της Πάτρας και της Αχαΐας, που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Ανακοίνωσε λοιπόν ότι ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στην παραλιακή περιοχή της Ηρώων Πολυτεχνείου θα έχει κλείσει μέχρι τέλος Μαΐου. Ταυτόχρονα, όπως είπε, θα συσταθεί κλειστός οργανωμένος καταυλισμός στο στρατόπεδο της πρώην ΜΟΜΑ (στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά πάνω στο βουνό...). Ακόμα δήλωσε ότι ο καταυλισμός αυτός θα αποτελέσει την ενδιάμεση λύση, μέχρι να μεταφερθούν οι μετανάστες σε οργανωμένο Κέντρο στη περιοχή του Δρεπάνου Αχαΐας. Μαζί με τα παραπάνω δεν ξέχασε να μας ενημερώσει ότι θα υπάρξει περαιτέρω θωράκιση της τοπικής Αστυνομίας και του Λιμενικού, και θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι της Πάτρας, σε συνδυασμό πάντα με την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής μεταναστών (έτσι λένε τις απελάσεις...).
Απ' έξω από τον χώρο της σύσκεψης βρίσκονταν μέλη του συλλόγου "η πόλις εάλω", της οποίας το κεντρικό αίτημα είναι η "εξαφάνιση" των προσφύγων από την παραλιακή οδό της Πάτρας. Αλλά και κινητοποίηση διαμαρτυρίας της Κίνησης Υπεράσπισης Μεταναστών.
Η "μετακόμιση" των προσφύγων εδώ κι εκεί ή από νομό σε νομό της Ελλάδας δεν αποτελεί βέβαια λύση. Λύση θα αποτελούσε η δημιουργία περισσότερων και ανθρωπινότερων κέντρων υποδοχής σε πανελλαδική κλίμακα. Ανοικτών χώρων φιλοξενίας όμως, κι όχι μισο-φυλακών, με την αστυνομία κατά βάση αρμόδια για τον έλεγχο τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Λύση θα αποτελούσε η ανατροπή του εγκληματικού σχεδόν 1% (!!) παροχής ασύλου.
Αντί επιλόγου παραθέτουμε μέρος από το υπόμνημα προτάσεων της Κίνησης Υπεράσπισης Μεταναστών Πάτρας που παραδόθηκε στον Παυλόπουλο.
«Είναι ανάγκη οι πρόσφυγες να παραμείνουν μέσα στην πόλη ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται, να επιβιώνουν, να μαθαίνουν ελληνικά και τελικά να μπορούν όσοι το επιθυμούν να εντάσσονται στην τοπική κοινωνία.
Διεκδικούμε, τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας μέσα στον ιστό της πόλης με υποδομές υγιεινής σε συνεργασία με Διεθνείς οργανισμούς και σύμφωνα με το Υπόμνημα της Διεθνούς Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Χορήγηση ασύλου, ταξιδιωτικών εγγράφων για λόγους ανθρωπιστικούς, επανασύνδεσης, οικογενειακούς κλπ καθώς και άμεση προστασία των ανηλίκων.
Να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις, τα βάρβαρα αστυνομικά μέτρα καταστολής, οι βασανισμοί αλλά και τα φαινόμενα αυτοδικίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: