Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ "ΣΚΟΥΠΕΣ", Ή ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΕΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΤΟ ΚΡΥΨΕΤΕ...

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (27/05/09)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης
Επιχείρηση σκούπα- μαμούθ για χιλιάδες λαθρομετανάστες αλλά και τοξικομανείς στο κέντρο της Αθήνας ετοιμάζει η Ελληνική Αστυνομία μετά τις ευρωεκλογές. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών φοβήθηκε τυχόν έκτροπα στη διάρκεια των επιχειρήσεων καθώς και την αρνητική δημοσιότητα και άναψε το πράσινο φως για την επιχείρηση- σκούπα μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Όπως αποκαλύπτουν στα «ΝΕΑ» παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών, θα πρόκειται για σαρωτική επιχείρηση που θα έχει ως στόχο να απομακρύνει όλους τους λαθρομετανάστες από το τρίγωνο Πλατεία Ομονοίας- Πλατεία Καραϊσκάκη- Πλατεία Θεάτρου. «Στόχος είναι το κέντρο της Αθήνας να ξαναγίνει προσβάσιμο στους πολίτες και να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας σε όσους ζουν ή κινούνται σε αυτό», λένε στα «ΝΕΑ» κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών.
Στην τελική ευθεία μπαίνει και το ζήτημα της δημιουργίας ενός μεγάλου στρατοπέδου- γκέτο στον Ασπρόπυργο της Αττικής, στο οποίο η αστυνομία θα μπορέσει να μεταφέρει εκατοντάδες από τους παράνομους μετανάστες που σήμερα βρίσκουν καταφύγιο στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας. Άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους που δεν μπορούσε να προχωρήσει η μαζική επιχείρηση- σκούπα είναι η έλλειψη χώρου μεταφοράς των λαθρομεταναστών. Από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας προκύπτει πως στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και των αρμόδιων τμημάτων βρίσκονται περισσότεροι από 1.400 λαθρομετανάστες, αριθμός ήδη κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι συλληφθέντες ύστερα από παραμονή 3 μηνών στα κρατητήρια επιστρέφουν στους δρόμους καθώς παραμένει πολύ μικρός ο αριθμός μεταναστών που απελαύνονται.
Ο χώρος ο οποίος έχει εγκριθεί είναι η πρώην στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, που έχει εγκαταλειφθεί για περισσότερο από μια δεκαετία. Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προκειμένου να περιέλθει στην κυριότητά του η έκταση των 100 στρεμμάτων, μέσα στην οποία μπορούν να εγκατασταθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου, έως 2.000 άνθρωποι. Η υπόθεση σκοντάφτει όμως και σε ενδοκυβερνητικές κόντρες, καθώς την έκταση έχει ζητήσει και το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να κατασκευαστούν οι νέες δικαστι κές φυλακές. Όπως όμως προεξοφλούν κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών, θα βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο υπουργείων και θα προχωρήσει η δημιουργία του γκέτο, καθώς στην κυβερνητική ατζέντα το ζήτημα της ασφάλειας και της λαθρομετανάστευσης βρίσκονται πολύ ψηλά.
Ο χώρος του στρατοπέδου είχε αρχικά παραχωρηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να κατασκευαστούν χώροι υποδοχής για τοξικομανείς, αστέγους και άλλους ανεπιθύμητους στην Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που ακολούθησαν μπλοκάρισαν τα σχέδια της κυβέρνησης και οι εργασίες κατασκευής έμειναν ημιτελείς. Στα περισσότερα κτίρια που είχαν κατασκευαστεί, είχαν ολοκληρωθεί ακόμη και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις κι έμενε μόνο να τοποθετηθούν πόρτες και παράθυρα. Σήμερα όμως ο χώρος έχει λεηλατηθεί και άγνωστοι έχουν ξηλώσει από κουφώματα και καλώδια μέχρι την περίφραξη και τους σιδερένιους στύλους φωτισμού του στρατοπέδου... Στο πρώην στρατόπεδο επίσης υπάρχουν κατάλοιπα του νατοϊκού παρελθόντος του. Αρκετά από αυτά είναι κτίρια και μάλιστα υπογειοποιημένα, καθώς χρησίμευαν ως αποθήκες οπλισμού και καταφύγια πυρηνικού πολέμου. Στις μελέτες που έχουν γίνει, υπάρχει ακόμη και η σκέψη χρησιμοποίησης των κτιρίων αυτών. Αξιωματικοί της Αστυνομίας επισκέφθηκαν διάφορες περιοχές της Αττικής που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κέντρα υποδοχής μεταναστών και κατέληξαν στη συγκεκριμένη έκταση, ενώ και οι πρώτες τεχνικές μελέτες έδειξαν πως από οικονομικής πλευράς είναι η πλέον συμφέρουσα λύση.
Κλείνει ο ΟΚΑΝΑ- μεθαδόνη από δύο νοσοκομεία
Ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχει εξαγγείλει τη μεταφορά των εγκαταστάσεων του ΟΚΑΝΑ από την Πλατεία Θεάτρου, ενώ το πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης για τα άτομα που εξυπηρετούνται από τον συγκεκριμένο σταθμό θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία Σωτηρία και Γεννηματά. Λόγω αυτής της μεταφοράς οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. υπολογίζουν πως 500-600 άτομα που έχουν μετατρέψει σε πιάτσα ναρκωτικών την περιοχή του κέντρου θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.
Τρεις άλλες λύσεις
Τρεις άλλες λύσεις για δημιουργία στρατοπέδου-γκέτο είναι ένα παλιό εργοστάσιο κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, ένα επίσης παλιό εργοστάσιο στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας και μια παλιά κατασκήνωση- θα χρειαζόταν πολύς χρόνος μέχρις ότου μετατραπούν σε χώρους συγκέντρωσης των μεταναστών. Επιπλέον, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των προτεινόμενων αυτών χώρων, δηλαδή το αν έχουν κατασχεθεί από τράπεζα ή το Δημόσιο ή ακόμη ανήκουν σε ιδιώτες, δεν έχει ξεκαθαριστεί. Πρόθεση της Αστυνομίας είναι να βαφτίσει το «γκέτο» χώρο υποδοχής. Για τον λόγο αυτόν υπήρξε ανταλλαγή επισκέψεων και ιδεών με εκπροσώπους της ιταλικής αστυνομίας, ενώ το κέντρο που δημιουργήθηκε στη Λαμπεντούζα λειτουργεί ως πρότυπο ανάπτυξης. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίζουν πως θα ήθελαν ο χώρος αυτός να φυλάσσεται μόνο εξωτερικά από την Αστυνομία, αλλά την εσωτερική του λειτουργία να την αναλάβει η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αττικής. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπεται πως σε συνεργασία με την Ε.Ε. το στρατόπεδο του Ασπροπύργου θα χρησιμοποιείται ως χώρος προσωρινής εγκατάστασης των λαθρομεταναστών, οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταφέρονται με αεροπλάνα στις πατρίδες τους.
Ρατσιστικό παραλήρημα και χθες στον Άγιο Παντελεήμονα
ΕΝΤΑΣΗ και ρατσιστικό παραλήρημα από ακροδεξιά στοιχεία ακολούθησε την πυρκαγιά που ξέσπασε στο υπόγειο του ναού του Αγίου Παντελεήμονα στην Αχαρνών. Στο υπόγειο βρίσκουν καταφύγιο μετανάστες, αλλά και Έλληνες άστεγοι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η φωτιά ξέσπασε στο στρώμα Έλληνα αστέγου που εδώ και περίπου έναν χρόνο κοιμάται στο υπόγειο του ναού, από ένα κερί που είχε ξεχάσει αναμμένο. Επεκτάθηκε μάλιστα και σε άλλα στρώματα, αλλά κατασβέσθηκε πολύ γρήγορα από την Πυροσβεστική, χωρίς να προκληθούν ζημιές στον ναό. Σχεδόν ταυτόχρονα όμως ξεσπούσε νέα «φωτιά» στην πλατεία, όπου συγκεντρώθηκαν κάτοικοι της περιοχής, αλλά και ακροδεξιοί οι οποίοι προπηλάκισαν μετανάστες υποχρεώνοντάς τους να απομακρυνθούν άρον άρον. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η ατμόσφαιρα ηλεκτρίσθηκε, ενώ νεαροί με ντουντούκες φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα τόσο εναντίον των μεταναστών, όσο και κατά εκείνων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποδέκτες μάλιστα έγιναν και δημοσιογράφοι, οι οποίοι απειλήθηκαν και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν. Οι κάτοικοι περιέγραφαν με οργή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη γειτονιά τους και τις αφόρητες συνθήκες στις οποίες ζουν, στις οποίες έχουν πλέον προστεθεί τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια και η ένταση. Ορισμένοι μάλιστα καταλόγιζαν ευθύνες στην Εκκλησία για το γεγονός ότι φιλοξενούνται μετανάστες στο υπόγειο του ναού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: