Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

ΑΥΞΗΣΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr
Αυξάνονται ανησυχητικά οι επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων κατά δημοσιογράφων, κομμάτων της αριστεράς και υποψηφίων ευρωβουλευτών. Το tvxs μίλησε σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και υποψηφίους ευρωβουλευτές που δέχθηκαν απειλές και επιθέσεις, στην προσπάθειά τους να υπερασπισθούν τα πολιτικά τους πιστεύω και την ελευθερία της έκφρασης.
«Μέλη της Χρυσής Αυγής μου πέταξαν μία χειροβομβίδα κρότου – λάμψης κατά πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μείνω χωρίς όραση και ακοή για 15 ολόκληρες μέρες», κατήγγειλε στο tvxs ο φωτορεπόρτερ της Ελευθεροτυπίας, κ. Σπύρος Τσακίρης. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Παλαιό Εφετείο, όπου ο κ.Τσακίρης παρευρέθηκε με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα για να καλύψει τα γεγονότα. «Είμαι πεπεισμένος ότι τη χειροβομβίδα δεν την πέταξε αστυνομικός, διότι οι χειροβομβίδες της αστυνομίας έχουν κουτί με χακί περίβλημα. Αντίθετα, η εν λόγω χειροβομβίδα είχε γαλάζιο περίβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός που την έριξε την προμηθεύθηκε από το στρατό», προσέθεσε ο κ.Τσακίρης.
Την τελευταία στιγμή απέφυγε τον κίνδυνο και ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος της Καθημερινής, όταν μια ομάδα περίπου 30 ακροδεξιών του επιτέθηκαν στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου βρέθηκε για να καλύψει το γεγονός της πυρκαγιάς σε υπόγειο χώρο προσευχής Μουσουλμάνων. «Στην περιοχή δραστηριοποιείται ένας σκληρός πυρήνας ακροδεξιών ατόμων που εμφανίζονται ως κάτοικοι της περιοχής, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ως ρόλο την «υποκατάσταση» του ανύπαρκτου κράτους. Στα πλαίσια αυτά, εδώ και χρόνια καλύπτω τις λεκτικές αλλά και υλικές επιθέσεις τους κατά των μεταναστών της περιοχής, και ως αποτέλεσμα έχω γίνει γνωστός στους κύκλους τους. Εκείνη τη νύχτα, βρισκόμουν στην πλατεία συλλέγοντας πληροφορίες για το περιστατικό της πυρκαγιάς από τους συγκεντρωμένους ανθρώπους, όταν μια γυναίκα με αναγνώρισε και άρχισε να φωνάζει «αυτός είναι!». Τότε, περίπου 30 άντρες πήγαν να μου επιτεθούν και γλίτωσα την τελευταία στιγμή χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας», διηγήθηκε ο κ.Ονισένκο.
Απειλές δέχθηκε και η δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας, κα.Γεωργία Δάμα, λόγω του ρεπορτάζ που δημοσίευσε σχετικά με συγκέντρωση κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα που διαμαρτύρονταν σε συνεργασία με την οργάνωση «Χρυσή Αυγή», για την παρουσία στη συνοικία τους Αφγανών προσφύγων. Η κα.Δάμα τόσο κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, όσο και τις επόμενες μέρες δέχτηκε απειλές και πιέσεις τόσο από τη Χρυσή Αυγή, όσο και από άλλες συναφείς οργανώσεις, με σκοπό την τρομοκράτησή της. Ως αποτέλεσμα, η κα.Δάμα αναγκάσθηκε να προσφύγει στο Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών, καθώς και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως άλλωστε έχει κάνει και πλήθος άλλων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τους τελευταίους μήνες τα γεγονότα στον Αγιο Παντελεήμονα, και ζητούν την καταδίκη των προπηλακισμών και την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Εντύπωση είχε προκαλέσει, άλλωστε, η στοχοποίηση της κας Δάμα από το site της Χρυσής Αυγής, μέσω δημοσιεύματος που αφορούσε την κάλυψη εκ μέρους της των γεγονότων στο Παλαιό Εφετείο. Στο εν λόγω δημοσίευμα, μάλιστα, επιχειρώντας να δώσει στους αναγνώστες και «οπτική επαφή» με την κα Δάμα, το site δημοσίευσε από πλάνη φωτογραφία μίας εκ των... συνεργατών του tvxs!
Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν οι επιθέσεις ακροδεξιών σε προεκλογικά περίπτερα κομμάτων της αριστεράς. Ο αντίκτυπός τους, μάλιστα, γίνεται όλο και πιο έντονος, καθώς οι σποραδικές καταστροφές προεκλογικού υλικού που άρχισαν να εμφανίζονται τις προηγούμενες εβδομάδες, κλιμακώθηκαν σε κυριολεκτικούς εμπρησμούς προεκλογικών περιπτέρων μέσα στο κέντρο της Αθήνας. «Εχθες το βράδυ, μέλη της ακροδεξιάς έβαλαν φωτιά στο προεκλογικό περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ καταστρέφοντάς το ολοσχερώς, μέσα στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την ελλιπή αστυνόμευση του περιπτέρου από τη δημοτική αστυνομία», δήλωσε στο tvxs ο κ. Μιχάλης Ρίζος, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ. «Οι βανδαλισμοί ξεκίνησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, με καταστροφές περιπτέρων της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Στο Κουκάκι, στο Καματερό, στο Ήλιον, στο Βύρωνα, στην Αγ. Βαρβάρα, στην Πετρούπολη δεχθήκαμε πλήθος επιθέσεων, ενώ σοβαρότερη ήταν αυτή στα Σεπόλια, όπου στόχος έγινε όχι μόνο το δικό μας περίπτερο, αλλά και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι γύρω κάτοικοι άκουσαν τους δράστες να φωνάζουν συνθήματα ακροδεξιά, υπέρ της Χρυσής Αυγής», προσέθεσε ο κ. Ρίζος.
Ωστόσο, βανδαλισμούς ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν και άλλα κόμματα, τα οποία με καταγγελίες τους επιχειρούν να ρίξουν φως στο ζήτημα. Ο υπεύθυνος τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, κατήγγειλε εχθές την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον των ταμπλό που έχει τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ στην πόλη. Την ίδια στιγμή, πρόκληση εκτεταμένων ζημιών και καταστροφή προεκλογικού υλικού από «γνωστά – άγνωστα» άτομα καταγγέλλει και το ΚΚΕ ότι πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα της 22 Μαΐου στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στο Μοσχάτο.
Σε «στόχο» μετατράπηκε πρόσφατα και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ.Γιώργος Γρόλλιος. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://skeftomasteellhnika.blogspot.com, ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος παρέθεσε τα προσωπικά στοιχεία του κ.Γρόλλιου (τηλέφωνο, e-mail, ακόμα και στοιχεία για το γραφείο του στο ΑΠΘ), τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο» λόγω της συμμετοχής του στην «ακροαριστερή» ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ζήτησε μάλιστα την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, κ.Σπηλιωτόπουλου, σημειώνοντας «Πώς αυτοί οι επικίνδυνοι άνθρωποι έφτασαν να γίνονται «καθηγητές» πανεπιστημίων; Σας απασχολεί κ.Σπηλιωτόπουλε; Περιμένετε εσείς να πάει μπροστά η παιδεία με τέτοια στελέχη;» «Η συγκεκριμένη λεκτική επίθεση δεν είναι τυχαία, αλλά συνδέεται άμεσα με τις μεθοδευμένες επιθέσεις κατά των προεκλογικών περιπτέρων της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ. Το εν λόγω blog κινείται στα πλαίσια της ακροδεξιάς, από όπου προέρχονται και τα άτομα που προκάλεσαν όλους τους προαναφερθέντες βανδαλισμούς», δήλωσε στο tvxs ο κ.Γρόλλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: