Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ, ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Αποκαλυπτικό των προθέσεων διαφόρων "αρπακτικών" του real estate για το κέντρο της Αθήνας, είναι σημερινό δημοσίευμα στα ΝΕΑ. Η κυβέρνηση, το ΛΑΟΣ, η Χρυσή Αυγή, τα ΜΜΕ, κατηγορούν τους χωρίς χαρτιά για την υποβάθμιση, όταν αυτό είναι μόνο το άλλοθι για την χρόνια εγκατάλειψη αυτής της περιοχής. Και ποιοί θα δώσουν την λύση; τα "αρπακτικά"...
"Γειτονιά του μέλλοντος αποτελεί σύμφωνα με ειδικούς το γκέτο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Πλατεία Ομονοίας. Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών, αλλά και το κλίμα της ανασφάλειας που βιώνουν κάτοικοι και καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται γύρω από την «απαγορευμένη πόλη»- που περικλείεται από την Ευριπίδου, τη Μενάνδρου, τη Σοφοκλέους, τη Γερανίου την Ικτίνου και τη Σωκράτους - από τις ταραχές, τη διακίνηση των ναρκωτικών, τις κλοπές και την πορνεία, έχουν ρίξει τις τιμές των ακινήτων τουλάχιστον κατά 20% έως 25%. «Μεγαλοκατασκευαστές και εφοπλιστές έχουν ήδη προβεί σε αγορές στην Πλατεία Θεάτρου και στις γύρω περιοχές, εκμεταλλευόμενοι την πτώση στις τιμές των ακινήτων», επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας κ. Μίνα Χαρμπαλή. «Εάν λυθεί το πρόβλημα με τους μετανάστες οι τιμές θα εκτιναχθούν στα ύψη, αφού αυτό το κομμάτι της Αθήνας έχει από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα σε κτιριακό δυναμικό».
Από τον Δήμο Αθηναίων θεωρούν ότι δεν έχουν χάσει τον έλεγχο. «Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στα επόμενα 8-10 χρόνια η περιοχή θα αλλάξει», λέει στα «ΝΕΑ» η τοπογράφος- υπεύθυνη της Μονάδας Υποστήριξης και Αξιολόγησης του Δήμου Αθηναίων κ. Τασία Λαγουδάκη. «Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα της περιοχής που αποτελούσε την καρδιά τού εμπορίου της Αθήνας, αλλά να συνδυάσουμε την εμπορική χρήση στο ισόγειο των κτιρίων και την κατοικία- κυρίως loft- από τον 4ο όροφο και άνω, με κίνητρο τη θέα στην Ακρόπολη».
Όπως υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας- δρ πολεοδόμος κ. Σπύρος Τσαγκαράτος «η περιοχή θα υποβαθμίζεται συνεχώς, τουλάχιστον για μία ακόμη πενταετία, οπότε και θα αρχίσουν να αγοράζουν πάμφθηνα όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες. Παράλληλα, μεγάλο μερίδιο επί των ακινήτων θα αποκτήσουν και οι τράπεζες, κυρίως από κατασχέσεις, τα οποία κάποια στιγμή θα δημοπρατήσουν... Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαριστεί ότι γι΄ αυτή την απαξίωση οι μετανάστες είναι απλώς το άλλοθι και η πραγματική αιτία της κρίσης είναι το γεγονός ότι η περιοχή έχει αφεθεί στην τύχη της, χωρίς κανένα μέτρο ανασυγκρότησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: