Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Ένα κράμα ακροδεξιών, εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων, που στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία στον λαϊκισμό, στις αντι-μεταναστευτικές θέσεις, στην ξενοφοβία, την ισλαμοφοβία και την αντίθεση στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., εμφανίζονται ενδυναμωμένα μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Όλα τους ανεξαιρέτως εκμεταλλεύθηκαν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τον συνεχώς αυξανόμενο φόβο και την ανασφάλεια απέναντι στην αύξηση της ανεργίας.
Το ακροδεξιό κόμμα (PVV-Κόμμα της Ελευθερίας) του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία πήρε το 16,4 % των ψήφων και εξέλεξε 4 ευρωβουλευτές, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ακροδεξιού σχηματισμού στην Ε.Ε. Ο Βίλντερς έχει δηλώσει κατά καιρούς πως το Κοράνι είναι «ένα φασιστικό κείμενο». Στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχόταν στους ψηφοφόρους ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ε.Ε. «ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια». Ο αντι-ισλαμισμός άλλωστε αποτελεί βασικό στοιχείο του προγράμματος του κόμματος του.
Στην Βρετανία το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) του Νικ Γκρίφιν πήρε το 6,2% της ψήφου εκλέγοντας για πρώτη φορά 2 ευρωβουλευτές. Το ΒΝΡ δεν δέχεται για μέλη του μη λευκούς Βρετανούς πολίτες και προτείνει τον «εθελοντικό επαναπατρισμό» όλων των μεταναστών. Ο Γκρίφιν χαρακτήρισε την εκλογική του επιτυχία «νίκη των ιθαγενών Βρετανών»!! Το ανησυχητικό όμως είναι πως το BNP κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη του σε βιομηχανικές περιοχές.
Στην Αυστρία άνοδο είχε το FPO του Χάινς Κρίστιαν Στράσε (με άλλοτε ηγέτη τον Γεργκ Χάιντερ), που διπλασίασε τα ποσοστά του κόμματος του (13,1%).
Έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο κατέκτησαν οι επίσης ακραίοι Αληθινοί Φινλανδοί του Τίμο Σόινι, που πήραν 9,8% και 1 έδρα, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα στη Δανία και το Jobbik στην Ουγγαρία. Του Jobbik ηγείται η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα (!) Κριστίνα Μορβάι, αλλά τώρα θεωρεί ότι η χώρα της «δεν πρέπει να γίνει αποικία ούτε της Ε.Ε. ούτε κάποιας άλλης χώρας» και ότι για ορισμένα εγκλήματα ευθύνονται αποκλειστικά οι Τσιγγάνοι-Ρομά. Όλα αυτά σε μια χώρα που οι Ρομά αποτελούν το 7% του πληθυσμού.
Άνοδο όμως κατέγραψε και το εθνικιστικό SNS στη Σλοβακία. Ενώ το ακροδεξιό Κόμμα της Μεγαλύτερης Ρουμανίας του Κορνέλιου Βάντικ Τούντορ συγκέντρωσε 8,7% και δύο έδρες.
Στην Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν βρίσκεται σαφώς χαμηλότερα από κει που βρίσκονταν πριν μια 10ετία, ο ίδιος βέβαια εξελέγη εκ νέου ευρωβουλευτής.
Στην διπλανή μας Ιταλία η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, το κόμμα του Ουμπέρτο Μπόσι, πανηγυρίζει για το ποσοστό του 10% που έφτασε.
Αντίστοιχα και το ΛΑΟΣ εδώ στην Ελλάδα παρουσίασε μια εκτίναξη του ποσοστού και των ψήφων του φτάνοντας στο 7,15% και τους 366.562 ψηφοφόρους. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ψηλά ποσοστά πήρε και σε περιοχές όπως: Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (9,82%), Β' Θεσσαλονίκης (9,29%), Α' Πειραιώς (9,11%), στη Β' Πειραιώς (8,83%) και στη Β' Αθηνών (8,61%), δηλαδή σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση της εργατικής τάξης. Οι ίδιοι περηφανεύονται επίσης για τα ποσοστά τους σε περιοχές όπως ο Αγ.Παντελεήμονας.
Η δε Χρυσή Αυγή στο σάιτ της πανηγυρίζει επίσης για το 0,46% και τις 23.566 ψήφους που πήρε στις ευρωεκλογές.
Είναι φανερό ότι στις συνθήκες της χειρότερης κρίσης του καπιταλισμού, οι ακροδεξιές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια καλύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό, κηρύσσοντας ως λύσεις τον διωγμό των μεταναστών, των μουσουλμάνων ή των Ρομά, αναλόγως την περίπτωση. Το γεγονός ότι απευθύνονται σε κομμάτια των εργαζομένων και σε φτωχογειτονιές, αποδεικνύει πως για το αντιρατσιστικό και το συνδικαλιστικό κίνημα, για την αριστερά και τη νεολαία, δεν υπάρχει περιθώριο χρονοτριβής. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει περιθώριο έλλειψης προτάσεων και μαχητικής δράσης ενάντια στην ανεργία, την φτώχεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, την θυματοποίηση όλων μας εξ' ονόματος της κρίσης.
Τα πράγματα είναι και απλά, αλλά και σύνθετα ταυτόχρονα: ή θα πείσουμε εμείς ή θα πείσουνε αυτοί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: