Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΣΑΡΩΣΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΠΙΔΑ

Αστυνομικοί της Πάτρας, με την υποστήριξη πολλών διμοιριών ΜΑΤ από διάφορες πόλεις, εκκένωσαν διά της βίας τον πρόχειρο καταυλισμό των Αφγανών μεταναστών, στην παραλιακή οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, κι ενώ δύο μπουλντόζες ξήλωναν τα πρόχειρα παραπήγματα, ξέσπασε για άγνωστο μέχρι τώρα λόγο φωτιά στον καταυλισμό. Λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν, παρά το γεγονός ότι είχαν απομακρυνθεί φιάλες υγραερίου, η φωτιά πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις. Επί τόπου έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής και απέτρεψε την επέκταση της φωτιάς στις διπλανές πολυκατοικίες. Κάηκαν δεκάδες πρόχειρα παραπήγματα, ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.
Στον χώρο του καταυλισμού οι αστυνομικοί εντόπισαν 44 ανηλίκους, οι οποίοι πρόκειται να οδηγηθούν σε κέντρο φιλοξενίας ανηλίκων, ενώ 15 μετανάστες οι οποίοι είχαν νόμιμα έγγραφα φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Πάτρας. Επίσης συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση 15 μετανάστες, οι οποίοι δεν είχαν μαζί τους νομιμοποιητικά έγγραφα.
Η παραγκούπολη αυτή δημιουργήθηκε πριν από 12 χρόνια, αλλά τους τελευταίους τρεις μήνες είχε σχεδόν αδειάσει, καθώς οι μετανάστες προσπαθούσαν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από άλλες περιοχές.
Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, Σπύρος Σπυρίδων, χαρακτήρισε τη χθεσινή επιχείρηση, «σημαντικό βήμα στη διαχείριση του μεταναστευτικού».
Η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών, σε ανακοίνωσή της, σημείωσε: «Είναι πολιτική ανεπάρκεια η καταφυγή σε στρατιωτικές λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινωνικά προβλήματα. Είναι πολιτική ανεπάρκεια η αδυναμία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι πολιτική ανεπάρκεια η αγνόηση των αιτίων της προσφυγιάς. Αύριο, σε μια βδομάδα, σε ένα μήνα, τα προσφυγόπουλα θα είναι πάλι εδώ. Γι' αυτό εμείς θα επιμένουμε».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, επίσης, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση των μεταναστών ύστερα από την αστυνομική επιχείρηση στον πρόχειρο καταυλισμό στην Πάτρα. Οι Γιατροί καλούν τις Αρχές να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και ιατρική βοήθεια στους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.
Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα χαρακτηρίζει την επιχείρηση επίδειξη κρατικού ρατσισμού και βαρβαρότητας εναντίον των προσφύγων, που καταπατά κάθε έννοια δικαίου, ηθικής και ανθρωπιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: