Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΧΙΟΣ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Βάζοντας κυριολεκτικά τα σώματα τους μπροστά, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες της Χίου, του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απλοί πολίτες προσπάθησαν εχθές να αποτρέψουν τη μεταγωγή 60 περίπου μεταναστών από το κέντρο κράτησης του Μερσυνιδίου σε αντίστοιχα κέντρα της Β. Ελλάδος. Ανάμεσα τους ήταν πρόσφυγες αφγανικής, σομαλικής, παλαιστινιακής και πακιστανικής καταγωγής, καθώς και ένας 15χρονος από τη Σομαλία, τον οποίο χώρισαν βίαια από την μητέρα του που παρέμεινε κρατούμενη στο Μερσυνίδι!!
Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν τουλάχιστον 80 άτομα από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες προσπαθούσαν να αποτρέψουν την αποβίβαση των προσφύγων από τα λεωφορεία που τους μετέφεραν και την επιβίβαση τους στο πλοίο. Ένας άνδρας μάλιστα έπεσε στο λιμάνι ανάμεσα στην αποβάθρα και το πλοίο, το οποίο τελικά έφυγε με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, με καθυστέρηση μιας ώρας.
Σε αντίστοιχη κινητοποίηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης τα ξημερώματα της Παρασκευής, απετράπη κατά τον ίδιο τρόπο η μεταγωγή 60 περίπου προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι προσπάθησαν να εμποδίσουν το λεωφορείο που μετέφερε τους μετανάστες, να προσεγγίσει το πλοίο Θεόφιλος και ανάρτησαν πανό που έγραφαν στα ελληνικά και τα αφγανικά «Όχι στις απελάσεις». Η μεταγωγή τελικά απετράπη σε εκείνη την φάση, αλλά το απόγευμα της ίδιας μέρας «εν κρυπτώ» και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι 30 από τους 60 μετανάστες μεταφέρθηκαν τελικά με πλοίο στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: