Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ Α.Τ. ΝΙΚΑΙΑΣ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (12/11/09)
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑΜ
Mεγάλα ερωτήματα και έντονες αντιδράσεις της Πακιστανικής Κοινότητας και της Αριστεράς προκάλεσε ο θάνατος του μετανάστη Μοχάμετ Καμράν Ατίφ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του, στο σπίτι όπου έμενε στα Προσφυγικά της Κοκκινιάς. Είχε συλληφθεί και προσαχθεί στο Α.Τ. Νίκαιας και, όπως καταγγέλλουν ο αδελφός του και οι συγκάτοικοί του, ο νεαρός Πακιστανός τούς είχε πει ότι εκεί «βασανίστηκε από αστυνομικούς». Ομως η Αστυνομία αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξε κακοποίηση. Και, επικαλούμενη τους ιατροδικαστές, αποδίδει τον θάνατο «σε παθολογικά αίτια».
Ο Ναβίντ Αρφάν και άλλοι τρεις Πακιστανοί μάς είπαν ότι ο Ατίφ, με τον οποίο συγκατοικούσαν σε προσφυγικό σπίτι, στην οδό Ηλιουπόλεως, ζούσε πέντε χρόνια στην Ελλάδα και δούλευε σε οικοδομές. Την Κυριακή (27/9) τους επισκέφθηκαν κάποιοι συμπατριώτες τους, κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ακολούθησε καβγάς. Στη συνέχεια, πήγαν στην Αστυνομία και κατήγγειλαν ότι ο Μοχάμετ τούς χτύπησε, «αλλά δεν ήταν αλήθεια». Οπως υποστηρίζουν, γύρω στη 1.30 μπήκαν στο σπίτι περισσότεροι από 10 αστυνομικοί, ενώ εκείνοι είχαν πέσει να κοιμηθούν: «Οι αστυνομικοί έσβησαν το φως κι άρχισαν να μας χτυπούν όλους με κλομπ. Ρωτούσαν ποιος είναι ο Μοχάμετ. Τον χτύπησαν πάνω στο κρεβάτι, τον έσυραν, τραβώντας τον έξω, από τα πόδια. Το κεφάλι του χτυπούσε στα σκαλοπάτια. Στο πεζοδρόμιο, συνέχισαν να τον κλοτσούν στο κεφάλι. Οταν επέστρεψε στο σπίτι την Πέμπτη, μας είπε ότι τον έδεσαν με σκοινί, ότι τον χτυπούσαν σ' ολόκληρο το σώμα και πως 2-3 φορές χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι την Παρασκευή που πέθανε, πέρασε μία εβδομάδα στο κρεβάτι. Συνέχεια πονούσε, έπαιρνε φάρμακα. Δεν πήγε για δουλειά. Την Παρασκευή, επιστρέφοντας από τη δουλειά στις 2.30 μετά το μεσημέρι, τον βρήκαμε στο κρεβάτι νεκρό». Ο επίσης συγκάτοικός του, Μοχάμετ Αμπντάλα, προσθέτει ότι τους έλεγε: «Με χτύπησαν πολύ. Δεν μπορώ να πάω ούτε μέχρι την τουαλέτα». Οτι τον βοηθούσαν να σταθεί στα πόδια του.
Μια γειτόνισσα βεβαιώνει ότι «την Πέμπτη οι αστυνομικοί τον μετέφεραν στο σπίτι» και ότι «δύο γειτόνισσες είδαν το ξύλο που έφαγε στο πεζοδρόμιο, αλλά είναι σοκαρισμένες και φοβούνται να μιλήσουν».
«Τα χτυπήματα που δέχτηκε μέσα στο αστυνομικό τμήμα προκάλεσαν θανατηφόρα βλάβη», υποστηρίζει ο συνήγορος που όρισε η Πακιστανική Κοινότητα, Φρ. Ραγκούσης, και τονίζει: «Αντικρούουμε το πιστοποιητικό θανάτου, γιατί το πνευμονικό οίδημα είναι νεκροτομικό εύρημα και δεν αποτελεί αιτία θανάτου. Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί δεύτερη νεκροψία».
«Επέστρεψε από το αστυνομικό τμήμα γεμάτος σημάδια στην πλάτη, στα χέρια, στην κοιλιά. Οχτώ μέρες αργότερα πέθανε», καταθέτει ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζ. Ασλάμ.
Στα προσφυγικά φτωχόσπιτα της Νίκαιας ζουν Πακιστανοί μετανάστες. Χθες το μεσημέρι βγήκαν όλοι στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι μαζί με εκπροσώπους της Πακιστανικής Κοινότητας, Ελληνες γείτονές τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θ. Δρίτσας. Παν. Λαφαζάνης), μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, απαιτώντας «την τιμωρία του αστυνομικού που προκάλεσε τον θάνατο του νεαρού Πακιστανού οικοδόμου». Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Α.Τ. Νίκαιας. Στους μάρτυρες προστίθεται και μια άλλη γειτόνισσα. Μας λέει ότι «επιστρέφοντας από τη δουλειά της, άκουσε τα κλάματα του αδελφού τού Ατίφ, ότι «τη νύχτα οι γείτονες άκουσαν φωνές και την επομένη όλοι συζητούσαν ότι χτύπησαν αλύπητα το παιδί». «Είναι καλά παιδιά», προσθέτει. «Δεν κλέβουν. Ο Μοχάμετ ήταν πολύ ήσυχος, εργατικός, δούλευε σε οικοδομές».
Η ΓΑΔΑ σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι «Στις 02.00 της 28/09/09 συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ. Νίκαιας 27χρονος, υπήκοος Πακιστάν, για απειλή και σωματική βλάβη σε βάρος 15χρονου ομοεθνούς του», αναφέροντας ως δεδομένο ότι «τα αδικήματα διέπραξε με τον αδελφό του στις 19.00 της 27/09 στη Νίκαια». Επίσης, αναφέρει, ότι: «Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά μετέτρεψε το κατηγορητήριο σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ανηλίκου και παραπέμφθηκε στον ανακριτή. Την 1/10, μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Την 9/10 και ώρα 17.00 βρέθηκε νεκρός εντός της οικίας του, από τον αδελφό του. Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και ακολούθως παραγγέλθηκε νεκροψία-νεκροτομή, η οποία έγινε την 10/10 από δύο ιατροδικαστές, ενώ ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Από τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά έγινε γνωστό ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, αλλά σε ενδογενή αίτια (πνευμονικό οίδημα). Προανάκριση ενεργεί η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά».
Ο διοικητής του Α.Τ. Νίκαιας, Κώστας Παπαθανασάκης, αρνείται κατηγορηματικά ότι συνέβησαν όσα καταγγέλλονται περί βασανισμού του Πακιστανού, τα οποία χαρακτηρίζει ψευδή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: