Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΧΑΝΙΑ: Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 17ΧΡΟΝΟΥ ΈΝΤΙΣΟΝ ΓΙΑΧΑΙ

Στις 30 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τη στυγερή δολοφονία του 17χρονου Αλβανού Έντισον Γιαχάι την Πρωτοχρονιά του 2006 στο Ρέθυμνο, που ξεκίνησε χθές. Έξω από το δικαστήριο είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου, που περιελάμβανε από φοιτητές και αλλοδαπούς μέχρι απλούς περαστικούς πολίτες των Χανίων, ως ένδειξη συμπαράστασης στην οικογένεια του θύματος. Η δίκη διακόπηκε λόγω προβλημάτων μετάφρασης.
Η πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου είχε κρίνει ένοχους όλους τους κατηγορουμένους. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αρχίσει στις 13 Φεβρουαρίου 2007 και ολοκληρώθηκε στις 23 του ίδιου μήνα από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Οι ποινές που είχαν επιβληθεί στους κατηγορουμένους ήταν από ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως μέχρι και πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία.
Ο άτυχος Έντισον Γιαχάι δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς του 2006 από παρέα νεαρών Ελλήνων μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Το θύμα δέχτηκε 17 μαχαιριές στο κεφάλι, το θώρακα, την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια. Είχε προηγηθεί συμπλοκή ανάμεσα σε μια παρέα Αλβανών και Ελλήνων έξω από νυχτερινό μαγαζί του Ρεθύμνου και ελαφρύς τραυματισμός ενός 18χρονου Ρεθυμνιώτη ο οποίος ήταν καταδρομέας στις ειδικές δυνάμεις. Ο καταδρομέας πήρε μαζί του άλλους τέσσερις νεαρούς, τον πατέρα του καθώς και μια κοπέλα βουλγαρικής καταγωγής. Εισέβαλαν στο σπίτι του, θύματος δολοφόνησαν με άγριο τρόπο τον 17χρονο, ενώ ξυλοκόπησαν άγρια τον πατέρα του άτυχου παιδιού. Επρόκειτο για ένα καθαρά ρατσιστικό έγκλημα, όπως είχε απο την πρώτη στιγμή καταγγελθεί.