Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥ Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.: ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ!

Η πλειοψηφία των τμημάτων του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) δεν λειτουργούν, ούτε τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ούτε οι σχολές γονέων, ούτε τα τμήματα εκμάθησης ελληνικών για μετανάστες. Αιτία αποτελεί η έλλειψη «ρευστότητας»... Κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα «κόλλησαν» στις υπογραφές, ενώ σε άλλα «πάγωσαν» μετεκλογικά οι προεκλογικές προσλήψεις.
Οσοι εργάζονταν ειδικά στο πρόγραμμα «Οδυσσέας» για την εκμάθηση ελληνικών από ξένους (και προκρίθηκαν στην προεκλογική επιλογή προσωπικού) έχουν ήδη εννέα μήνες απλήρωτοι. Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. μεταφέρουν στο... διηνεκές την υπογραφή του προγράμματος, οπότε είναι αδύνατον να υπάρξει εισροή χρήματος. Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στους 3.000 - 4.000 συμβασιούχους που έχουν απομείνει απλήρωτοι για μήνες. Η παρακολούθηση του «Οδυσσέα» και στη συνέχεια οι εξετάσεις για πιστοποιητικό ελληνομάθειας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσει ένας μετανάστης την ιδιότητα του «επί μακρόν διαμένοντος». Ηδη υπήρχε σοβαρή δυσλειτουργία εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού θέσεων που ήταν διαθέσιμες για παρακολούθηση μαθημάτων. Η διακοπή στη συνέχεια των μαθημάτων ουσιαστικά κατάργησε ακόμα και αυτή την μικρή δυνατότητα για κάποιους μετανάστες.
υ.σ.: μόνο οι κάτοχοι αυτών των αδειών παραμονής, κατά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ενδεχομένως θα αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: