Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΕΛΒΕΤΙΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΝΑΡΕΔΩΝ

Δημοψήφισμα για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων διενεργήθηκε στην Ελβετία. Οι ψηφοφόροι ενέκριναν την πρόταση απαγόρευσης, την οποία στηρίζει το δεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ελβετία (SVP). Τα 22 από τα 26 καντόνια της χώρας είπαν «όχι» στους μιναρέδες με ποσοστό 57,5%. Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα. Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ακόμα, οι Επίσκοποι της Ελβετίας σε ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι «δεν είναι ικανοποιημένοι από το ότι δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται νέοι μιναρέδες (στην Ελβετία)» και χαρακτήρισαν την απαγόρευση«σκληρό πλήγμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ενσωμάτωση στην ελβετική κοινωνία των μουσουλμάνων».
Στο Παρίσι, η αντιπρόεδρος του "Εθνικού Μετώπου" Μαρίνα Λεπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα και τόνισε ότι «επιτέλους, οι ελίτ δεν πρέπει να αρνούνται τους φόβους και τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών». «Διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις οι Ελβετοί, αρνούμενοι να κατασκευαστούν στη χώρα τους μιναρέδες», τόνισε.
Σημειώνεται ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν έγκριση των νέων μιναρέδων με ποσοστό περίπου 53% . Η ελβετική κυβέρνηση --σε μία πρώτη αντίδρασή της-- προέβλεψε ότι μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «θα δυσχερανθούν κι ο ελβετικός τουρισμός κι οι ελβετικές εξαγωγές». Τόσο η ελβετική κυβέρνηση όσο και το κοινοβούλιο απέρριψαν την πρωτοβουλία με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Ελβετικό σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα. Επίσης, και η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις ανησυχίες της, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποίησε ότι τυχόν απαγόρευση ανέγερσης μουσουλμανικών τεμένων, θα σημαίνει παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελβετίας στην ελευθερία της έκφρασης και της ανεξιθρησκίας.
Η δεξιά από την πλευρά της υπερασπίζεται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, ωστόσο υποστηρίζει ότι τα τζαμιά είναι ένα πολιτικό σύμβολο, που εισαγάγει βήμα-βήμα το νόμο της Σαρία, που είναι ασύμβατος με την ελβετική νομοθεσία και την Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τη ελβετική νομοθεσία, το δημοψήφισμα έχει ισχύ μόνο εάν γίνει αποδεκτό από την πλειονότητα των καντονίων-τις διοικητικές υποδιαιρέσεις της ομοσπονδιακής Ελβετίας. Σημειώνεται ότι στην Ελβετία ζουν 400 χιλιάδες μουσουλμάνοι και υπάρχουν τέσσερα μουσουλμανικά τεμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: