Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΜΙΑ ΣΑΝ "ΨΕΥΤΙΚΗ" ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Γερμανία ήταν η πατρίδα του Μοχαμάντ Εκέ, μέχρι που οι Αρχές διαπίστωσαν ότι οι γονείς του είχαν μπει παράνομα στη χώρα. Και τον απέλασαν στην Τουρκία, μια χώρα που ουδέποτε είχε επισκεφθεί και της οποίας δεν μιλούσε τη γλώσσα. Για το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», πρόκειται για «μιαν ακόμη συνηθισμένη περίπτωση εφαρμογής της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής». Ο Μοχαμάντ Εκέ, 21 χρονών, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του πιστεύοντας ότι είναι Λιβανέζος πρόσφυγας, όπως του είχαν πει οι γονείς του, και Γερμανός. Είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Έσεν με το όνομα Μοχάμαντ Άχμεντ, έπαιζε μπάλα στην τοπική ομάδα και μιλούσε τα γερμανικά πολύ καλύτερα από τα αραβικά.
Όμως το 2001 αποκαλύφθηκε «το ψέμα». Οι γερμανικές Αρχές ανακάλυψαν πως οι γονείς του προέρχονταν από μια περιοχή της Τουρκίας όπου ομιλείται η αραβική και είχαν πει ψέματα, επειδή εκείνη την εποχή η Γερμανία υποδεχόταν πρόσφυγες του λιβανικού εμφύλιου. Και από τη μια μέρα στην άλλη ο Μοχάμαντ Άχμεντ έγινε Μοχαμάντ Εκέ. Για τις Αρχές δεν ήταν Γερμανός και δεν βρισκόταν νόμιμα στη Γερμανία. Το 2005, οι γονείς του και τα μικρότερα αδέλφια του συνελήφθησαν και απελάθηκαν στην Τουρκία. Όμως οι αστυνομικοί δεν βρήκαν τον Μοχαμάντ και, όταν τον εντόπισαν, δεν μπορούσαν να τον απελάσουν, επειδή δεν ήξεραν πού βρίσκονταν οι γονείς του.
Ο διευθυντής του Γραφείου Μετανάστευσης στο Έσεν είπε στο «Ντερ Σπίγκελ» ότι δόθηκε στον Εκέ μια ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να ενταχθεί στη γερμανική κοινωνία. Όμως εκείνος παράτησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο οποίο τον είχαν εντάξει, και αποφασίσθηκε η απέλασή του. Έκανε λάθος, παραδέχεται σήμερα ο ίδιος, όμως τον είχαν υποχρεώσει να ζει σ΄ ένα άσυλο για μετανάστες και δεν άντεξε... Κρυβόταν επί δύο χρόνια, σε φίλους στο Έσεν και μετά στη Βρέμη με την αδελφή του, που έχει γερμανικό διαβατήριο. Όμως τον Νοέμβριο του 2008 συνελήφθη και, έπειτα από κράτηση εννέα μηνών, απελάθηκε φέτος τον Αύγουστο στην Τουρκία.
Ο Εκέ δεν έχει μιλήσει με τους γονείς του από τότε που απελάθηκαν, επειδή δεν μπορεί να τους συγχωρήσει το ψέμα τους. Ζει στην Κωνσταντινούπολη, όμως αρνείται να βγάλει τουρκικό διαβατήριο, επειδή πιστεύει πως έτσι αποδέχεται πως θα μείνει για πάντα στην Τουρκία. Για να επιστρέψει στη Γερμανία, θα πρέπει να παντρευτεί κάποια που έχει νόμιμο δικαίωμα να ζει εκεί - και να πληρώσει τα 20.000 ευρώ που κόστισε στο γερμανικό κράτος η απέλασή του. Λέει πως θα το κάνει - θα παντρευτεί στα 21 του μόνο και μόνο για να επιστρέψει στον τόπο που έζησε όλη του τη ζωή. Και όταν τον ρωτούν αν πιστεύει πως είχε ενταχθεί στη γερμανική κοινωνία, απαντά πως δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει αυτό. «Στην καρδιά μου», τονίζει, «είμαι Γερμανός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: