Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΜΠΑΡΟ ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ...

Από την μια η επιχείρηση "εξωραϊσμός" για τα μάτια του Μπαρό, και από την άλλη η έκθεση της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), η οποία χαρακτηρίζει ως απάνθρωπες και απαράδεκτες τις συνθήκες κράτησης μεταναστών και φυλακισμένων στην Ελλάδα. Η έκθεσή βασίζεται στα όσα διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της επιτροπής στην Ελλάδα στο διάστημα 23-29 Σεπτεμβρίου 2008. Παραθέτουμε από την σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
"Ειδικά για τους κρατουμένους στα αστυνομικά κρατητήρια και τους συνοριακούς σταθμούς, στην ακτοφυλακή και τους ειδικούς χώρους για τους παράνομους μετανάστες, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «οι συνθήκες κράτησης για την πλειονότητα των παράνομων μεταναστών που στερούνται την ελευθερία τους στην Ελλάδα, εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες». Ακόμη κι όταν η κράτησή τους διαρκεί λίγες μέρες, τονίζει η CPT, οι επικρατούσες συνθήκες υγιεινής κρίνονται επιεικώς απαράδεκτες, ενώ δεν προσφέρονται είδη για ιατρική φροντίδα και μέσα ικανά να εξασφαλίσουν το «μίνιμουμ» μιας αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης. Σε πολλές περιπτώσεις, διευκρινίζει η Επιτροπή, τα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών εξακολουθούν να έχουν τα ίδια και απαράλλαχτα προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί σε παλαιότερες επισκέψεις της, το 2005 και 2007. Η Επιτροπή προτείνει ριζική αναδιάρθρωση των κέντρων αυτών και χαρακτηρίζει «πρόκληση» για την Ελλάδα να μπορέσει να κατασκευάσει σύγχρονα κέντρα υποδοχής στη Μυτιλήνη, την Πάτρα και την Π. Ράλλη. Από τα όσα διαπίστωσε η CPT, κατά την επίσκεψή της, το 2008, στην Ελλάδα, προκύπτει ότι, παρόλο που τα μέλη της δέχθηκαν λιγότερες καταγγελίες για κακομεταχείριση, από εκείνες που είχαν δεχθεί το 2007, οι φυλακισμένοι στην Ελλάδα εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να κακοποιούνται. «Οι καταγγελίες δεν αντιμετωπίζονται με κάποιο αποτελεσματικό τρόπο, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα ένας ανεξάρτητος μηχανισμός που να επιθεωρεί τις εγκαταστάσεις κράτησης των μεταναστών και δεν διενεργούνται συστηματικοί ιατρικοί έλεγχοι για όσους καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν, πριν να παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστή ενώ, σε πολλές περιπτώσεις, ούτε καν η πρόσβαση σε δικηγόρο ή γιατρό έχει οργανωθεί με τρόπο ικανοποιητικό».

ΞΕΝΑΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΠΑΡΟ...

To κέντρο της Σάμου και του Έβρου, διάλεξε ο Παυλόπουλος για να ξεναγήσει τον Μπαρό και να δεί ιδίοις όμασοι στις συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών, που τους παρέχουν οι ελληνικές αρχές. Καθόλου τυχαία βέβαια η επιλογή, και τα δύο είναι χτισμένα εδώ και 2 χρόνια! Ενώ όπως καταγγέλλεται στην σημερινή ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
"Οπως όμως φάνηκε, στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν να δείξει μια «άλλη» εικόνα όσον αφορά την υποδοχή των παράνομων μεταναστών και όχι το πρόβλημα στις πραγματικές διαστάσεις του. Αυτό ιδιαίτερα φάνηκε από την αιφνιδιαστική μεταφορά πριν από λίγες μέρες περίπου 60 παράνομων μεταναστών αραβικής καταγωγής, από το Κέντρο της Σάμου, στη Χίο και τη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αραβες αυτοί που δήλωσαν Παλαιστίνιοι βρίσκονταν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες στη Σάμο και οι αρχές προτίμησαν να τους απομακρύνουν για λίγες ημέρες, προκειμένου να μη δημιουργήσουν προβλήματα κατά την επίσκεψη του Μπαρό"!
Ούτε που διανοήθηκαν βέβαια να τον ξεναγήσουν στο κέντρο της Παγανής της Μυτιλήνης, όπου «χτυπάει» κόκκινο, με τους κρατούμενους σε αυτό να φτάνουν τα 500 άτομα! Ή στα άλλα άθλια κέντρα!
Κάποιος θα μπορούσε να βάλει και τον τίτλο "όσα βλέπει η πεθερά"...

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ, ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Αποκαλυπτικό των προθέσεων διαφόρων "αρπακτικών" του real estate για το κέντρο της Αθήνας, είναι σημερινό δημοσίευμα στα ΝΕΑ. Η κυβέρνηση, το ΛΑΟΣ, η Χρυσή Αυγή, τα ΜΜΕ, κατηγορούν τους χωρίς χαρτιά για την υποβάθμιση, όταν αυτό είναι μόνο το άλλοθι για την χρόνια εγκατάλειψη αυτής της περιοχής. Και ποιοί θα δώσουν την λύση; τα "αρπακτικά"...
"Γειτονιά του μέλλοντος αποτελεί σύμφωνα με ειδικούς το γκέτο που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Πλατεία Ομονοίας. Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών, αλλά και το κλίμα της ανασφάλειας που βιώνουν κάτοικοι και καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται γύρω από την «απαγορευμένη πόλη»- που περικλείεται από την Ευριπίδου, τη Μενάνδρου, τη Σοφοκλέους, τη Γερανίου την Ικτίνου και τη Σωκράτους - από τις ταραχές, τη διακίνηση των ναρκωτικών, τις κλοπές και την πορνεία, έχουν ρίξει τις τιμές των ακινήτων τουλάχιστον κατά 20% έως 25%. «Μεγαλοκατασκευαστές και εφοπλιστές έχουν ήδη προβεί σε αγορές στην Πλατεία Θεάτρου και στις γύρω περιοχές, εκμεταλλευόμενοι την πτώση στις τιμές των ακινήτων», επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας κ. Μίνα Χαρμπαλή. «Εάν λυθεί το πρόβλημα με τους μετανάστες οι τιμές θα εκτιναχθούν στα ύψη, αφού αυτό το κομμάτι της Αθήνας έχει από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα σε κτιριακό δυναμικό».
Από τον Δήμο Αθηναίων θεωρούν ότι δεν έχουν χάσει τον έλεγχο. «Η εκτίμηση είναι ότι μέσα στα επόμενα 8-10 χρόνια η περιοχή θα αλλάξει», λέει στα «ΝΕΑ» η τοπογράφος- υπεύθυνη της Μονάδας Υποστήριξης και Αξιολόγησης του Δήμου Αθηναίων κ. Τασία Λαγουδάκη. «Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τον χαρακτήρα της περιοχής που αποτελούσε την καρδιά τού εμπορίου της Αθήνας, αλλά να συνδυάσουμε την εμπορική χρήση στο ισόγειο των κτιρίων και την κατοικία- κυρίως loft- από τον 4ο όροφο και άνω, με κίνητρο τη θέα στην Ακρόπολη».
Όπως υποστηρίζει ο αρχιτέκτονας- δρ πολεοδόμος κ. Σπύρος Τσαγκαράτος «η περιοχή θα υποβαθμίζεται συνεχώς, τουλάχιστον για μία ακόμη πενταετία, οπότε και θα αρχίσουν να αγοράζουν πάμφθηνα όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες. Παράλληλα, μεγάλο μερίδιο επί των ακινήτων θα αποκτήσουν και οι τράπεζες, κυρίως από κατασχέσεις, τα οποία κάποια στιγμή θα δημοπρατήσουν... Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαριστεί ότι γι΄ αυτή την απαξίωση οι μετανάστες είναι απλώς το άλλοθι και η πραγματική αιτία της κρίσης είναι το γεγονός ότι η περιοχή έχει αφεθεί στην τύχη της, χωρίς κανένα μέτρο ανασυγκρότησης».

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

1.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ!!

1.000 ευρώ θα μοιράζει η αστυνομία σε όσους μετανάστες χωρίς χαρτιά θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, χωρίς προηγουμένως να έχουν συλληφθεί. Το πρόγραμμα της εθελοντικής αποχώρησης θα περιλαμβάνει επίσης δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο ενώ το υπουργείο Εσωτερικών σε πρώτη φάση, λέει, πως θα διαθέσει 600.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα διεξαχθεί διαγωνισμός μεταξύ Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, στις οποίες και θα ανατεθεί η προώθηση της πρωτοβουλίας. Ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Αύγουστο και στη συνέχεια η ΜΚΟ θα αναλάβει να διαφημίσει την πρωτοβουλία και να βρει τους εθελοντές.
Δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για δηλωμένη πρόθεση, όπως αποτυπώθηκε σε καθημερινές εφημερίδες. Τόσο αξίζουν αλήθεια για την κυβέρνηση και την ηγεσία της αστυνομίας, οι ζωές αυτών των ανθρώπων;; Η ρατσιστική ανηθικότητα σε όλο της το μεγαλείο....

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΗ

Σε σειρά συσκέψεων αποφασίστηκε η οργάνωση αντιρατσιστικής πορείας την Πέμπτη 9 Ιούλη, Ομόνοια, 7.00 μμ. Οργανωτές είναι:
* ΟΛΜΕ-συνδικάτα * Πακιστανική κοινότητα * Αφγανική κοινότητα * ΚASAPI-Φιλιππίνες * Κοινότητα Μπαγκλαντές * Ένωση Αφρικανών Γυναικών * Μαροκινή Κοινότητα * Συντονιστικό Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών Οργανώσεων * Επιτροπή κατά του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε.
Ακολουθεί το κείμενο της προκήρυξης της YRE γι' αυτή την εκστρατεία.
Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να τραβήξει τα φώτα από την ήττα της και την άνοδο του ΛΑΟΣ, τα σκάνδαλα, τις αντεργατικές πολιτικές χωρίς τέλος και τις νέες επιθέσεις που έρχονται στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τη κοινωνία. Και τα έριξε πάνω στους ανθρώπους χωρίς χαρτιά, ανακηρύσσοντας τους στην μεγαλύτερη απειλή για την κοινωνία! Από κοντά δίνει το τέμπο ο Καρατζαφέρης, δηλώνοντας δικαιωμένος που οι θέσεις του ΛΑΟΣ γίνονται κυβερνητικές θέσεις! Και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με την απαράδεκτη δήλωση περί «μηδενικής ανοχής στην λαθρομετανάστευση». Τα μέτρα της κυβέρνησης: · Μαζικές συλλήψεις των χωρίς χαρτιά («σκούπες», προφανώς για «σκουπίδια»). · Αύξηση της κράτησης στους 12 μήνες (ήταν 3). · Ίδρυση νέων χώρων κράτησης, στην πραγματικότητα πρόκειται για στρατόπεδα συγκέντρωσης! · Πρόσληψη 2.000 νέων συνοριοφυλάκων. · Μαζικές απελάσεις με ειδικές πτήσεις τσάρτερ. · Πίεση προς την Ε.Ε. –μαζί με άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου– για ενίσχυση της FRONTEX (Ευρωπαϊκή Δύναμη Φύλαξης Συνόρων) και δραστική αύξηση των κονδυλίων για τα νέα στρατόπεδα και τις μαζικές απελάσεις. · Αλλαγή του τελευταίου μεταναστευτικού νόμου (Ν.3386/2005), έτσι ώστε υποψήφιοι για απέλαση να είναι και όσοι νόμιμοι μετανάστες έχουν ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση 3 μηνών! Δηλ. ακόμα και για ασήμαντα πλημμελήματα κάποιος θα αντιμετωπίζει απέλαση! Αλήθειες vs ψέμματα: Α. πόσοι είναι; · 2 εκατομμύρια χωρίς χαρτιά λέει το ΛΑΟΣ ότι υπάρχουν στην Ελλάδα. · Σε 205.000 τους υπολογίζει η έρευνα που πραγματοποίησε το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κλαντεστίνο». Μεταξύ 172.250 και 209.402 το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με άλλα λόγια το ΛΑΟΣ, λέει ψέματα, δεκαπλασιάζει τον πραγματικό αριθμό για να προκαλέσει πανικό.
Β. τι είναι; · «Είναι εισβολείς» λένε. · Τότε πως εξηγείται ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες και απελαθέντες (146.337) το 2008, 59.946, δηλαδή σχεδόν οι μισοί, είναι από Ιράκ, Αφγανιστάν, Σομαλία, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Μυανμάρ, δηλ. πρόσφυγες πολέμων, δηλ. άνθρωποι που σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους πρέπει να τύχουν προστασίας; · «Μα είναι εγκληματίες, μα υποβαθμίζουν τις περιοχές μας» το επόμενο επιχείρημα. · Κι όμως και ο τελευταίος λογικός άνθρωπος καθώς και όλες οι επιστημονικές έρευνες δηλώνουν το αυτονόητο: η αύξηση της εγκληματικότητας είναι συνάρτηση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Κι αυτή χτυπάει ανθρώπους, ανεξάρτητα από το DNA, το χρώμα και την καταγωγή τους.
Γ. ποιες οι αιτίες; · «Η λαθρομετανάστευση είναι επικίνδυνη» λένε κυβέρνηση-ΛΑΟΣ-ΜΜΕ. · Στην πραγματικότητα ο κόσμος μας είναι επικίνδυνος! Τα 42 εκατομμύρια έφτασε στα τέλη του 2008 ο αριθμός των προσφύγων λόγω πολέμων παγκοσμίως, κατά την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ! (Σ’ αυτόν τον αριθμό δεν υπάρχουν τα θύματα του πολέμου στην Σρι-Λάνκα και στο Πακιστάν (2009) – μερικά ακόμα εκατομμύρια δυστυχισμένων!). Οι πεινασμένοι του πλανήτη είναι σήμερα 1 δις άνθρωποι κατά τον ΟΗΕ! Και το μέλλον προμηνύεται ακόμα χειρότερο: Σε πέντε μόνο χρόνια 50 επιπλέον εκατομμύρια πρόσφυγες θα αναγκαστούν να αναζητήσουν νέα πατρίδα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών (περιβαλλοντικοί πρόσφυγες) σύμφωνα με τον ΟΗΕ! Αυτός ο αριθμός μπορεί να φτάσει τα 700 εκ. μέχρι το 2050! Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν πρόσφυγες γιατί διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν βέβαιο θάνατο!
Δ. πόσοι χωράνε; · «Να τους σταματήσουμε, να κλείσουν τα σύνορα, δεν χωράμε άλλους», μας ξαναλέει η παραπάνω χορωδία! · Πως όμως θα σταματήσουν ανθρώπους που δραπετεύουν από τον βέβαιο θάνατο; Πως θα κλείσουν τα σύνορα; Οι ΗΠΑ, η παγκόσμια υπερδύναμη δεν το κατάφερε και σήμερα ζουν στο έδαφος της 12 εκ. χωρίς χαρτιά! Η Ελλάδα πώς θα το πετύχει; Μήπως βυθίζοντας κάθε ψαρόβαρκα που μεταφέρει πρόσφυγες και πυροβολώντας ότι κινείται στα σύνορα; Και πάλι, οι απελπισμένοι πρόσφυγες θα προσπαθούσαν να περάσουν – και θα περνούσαν. · Τη 10ετία του ’90 οι ελληνικές αρχές έκαναν συνολικά 2,2 εκ. απελάσεις, για να ανακαλύψουν ότι δεν υπήρχε τρόπος να σταματήσουν το κύμα των προσφύγων και μεταναστών και ότι τελικά «χωράνε» τουλάχιστον 600.000 μετανάστες (αυτοί που σήμερα είναι νόμιμοι)! Κι όχι απλά «χώρεσαν», αλλά έδωσαν ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία, έχτισαν τα έργα της Ολυμπιάδας κ.λ.π.
Ποιοι κερδίζουν από τον ρατσισμό; Η κυβέρνηση, που προσπαθεί να κρύψει τα χάλια της. Οι εργοδότες που καραδοκούν να εκμεταλλευτούν φοβισμένους ανθρώπους για να ρίξουν τους μισθούς και το εισόδημα. Οι αυθεντικοί εκπρόσωποι των «καθαρών κοινωνιών» του ΛΑΟΣ και της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Τα αυξημένα ποσοστά τους είναι ένας ορατός κίνδυνος. Οι ρατσιστικές επιθέσεις από το Εφετείο και τον Αγ.Παντελεήμονα, μέχρι τη Ν.Ιωνία, το Αιγάλεω, την Πάτρα και τη Νέα Μανωλάδα, πρέπει να σημάνουν συναγερμό. Όλοι αυτοί χτυπάνε πρώτα αυτούς που ήδη πληρώνουν ξανά και ξανά την κρίση τους: τα πρώτα και εύκολα θύματα! Μετά είμαστε εμείς! Δύο δρόμοι για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη κοινωνία Την προσφυγιά και την μετανάστευση δεν την διάλεξαν αυτοί οι άνθρωποι, τους την επέβαλαν συγκεκριμένες πολιτικές. Τον φόβο και την ανασφάλεια μεγάλων κομματιών ελλήνων εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών, δεν την διάλεξε κανείς – επιβλήθηκαν από συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Και απέναντι της υπάρχουν δύο δρόμοι. Αυτός της αποδοχής της πολιτικής της κυβέρνησης και της ανοχής των ρατσιστικών επιθέσεων και της φασιστικής απειλής! Ή αυτός της ανατροπής των σχεδίων τους! Που σημαίνει ενότητα και κοινό αγώνα με τα θύματα της οικονομικής κρίσης, των πολέμων, της καταστροφής του περιβάλλοντος. Οι έλληνες εργαζόμενοι κάποτε βρέθηκαν στη θέση τους! Η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν σταματήσουν οι αιτίες που τις προκαλούν!
Γι’ αυτό παλεύουμε: 1. Διαγραφή των χρεών του 3ου κόσμου. Έξω οι πολυεθνικές που απομυζούν τον πλούτο τους. Έξω οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί. Λεφτά για την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, όχι για εξοπλισμούς και πολέμους. 2. Τα κονδύλια για την FRONTEX, την καταστολή και τις νέες φυλακές, να δοθούν για κοινωνικές δαπάνες και για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών. Οι ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες της ΕΕ, των ΗΠΑ κλπ, να προσφέρουν την απαιτούμενη οικονομική βοήθεια και τεχνογνωσία στον «τρίτο» κόσμο για να αναπτυχθεί. Τέρμα στις πολιτικές υπερεκμετάλλευσης και εξόντωσης των φτωχών χωρών. 3. Να σταματήσουν τώρα οι σκούπες και οι απελάσεις. Να μην περάσει η αυξημένη κράτηση και η ποινικοποίηση της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. 4. Ξενώνες υποδοχής και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Με όλες τις προβλέψεις για τις στοιχειώδες ανάγκες αυτών των ανθρώπων (υγεία, γλώσσα, νομική αρωγή κ.λ.π.). Με ειδικούς χώρους, για ανήλικους και υπέργηρους, γυναίκες και θύματα βασανιστηρίων. Οι τοπικές κοινωνίες, τα συνδικάτα γιατρών, καθηγητών, δικηγόρων, να απαιτήσουν ελευθερία εισόδου και ελέγχου των συνθηκών σ’ αυτούς τους χώρους. 5. Χαρτιά στους μετανάστες που δεν έχουν. Τέρμα στο έγκλημα του λιγότερο από 1% παροχής ασύλου στην Ελλάδα. Να φύγει από τα χέρια της αστυνομίας η διαδικασία του ασύλου. 6. Να χτυπηθούν τα κυκλώματα του εγκλήματος και όχι τα θύματα του. Να χτυπηθεί το κύκλωμα της πορνείας με παροχή ανθρωπιστικής άδειας παραμονής στα θύματα του. Να χτυπηθούν τα κυκλώματα στέγης που στοιβάζουν ανθρώπους μαζί με ποντίκια με απαλλοτρίωση των ακινήτων τους. Χτύπημα του κυκλώματος των ναρκωτικών. 7. Ισότητα δικαιωμάτων στους μετανάστες. Υπηκοότητα στα παιδιά τους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ. 8. Μαζικές κοινωνικές δαπάνες για να ξαναγίνουν οι πόλεις μας και οι γειτονιές μας ανθρώπινες για όλους. Εξασφάλιση πόρων από την φορολογία στο κεφάλαιο. 9. Καμιά ανοχή στην φασιστική βία. Καμιά ανοχή στην κοινή δράση αστυνομίας και φασιστών. Πάλη για την κοινωνική απομόνωση των επικίνδυνων ιδεών τους. Ασπίδα αλληλεγγύης στα θύματα τους. 10. Κοινός αγώνας εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η αριστερά, τα συνδικάτα, οι νεολαιίστικες οργανώσεις, το αντιρατσιστικό κίνημα, οι τοπικές κινήσεις, να αναλάβουμε από κοινού ενωτικές πρωτοβουλίες, να ενημερώσουμε την κοινωνία, να αναλάβουμε δράση.

ΚΥΠΡΟΣ: 2ο ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Έχουν περάσει 35 χρόνια από το φασιστικό Πραξικόπημα και τα αποτελέσματά του τα ζούμε μέχρι σήμερα. Φέτος ειδικά, η όποια προσπάθεια για επαναπροσέγγιση και ειρήνη ήταν στο στόχαστρο συνεχών επιθέσεων. Οι μετανάστες έγιναν όσο ποτέ οι αποδιοπομπαίοι τράγοι για να δικαιολογηθεί η κρίση και η ανεργία. Οι ακροδεξιές οργανώσεις έχουν αρχίσει να πληθαίνουν με γοργούς ρυθμούς. Την Πέμπτη, 25 Ιουνίου, στο πάρκο της Πλατείας Ελευθερίας η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό οργανώνει το 2ο αντιφασιστικό φεστιβάλ. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν και άλλες οργανώσεις κάποιες από τις οποίες είναι: Κίνηση πολιτών ALERT, Περιοδικό Ανατροπή, Περιοδικό Ρεύμα, Active Citizenship Group, Πλατφόρμα Ε/κ και τ/κ καθηγητών, Εργατική Δημοκρατία, Arteri, YKP youth, Baraka cultural centre, KSP, KGP, Σύνδεσμος Κυπροκουρδικής Φιλίας Το φεστιβάλ διαρκεί από τις 6-12 το απόγευμα και είναι ανοιχτό για όλους. Συμπεριλαμβάνει μουσική, θέατρο, βίντεο προβολές, έκθεση φωτογραφίας, παιδική γωνιά, ποτά και άλλα πολλά. Συμμετέχουν καλλιτέχνες, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και μετανάστες. Μερικοί από τους καλλιτέχνες είναι: Sol Anahtari, Dj Frankie, Geger Xwin, Roof Top Theatre, Haji Mike, Alice In Chains.
Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό http://www.youthagainstnationalism.wordpress.com/ e-mail: youthagainstnationalism@gmail.com

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!!

Αναδημοσίευση από Καθημερινή 24/6/2009
Μια τροπολογία που μεταβάλλει άρδην τα δικαιώματα των αλλοδαπών εν γένει, αλλά και ειδικότερα εκείνων που διαμένουν νομίμως στη χώρα, αναμένεται να ψηφισθεί σήμερα από το θερινό τμήμα της Βουλής. Η τροπολογία -που συμπεριλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου με αντικείμενο «την οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, τη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις»- ορίζει ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια η παρουσία στη χώρα κάθε αλλοδαπού, σε βάρος του οποίου «έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που τιμωρείται με στερητική της ελευθερίας ποινή τουλάχιστον τριών μηνών».
Με άλλα λόγια, οποιοσδήποτε κατηγορηθεί για πλημμεληματικό αδίκημα που επισύρει ποινή άνω των τριών μηνών φυλακίζεται ή απελαύνεται, πριν τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.
Σκληρή είναι η κριτική που επεφύλαξαν στην τροπολογία η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το γραφείο Ελλάδας της Διεθνούς Αμνηστίας και η Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οπως σημειώνεται, για πρώτη φορά καταργείται νομοθετικά, σε αντίθεση κάθε έννοιας Δικαίου, αλλά και της πάγιας νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το τεκμήριο αθωότητας. «Είναι εντελώς ανεπίτρεπτο σε ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου να υφίσταται κάποιος συντριπτικές για την προσωπική του κατάσταση συνέπειες, πριν διαπιστωθεί σε δίκαιη δίκη η ενοχή του ή μη και προτού ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματα στην υπεράσπισή του» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος συμπληρώνει ότι η ρύθμιση είναι «απαράδεκτη και εξοντωτική».
«Είναι παράλογο αλλοδαποί που βρίσκονται πολλά χρόνια στη χώρα, μεταξύ των οποίων και κοινοτικοί, να κινδυνεύουν από απέλαση μόνο με την απλή άσκηση ποινικής δίωξης για αδικήματα ήσσονος σημασίας και με τη σοβαρή πιθανότητα να αθωωθούν» σχολιάζει στην «Κ» ο νομικός κ. Βασίλης Χρονόπουλος από το «diavatirio.net».

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά το πολιτικό άσυλο. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, «Το σχέδιο Π.Δ. για το πολιτικό άσυλο, που συνέταξε το υπουργείο Εσωτερικών είναι επιεικώς απαράδεκτο, προσβάλλει το νομικό μας πολιτισμό και καταλύει κάθε έννοια δικαίου. Αυτό γιατί, στερεί από το μετανάστη, αιτούντα άσυλο βασικά δικαιώματά του, όπως το δικαίωμα να προσφεύγει με πραγματική προσφυγή σε δευτεροβάθμια κρίση, το οποίο είναι κατοχυρωμένο στο άρθρο 39 της Οδηγίας 2004/85/ΕΚ, καθώς και στις Διεθνείς Συμβάσεις. Αυτό που καταργείται με αυτό το σχέδιο Π.Δ., προεβλέπετο στο άρθρο 26 του Π.Δ. 90/2008.
Η διάταξη όμως που έρχεται σε αντίθεση με κάθε έννοια δικαίου, είναι αυτή, που συστήνει μία και μόνη επιτροπή κρίσεως των αιτημάτων ασύλου, η οποία αποτελείται από αστυνομικούς, υπάλληλο της Νομαρχίας και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, χωρίς τη συμμετοχή νομικού ή εκπροσώπου δικηγορικών συλλόγων.
Εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει, πώς η Ύπατη Αρμοστεία είναι σε θέση να αποστείλει εκπροσώπους της σε 55 επιτροπές που συστήνονται με αυτό το σχέδιο Π.Δ., όταν όπως ισχυριζόταν δεν είχε εκπροσώπους για τις έξι επιτροπές προσφυγών του άρθρου 26 Π.Δ. 90/2008, οι οποίες υπολειτουργούσαν, με συνέπεια την καθυστέρηση της σύνολης διαδικασίας.
Δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται οι νομικοί της χώρας μας, καθώς και οι εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και να παραλείπεται η συμμετοχή τους από κάθε επιτροπή που εξετάζει θέματα ασύλου και τίθενται νομικά θέματα εφαρμογής των διεθνών συμβάσεων.Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο θέμα και θέλει συνολική αντιμετώπιση παράνομης και νόμιμης μετανάστευσης και φυσικά με την τήρηση όλων των διαδικασιών που προβλέπονται στο νόμο και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών»

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Η αυτοαποκαλούμενη επιτροπή κατοίκων Aγ.Παντελεήμονα κλιμακώνει την αντι-μεταναστευτική της εκστρατεία συλλέγοντας υπογραφές και απαιτώντας από τον Δήμο Αθηναίων να γκρεμίσει την παιδική χαρά στην πλατεία και στη θέση της να κατασκευαστεί σιντριβάνι! Επι ένα μήνα η παιδική χαρά παραμένει κλειδωμένη με λουκέτα, ενώ ομάδες την φρουρούν με βάρδιες για να μην μπούν σ' αυτή μεταναστόπουλα ή προσφυγόπουλα!
Αρχικά μάζευαν υπογραφές για «να φύγουν οι λαθρομετανάστες από τον Αγ. Παντελεήμονα». Αφού εξαφανίστηκαν οι Αφγανοί πρόσφυγες από τη γειτονιά, τώρα κάνουν αυτό... «Δεν μπορούμε να μπούμε εμείς με τα παιδιά μας στην παιδική χαρά. Γιατί μπαίνουν οι μαντιλοφορούσες με τα παιδιά τους. Κι αυτοί έχουν αρρώστιες. Κάποιοι ουρούν μέσα» δήλωσαν κάποιοι από αυτούς στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Κι ακόμα «αν παραμείνει η παιδική χαρά, μπορεί να ξαναγυρίσουν οι Αφγανοί στη γειτονιά». Σαν ολοκλήρωση δηλώνουν ικανοποίηση «που έφυγαν οι Αφγανοί» και προσθέτουν ότι «είναι η σειρά της πλατείας Αττικής. Πρέπει να τους διώξουμε κι από εκεί γιατί είναι συνέχεια της γειτονιάς. Εφυγαν από εδώ και κοιμούνται εκεί...».
Απίστευτο... Αύριο θα συζητήσουν και να γκρεμιστούν τα σχολεία που πηγαίνουν μεταναστόπουλα ή προσφυγόπουλα;;;

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!

Το πλήρες πρόγραμμα του 12ου Αντιρατσιστικού φεστιβάλ στην Θεσσαλονίκη:
Το πλήρες πρόγραμμα του Αντιρατσιστικού φεστιβάλ της Αθήνας:
Ακουσε αυτά:

20 ΙΟΥΝΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ... ΠΟΙΟΣ ΤΗΝ ΘΥΜΑΤΑΙ;;

Παγκόσμια μέρα προσφύγων αύριο, των οποίων την ύπαρξη η ελληνική κυβέρνηση, ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός και σύσσωμοι οι κυβερνώντες ανά τον κόσμο, έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια... Έτσι βγαίνουν και από την υποχρέωση να τους παράσχουν προστασία...
ενδιαφέροντα άρθρα για το θέμα με ειδικές αναφορές στην κρίση στο Πακιστάν, στην Σομαλία και στην Σρι Λάνκα :
Ακόμα στοιχεία για τους πρόσφυγες διεθνώς στο

ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (18/6/2009)
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Γ.Τσαρμπόπουλου της Ύπατης Αρμοστείς του ΟΗΕ στην Ελλάδα.
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ Ράπισμα δέχθηκαν χθες οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί στρατοπέδων, απελάσεων και μαζικών εκκαθαριστικών επιχειρήσεων κατά των μεταναστών χωρίς χαρτιά από τον επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Γιώργο Τσαρμπόπουλο, ο οποίος απηύθυνε έκκληση να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τον απαξιωτικό ορο «λαθρομετανάστες», εξισώνοντας ανθρώπους με εμπορεύματα. Αντέκρουσε επίσης τη συλλήβδην χρήση του όρου «παράνομοι μετανάστες» για όσους μπήκαν ή βρέθηκαν στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αφού έτσι δεν διακρίνονται οι οικονομικοί μετανάστες από τους πρόσφυγες που διώκονται ή εξαναγκάστηκαν σε φυγή λόγω πολέμου στη χώρα τους, τους οποίους η χώρα μας έχει υποχρέωση να προστατεύει. «Απέναντι στους πρόσφυγες και άλλα άτομα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, το κράτος δεν μπορεί -όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και γιατί δεσμεύεται από τη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία- να εφαρμόσει «μεταναστευτική» πολιτική ούτε απελάσεων, ούτε αθρόων συλλήψεων και διοικητικής κράτησης, ούτε της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα», τόνισε, καθώς ανάμεσα σε όσους επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα δίχως έγγραφα υπάρχει μεγάλος αριθμός προσφύγων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ανάμεσα στους 146.337 συλληφθέντες πέρσι για παράνομη είσοδο περιλαμβάνονται ορισμένες ιδιαίτερα «κρίσιμες» εθνικότητες: 25.517 Αφγανοί, 15.940 Ιρακινοί και 6.713 Σομαλοί. Γι' αυτό και η Αρμοστεία εκφράζει την αντίθεσή της όχι μόνο στις άτυπες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία αλλά και στις επιστροφές μέσω του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής εφόσον δεν τηρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις υποδοχής και εξασφάλισης των προσφύγων. Την ίδια στιγμή, η Πολιτεία αδυνατεί να διαχειριστεί τη διαδικασία ασύλου, τα ποσοστά χορήγησης είναι σταθερά μηδαμινά -ενδεικτικό είναι ότι το 2008 αναγνωρίστηκαν σε πρώτο βαθμό 14 πρόσφυγες σε σύνολο 29.573 αιτημάτων που εξετάστηκαν, εκκρεμεί εδώ και χρόνια η εξέταση πάνω από 30.000 αιτημάτων, σε δεύτερο βαθμό, ανθρώπων από χώρες που μαστίζει η βία (Ιρακινών, Αφγανών, Κούρδων, Ιρανών, Σομαλών, Παλαιστινίων) και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση εισηγείται την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης αιτημάτων και την πλήρη αστυνόμευση του συστήματος, υπονομεύοντας εντελώς τη διαδικασία ασύλου και κινούμενη στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι των ανθρώπων που δικαιούνται προστασίας. Ακόμη δεν έχει τις δομές εκείνες που εξασφαλίζουν πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου αφού το 90% των αιτημάτων παραλαμβάνει ένα αστυνομικό τμήμα στην Πέτρου Ράλλη και μόλις το 1,5% των αιτημάτων υποβάλλεται στα σημεία εισόδου, ο χρόνος εξέτασης του αιτήματος μπορεί να φτάσει τον 1,5 χρόνο στον πρώτο βαθμό και μέχρι τα 7 χρόνια σε δεύτερο. Τεράστιες ελλείψεις υπάρχουν και σε κέντρα φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο: τα υπάρχοντα μπορούν να καλύψουν μόλις 810 άτομα, όταν τα νέα αιτήματα ασύλου για το 2008 πλησίαζαν τα 20.000 με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο να είναι άστεγοι: από τον Αγιο Παντελεήμονα, την Ομόνοια και το παλιό εφετείο στη Σωκράτους μέχρι τον άτυπο καταυλισμό της Πάτρας. Επιπλέον, οι υφιστάμενες δομές υποδοχής στα σημεία εισόδου στη χώρα δεν είναι τίποτα άλλο από κέντρα κράτησης με απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΜΕΣ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ...

Με μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο ο Μαρκογιαννάκης τροποποιεί το νόμο 3386/05 για τους μετανάστες. Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα για κράτηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά για διάστημα από 6 έως 12 μήνες (ήταν 3 ως σήμερα). Επίσης γίνονται πιο αυστηρές οι κυρώσεις για όσους διευκολύνουν την άτυπη μετανάστευση. Εντύπωση όμως προκαλεί η προσθήκη για τις προϋποθέσεις της διοικητικής απέλασης. Σύμφωνα με αυτήν επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια είναι αυτός εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη (!) για αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών!! Έλεος τόσο μπορείς να φας κι αν δεν πληρώσεις ένα εισιτήριο στο μετρό.... Η τροπολογία θα ψηφιστεί από τη Βουλή την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.
Όποιος θέλει να δει την τροπολογία στο:

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΙΓΗΡΙΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Το 2ο Φεστιβάλ της Ένωσης Νιγηριανών Γυναικών γίνεται αυτή την Κυριακή από τις 12.00-9.00 μμ. Τόπος: Κοκκινάκη και Αχαρνών 417. Είσοδος: 2 ευρώ. Με μουσική, χορό, φαγητό. Χρειάζονται την στήριξη μας.

"ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ" Ή "ΑΓΡΙΑ" ΕΛΛΑΔΑ;;

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πατρίς", στην Νέα Μανωλάδα της Ηλείας, δύο Ελληνες κτηνοτρόφοι θεώρησαν ως «υπόπτους» για ζωοκλοπή από το κοπάδι τους, αλλοδαπούς και αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Αφού τους γρονθοκόπησαν άγρια, τους έδεσαν και τους έσυραν με δίκυκλα στο κέντρο του χωριού!
Τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές γλίτωσαν από τα χέρια των αυτόκλητων τιμωρών τους, άνδρες της αστυνομίας, καθώς αφού ενημερώθηκαν για το συμβάν συνέλαβαν τόσο τους δύο θύτες, ηλικίας 24 και 31 ετών, όσο και τα θύματά τους, με την κατηγορία της ζωοκλοπής. Το παράδοξο είναι ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη των αλλοδαπών, παρά το γεγονός ότι δεν είχε γίνει καταγγελία της κλοπής στην Αστυνομία!! Δηλαδή, δέχθηκαν την δικαιολογία των θυτών για το έγκλημά τους ως τεκμήριο για τα θύματα. Όπως φαίνεται ο απλός κανόνας της Δικαιοσύνης που λέει ότι «ένοχος ένοχον ου ποιεί», δεν ίσχυσε στη Νέα Μανωλάδα!!

PUZZLE FESTIVAL

Επειδή και οι μετανάστες κάνουν τέχνη, επιδιώξτε να πάρετε μια γεύση επισκεπτόμενοι το Puzzle Festival, που έρχεται να αναδείξει τα ετερόκλητα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της καλλιτεχνικής ταυτότητας μιας σύγχρονης μητρόπολης, όπως είναι η Αθήνα, που τα τελευταία είκοσι χρόνια αποτελεί πόλο έλξης ισχυρού μεταναστευτικού κύματος. Πραγματοποιείται από σήμερα ώς την Κυριακή στα τέσσερα επίπεδα του «Αγγέλων Βήμα». Πάνω από 50 δημιουργοί από 17 χώρες θα συστηθούν στο κοινό.
Αναλυτικά στο: www.puzzlefestival.gr

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΤΣΙΓΓΑΝΟΥΣ

Φασιστικές συμμορίες οπλισμένες με τούβλα και μπουκάλια εξανάγκασαν περισσότερους από 100 Ρουμάνους Τσιγγάνους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Μπέλφαστ και να αναζητήσουν καταφύγιο σε μια εκκλησία. Οι ρατσιστές, οι οποίοι κρατούσαν και όπλα, έσπασαν παράθυρα και παραβίασαν τις πόρτες σπιτιών στα οποία διέμεναν οι Ρουμάνοι- μεταξύ των οποίων και ένα νεογέννητο- στο Νότιο Μπέλφαστ. Αυτές οι επιθέσεις δεν ήταν οι πρώτες καθώς τελευταία έχουν παρατηρηθεί κι άλλες ενάντια σε ρουμάνικες οικογένειες στην περιοχή.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

Από το www.tvxs.gr
Μετανάστες τραυματίες από χτυπήματα αστυνομικών και καταγγελίες ακόμα και για κλοπές κινητών και χρημάτων των προσφύγων από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Η εικόνα στο εφετείο στις 16 Ιουνίου, με τις επιχειρήσεις – σκούπα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τα αιτήματα του ΛΑΟΣ να εισακούονται πλήρως...Την ώρα του ρεπορτάζ, έγινε μία από τις δεκάδες καθημερινά εφόδους της αστυνομίας που καταλήγουν σε συλλήψεις μεταναστών χωρίς χαρτιά. Η παρουσία της κάμερας απέτρεψε το ξύλο αλλά οι καταγγελίες των ανθρώπων που μένουν στο παλιό εφετείο είναι αποκαλυπτικές. Ο αριθμός τους πάντως έχει μειωθεί δραστικά αφού από τους 500 έχουν μείνει λιγότεροι από 100, η διαμαρτυρόμενη γειτονιά «δικαιώνεται», η χρυσή αυγή συμπληρώνει το έργο των αστυνομικών περιπολιών και το όνειρο για μια καλύτερη και πιο δίκαιη ζωή χάνεται στα ποσοστά των εκλογικών αποτελεσμάτων της ακροδεξιάς, με τις ευλογίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
δες τε επίσης και το ενδιαφέρον βίντεο στο http://www.tvxs.gr/v14317

12ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο Παρασκευής-Κυριακής 26-28 Ιουνίου 2009 με την συμμετοχή δεκάδων μεταναστευτικών, κοινωνικών, πολιτικών και οικολογικών οργανώσεων καθώς και πολλών καλλιτεχνών. Όπως όλα τα τελευταία χρόνια, οι πολύχρωμοι χώροι του θα βρίσκονται στο 4ο Πάρκο Νέας Παραλίας (στάση Σχολή Τυφλών). Το πρόγραμμα του τριημέρου τελεί υπό επεξεργασία και θα ανακοινωθεί μόλις είναι διαθέσιμο. Αν θέλετε πληροφορίες στo mail: info@socialcenter.gr

14ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ

Στο σάιτ www.antiracistfestival.gr θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για το 14ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας, στις 3-4-5 Ιούλη στο πάρκο Ειρήνης στο Ρέντη (Αγ.Άννης + Πέτρου Ράλλη). Τα θέματα των συζητήσεων, τις συναυλίες, τα εικαστικά δρώμενα, τα διαφημιστικά σπότ κ.λ.π. Διαδώστε το.

1o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΜΟΥ

1ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Σάμου
«Τα σύνορα είναι η φυλακή μου» (20-21 Ιουνίου, κτίριο Προβατάρη, λιμάνι Καρλόβασι)
Σάββατο 20 Ιουνίου
• 18.30 παιδικό εργαστήρι «Το μεγάλο ταξίδι» (συντονίζει ομάδα εκπαιδευτικών)
• 19.30 παρουσίαση του βιβλίου «Μουσαφεράτή χίλιες και μία νύχτες ενός καταυλισμού προσφύγων» από το συγγραφέα του, Βασίλη Λαδά - εισαγωγή από την Έλσα Χίου
• συζήτηση για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών (εισηγείται ομάδα δικηγόρων)
• 22.00 συναυλία The Live Project Band - αθηναϊκό συγκρότημα- πολύγλωσσο ρεπερτόριο
Κυριακή 21 Ιουνίου
• 18.30 δημιουργική κίνηση για παιδιά από την Σοφία Πατέλη
• αφήγηση αφγανικού παραμυθιού από τον Νασίμ, και στα ελληνικά•
20.00 συζητήσεις: «Η μετανάστευση τώρα» και «Προς τα λιμάνια και τις πολιτείες της προσφυγιάς» εισηγήτριες Αγγέλα Χατζημιχάλη, Έλσα Χίου
• 22.00 συναυλία: πολυεθνική μουσική - Αλβανοί, Αφγανοί, και Βούλγαροι καλλιτέχνες
• Voltaren - Φοιτητικό συγκρότημα της Σχολής Θετικών Επιστημών
****Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, παράλληλα με τα παραπάνω δρώμενα, πραγματοποιούνται:• έκθεση ζωγραφικής με έργα προσφύγων • έκθεση ζωγραφικής με έργα μαθητών της Σάμου • έκθεση φωτογραφίας fotofraxia, documentary photography • «Του κόσμου τα μαγειρέματα» • έκθεση βιβλίου • βιντεοπροβολές
Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα- Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Αναδημοσίευση από "ΤΑ ΝΕΑ"
Του Χρήστου Κάτσικα
Απίστευτο κι όμως αληθινό! Την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζεται μια φωτεινή δασκάλα, η Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημ. Σχολείου, για δράσεις του σχολείου που είχε συναποφασίσει με τον σύλλογο διδασκόντων και που σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη είχαν ως αποτέλεσμα «την πραγμάτωση σε σημαντικό βαθμό μιας ατμόσφαιρας αλληλοσεβασμού και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας, το οποίο αποτελεί ζητούμενο στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και της επιδίωξης του παιδαγωγικού ιδεώδους».
Το 132ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Περισσότερο από το 75% των μαθητών του είναι αλλόγλωσσοι, προερχόμενοι από διαφορετικές εθνότητες. Λίγα χρόνια πριν, η μαθητική διαρροή κινούνταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας ήταν συχνά. Η διευθύντρια του σχολείου, Στέλλα Πρωτονοταρίου και ο σύλλογος διδασκόντων αντιμετώπισαν συλλογικά το πρόβλημα, προχωρώντας σε μια σειρά παιδαγωγικών παρεμβάσεων, με στόχο την αντιστροφή της κατάστασης. Στα πλαίσια αυτά διοργάνωσαν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες γονείς και μαθήματα μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές (αλβανικής και αραβικής καταγωγής), εξέδιδαν τις ανακοινώσεις του σχολείου σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αλβανικά και αγγλικά) και ανέλαβαν πλήθος άλλων πρωτοβουλιών με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών τους.
Πολύ σύντομα εξαιτίας των παρεμβάσεων αυτών, η μαθητική διαρροή σχεδόν μηδενίστηκε, τα κρούσματα βίας εξαφανίστηκαν, οι μαθητές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους και οι Έλληνες και οι μετανάστες γονείς ξεπέρασαν τις αναστολές και τις φοβίες τους και συμμετείχαν ενεργά στη ζωή του σχολείου. Σύμφωνα όμως με το ΥΠΕΠΘ, η ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών δεν αποτελεί πρωταρχικό κριτήριο για τη στάση του απέναντι στις πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών, γι΄ αυτό την προηγούμενη σχολική χρονιά η Στέλλα Πρωτονοταρίου απομακρύνθηκε από το 132ο Δημοτικό Σχολείο. Η νέα διοίκηση επέβαλε τη διακοπή όλων των προαναφερθεισών παιδαγωγικών παρεμβάσεων, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από τους δασκάλους και τους γονείς, καθώς και από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, συνδικαλιστικούς, πολιτικούς φορείς και πανεπιστημιακούς.
Έναν και πλέον χρόνο μετά την απομάκρυνσή της από το 132ο Δημοτικό Σχολείο, η Στέλλα Πρωτονοταρίου διώκεται ποινικά, με μοναδικό μάρτυρα κατηγορίας τον τωρινό διευθυντή του σχολείου κ. Γιουτλάκη, επειδή παραχώρησε σχολικές αίθουσες για την πραγματοποίηση μαθημάτων μητρικής γλώσσας σε αλλόγλωσσους μαθητές το διάστημα 2005- 2007, εκτός διδακτικού ωραρίου. Την ίδια στιγμή που οι σχολικοί χώροι παραχωρούνται από τον Δήμο Αθηναίων για κάθε λογής δραστηριότητες (κοπή πίτας, ενοριακές ανάγκες εκκλησιών, αθλητικούς συλλόγους κ.ά.). Για συνδρομή στο ίδιο «έγκλημα» διώκεται και η δασκάλα που δίδασκε στα προγράμματα αυτά.
Όμως η Στέλλα Πρωτονοταρίου δεν είναι μόνη της. Τη στηρίζουν οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και δεκάδες διδασκαλικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης που απαιτούν την παύση κάθε δίωξης εναντίον της, καθώς πιστεύουν ότι «η επίθεση που γίνεται στη συγκεκριμένη δασκάλα είναι επίθεση απέναντι σε κάθε σύλλογο διδασκόντων και κάθε εκπαιδευτικό που με τις παιδαγωγικές του πρωτοβουλίες ξεπερνάει την κρατική παιδαγωγική και παλεύει για την ικανοποίηση των μορφωτικών αναγκών όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή εθνική τους προέλευση»
Κι εμείς μαζί της!!!
για περισσότερες πληροφορίες δείτε το ειδικό σάιτ:

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΟΣΩΝ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Ο Δήμος Αθηναίων μόλις δύο μέρες πριν την έναρξη του Φεστιβάλ της Αφρικανικής Ένωσης Γυναικών στην πλατεία Αμερικής, δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει με παροχή εξέδρας και μικροφωνικής. Οι δικαιολογίες τους ότι «είναι τεταμένη η κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα», καθώς και ότι «υπάρχει απειλή επίθεσης ακροδεξιών»... Τελικά σήμερα αναίρεσαν αυτήν τους την στάση.
Πάντως έτσι κι αλλιώς το Φεστιβάλ θα γινόταν! Καθένας και καθεμιά μας ας το στηρίξει!

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ...

Πηγή: ΕmprosNet (11/06/09) Γράφει: Στρατής Μπαλάσκας
Ένα από τα τρία στρατόπεδα συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών που θα κατασκευαστούν σε συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας, στη μεθοριακή γραμμή και τα νησιά, θα κατασκευασθεί στη Μυτιλήνη. Τα άλλα δύο έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστούν στη Ρόδο και τον Έβρο. Από αυτά τα τρία στρατόπεδα θα επαναπροωθούνται είτε επίσημα και νόμιμα, είτε παράνομα, πίσω στην Τουρκία παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα δε με τα δύο υπουργεία, αυτά θα έχουν τις προϋποθέσεις στοιχειωδώς αξιοπρεπούς προσωρινής παραμονής τους πριν από την επαναπροώθησή τους.Έχει κριθεί δε ότι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης περίπου τριών χιλιάδων ατόμων το καθένα! Όπως έγινε χθες γνωστό με δημοσίευμα στην αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία», στα στρατόπεδα συγκέντρωσης θα οδηγούνται οι παράνομοι μετανάστες με διάφορα μέσα, αμέσως μετά τη διάσωση ή σύλληψή τους, στη μεθοριακή γραμμή με την Τουρκία και θα παραμένουν εκεί έως ότου - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται - «να... διακανονιστούν». Το διάστημα αυτό, οι αρμόδιοι λένε πως δεν πρέπει να ξεπερνά τις 40 ημέρες.
Όλα τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν και να συναποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα. Θα αποτελέσουν δε την ελληνική πρόταση σχετικά με τις γραμμές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθορίσει για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.Θεωρείται πάντως σχεδόν βέβαιο ότι η Λιβύη και η Τουρκία θα είναι ανάμεσα στις χώρες που θα πιεστούν να εφαρμόσουν διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής παράνομων μεταναστών. Ειδικότερα η Τουρκία, επέμενε χθες το σχετικό ρεπορτάζ της αθηναϊκής «Ελευθεροτυπίας», ίσως χρειαστεί να αναλάβει επίσημες ευθύνες έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να βρεθεί σε θέση να παραλαμβάνει πίσω χιλιάδες παράνομους μετανάστες που συρρέουν στην Ελλάδα από τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.
Κατά τα άλλα στελέχη της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης δημοσιοποιούν πως έχουν να δουν χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών από τον περσινό Αύγουστο, όσον αφορά στις ανάγκες των μεταναστών στην προσωρινή τους παραμονή στην Μυτιλήνη ! Όπως σημειώνουν - «η Υπηρεσία μας προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει την πίστωση του 1.047.166,99 ευρώ εκ των οποίων οι 770.706 ευρώ αφορούσαν σε σίτιση λαθρομεταναστών, 138.925,80 ευρώ αφορούσαν σε λειτουργικές δαπάνες, 60.000 ευρώ σε μεταφορά λαθρομεταναστών, 51.236 ευρώ σε αγορά φαρμάκων και ειδών υγιεινής και 26.768,55 ευρώ σε μισθώσεις ξενοδοχείων και σε διαμονή λαθρομεταναστών».
Αν έτσι λειτουργήσουν και τα νέα κέντρα, όλοι μπορούν να καταλάβουν περί τίνος θα πρόκειται....

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ "ΣΑΦΑΡΙ"

Σύμφωνα με άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ, δύο στρατόπεδα εκτός Αττικής σχεδιάζει να μετατρέψει σε κέντρα υποδοχής αλλοδαπών η κυβέρνηση, προκειμένου να αρχίσει επιχειρήσεις«σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος του υπουργείου Δημοσίας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., που αναλαμβάνουν την υλοποίηση του σχεδίου, είναι σε λίγες ημέρες να αρχίσει σαφάρι εντοπισμού, σύλληψης και μεταφοράς στα νέα κέντρα υποδοχής περίπου 5.000-7.000 «στάσιμων λαθρομεταναστών» από το κέντρο της Αθήνας. Παρόμοιο σχέδιο εκπονείται και για το λιμάνι της Πάτρας.
Προ μερικών εβδομάδων είχε καταστρωθεί σχέδιο για τη μεταφορά μεταναστών σε δύο παλιά στρατόπεδα στον Ασπρόπυργο και στην Μαλακάσα. Ωστόσο το σχέδιο ματαιώθηκε λόγω περιβαλλοντικών και «τεχνικών» προβλημάτων που ανέκυψαν με τη λειτουργία αυτών των κέντρων υποδοχής.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. «ποσοστό μικρότερο του 10% των λαθρομεταναστών που συλλαμβάνονται στη χώρα μας, επιστρέφει στη χώρα του. Υπάρχουν σκέψεις ακόμη και για να χρηματοδοτηθούν διαφημιστικές καμπάνιες (!!!) σε χώρες του εξωτερικού (Πακιστάν, Αφγανιστάν, χώρες της Αφρικής και άλλες) προκειμένου να αναδειχθούν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Ελλάδα ώστε αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά.
Ε, βέβαια όταν δεν έχεις πολιτικές ενάντια στην οικονομική κρίση, παρά μόνο πολιτικές για να δημιουργείς την κρίση, πρέπει να κρύψεις τις ευθύνες σου... Και τώρα το βρήκαν, το μεγάλο εθνικό πρόβλημα είναι η ...λαθρομετανάστευση!! Σα δεν ντρέπονται...

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΥΠΗ "ΖΩΝΗ ΠΟΛΕΜΟΥ"

Σχεδόν δεν περνά μέρα που να μην συμβεί κάτι στον Αγ. Παντελεήμονα. Αναπαράγουμε απο άρθρο στο www.tvxs.gr
«Δεν είναι το ότι δεν θέλουν μετανάστες στην πλατεία. Δεν θέλουν κανένα άλλο, πέραν από τους ιδίους τους στην πλατεία», καταθέτει με δηλώσεις του στο tvxs.gr ο κ. Τασούλας. Ο ίδιος αφηγείται πως συνελήφθη από την αστυνομία, ενώ είχε πάει το παιδί του στην παιδική χαρά της πλατείας, όταν δέχθηκε την επίθεση και παράλληλα απαιτεί να παραμένει η πλατεία ανοιχτή για όλους. Κατά τον κ. Τασούλα, μετά από εκδήλωση του αντιεξουσιαστικού χώρου, κατά την οποία οι αναρχικοί άνοιξαν την «κλειδαμπαρωμένη» πόρτα της παιδικής χαράς, και ενώ δεν υπήρχε κανείς στην πλατεία πέραν των αστυνομικών δυνάμεων, ο ίδιος πήγε με τον γιο του στην παιδική χαρά. Πολύ γρήγορα μαζεύτηκαν περίπου 50 άτομα, μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά και φιλικά προσκείμενοι στις απόψεις τους, και εν μέσω υβριστικών χαρακτηρισμών απαιτούσαν να φύγει από τον χώρο, μπροστά στα μάτια του διοικητή του τμήματος του Αγ. Παντελεήμονα. Ο τελευταίος, μαζί με τον πρόεδρο έφεδρων αξιωματικών επιχείρησαν να τον πείσουν να απομακρυνθεί και αυτός και ο γιος του από την παιδική χαρά. Αμέσως μετά, τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν στον κ. Τασούλα, και καθώς ισχυρίζεται τον γροθοκόπησαν, παρουσία του διοικητή, ο οποίος τον συνέλαβε επειδή, όπως προσθέτει, «θεώρησαν ότι ήμουν εριστικός».
Από το αστυνομικό τμήμα έφυγε μόνο μετά από τέσσερις ώρες, αφού χρειάστηκε να επέμβει η δικηγόρος κα. Γ. Κούρτοβικ για να του δοθεί η ταυτότητά του. Σύμφωνα με τον κ. Τάσουλα, η επίθεση προς το πρόσωπό του δεν είναι τυχαία, καθότι είναι γνωστός στην περιοχή, μέσω της συμμετοχής του στην Πρωτοβουλία Φορέων και Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίθεση σε κάτοικο της περιοχής, καθότι φαινόμενα επιθέσεων σε μετανάστες φαίνεται να εκτυλίσσονται σε αρκετά συχνή βάση. Προ 20ημέρου, σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου της Πρωτοβουλίας Φορέων και Κατοίκων με καλεσμένο τον Αλβανό συγγραφέα Γκαζμέτ Καπλάνι, ακροδεξιά στοιχεία είχαν εκδιώξει όσους κατοίκους και ενδιαφερόμενους είχαν σπεύσει στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα για την εκδήλωση.
Άποψη του κ. Τασούλα αποτελεί το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έχει στήσει το δικό της «πείραμα» στην πλατεία, επιχειρώντας να δημιουργήσει μια «ελεύθερη ζώνη», στα πρότυπα των Γερμανών νεοναζί, όπου στην πλατεία δεν θα επιτρέπεται ο «διαφορετικός», παρά μόνο όσοι ανταποκρίνονται στις ιδέες και τις απόψεις τους. Παράλληλα, εξοργισμένος φαίνεται ο κ. Τάσουλας με την εκπομπή του κ. Παπαδάκη «Καλημέρα Ελλάδα», όπου κατά την διάρκειά της νωρίς το πρωί αναφέρθηκε ότι ο ίδιος, όχι μόνο δεν είναι κάτοικος της περιοχής, αλλά ότι «ενοικίασε» το παιδί για 20 ευρώ, και πως δεν είναι γιος του στην πραγματικότητα, θέμα για το οποίο προτίθεται να κινηθεί δικαστικά. Τέλος, απαιτεί από τον δήμαρχο Αθηνών, κ. Ν. Κακλαμάνη, αφού δεν δύναται να κρατήσει την πλατεία ανοιχτή ώστε να παίζει ο γιος του, και όχι μόνο, να τον απαλλάξει από τα αντίστοιχα δημοτικά τέλη που του αναλογούν, αλλά και από την αστυνομία να κρατήσει ανοιχτή την πλατεία για όλους.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Ένα κράμα ακροδεξιών, εθνικιστικών και ξενοφοβικών κομμάτων, που στήριξαν την προεκλογική τους εκστρατεία στον λαϊκισμό, στις αντι-μεταναστευτικές θέσεις, στην ξενοφοβία, την ισλαμοφοβία και την αντίθεση στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., εμφανίζονται ενδυναμωμένα μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές. Όλα τους ανεξαιρέτως εκμεταλλεύθηκαν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τον συνεχώς αυξανόμενο φόβο και την ανασφάλεια απέναντι στην αύξηση της ανεργίας.
Το ακροδεξιό κόμμα (PVV-Κόμμα της Ελευθερίας) του Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία πήρε το 16,4 % των ψήφων και εξέλεξε 4 ευρωβουλευτές, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ακροδεξιού σχηματισμού στην Ε.Ε. Ο Βίλντερς έχει δηλώσει κατά καιρούς πως το Κοράνι είναι «ένα φασιστικό κείμενο». Στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχόταν στους ψηφοφόρους ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Ε.Ε. «ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια». Ο αντι-ισλαμισμός άλλωστε αποτελεί βασικό στοιχείο του προγράμματος του κόμματος του.
Στην Βρετανία το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) του Νικ Γκρίφιν πήρε το 6,2% της ψήφου εκλέγοντας για πρώτη φορά 2 ευρωβουλευτές. Το ΒΝΡ δεν δέχεται για μέλη του μη λευκούς Βρετανούς πολίτες και προτείνει τον «εθελοντικό επαναπατρισμό» όλων των μεταναστών. Ο Γκρίφιν χαρακτήρισε την εκλογική του επιτυχία «νίκη των ιθαγενών Βρετανών»!! Το ανησυχητικό όμως είναι πως το BNP κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη του σε βιομηχανικές περιοχές.
Στην Αυστρία άνοδο είχε το FPO του Χάινς Κρίστιαν Στράσε (με άλλοτε ηγέτη τον Γεργκ Χάιντερ), που διπλασίασε τα ποσοστά του κόμματος του (13,1%).
Έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο κατέκτησαν οι επίσης ακραίοι Αληθινοί Φινλανδοί του Τίμο Σόινι, που πήραν 9,8% και 1 έδρα, το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα στη Δανία και το Jobbik στην Ουγγαρία. Του Jobbik ηγείται η δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα (!) Κριστίνα Μορβάι, αλλά τώρα θεωρεί ότι η χώρα της «δεν πρέπει να γίνει αποικία ούτε της Ε.Ε. ούτε κάποιας άλλης χώρας» και ότι για ορισμένα εγκλήματα ευθύνονται αποκλειστικά οι Τσιγγάνοι-Ρομά. Όλα αυτά σε μια χώρα που οι Ρομά αποτελούν το 7% του πληθυσμού.
Άνοδο όμως κατέγραψε και το εθνικιστικό SNS στη Σλοβακία. Ενώ το ακροδεξιό Κόμμα της Μεγαλύτερης Ρουμανίας του Κορνέλιου Βάντικ Τούντορ συγκέντρωσε 8,7% και δύο έδρες.
Στην Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν βρίσκεται σαφώς χαμηλότερα από κει που βρίσκονταν πριν μια 10ετία, ο ίδιος βέβαια εξελέγη εκ νέου ευρωβουλευτής.
Στην διπλανή μας Ιταλία η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, το κόμμα του Ουμπέρτο Μπόσι, πανηγυρίζει για το ποσοστό του 10% που έφτασε.
Αντίστοιχα και το ΛΑΟΣ εδώ στην Ελλάδα παρουσίασε μια εκτίναξη του ποσοστού και των ψήφων του φτάνοντας στο 7,15% και τους 366.562 ψηφοφόρους. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ψηλά ποσοστά πήρε και σε περιοχές όπως: Α' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης (9,82%), Β' Θεσσαλονίκης (9,29%), Α' Πειραιώς (9,11%), στη Β' Πειραιώς (8,83%) και στη Β' Αθηνών (8,61%), δηλαδή σε περιοχές με μεγάλη συγκέντρωση της εργατικής τάξης. Οι ίδιοι περηφανεύονται επίσης για τα ποσοστά τους σε περιοχές όπως ο Αγ.Παντελεήμονας.
Η δε Χρυσή Αυγή στο σάιτ της πανηγυρίζει επίσης για το 0,46% και τις 23.566 ψήφους που πήρε στις ευρωεκλογές.
Είναι φανερό ότι στις συνθήκες της χειρότερης κρίσης του καπιταλισμού, οι ακροδεξιές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια καλύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό, κηρύσσοντας ως λύσεις τον διωγμό των μεταναστών, των μουσουλμάνων ή των Ρομά, αναλόγως την περίπτωση. Το γεγονός ότι απευθύνονται σε κομμάτια των εργαζομένων και σε φτωχογειτονιές, αποδεικνύει πως για το αντιρατσιστικό και το συνδικαλιστικό κίνημα, για την αριστερά και τη νεολαία, δεν υπάρχει περιθώριο χρονοτριβής. Πολύ περισσότερο δεν υπάρχει περιθώριο έλλειψης προτάσεων και μαχητικής δράσης ενάντια στην ανεργία, την φτώχεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, την θυματοποίηση όλων μας εξ' ονόματος της κρίσης.
Τα πράγματα είναι και απλά, αλλά και σύνθετα ταυτόχρονα: ή θα πείσουμε εμείς ή θα πείσουνε αυτοί!

ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Πηγή: Διαδικτυακή Πύλη Ρεθύμνου (09/06/09)
Άλλο ένα περιστατικό ξυλοδαρμού σημειώθηκε στην παλιά πόλη και συγκεκριμένα στην νέα πλατεία, από νεαρούς, μέλη της Οργάνωσης Εθνικιστών Ρεθύμνου, που απροκάλυπτα και στοχευμένα επιτέθηκαν σε Σύρο μετανάστη.Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10 περίπου το βράδυ του προηγούμενου Σαββάτου, μια μέρα πριν τις εκλογές. Όπως καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες, 20 με 25 άτομα νεαρής ηλικίας και έφηβοι, με ορισμένους από αυτούς μάλιστα να φορούν μπλούζες που ανέγραφαν το όνομα της Οργάνωσης (ΟΕΡ), περνώντας από τους δρόμους της παλιάς πόλης, κατέληξαν στην πλατεία όπου βρισκόταν ο Σύρος. Του επιτέθηκαν -είκοσι εναντίον ενός– τον έσυραν στην πλατεία και τον χτυπούσαν. Ο μετανάστης προσπάθησε να διαφύγει, ωστόσο κάποιοι από τους νεαρούς είχαν κλείσει όλες τις εξόδους της πλατείας και οι υπόλοιποι τον κυνηγούσαν εντός της πλατείας, παρουσία κόσμου που εκείνη την ώρα βρισκόταν στο χώρο και που φοβήθηκε προφανώς να παρέμβει. Ο νεαρός άνδρας τελικά κατάφερε να φύγει, αφού είχε δεχθεί αλλεπάλληλα χτυπήματα και η αστυνομία ήρθε αφού είχε λήξει το επεισόδιο και όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν εξαφανιστεί. Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν ήταν η πρώτη φορά που δέχτηκε επίθεση από τους ίδιους ανθρώπους. Δεν είναι γενικά, η πρώτη φορά που μετανάστης δέχεται επίθεση από μέλη της συγκεκριμένης εθνικιστικής οργάνωσης, τα περιστατικά αυτά όμως δεν έβγαιναν στο φως. Τώρα που συμβαίνουν μάλιστα σε ένα δημόσιο ανοιχτό χώρο, χωρίς καμία αιδώ, στοχευμένα και συντονισμένα, με μάρτυρες, χωρίς καμία παρέμβαση της αστυνομίας, δημιουργείται πλήθος ερωτηματικών για την ανησυχητική εξέλιξη της βίας και δη με ρατσιστική και εθνικιστική προέλευση, η οποία μένει συνεχώς ατιμώρητη.

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Στις 12, 13 και 14 Ιουνίου, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών διοργανώνει το 2ο Φεστιβάλ Αλληλεγγύης και Πολιτισμού στην Πλατεία Αμερικής. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται: συζητήσεις, χορευτικά, μουσική, προβολές, παιχνιδια για παιδιά, παντομίμα, καλλιτεχνικά δρώμενα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα μπορείτε να απολαύσετε πολυεθνική κουζίνα και να πιείτε το ποτό σας στο μπαρ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Αιφνιδιαστικά έγινε η μεταγωγή του Αλγερινού ακτιβιστή μετανάστη Φαραχάτ Γκανάρι στην Αθήνα προκειμένου να απελαθεί, όπως καταγγέλλεται από το Φόρουμ Μεταναστών Χανίων. Ο Γκανάρι πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας και θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Ο Φαραχάτ Γκανάρι, γνωστός για την πολιτική του δράση σε θέματα εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθη σε επιχείρηση-σκούπα στις 17 Μαΐου. Εννέα μέρες αργότερα μεταφέρθηκε από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης στο νοσοκομείο Χανίων, καθώς διαπιστώθηκε ότι έπασχε από παγκρεατίτιδα και γαστρίτιδα. Υστερα από μία εβδομάδα νοσηλείας πήρε εξιτήριο, με την προοπτική να επιστρέψει στο νοσοκομείο για αναλυτικές εξετάσεις. Αντί για το νοσοκομείο, όμως, σήμερα βρέθηκε στο Τμήμα Μεταγωγών της Αθήνας, παρά τις εκκλήσεις του να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
Συντασσόμαστε με το αίτημα του Φόρουμ για απελευθέρωση και νοσηλεία του Γκανάρι, για απόδοση νόμιμου καθεστώτος.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ: ΙΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Αναδημοσίευση από ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 5/6/2009
Τσιμεντένια κουτιά, μισοχωμένα στο έδαφος, σκεπασμένα από χώμα και αγριόχορτα. Μοναδικό άνοιγμα, η πόρτα που έχει ξηλωθεί. Παράθυρα δεν υπάρχουν. Φως δεν μπαίνει από πουθενά. Σκοτάδι. Ακόμα και οι φυλακές έχουν παράθυρα. Εκτός και αν αυτό που θέλουν να φυλακίσουν εδώ, είναι κάτι που δεν πρέπει να φαίνεται... Ηταν αποθήκες πολεμικού υλικού. Και τώρα κάποιοι σκέφτονται να τις κάνουν αποθήκες ανθρώπων. α σχέδια για δημιουργία κέντρου μεταναστών έχουν ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία του Ασπροπύργου που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα Ο ιθύνων νους που επέλεξε την πρώην βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο για να «φιλοξενηθούν» οι λαθρομετανάστες της Ελλάδας ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, σ' ένα ύψωμα στα όρια του δήμου και δίπλα στο δάσος, το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο είναι ιδανικό για να συγκεντρωθεί και να κρυφτεί ό,τι ενοχλεί την Πολιτεία. Ο,τι δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει και απλώς δεν θέλει να ξέρει ότι υπάρχει. Μόνο μπετά και τούβλα έχουν μείνει από τις εγκαταστάσεις. Πόρτες, κουφώματα, ηλεκτρικά, υδραυλικά και πλακάκια έχουν λεηλατηθεί. Για έπιπλα ή άλλα μετακινούμενα αντικείμενα ούτε λόγος να γίνεται. Παλιά λάστιχα φορτηγών και μπάζα είναι τα μόνα στα οποία μπορούν να ακουμπήσουν οι περιστασιακοί «ένοικοι» του χώρου που προφανώς δεν έχουν άλλη στέγη. Αποκαΐδια, άδεια πλαστικά μπουκάλια, σκουπίδια και αποφάγια σε όλα τα κτίσματα μαρτυρούν την παρουσία τους. Σ' αυτή την έκταση των 100 στρεμμάτων και των τσιμεντένιων φυλακών σχεδιάζει η ΕΛ.ΑΣ. να στοιβάξει όλους όσους θα μαζέψει από τις επιχειρήσεις «σκούπα». Το βάφτισαν και «Camp» για να θυμίζει κατασκήνωση ή τόπο συγκέντρωσης, αλλά το μόνο που θυμίζει δεν είναι ούτε καν φυλακή. Οι αποθήκες αυτές, που έχουν κτιστεί μέσα σε λοφάκια, είναι κατασκευασμένες για να αντέχουν βόμβες και εννοείται ότι είναι αδύνατον να ανοιχτούν παράθυρα. Μοιάζει με εγκαταλειμμένο τόπο εξορίας σε κάποιο ξερονήσι. Είναι, όμως, η πρώην ΝΑΤΟϊκή βάση στον Ασπρόπυργο, την οποία η κυβέρνηση σκέφτεται να τη μετατρέψει σε στρατόπεδο μεταναστών Η πληροφορία ότι οι Αρχές εκεί σκοπεύουν να συγκεντρώνουν τους λαθρομετανάστες ή τους οικονομικούς μετανάστες διέρρευσε πριν από περίπου ένα χρόνο. Πλέον όμως αποτελεί γεγονός, αφού ο δήμαρχος Ασπροπύργου ύστερα από ερωτήσεις που απηύθυνε στον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εισέπραξε, όπως λέει ο ίδιος στην «Ε», καταφατικές απαντήσεις. Το κοντινότερο κτίσμα στο οποίο υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα είναι μια γνωστή καπνοβιομηχανία. Βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα πριν από το μελλοντικό «camp», ενώ νοτιότερα απλώνεται ένας παράνομος οικισμός με θέα την παραθαλάσσια βιομηχανική ζώνη. Η έκταση της πρώην βάσης ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και είχε παραχωρηθεί στο ΝΑΤΟ. Οταν η βάση έφυγε από την περιοχή, οι εγκαταστάσεις έμειναν ανεκμετάλλευτες. Το 2004 είχε επιχειρηθεί να λειτουργήσει πάλι ως αποθήκη ανθρώπων, αφού εν όψει Ολυμπιάδας τα συναρμόδια υπουργεία σχεδίαζαν να μεταφέρουν εκεί άστεγους και χρήστες ναρκωτικών από το κέντρο της Αθήνας. Και τότε ήθελαν απλώς να τους κρύψουν. Να μη φαίνονται. Στην είσοδο του ανηφορικού δρόμου που οδηγεί στο πρώην (;) στρατόπεδο υπάρχει μια άσπρη ταμπέλα με μαύρα γράμματα που δείχνει προς τα κει. Γράφει «Ημερος Τόπος»...
* για τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα στοιχεία του άρθρου όπως οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία πηγαίντε στο

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΦΕΤΕΙΟ...

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (04/06/09)
Εγκλωβισμένοι μέσα στο παλιό Εφετείο, από αστυνομικές δυνάμεις, παρέμειναν περίπου 300 μετανάστες μέχρι αργά χθες το βράδυ. Οι μετανάστες αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο του παλιού Εφετείου στην οδό Σωκράτους, αφού, όπως είπαν, δεν είχαν κανέναν άλλο χώρο για να διανυκτερεύσουν. Δύο περιπολικά με αστυνομική δύναμη στάθμευσαν χθες το απόγευμα στις δύο εισόδους του Εφετείου (Σωκράτους και Μενάνδρου) και απαγόρευσαν την είσοδο στο κτίριο. Περίπου 300 Αραβες μετανάστες -από την Τυνησία, το Μαρόκο, την Αλγερία- εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν μέσα στο παλιό Εφετείο. Οι αστυνομικοί τούς ζήτησαν να εγκαταλείψουν το κτίριο. Οι μετανάστες δεν έφευγαν, απαντώντας ότι «δεν έχουμε πουθενά αλλού να κοιμηθούμε».
Οσο προχωρούσε η ώρα, έξω από το παλιό Εφετείο, συγκεντρώνονταν και οι υπόλοιποι «ένοικοι». Δηλαδή άλλα 300 άτομα, όλοι τους παράνομοι και άνεργοι μετανάστες. Οσοι βρίσκονταν στο εσωτερικό παρέμεναν ήρεμοι, εκφράζοντας αγωνία για το τι θ' ακολουθήσει. «Πεινάμε και δεν υπάρχει τίποτα να φάμε», έλεγαν οι εγκλωβισμένοι.
Νωρίς χθες το πρωί, συνεργεία καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων πήγαν στο παλιό Εφετείο και καθάρισαν τον εξωτερικό χώρο. Ακολούθως, μια ομάδα αστυνομικών πήγε μαζί με σιδερά, ο οποίος πρόσθεσε τα κάγκελα που έλειπαν από την περίφραξη της αυλής στην οδό Μενάνδρου, σημείο από το οποίο έμπαιναν στον αύλειο χώρο οι μετανάστες. Στην είσοδο της οδού Σωκράτους είχαν ήδη τοποθετήσει λουκέτο στην κύρια είσοδο του κτιρίου. Εκπρόσωπος του Ταμείου, στο οποίο ανήκει το παλιό Εφετείο, δήλωσε άγνοια για την εξέλιξη.
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ στις εισόδους του παλιού Εφετείου συγκεντρώθηκαν και ακροδεξιές ομάδες. Υστερα από παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο υπ. Εσωτερικών, οι αστυνομικοί αποχώρησαν καθώς και οι ακροδεξιοί. Στο Εφετείο διανυκτέρευσαν χθες περίπου 500 μετανάστες.

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

14o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΑΣ

3, 4, 5 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΠΑΡΚΟ ΕΙΡΗΝΗΣ, ΡΕΝΤΗ (Αγίας Άννης και Πέτρου Ράλλη) .και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει. Οι μετανάστριες και οι μετανάστες δεν είναι μόνοι! Για 14η χρονιά τo Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του. Έλληνες και ξένοι, ελληνίδες και ξένες μαζί θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας. Γιατί ο ρατσισμός δεν πλήττει μόνο όσους τον υφίστανται, θίγει εξίσου και όσους τον ανέχονται. Το κυνήγι των μεταναστών και των προσφύγων δεν βελτιώνει τη ζωή των ντόπιων, αντίθετα προετοιμάζει την αφαίρεση των δικαιωμάτων όλων μας, αποκτηνώνει τις κοινωνίες και οπλίζει τη ρατσιστική Ακροδεξιά. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, έχουν προβλήματα. Πάνω τους οι κυρίαρχοι μεταθέτουν τα βάρη της δικής τους κρίσης, όπως κάνουν με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς, εξαπολύοντας αστυνομίες και στρατούς ενάντια στα θύματα της δικής τους πολιτικής. Μαζί, λοιπόν, στο δρόμο που άνοιξε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, στο δρόμο της ενότητας ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων και ανέργων, στο δρόμο της αλληλεγγύης, της ζωής και της αξιοπρέπειας. Στο χώρο του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν κεντρικές συζητήσεις για την ανεργία, την κρίση και το ρατσισμό, για το πολιτικό άσυλο και τα σύνορα, για το no border camp της Λέσβου, για τον αγώνα της Κωνσταντίνας Κούνεβα και την καταπίεση των μεταναστριών. Παράλληλα θα εξελίσσονται εργαστήρια με θεματικές, από τα δικαιώματα και τη βία ως το σεξισμό και την ομοφοβία. Από τους αγώνες των φυλακισμένων ως τα κινήματα για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων της πόλης. Από την άρνηση στράτευσης ως τους αγώνες στο Μεξικό και την Παλαιστίνη. Για άλλη μια χρονιά, στις δύο μουσικές σκηνές του Φεστιβάλ θα εμφανιστούν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Οι Last Drive, oι Sancturia, o Big Fat Lips, οι Pink Tank Project, οι Melody Vice, η Dorretta Carter, οι Bilbomatiks, καθώς και μεταναστευτικά συγκροτήματα από διάφορες χώρες. Η δεύτερη γενιά μεταναστών συμμετέχει με τους Black Jack-hiphop, Renovatio-hiphop, Άκης-hiphop, Te vertetet , Neoyorubapeople, Minus one και Whos Next. Τέλος η Μάρθα Φριντζήλα, ο Φοίβος Δεληβοριάς και άλλοι ερμηνευτές και ερμηνεύτριες θα περιηγηθούν, με πλοηγό την ενορχήστρωση του Παναγιώτη Τσεβά, σε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Στην παιδική σκηνή η Εύα Ιεροπούλου και ο Άγγελος Αγγέλου. Από το Φεστιβάλ δε θα λείψουν και φέτος, το θέατρο, ο χορός, το κουκλοθέατρο, το διαδραστικό παιχνίδι, οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο χώρο, οι θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας και ένα εργαστήρι μουσικής για μικρούς και μεγάλους. Στο χώρο θα λειτουργούν παιδότοπος και πολυεθνικές κουζίνες. Για περισσότερες πληροφορίες και το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ επισκεφτείτε το www.antiracistfestival.gr.
Στο χώρο φτάνουν τα λεωφορεία Β18, Γ18 και το τρόλεϊ 21. Επίσης, θα υπάρχει δωρεάν μεταφορά από το σταθμό μετρό του Ελαιώνα στο χώρο του φεστιβάλ. ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ Η ΓΗ, ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ Η ΙΣΟΤΗΤΑ, ΟΠΛΟ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Συντονιστικό Μεταναστευτικών, Προσφυγικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων

ΑΥΞΗΣΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr
Αυξάνονται ανησυχητικά οι επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων κατά δημοσιογράφων, κομμάτων της αριστεράς και υποψηφίων ευρωβουλευτών. Το tvxs μίλησε σε δημοσιογράφους, πολιτικούς και υποψηφίους ευρωβουλευτές που δέχθηκαν απειλές και επιθέσεις, στην προσπάθειά τους να υπερασπισθούν τα πολιτικά τους πιστεύω και την ελευθερία της έκφρασης.
«Μέλη της Χρυσής Αυγής μου πέταξαν μία χειροβομβίδα κρότου – λάμψης κατά πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μείνω χωρίς όραση και ακοή για 15 ολόκληρες μέρες», κατήγγειλε στο tvxs ο φωτορεπόρτερ της Ελευθεροτυπίας, κ. Σπύρος Τσακίρης. Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Παλαιό Εφετείο, όπου ο κ.Τσακίρης παρευρέθηκε με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα για να καλύψει τα γεγονότα. «Είμαι πεπεισμένος ότι τη χειροβομβίδα δεν την πέταξε αστυνομικός, διότι οι χειροβομβίδες της αστυνομίας έχουν κουτί με χακί περίβλημα. Αντίθετα, η εν λόγω χειροβομβίδα είχε γαλάζιο περίβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός που την έριξε την προμηθεύθηκε από το στρατό», προσέθεσε ο κ.Τσακίρης.
Την τελευταία στιγμή απέφυγε τον κίνδυνο και ο Κώστας Ονισένκο, δημοσιογράφος της Καθημερινής, όταν μια ομάδα περίπου 30 ακροδεξιών του επιτέθηκαν στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου βρέθηκε για να καλύψει το γεγονός της πυρκαγιάς σε υπόγειο χώρο προσευχής Μουσουλμάνων. «Στην περιοχή δραστηριοποιείται ένας σκληρός πυρήνας ακροδεξιών ατόμων που εμφανίζονται ως κάτοικοι της περιοχής, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ως ρόλο την «υποκατάσταση» του ανύπαρκτου κράτους. Στα πλαίσια αυτά, εδώ και χρόνια καλύπτω τις λεκτικές αλλά και υλικές επιθέσεις τους κατά των μεταναστών της περιοχής, και ως αποτέλεσμα έχω γίνει γνωστός στους κύκλους τους. Εκείνη τη νύχτα, βρισκόμουν στην πλατεία συλλέγοντας πληροφορίες για το περιστατικό της πυρκαγιάς από τους συγκεντρωμένους ανθρώπους, όταν μια γυναίκα με αναγνώρισε και άρχισε να φωνάζει «αυτός είναι!». Τότε, περίπου 30 άντρες πήγαν να μου επιτεθούν και γλίτωσα την τελευταία στιγμή χάρη στην επέμβαση της αστυνομίας», διηγήθηκε ο κ.Ονισένκο.
Απειλές δέχθηκε και η δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας, κα.Γεωργία Δάμα, λόγω του ρεπορτάζ που δημοσίευσε σχετικά με συγκέντρωση κατοίκων του Αγίου Παντελεήμονα που διαμαρτύρονταν σε συνεργασία με την οργάνωση «Χρυσή Αυγή», για την παρουσία στη συνοικία τους Αφγανών προσφύγων. Η κα.Δάμα τόσο κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ, όσο και τις επόμενες μέρες δέχτηκε απειλές και πιέσεις τόσο από τη Χρυσή Αυγή, όσο και από άλλες συναφείς οργανώσεις, με σκοπό την τρομοκράτησή της. Ως αποτέλεσμα, η κα.Δάμα αναγκάσθηκε να προσφύγει στο Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών, καθώς και στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως άλλωστε έχει κάνει και πλήθος άλλων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τους τελευταίους μήνες τα γεγονότα στον Αγιο Παντελεήμονα, και ζητούν την καταδίκη των προπηλακισμών και την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Εντύπωση είχε προκαλέσει, άλλωστε, η στοχοποίηση της κας Δάμα από το site της Χρυσής Αυγής, μέσω δημοσιεύματος που αφορούσε την κάλυψη εκ μέρους της των γεγονότων στο Παλαιό Εφετείο. Στο εν λόγω δημοσίευμα, μάλιστα, επιχειρώντας να δώσει στους αναγνώστες και «οπτική επαφή» με την κα Δάμα, το site δημοσίευσε από πλάνη φωτογραφία μίας εκ των... συνεργατών του tvxs!
Καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν οι επιθέσεις ακροδεξιών σε προεκλογικά περίπτερα κομμάτων της αριστεράς. Ο αντίκτυπός τους, μάλιστα, γίνεται όλο και πιο έντονος, καθώς οι σποραδικές καταστροφές προεκλογικού υλικού που άρχισαν να εμφανίζονται τις προηγούμενες εβδομάδες, κλιμακώθηκαν σε κυριολεκτικούς εμπρησμούς προεκλογικών περιπτέρων μέσα στο κέντρο της Αθήνας. «Εχθες το βράδυ, μέλη της ακροδεξιάς έβαλαν φωτιά στο προεκλογικό περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ καταστρέφοντάς το ολοσχερώς, μέσα στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την ελλιπή αστυνόμευση του περιπτέρου από τη δημοτική αστυνομία», δήλωσε στο tvxs ο κ. Μιχάλης Ρίζος, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ. «Οι βανδαλισμοί ξεκίνησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, με καταστροφές περιπτέρων της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας. Στο Κουκάκι, στο Καματερό, στο Ήλιον, στο Βύρωνα, στην Αγ. Βαρβάρα, στην Πετρούπολη δεχθήκαμε πλήθος επιθέσεων, ενώ σοβαρότερη ήταν αυτή στα Σεπόλια, όπου στόχος έγινε όχι μόνο το δικό μας περίπτερο, αλλά και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι γύρω κάτοικοι άκουσαν τους δράστες να φωνάζουν συνθήματα ακροδεξιά, υπέρ της Χρυσής Αυγής», προσέθεσε ο κ. Ρίζος.
Ωστόσο, βανδαλισμούς ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν και άλλα κόμματα, τα οποία με καταγγελίες τους επιχειρούν να ρίξουν φως στο ζήτημα. Ο υπεύθυνος τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας, κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, κατήγγειλε εχθές την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής εναντίον των ταμπλό που έχει τοποθετήσει το ΠΑΣΟΚ στην πόλη. Την ίδια στιγμή, πρόκληση εκτεταμένων ζημιών και καταστροφή προεκλογικού υλικού από «γνωστά – άγνωστα» άτομα καταγγέλλει και το ΚΚΕ ότι πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα της 22 Μαΐου στο εκλογικό περίπτερο του ΚΚΕ στο Μοσχάτο.
Σε «στόχο» μετατράπηκε πρόσφατα και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ και καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ.Γιώργος Γρόλλιος. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://skeftomasteellhnika.blogspot.com, ο συντάκτης του εν λόγω δημοσιεύματος παρέθεσε τα προσωπικά στοιχεία του κ.Γρόλλιου (τηλέφωνο, e-mail, ακόμα και στοιχεία για το γραφείο του στο ΑΠΘ), τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο» λόγω της συμμετοχής του στην «ακροαριστερή» ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ζήτησε μάλιστα την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, κ.Σπηλιωτόπουλου, σημειώνοντας «Πώς αυτοί οι επικίνδυνοι άνθρωποι έφτασαν να γίνονται «καθηγητές» πανεπιστημίων; Σας απασχολεί κ.Σπηλιωτόπουλε; Περιμένετε εσείς να πάει μπροστά η παιδεία με τέτοια στελέχη;» «Η συγκεκριμένη λεκτική επίθεση δεν είναι τυχαία, αλλά συνδέεται άμεσα με τις μεθοδευμένες επιθέσεις κατά των προεκλογικών περιπτέρων της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ. Το εν λόγω blog κινείται στα πλαίσια της ακροδεξιάς, από όπου προέρχονται και τα άτομα που προκάλεσαν όλους τους προαναφερθέντες βανδαλισμούς», δήλωσε στο tvxs ο κ.Γρόλλιος.

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ

Την άγουσα για τον εισαγγελέα πήρε ένας 44χρονος αστυνομικός, που συνελήφθη από συναδέλφους του της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και κατηγορείται ότι έπαιρνε χρήματα από πρόσφυγες προκειμένου να τους βοηθήσει να παρακάμψουν τη συνήθη διαδικασία για την υποβολή αιτήματος ασύλου και να προηγηθούν στην προτεραιότητα τακτοποίησής τους για την έκδοση των δικαιολογητικών. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πρόκειται για αστυνόμο Α', που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.
Δεν μας προκαλεί έκπληξη. Καμιά.
Όταν στις ουρές στην Πέτρου Ράλλη στοιβάζονται κάθε Σάββατο μερικές χιλιάδες πρόσφυγες, για να πάρουν μόλις 150-200 χαρτάκια προτεραιότητας, τότε κάποιο κύκλωμα θα αναλάβει να "λύσει" αυτή την δύσκολη ...μαθηματική εξίσωση πρός όφελος του. Κι όπως πάντα κρατικοί λειτουργοί θα παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο...

ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΟΥΣ...

Aναξιοποίητα μένουν τα παχυλά ευρωπαϊκά «πακέτα» για τη δημιουργία υποδομών για πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Περισσότερα από 500.000 ευρώ έχουν διατεθεί για κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Πάτρα που δεν έχει χτιστεί ακόμη και επιπλέον 400.000 ευρώ για ξενώνα στη Λέσβο, έργο που επίσης εκκρεμεί. Eπιπλέον, παρόλο που η χώρα μας ήταν ανάμεσα στα κράτη-μέλη που επωφελήθηκαν της πρόσθετης στήριξης ύψους 10 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων του Eυρωπαϊκού Tαμείου Προσφύγων το 2008, για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων, δεν έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Και προφανώς το πρόβλημα στέγασης και σίτισης μεταναστών και προφύγων παραμένει άλυτο. Συνειδητά από ότι φαίνεται, εντελώς συνειδητά....

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΚΑΙ Η 3η ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Πετυχημένη ήταν και η τρίτη διαδήλωση μεταναστών και προσφύγων, μουσουλμάνων στο θρήσκευμα, με κεντρικά αιτήματα την τιμωρία του αστυνομικού υπεύθυνου για την καταστροφή του κορανίου και την δημόσια καταδίκη του περιστατικού από την κυβέρνηση. μαζί με τους μετανάστες και πρόσφυγες βρέθηκαν δυνάμεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό" και η YRE.