Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΟΧΙ ΣΤΟ GFMD

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΑΥΓΗ" (30/10/09)
Με αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις αλληλεγγύης στους μετανάστες και τους πρόσφυγες απαντά το διεθνές αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα στο Διακυβερνητικό Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί 2 με 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τη διεθνή Σύνοδο των μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών κινημάτων 1 με 3 Νοεμβρίου στην ΑΣΟΕΕ, όπου θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και σεμινάρια για το μεταναστευτικό ζήτημα. Ενδεικτικά, την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί 10-12 π.μ. σεμινάριο με θέμα «Εκπαίδευση και Μετανάστες», στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί φορείς (ΟΛΜΕ, ΕΛΜΕ Ηρακλείου), εθελοντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες (Εκπαιδευτικοί 132ου Δημοτικού Σχολείου, Διαπολιτισμικό Σχολείο Βάρης, Πίσω Θρανία, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, Οδυσσέας-Θεσσαλονίκη, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών). Επίσης, 12:00-14:30 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» με θέμα: «Άκρα δεξιά και φασιστικές προκλήσεις». Ομιλητές: Μάριος Λώλος (Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας), Πέτρος Τασούλας (Κάτοικος Αγίου Παντελεήμονα), Νάνσυ Κατσαϊτη (Κίνηση "Απελάστε τον ρατσισμό"). Θα προβληθούν ακόμη φωτογραφίες από τη δράση φασιστικών ομάδων και την προκλητική ανοχή - συνεργασία της αστυνομίας σε ρατσιστικές προκλήσεις του προηγούμενου διαστήματος.
Στις 16:00 - 18:30 θα λάβει χώρα το σεμινάριο της Καμπάνιας «0% ρατσισμός - 100% αλληλεγγύη» με θέμα: «Μεταναστευτικές πολιτικές». Ομιλητές: Βασίλης Τσιάνος (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αμβούργου), Karl Kopp (PRO - ASYL), Θανάσης Κούρκουλας (Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό"), Λορέτα Μακόλεϋ (Ένωση Αφρικανών Γυναικών), Χριστίνα Ζιάκκα (Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη - YRE).
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί αντιρατσιστική συναυλία στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, στην οποία θα συμμετέχουν οι: Magic de Spell, Ρόδες, Kαλλιόπη Βέττα & Γιάννης Ιωάννου, Κάτια Γέρου, Υπόγεια Ρεύματα, Σπυριδούλα, Γιάννης Γιοκαρίνης & ΕΛΙΤΡΟΝ, Τάκης Βούης, Παντελής Αμπαζής.
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη διεθνή διαδήλωση την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου απο το Σύνταγμα στις 6 μ.μ. προς το Μέγαρο Μουσικής.
- Το Διακυβερνητικό Φόρουμ ξεκίνησε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2006 και η διοργάνωση στην Αθήνα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά μετά τις Βρυξέλλες και τη Μανίλα. Ουσιαστικά συνιστά μια διεθνή συνάντηση "άτυπης" διακρατικής διαβούλευσης με θέμα τη σύνδεση της μετανάστευσης με την ανάπτυξη. Το Φόρουμ θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής στις 4 και 5 Νοεμβρίου, ενώ στις 2 και 3 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο πλαίσιο η "Διάσκεψη της Κοινωνίας των Πολιτών" (συνάντηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) στον Αστέρα Βουλιαγμένης, η διοργάνωση της οποίας έχει ανατεθεί στο Ίδρυμα ΩΝΑΣΗ.

ΠΑΓΑΝΗ: ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΜΕΧΡΙ ΝΕΩΤΕΡΑΣ...

Κλείνει το Κέντρο Κράτησης της Παγανής, λόγω εκτεταμένων φθορών και αδυναμίας να λειτουργήσει... Ήδη από χθες οι μετανάστες που φθάνουν στα παράλια του νησιού μεταφέρονται στο Κέντρο Κράτησης της Χίου, ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες της απελευθέρωσης των ατόμων που παραμένουν εκεί. Στην Παγανή πλέον οι μετανάστες παραμένουν μόνοι τους στο χώρο, αφού έχουν αποχωρήσει τόσο η Αστυνομία όσο και οι υπάλληλοι της νομαρχίας! Για πολλούς το «προσωρινό κλείσιμο για επισκευές», που ανακοίνωσε χθες ο νομάρχης, είναι η αρχή για να κλείσει μια ώρα νωρίτερα το Κέντρο Κράτησης. Ήδη μετά και τα τελευταία γεγονότα, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και οι αλλοδαποί μετανάστες παραμένουν πλέον μόνοι τους στο χώρο.
Οι αστυνομικοί, υλοποιώντας απόφαση των συνδικαλιστικών τους φορέων - μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών -, αποχώρησαν από το Κέντρο, το οποίο φρουρούν πλέον μόνο εξωτερικά. Μαζί με τους αστυνομικούς, όμως, αποχώρησαν και οι υπάλληλοι της νομαρχίας.
Οι θάλαμοι δεν είναι πλέον κλειδωμένοι και οι πρώην έγκλειστοι περιφέρονται στον αύλειο χώρο της Παγανής. Κάποιοι έχουν βγάλει και τα στρώματά τους και κοιμούνται έξω, θέλοντας ν’ αποφύγουν την έντονη δυσοσμία που υπάρχει στους θαλάμους. Το φαγητό μοιράζεται από τα κάγκελα, ενώ από τα κάγκελα μοιράσθηκαν χθες και κάποια ρούχα.
Την ίδια ώρα κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν χθες το μεσημέρι μέλη κομμάτων και οργανώσεων, με στόχο να αναδείξουν τα δικαιώματα των αλλοδαπών και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας και υποστήριξή τους. Η πρωτοβουλία υποστήριξης μεταναστών αποτελείται από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τους “Οικολόγους Πράσινους”, την ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., το “Οικουμενικό Δίκτυο Μεταναστών” και “Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος”, που οργάνωσε και το noborder camping το καλοκαίρι. Στη συνέντευξη ανακοινώθηκε η πορεία διαμαρτυρίας για να κλείσει, το Κέντρο της Παγανής που θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη. Στη συνέντευξη τονίστηκε ότι οι μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο από τα απέναντι παράλια θέλουν να ταξιδέψουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να συναντήσουν μέλη των οικογενειών τους που ήδη βρίσκονται εκεί. Υπ’ αυτήν την έννοια, η κράτησή τους δυσχεραίνει αυτήν την προσπάθεια. Αναφέρθηκε μάλιστα η μητέρα η οποία πνίγηκε την Τρίτη στον Κόρακα μαζί με το παιδί της, ενώ ο σύζυγός της βρισκόταν ήδη στη Γερμανία περιμένοντάς τους. Τα μέλη της πρωτοβουλίας υπογράμμισαν ότι το Κέντρο της Παγανής θα πρέπει να κλείσει και στη θέση του να δημιουργηθεί ένα Κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας και υποστήριξης των μεταναστών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή να παρέχει μέχρι και νομική υποστήριξη για όσους αιτούνται άσυλο. Τα μέλη της πρωτοβουλίας διαδήλωσαν στις επετειακές εκδηλώσεις του ΟΧΙ, υψώνοντας πανό και ζητώντας το άμεσο κλείσιμο του Κέντρου της Παγανής.

ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΟΥ, ΠΑΡΕ 10 ΜΕΡΕΣ...

Ένοχος κατά πλειοψηφία κρίθηκε ο Δημήτρης Παρσάνογλου, ο οποίος είχε συλληφθεί επειδή διαμαρτυρήθηκε για τον ξυλοδαρμό μετανάστη από αστυνομικούς στην Ομόνοια. Στον Δ.Παρσάνογλου επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 10 ημερών, γιατί έκανε αυτό που θεωρούσε υποχρέωση του ως πολίτης.
Ο εισαγγελέας πρότεινε την επιβολή φυλάκισης 10 ημερών λόγω έντιμου πρότερου βίου και «επειδή οι μάρτυρες υπεράσπισης που κλήθηκαν στη δίκη μίλησαν για την ενασχόληση του ίδιου με τα κοινωνικά και μεταναστευτικά ζητήματα και προσκομίστηκαν και έγγραφα με δελτία Τύπου, ανακοινώσεις υποστήριξης προς το πρόσωπό του από την Ελλάδα και το εξωτερικό». Ο κ. Παρσάνογλου κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία, καθώς η μία δικαστής τον έκρινε αθώο.
Στην απόφαση προφανώς ασκήθηκε έφεση, όχι για το μέγεθος της ποινής, αλλά γιατί ακριβώς υπήρξε ποινή σε ένα περιστατικό επίδειξης αλληλεγγύης, σε κάποιον που ξυλοκοπούνταν δημοσία θέα.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ GFMD

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 10:00-12:00: 1. Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και προσφύγων (IAMR) 2. Αγώνας κατά της σύγχρονης σκλαβιάς και εργασιακής ή σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλοδαπών, στην Ευρώπη -Trafficking (Ελληνικό Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης) 3. Μετανάστες και πρόσφυγες: Εκπαίδευση και προοπτικές (Πίσω Θρανία, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών) 4. Μετανάστευση κι επισφάλεια (Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Πεοσφύγων και Μεταναστών)
12:30-2:30: 1. Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και προσφύγων (IAMR) 2. Γυναίκες και Μετανάστευση (Παγκόσμια Πορεία Γυναικών) 3. Άκρα Δεξιά και Φασιστικές Προκλήσεις (Κίνηση "Απελάστε το Ρατσισμό") 4. Κλιματική Αλλαγή και Προσφυγικό Κύμα (Οργανωτική Επιτροπή - Συνεργάτες ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) 5. Πολιτική Συνόρων της ΕΕ και Διαχείριση της Μετανάστευσης (Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών)
2:30-4:00 Διάλειμμα
4:30-6:30: 1. Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και προσφύγων (IAMR) 2. Φύλο και μετανάστευση: έρευνα και κοινωνικά κινήματα (Εγαστήρι Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου) 3. Μετανάστευση και Αγορά Εργασίας (Οργανωτική Επιτροπή - Συνεργάτες ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) 4. Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή 5. Μεταναστευτικές Πολιτικές σε Ελλάδα κι Ευρωπαϊκή Ένωση (Καμπάνια 0% Ρατσισμός 100% Αλληλεγγύη)
7:00-9:30: Λεηλασία του "Τρίτου Κόσμου" και Μετανάστευση (Οργανωτική Επιτροπή)
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 10:00-3:00 : 1. Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και προσφύγων (IAMR) Τρίτη 3 Νοεμβρίου 10:00-7:00: 1. Διεθνής Συνέλευση Μεταναστών και προσφύγων (IAMR) 7:00-9:30: Αγώνες στις Χώρες Υποδοχής Μεταναστών Ενάντια στην Εκμετάλλευση και το Ρατσισμό (Οργανωτική Επιτροπή)

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Το πρόγραμμα της συναυλίας στις 2 Νοέμβρη στον Αγ. Παντελεήμονα στα πλαίσια των δράσεων ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΥ ΤΟΥ 17ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΓΑΝΗ

Τρεις αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού που δέχθηκε ο 17χρονος Παλαιστίνιος από αστυνομικούς στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών της Παγανής, και ο διερμηνέας του θύματος κατάγγειλαν στο TVXS τις απειλές που δέχονται από τις αρχές προκειμένου να σιωπήσουν για το περιστατικό. Ο διερμηνέας του 17χρονου, Χαμίντ, δηλώνει ότι επικοινώνησε σήμερα, Δευτέρα, με το νεαρό θύμα και πως ο έφηβος διατύπωσε έντονους φόβους για την ασφάλεια του, καθώς οι αστυνομικοί του προσέφεραν 350 ευρώ για να μην μιλήσει! Οι αστυνομικοί απειλούν επίσης το νεαρό θύμα ότι σε περίπτωση που καταθέσει, θα τον κρατήσουν στην Παγανή για περισσότερο από έξι μήνες έως ένα χρόνο. Αλλά και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού που υπέστη ο 17χρονος Παλαιστίνιος την περασμένη Πέμπτη, διατυπώνουν φόβους για την προσωπική ασφάλειά τους καθώς δέχονται απειλές από αστυνομικούς προκειμένου να μην μιλήσουν για το συμβάν.
Σύμφωνα με τους μάρτυρες, μετά την καταγγελία του περιστατικού, η αστυνομία, μέσω διερμηνέα, προειδοποίησε τους καταγγέλλοντες να μην διατυπώσουν τις καταγγελίες τους δημοσίως γιατί αυτό θα είχε ως συνέπεια της κράτησή τους για πάνω από 8 μήνες στην Παγανή. Ο Τζαμάλ Μοχαμέντ από την Παλαιστίνη, δηλώνει «Εγώ και ο Γιουνίς και ο Μοχάμεντ Αλί δεχθήκαμε αφόρητες πιέσεις να μην πούμε τίποτα, διαφορετικά θα μας επαναπροωθήσουν και θα μας κρατήσουν πάρα πολύ μεγάλο διάστημα στην Παγανή. Φοβόμαστε όλοι πάρα πολύ, ύστερα από αυτό που δημιουργήθηκε, ότι δεν θα μας αφήσουν ποτέ να φύγουμε από το στρατόπεδο αν πούμε την αλήθεια. Οι φίλοι μας βγήκαν, απελευθερώθηκαν, αλλά εμάς μας κρατούν εδώ πέρα. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας, προστατέψτε μας, φοβόμαστε πάρα πολύ. Είμαστε εδώ γιατί είμαστε πρόσφυγες, φοβόμαστε τί πρόκειται να μας συμβεί τώρα που είπαμε την αλήθεια».
Αναλυτικότερα για το θέμα δες: http://www.tvxs.gr/v24368

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΚΑΜΡΑΝ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΑΥΓΗ" (25/10/09)
Τον βρήκα στο σπίτι τους στη Νίκαια. Μέσα σε λίγα τετραγωνικά, σε ένα μικρό δωματιάκι, ούτε τρία επί τρία, μαζεμένοι πολλοί συμπατριώτες του. Συγχωριανοί και άγνωστοι. Όλοι θρηνούσαν. Εκείνο το δωμάτιο - τάφος, όπου είδε τον αδελφό του νεκρό. Ο ίδιος είναι μόλις 18 χρόνων. Έκανε για να έρθει από το Πακιστάν 35 ημέρες. Πότε με τα πόδια και πότε με αυτοκίνητα. Μόνο με τα πόδια ταξίδεψε δεκαπέντε μέρες. Ήθελε να φύγει μακριά από τα βάσανα και τις κακουχίες. Δέκα αδέλφια είναι εκεί, στο μακρινό του χωριό, και δύσκολα μπορούσε να ζήσει. Ο αδελφός είχε φύγει πριν πεντέμισι χρόνια.
«Ούτε καν τον γνώρισα όταν τον πρωτοείδα. Τον είχα πεθυμήσει πολύ! Ήταν το είδωλό μου. Και τον είδα να τον σακατεύουν μπροστά στα μάτια μου. Εκείνο το βράδυ ο Μοχάμεντ είχε κουραστεί πολύ. Μαζί είχαμε πάει στην οικοδομή. Εμείς θέλαμε να μείνουμε κι άλλο το βράδυ. Μιλούσαμε και γελούσαμε. Εκείνος ήθελε να κοιμηθεί. Ξάπλωσε κατά τις δώδεκα η ώρα και αμέσως έκλεισαν τα μάτια του. Εκεί, κοντά στη μία και μισή, ενώ είχαμε αφήσει την πόρτα μισάνοιχτη για να φύγει ο καπνός, σταμάτησαν με θόρυβο αυτοκίνητα. Με κουκούλες και κράνη μπήκαν μέσα αρκετοί άνθρωποι. Δεν καταλαβαίνω ελληνικά για να ξέρω τι είπαν. Μετά έμαθα πως ζητούσαν εκείνον. Χωρίς να μιλήσουν, έσβησαν το φως μας και άρχισαν να μας χτυπούν αδιάκριτα. Με κλωτσιές και μπουνιές. Ο αδελφός μου ξύπνησε μέσα σε εφιάλτη. Κανένας μας δεν ήξερε τι είχε γίνει. Αφού άναψαν το φως, ρώτησαν ποιος από μας έχει ένα κομμένο δάχτυλο. Δάχτυλο κομμένο είχε ο αδελφός μου, που είχε ένα ατύχημα στη δουλειά του. Αφού τους είπε πως είναι εκείνος, τον έριξαν κάτω με κλωτσιές και μπουνιές, τον γύρισαν μπρούμυτα και του έβαλαν χειροπέδες. Από το πόδι τον τράβηξαν μέχρι έξω στο αυτοκίνητο. Το κεφάλι του χτύπησε αρκετές φορές στο τσιμέντο και στις σκάλες. Ένας από αυτούς γύρισε, μας διέταξε να κατεβάσουμε τα κεφάλια μας και μας είπε να μην βλέπουμε, αλλά και να μην πούμε τίποτα....Δεν κοιμηθήκαμε το βράδυ. Ούτε την επομένη, ούτε όμως και την μεθεπομένη μπορούσαμε. Δεν ξέραμε καν πού τον έχουν τον αδελφό μου. Τον κράτησαν τέσσερις μέρες στο κρατητήριο κι εκεί τον βασάνισαν φρικτά. Ο ίδιος μάς είπε ότι τον κρατούσαν δεμένο πισθάγκωνα όλες τις ημέρες. Τον κρατούσαν κρεμασμένο με τα χέρια πίσω. Του έκαναν ηλεκτροσόκ και αυτό εύκολα μπορούσε να το δει ο καθένας. Τα χέρια του και τα πόδια του είχαν όλα τα σημάδια της φρίκης των βασανιστηρίων. Τον είδε κι ένας συμπατριώτης μας με τα μάτια του».
Εκεί παρεμβαίνει ο Πακιστανός που έχει δει τον Μοχάμεντ στο τμήμα: "Τον είδα με τα μάτια μου. Μια μέρα που τον σέρνανε σχεδόν από τους ώμους και εκείνος απλά ακουμπούσε τα πόδια στο έδαφος. Ήταν ένα κουρέλι, δεν έμοιαζε με άνθρωπο. Με είχαν στο απέναντι κρατητήριο. Τον ρωτούσαν για κάποιον άλλον κι εκείνος δεν απαντούσε. Μάλλον, έτσι όπως τον είδα, δεν μπορούσε κιόλας. Τον είχαν καθισμένο σε μια καρέκλα και το κεφάλι του έγερνε από την άλλη. Απλά ανέπνεε. Δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν μαζί του και τον πήραν, σχεδόν σερνόμενο, και τον έβαλαν στο κελί του".
Συνεχίζει ο αδελφός του: "Στο δικαστήριο που τον πήγαν μετά από τέσσερις ημέρες, ο συμπατριώτης μας, που υποτίθεται ότι τον είχε κατηγορήσει, αναίρεσε. Δεν γνώρισε στο πρόσωπό του αυτόν που κατηγορούσε. Και τότε τον άφησαν ελεύθερο. Του έδωσαν ένα χαρτί που έγραφε ότι σε ένα μήνα πρέπει να φύγει από την Ελλάδα. Γύρισε στο σπίτι, αλλά δεν ήταν πια ο ίδιος. Ένα παιδί εικοσιπέντε ετών που δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Δεν πήγε στη δουλειά του πια... Φοβηθήκαμε πολύ, αλλά μας έδινε κουράγιο. Θα φύγει, έλεγε, ο πόνος από το ηλεκτροσόκ και θα γίνω καλά. Με αυτή την ελπίδα μέναμε κι εμείς. Μα βλέπαμε ότι δεν γινόταν καλά. Στο νοσοκομείο δεν μπορούσαμε να τον πάμε, από φόβο. Δεν είχαμε κανένας μας χαρτιά. Μετά δεν ξέραμε αν θα τον έπιαναν και εκεί. Και έτσι, μέρα με τη μέρα, χειροτέρευε η κατάστασή του. Μέχρι που, μια μέρα, κοιμήθηκε το βράδυ αργά και όταν πήγαμε να τον ξυπνήσουμε είχε παγώσει... Ήταν νεκρός. Και μαζί του πέθανα κι εγώ. Έσβησε το φως μου. Έφυγε, όχι απλά ο αδελφός μου, αλλά ο προστάτης μου...
Και πώς να το πούμε στη μάνα μας αυτό το μαντάτο; Η ίδια ήταν στο νοσοκομείο εκείνες τις ημέρες. Στην αρχή της είπαμε ότι είναι άρρωστος. Και μετά από τρεις - τέσσερις μέρες, από συμπατριώτες μας που ζουν εδώ κοντά μας, έμαθε και την αλήθεια. Ήρθε από την Γερμανία ένας θείος μας και πλήρωσε τα έξοδα για τη μεταφορά της σορού του στην πατρίδα. Εμείς δεν είχαμε λεφτά.
Δεν θέλω τίποτα από 'δώ και στο εξής. Ούτε και έχω μίσος μέσα μου. Έτσι το είχε γράψει ο Θεός (!), να φύγει νωρίς. Μα δεν θέλω να λένε ότι πέθανε από μόνος του. Τον σκότωσαν τον αδελφό μου. Τον είδα με τα μάτια μου που τον έσυραν σαν σφαγμένο ζώο. Μου είπε ο ίδιος ότι τον βασάνισαν σαν τρομοκράτη. Χωρίς να έχει κάνει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Η συμπαράσταση από τους Έλληνες είναι κάτι που δεν περίμενα. Ένα 'ευχαριστώ' από τα βάθη της καρδιάς μου. Την δέχομαι ως φάρμακο για την πληγή που μου άφησε ο αδελφός μου. Βλέπω ότι δεν είμαι μόνος".

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ "ΕΘΕΛΟΥΣΙΑΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ" Ή ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΝΕΣΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αναδημοσίευση απο Καθημερινή
«Αν σκέφτεσαι να επιστρέψεις... υπάρχει το σχέδιο Εθελούσιας Επιστροφής», γράφει η μεγάλη αφίσα στο μετρό της Μαδρίτης, όπου ένας άνδρας με λατινοαμερικανικά χαρακτηριστικά ατενίζει προβληματισμένος το μέλλον. Αυτή και παρόμοιες αφίσες είχαν αναρτηθεί το 2008 σε πολυσύχναστους χώρους της ισπανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να διαφημιστεί το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών.
Αφορμή για την υιοθέτηση του προγράμματος ήταν η οικονομική κρίση που έπληξε πέρυσι τη χώρα, αφήνοντας –πλην των ημεδαπών– 165.000 μετανάστες άνεργους. Σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο, οι άνεργοι λαμβάνουν για έξι μήνες το 70% και για άλλα δύο χρόνια το 60% του μισθού τους. Σε όσους αποφασίζουν να επιστρέψουν στη χώρα προέλευσης, δίνεται το 40% του συνολικού ποσού αρχικά και το υπόλοιπο 60% μόλις επιστρέψουν.
Ενώ, λοιπόν, στις αρχές του 2000 η Ε. Ε. διατυμπάνιζε τις ανάγκες της σε αλλοδαπό εργατικό δυναμικό –ανειδίκευτο και ειδικευμένο– από πέρυσι έχει αρχίσει να επεξεργάζεται προγράμματα για να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης χιλιάδες νόμιμοι μετανάστες, που είναι πλέον άνεργοι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για «εκούσιες» και «υποβοηθούμενες εκούσιες» επιστροφές, που έχουν ως προϋπόθεση τη νομιμότητα και περιλαμβάνουν οικονομική και συμβουλευτική υποστήριξη. Ομως, επί χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδινε έμφαση στις «αναγκαστικές» και «υποβοηθούμενες υπό πίεση» επιστροφές, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στις «εθελούσιες».
Ηδη από τη Συνθήκη του Αμστερνταμ το 1997, η Ε. Ε. έχει θέσει ως στόχο τον αυστηρό έλεγχο των συνόρων, την απομάκρυνση των παρανόμως εισερχομένων και τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με κράτη προέλευσης. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής εντάχθηκε η δημιουργία κοινών συστημάτων πληροφοριών για τον έλεγχο όσων εισέρχονται στην Ε. Ε. Πρόκειται για τα συστήματα: VIS (Visa Information System, σύστημα καταχώρισης εισόδου - εξόδου), ICONet (Δίκτυο Συντονισμού και Πληροφοριών) και SIS II (2η γενιά συστήματος Σένγκεν). Στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, εντάσσονται οι επιστροφές προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση και να απομακρυνθούν από την Ευρώπη οι αιτούντες άσυλο, των οποίων τα αιτήματα έχουν απορριφθεί. Το 2005, ένα χρόνο μετά τη σύνταξη του προγράμματος της Χάγης, υιοθετήθηκαν οι «είκοσι κατευθυντήριες αρχές σχετικά με την αναγκαστική επιστροφή» και αποφασίστηκε ότι δεν θα χρησιμοποιείται πλέον η λέξη «απέλαση» αλλά οι όροι «επιστροφή» και «επαναπατρισμός».
Μόνο σε ένα ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται μέχρι το Σεπτέμβριο του 2005 λόγος για «την επιστροφή μεταναστών που μπορεί να έχει σημαντική θετική επίπτωση στην ανάπτυξη των χωρών προέλευσης». Τελικά στην οδηγία –που η επεξεργασία της ξεκίνησε εκείνη τη χρονιά– δόθηκε λεκτική έμφαση στην εκούσια επιστροφή, που θα πρέπει να επιδιώκεται κατ’ αρχήν, και στη χρήση της ακούσιας απομάκρυνσης σε έσχατες περιπτώσεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσχηματική μεταστροφή εικάζεται ότι έπαιξαν οι έντονες αντιδράσεις διεθνών οργανισμών υψηλού κύρους (όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προσφύγων, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Κάριτας κ. ά.).
Στη χώρα μας εφαρμόστηκαν κάποια προγράμματα υποβοηθούμενης επιστροφής τα προηγούμενα χρόνια και έχουν γίνει κυρίως από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Ομως, τα προγράμματα αποδείχθηκαν περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Οπως αναφέρεται δειγματοληπτικά στην έρευνα του υπ. Εσωτερικών, 20 Αφγανοί είχαν προσεγγίσει τον ΔΟΜ στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2006 ζητώντας βοήθεια για να επιστρέψουν. Τελικά επέστρεψαν 10 άτομα, τα οποία στο Αφγανιστάν υποδέχθηκε ο ΔΟΜ της Καμπούλ. Καθώς, λοιπόν, η Ελλάδα είναι κυρίως χώρα διέλευσης, είναι δύσκολο να επιτύχουν στη χώρα μας προγράμματα εθελούσιων επιστροφών.
** Πάνω από το 80% των –σε ετήσια βάση– απελαθέντων είναι Αλβανοί. Οι πολίτες της γειτονικής χώρας επαναπροωθούνται άμεσα στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας - Αλβανίας: 33.618 το 2006, 42.897 το 2007, 39.267 το 2008, 24.498 το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου του 2009.
*** Λιγότερο από το 1% των αιτημάτων επαναπροώθησης προς την Τουρκία έχει ικανοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009. Υποβλήθηκαν αιτήματα για 11.309 άτομα και τελικά η Τουρκία δέχθηκε 108 άτομα. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2008 ήταν 2,03% (αιτήματα για 11.309 άτομα και επιστροφή 230), ενώ το 2007 ήταν 5,4% (αιτήματα για 7.728 άτομα και επιστροφή 423, κυρίως Ιρακινών).

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΠΑΓΑΝΗ ΛΕΣΒΟΥ: Ο ΒΟΥΓΙΑΣ ΦΕΥΓΕΙ ...ΤΟ ΞΥΛΟ ΕΡΧΕΤΑΙ

Λίγο μετά την επίσκεψη του υφ. Σπ.Βούγια στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Παγανής Λέσβου, ένας 17χρονος κρατούμενος έπεφτε θύμα ξυλοδαρμού, που τον άφησε με κακώσεις σε κεφάλι, πλάτη, μέση και χέρια. Σε επίσημη καταγγελία προχώρησαν 47 κρατούμενοι του κέντρου, η οποία συνοδεύεται και από ιατρική διάγνωση. Συγκεκριμένα, μετά την αναχώρηση του υφυπουργού διατάχθηκε η απελευθέρωση περίπου 150 κρατουμένων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από άλλους κρατούμενους που βρίσκονται εκεί για πολύ περισσότερο διάστημα. Όπως αναφέρεται και στην καταγγελία που παραδόθηκε το μεσημέρι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι διαφορετικές «ταχύτητες» στην απελευθέρωση αποτελούν συχνά αιτία εξέγερσης. Σημειώνεται ότι, όσοι υποβάλλουν αίτημα για πολιτικό άσυλο καταλήγουν να μένουν πολύ περισσότερο διάστημα κρατούμενοι εξαιτίας της γραφειοκρατίας, από ότι εκείνοι που δεν αιτούνται.
Πρόσφυγες από το Ιράκ, το Ιράν και το Αφγανιστάν άρχισαν να διαμαρτύρονται για τη μη απελευθέρωσή τους και έβαλαν φωτιά σε στρώματα μέσα στο θάλαμο. Ο καπνός άρχισε να γεμίζει το χώρο και όσοι βρίσκονταν στον διπλανό θάλαμο, που επικοινωνεί με ένα άνοιγμα στον τοίχο με τον πρώτο, ζήτησαν να βγουν στον προαύλιο χώρο καθώς δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τις αναθυμιάσεις.
Σύμφωνα με την καταγγελία, οι αστυνομικοί τους πλησίασαν με γκλομπ, τους απειλούσαν και έκαναν προσβλητικές χειρονομίες και μόνο όταν οι αναθυμιάσεις έγιναν ιδιαίτερα έντονες, οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα του θαλάμου. Η πόρτα άνοιξε τόσο ώστε να περνά μόνο ένα άτομο η φορά, το οποίο οι αστυνομικοί χτυπούσαν με γκλομπ όταν έβγαινε έξω. Στο τέλος, τέσσερις αστυνομικοί έπιασαν έναν 17χρονο Παλαιστίνιο και άρχισαν να τον ξυλοκοπούν επί μισή ώρα. Το παιδί λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Πότε επιτέλους θα κλείσει η Παγανή;;

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ Ν.ΓΚΡΙΦΙΝ ΣΤΟ BBC

Διαδηλώσεις έξω από τα κτίρια του BBC προκάλεσε η εμφάνιση του ηγέτη του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος (BNP), Νικ Γκρίφιν, στην πιο σημαντική πολιτική εκπομπή του δικτύου, «Question Time». Στην πρώτη εμφάνιση ενός ακροδεξιού ηγέτη στην εκπομπή που παρακολουθούν 3.000.000 τηλεθεατές, ο Γκρίφιν υποστήριξε ότι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει γενοκτονία εναντίον του λαού της χώρας με τις μεταναστευτικές πολιτικές που ακολούθησαν. Ο Γκρίφιν, του οποίου το κόμμα θέλει να απαγορευτεί η είσοδος μεταναστών στη χώρα δήλωσε πως «η πολιτική ελιτ έχει επιβάλει ένα πολυ-πολιτισμικό πείραμα στον βρετανικό λαό». Έκανε λόγο για «ένα Λονδίνο που δεν είναι πια Βρετανικό» και πως η πόλη έχει υποστεί «εθνοκάθαρση». Ερωτηθείς για τις θέσεις του όσον αφορά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Ολοκαύτωμα, ο ηγέτης του BNP δήλωσε: «Δεν είμαι Ναζί, ουδέποτε υπήρξα», ενώ για το θέμα του Ολοκαυτώματος, απάντησε : «Δεν έχω καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος».
Αντιρατσιστικές οργανώσεις αντιδρώντας στην απόφαση του ΒΒC να φιλοξενήσει τον ακροδεξιό πολιτικό, διοργάνωσαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από κτίριο του. Πριν την εκπομπή μάλιστα οι διαδηλωτές κατάφεραν να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας και μερικοί μπήκαν μέσα στο ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 6 συλλήψεις.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ GFMD

Η αφίσσα της οργανωτικής επιτροπής για το πρόγραμμα και τις δράσεις ενάντια στο Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης (Αθήνα 2-5 Νοέμβρη)

ΒΟΥΓΙΑΣ: ΜΕ ΤΙΣ "ΣΥΓΓΝΩΜΕΣ" ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ...

Κι όπως το είχαμε προβλέψει ο Σπύρος Βούγιας, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, σοκαρίστηκε από το θέαμα στην Παγανή Λέσβου, όπως αποτυπώνεται σε όλα τα ρεπορτάζ των εφημερίδων. Αναπαράγουμε απο την σημερινή Ελευθεροτυπία:
"...φανερά σοκαρισμένος, ακούστηκε πολλές φορές να λέει συγγνώμη, σαν τη μόνη απάντηση που μπορούσε να πει άνθρωπος σε παιδιά-κρατούμενους σε θαλάμους με στάσιμα νερά, μια τουαλέτα για τουλάχιστον 200 άτομα, έντονη δυσοσμία, σοβαρά περιστατικά ασθένειας· σε παιδιά όπως ένα 13χρονο κορίτσι που χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Παίδων· έγκυες γυναίκες λίγες μέρες πριν γεννήσουν. «Συγγνώμη» έλεγε και ξανάλεγε. Και όταν μετά το πέρασμά του από τους θαλάμους της παλιάς αποθήκης στάθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους, ξεκίνησε τη δήλωσή του ζητώντας «συγγνώμη για το έλλειμμα ανθρωπιάς» που διαπίστωσε «σε αυτή την αποθήκη ψυχών, όπου η κόλαση του Δάντη ωχριά μπροστά της». Οι συνθήκες είναι άθλιες, είναι απάνθρωπες, θίγουν τον πυρήνα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Οπως είπε, θα μπει ένα χρονοδιάγραμμα ρεαλιστικό και εφικτό ώστε την επόμενη φορά που θα επισκεφθεί τη Μυτιλήνη να συναντήσει καλύτερες συνθήκες ή να μη συναντήσει καθόλου την Παγανή. Γιατί στόχος, όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι «η Παγανή να πάψει να υπάρχει και να αντικατασταθεί με μια δομή υποδοχής και φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών που φτάνουν κάτω από δραματικές συνθήκες στην Ελλάδα». ...Οσον αφορά τώρα τις προσωπικές ιστορίες που ο υφυπουργός άκουσε: «Οι περισσότεροι μου έδειχναν τα πληγωμένα πόδια τους, μου έδειχναν τα στάσιμα νερά κάτω, έγκυες γυναίκες μού έδειχναν την κοιλιά τους, ήταν έτοιμες να γεννήσουν και είχαν στην αγκαλιά τους τα άρρωστα παιδιά τους που έχρηζαν άμεσης ιατρικής υποστήριξης. Υπάρχει ένα θέμα περίθαλψης και υγιεινής πέρα από τις συνθήκες διαβίωσης. Είναι πολύ βρώμικο μέρος, δεν καθαρίζει εύκολα. Τόσοι άνθρωποι συσσωρευμένοι εκεί. Εγώ πιστεύω ότι ούτε 200 ή 300 άτομα που λένε οι προδιαγραφές μπορούν να ζήσουν εκεί. Είναι μια αποθήκη, είναι φτιαγμένη για μηχανήματα, για εμπορεύματα όχι για ανθρώπους. Πιστεύω ότι ούτε 50 άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ζήσουν εκεί. Ολη η εικόνα εκεί, με έχει συγκλονίσει». Βέβαια αυτές τις διαπιστώσεις δεν χρειαζόμασταν τον κ. Βούγια να μας τις κάνει. Τις έχουμε υπόψη μας από τη δουλειά των δημοσιογράφων αλλά και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Ούτε πιστεύουμε πως είναι αρκετό να απελευθερωθούν σήμερα 100-200 άνθρωποι για επικοινωνιακούς λόγους.
Η Παγανή, και κάθε Παγανή, πρέπει να κλείσει. Όχι για να γυρίσουμε στο μηδέν. Αλλά γιατί πιστεύουμε πως χρειαζόμαστε περισσότερους και ανθρωπινότερους χώρους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και όχι φυλακές και κολαστήρια. Που να στελεχωθούν απο γιατρούς, δικηγόρους, ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς. Με διαχωρισμό των ειδικών κατηγοριών (γυναίκες, άρρωστοι, ανήλικοι κ.λ.π.). Το ξέρουμε πως γι' αυτό χρειάζονται λεφτά, όπως και για κάθε τι που έχει ανάγκη και ο έλληνας εργαζόμενος ή νεολαίος, ο καθένας και η καθεμιά από εμάς. Και ξέρουμε επίσης πως αυτά τα λεφτά υπάρχουν, αλλά στα χέρια λίγων καπιταλιστών και τραπεζιτών. Μερικές εκατοντάδες οικογένειες έχουν τα πάντα, κι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, έλληνες ή ξένοι, λίγα ή τίποτα.
Από τον Βούγια και τον Χρυσοχοίδη, δεν έχουμε να περιμένουμε, τίποτα που να αλλάζει αυτή την σχέση. Από τους εαυτούς μας και τους αγώνες, ναι.

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στην 41 σελίδων έκθεση «Ανεπιθύμητοι άνθρωποι: παράνομες απελάσεις αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα» τεκμηριώνεται η πρακτική, που ρητώς απαγορεύεται από το διεθνές και εθνικό δίκαιο, αυτή των παρανομων επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα στην Τουρκία που γίνονται συστηματικά στην περιοχή του Εβρου. Την έκθεση υπογράφουν τρεις οργανώσεις («ΑΙΤΗΜΑ», Νορβηγική Επιτροπή Ελσίνκι και Νορβηγικός Οργανισμός για τους Αιτούντες Ασυλο) που κατάφεραν να εντοπίσουν απελαθέντες σε Τουρκία, Ιράκ και Ελλάδα μεταφέροντας τις εμπειρίες τους. Αυτή η πρακτική είναι διπλά παράνομη, όπως στοιχειοθετείται στην έκθεση: αφενός επειδή οι επαναπροωθήσεις γίνονται εξαναγκάζοντας τους αλλοδαπούς να περάσουν το ποτάμι πέραν κάθε νόμιμης διαδικασίας και αφετέρου επειδή ανάμεσα σε αυτούς που εκδιώκονται στην Τουρκία περιλαμβάνονται άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας, πρόσφυγες οι οποίοι κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια αν επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, καθώς η Τουρκία δεν παρέχει καμία προστασία στους αιτούντες άσυλο. Ενα ακόμη θέμα που θέτει η έκθεση είναι ο άδικος για την Ελλάδα κανονισμός Δουβλίνο 2, που επιβάλλει την επιστροφή των αιτούντων στη χώρα εισόδου. Επ' αυτού η έκθεση ζητά το πάγωμα της μεταφοράς αιτούντων άσυλο που διέφυγαν στην Ε.Ε. πίσω στην Ελλάδα μέχρι την αναθεώρησή του, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΙΡΑΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Απεργία πείνας πραγματοποιούν από το περασμένο Σάββατο στα Προπύλαια Ιρανοί πρόσφυγες διεκδικώντας να τύχουν της προστασίας που δικαιούνται. Πρόκειται για 15 ανθρώπους, θύματα βασανιστηρίων που έχουν αναγνωριστεί από την Υπάτη Αρμοστεία στο Ιράκ, αλλά καθώς εκεί κινδύνευαν έπρεπε να μετεγκατασταθούν. Κάπως έτσι έφτασαν στη χώρα μας, οι Αρχές της οποίας, παρότι γνωρίζουν το θέμα, δεν έκαναν τίποτα με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να παραμένουν άστεγοι και απροστάτευτοι μπροστά σε οποιαδήποτε επιχείρηση «σκούπα» ή απέλαση. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα η Τουρκία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παρόμοια υπόθεση δύο Ιρανών που απέλασε στο Ιράν: συγκεκριμένα, επειδή παραβίασε το άρθρο 3 της ΕΣΔΑ που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απέλαση σε χώρα που μπορεί κάποιος να τα υποστεί.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ GFMD

Αναδημοσίευση απο Ελευθεροτυπία
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ «Θερμή υποδοχή» ετοιμάζουν 34 πολιτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστικοί φορείς στο Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης που συνέρχεται στην Αθήνα 2-5 Νοεμβρίου. «Στεκόμαστε απέναντι στο κυβερνητικό Φόρουμ που προσπαθεί να παρουσιάσει μια νηφάλια εικόνα συζητήσεων σε διακυβερνητικό επίπεδο με φωνές από την κοινωνία των πολιτών, όταν την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι κυβερνήσεων που μετέχουν στο φόρουμ ευθύνονται για τις πιο σκληρές πολιτικές, όπως η Ευρώπη-φρούριο», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην ΕΣΗΕΑ, ο Γ. Αλμπάνης (οργανωτική επιτροπή). Ο Ανρί Κασόνγκο «(κίνημα ACTION CONGO) πρόσθεσε ότι τα διαμάντια του Κονγκό κυκλοφορούν ελεύθερα στην Αθήνα και το Λονδίνο αλλά τα παιδιά του Κονγκό τα περιμένει στα σύνορα η ευρωπαϊκή αστυνομία». «Οι εξαγγελίες του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη παραμένουν σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τη συνεχιζόμενη ομηρία μεταναστών και προσφύγων», είπε ο Θαν. Κούρκουλας (Κίνηση - Απελάστε τον Ρατσισμό). Ο Π. Κωνσταντίνου (Κίνηση Ενάντια στο Φασισμό και τη Φασιστική Απειλή) μίλησε για την περίπτωση του νεκρού Πακιστανού στη Νίκαια: «Ο Μ. Χουσεΐν ήταν κρατούμενος στο Τμήμα Νίκαιας όταν μετέφεραν τον Μ. Καμράν. Διευκρίνισε ότι τα ρούχα του ήταν σκισμένα, δεν φορούσε παπούτσια. Πόναγε, ήταν σχεδόν λιπόθυμος. Μπροστά μου τον χτυπούσαν με κλομπ και κλοτσιές, 3-5 λεπτά. Τον έσυραν, τον έδεσαν και τον σήκωσαν ψηλά». Η Σύνοδος των Κινημάτων θα πραγματοποιηθεί στην ΑΣΟΕΕ (1-3) Νοεμβρίου με συζητήσεις για τον Τρίτο Κόσμο, τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη μετανάστευση κ.ά. Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου θα γίνει συναυλία αλληλεγγύης στον Αγ. Παντελεήμονα με σύνθημα «χτίζουμε γέφυρες όχι τείχη» και θα ακολουθήσει διεθνής συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα και πορεία στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης θα υπάρξουν κινητοποιήσεις το διάστημα 31 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου, σε όλη την Ελλάδα. Στο κείμενο που υπογράφουν οι 34 οργανώσεις ζητούν νομιμοποίηση των μεταναστών, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, κατάργηση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε., να σταματήσουν οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις και κατάργηση των ρατσιστικών νόμων.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ...

Το κολαστήριο της Παγανής Λέσβου, θα επισκεπτόταν σήμερα ο υφυπουργός "Προστασίας του Πολίτη", Σπύρος Βούγιας. Προβλέπουμε πως θα δηλώσει σοκαρισμένος και προβληματισμένος. Φευ, πως αλλιώς θα γεμίσουν οι πρώτες μέρες της κυβέρνησης με επικοινωνική υποκρισία...
Φτιαγμένο για 300 άτομα το Κέντρο της Παγανής στα 5 χρόνια λειτουργίας του, έφτασε να στοιβάζει τον περασμένο Αύγουστο περισσότερα από 1.000 άτομα! Κι όλα αυτά στους χώρους μιας παλιάς αποθήκης, με υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς προαυλισμό! Δίκαιες και λογικές λοιπόν οι απανωτές εξεγέρσεις των προσφύγων -η τελευταία μόλις την περασμένη Δευτέρα.
Όσα για τα υπόλοιπα σκέλη της λειτουργίας του, αρκεί να αναφέρουμε πως μόνο το χρέος στον επιχειρηματία που σιτίζει τους κρατουμένους υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ (σύμφωνα με άρθρο του Σ.Μπαλάσκα στην Ελευθεροτυπία)!

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ HUMAN RIGHTS WATCH

Διαβάστε την έκθεση της Human Rights Watch (στα αγγλικά) για την κατάσταση μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα.
και αντίστοιχο βίντεο.

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ YRE ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ

Πολλές οι δηλώσεις… άλλα τόσα και τα ερωτήματα. Και εξηγούμαστε: δεν αισθανόμαστε περισσότερο σοφοί ή εφησυχασμένοι μετά τις δηλώσεις του υπ. προστασίας του πολίτη κ.Χρυσοχοίδη.
* Για το θάνατο του Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ, στις 10 Οκτωβρίου, μετά από κακοποίηση που υπέστη από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ στο α.τ. Νικαίας, ο κ.Χρυσοχοίδης παραπέμψε το θέμα στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Ι.Τεντέ, και την ίδια ώρα δήλωσε «δεν επιλέγω να κάνω άλλη μια ΕΔΕ, διότι έτσι συνήθως τα ζητήματα ξεχνιούνται και γίνονται εσωτερικά της αστυνομίας». Συμφωνούμε, όμως το πρόβλημα δεν είναι το «άλλη μια ΕΔΕ», αλλά ότι αυτές γίνονται από την ίδια αρχή που εγκαλείται. Το πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη ατιμωρησία ενόχων κρατικών λειτουργών. Και ως προς αυτό, αποτρεπτικά δεν λειτουργούν οι δηλώσεις, αλλά οι πράξεις. Θα αποτάσσονται ναι ή όχι, όσοι κρίνονται υπεύθυνοι για σοβαρά αδικήματα παραβίασης δικαιωμάτων; Επίσης θα τιμωρούνται παραδειγματικά από την δικαιοσύνη ή θα πέφτουν στα μαλακά;
* Για την σχέση Αστυνομίας και Χρυσής Αυγής ή άλλων φασιστικών συμμοριών ο κ.Χρυσοχοϊδης είπε: «Έχω δει κι εγώ ως πολίτης περιπτώσεις συνεργασίας αστυνομικών με φασιστικές συμμορίες. Με φόβισε η κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα… το κράτος άφησε να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση». Προσυπογράφουμε την δήλωση. Αλλά η μόνη συνεπής πολιτική που εξυπακούεται από αυτή την δήλωση είναι: 1) σε βάθος έρευνα των «συγκοινωνούντων δοχείων», κάτω από κοινωνικό έλεγχο 2) καμιά ανοχή στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής πουθενά και ποτέ 3) απονομιμοποίηση των φασιστικών συμμοριών.
* Για το πολιτικό άσυλο ο υπουργός επανέλαβε την ειλημμένη απόφασή του, η διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου να περιέλθει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εσωτερικών αντί της Ελληνικής Αστυνομίας. Αυτή η θέση αποτελεί πάγια θέση του αντιρατσιστικού κινήματος. Ωστόσο είναι μια θέση που συνδυάζεται και με άλλη μια θέση, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε. Αυτή της δραστικής αύξησης της παροχής ασύλου, από το εγκληματικό 0,6% σήμερα (!!), τουλάχιστον στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (27% για το 2008 κατά την Eurostat). Αυτό σημαίνει την παροχή ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες.
* Για τα παιδιά των μεταναστών ο υπουργός επανέλαβε: «Εδωσα εντολή από εδώ και στο εξής να μην απελαύνονται οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, όσοι δηλαδή έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους για τυπικούς λόγους μέχρι να λυθούν τα ζητήματά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες». Και θα επαναλάβουμε και εμείς: η παύση της απέλασης συνιστά καθεστώς "ανοχής" ενώ τα παιδιά των μεταναστών δεν χρειάζονται «ανοχή» αλλά τα δικαιώματα τους! Δηλ. την άμεση νομοθέτηση της παροχής της ελληνικής υπηκοότητας σ’ όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ, με στόχο να συμπεριληφθούν όλα και τα 250.000 και όχι μόνο ένα μέρος τους.
* Ανακοινώθηκε η δρομολόγηση της πρόσληψης ως πολιτικό προσωπικό μεταναστών-μεταφραστών στα αστυνομικά τμήματα περιοχών όπου ο μεταναστευτικός πληθυσμός είναι μεγάλος. Κατά τον κ.Χρυσοχοϊδη θα λειτουργούν ως «εγγυητές της καλής συμπεριφοράς των αστυνομικών απέναντί τους»… Με μιαν έννοια «εγγυητής» θα ‘πρεπε να είναι η απλή εφαρμογή των νόμων! Όταν αυτοί όμως παραβιάζονται, τότε το πρόβλημα θα το λύνει ο μεταφραστής-μετανάστης κ.Χρυσοχοίδη; Αντίστοιχα η ανακοίνωση για τη δημιουργία Ειδικού Γραφείου Καταγγελιών σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου να ελεγχθούν οι αυθαιρεσίες της αστυνομίας, μας προκάλεσε μια ακόμα απορία. Οι καταγγελίες είναι ήδη 100άδες, η δε ετήσια έκθεση του Συνηγόρου τις περιλαμβάνει. Όμως το ζήτημα που βάζει ο Συνήγορος καθώς και το σύνολο του αντιρατσιστικού κινήματος, είναι ότι αγνοούνται, «εξαφανίζονται», και πάντως δεν συνεπάγονται τιμωρία…
Και τέλος συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως «λευκές επιταγές» δεν δικαιούται κανένας. Μόνο με τους κοινούς αγώνες μεταναστών-προσφύγων-ελλήνων ενάντια στον ρατσισμό, την φτώχεια, την ανεργία, μπορούμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα μας. Γι’ αυτό σας καλούμε αύριο Πέμπτη 22 Οκτώβρη, στις 12.00 μμ στην Συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στην ΕΣΗΕΑ (1ος όροφος) από την Οργανωτική Επιτροπή των Διεθνών Κινητοποιήσεων που θα γίνουν στην Αθήνα από 31 Οκτώβρη έως 5 Νοέμβρη, ενάντια στο Διακυβερνητικό Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης που θα διεξαχθεί τις ίδιες μέρες στην Αθήνα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ GFMD

Αύριο Πέμπτη 22/10 στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ (1ος όροφος) από την Οργανωτική Επιτροπή των Διεθνών Κινητοποιήσεων που θα γίνουν στην Αθήνα από 31 Οκτώβρη έως 5 Νοέμβρη, ενάντια στο Διακυβερνητικό Παγκόσμιο Φόρουμ Μετανάστευσης που θα διεξαχθεί τις ίδιες μέρες στην πρωτεύουσα.
Στη συνέντευξη τύπου θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων εκείνων των ημερών.
Πιο αναλυτικά δες κι εδώ:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ: ΜΕΤΑ ΤΟ "ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ" ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Η ΟΥΣΙΑ...

Πηγή: TVXS (21/10/09)
Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις για το θάνατο Πακιστανού μετανάστη έπειτα από κακοποίηση από άντρες της ΕΛ.ΑΣ., ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ.Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε χθες την πρόσληψη μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα, με σκοπό αυτοί να λειτουργούν ως διερμηνείς και εγγυητές της τήρησης των δικαιωμάτων των μεταναστών.
Τις εν λόγω δηλώσεις πραγματοποίησε ο υπουργός στο περιθώριο συνάντησης που είχε χθες με εκπροσώπους της πακιστανικής κοινότητας, με κάτοικους του Άγιου Παντελεήμονα και με μέλη της κίνησης «Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» για το θέμα του θανάτου του 25χρονου ομοεθνή τους Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ, στις 10 Οκτωβρίου, μετά από κακοποίηση που υπέστη από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ..
«Έχω δει κι εγώ ως πολίτης περιπτώσεις συνεργασίας αστυνομικών με φασιστικές συμμορίες. Με φόβισε η κατάσταση στον Αγ. Παντελεήμονα» δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «το κράτος άφησε να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση». Σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει τις νέες κατευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ., προσανατολισμένες προς ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο προς τους μετανάστες -όπως ισχυρίστηκε- ο κ.Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε προσλήψεις αλλοδαπών σε αστυνομικά τμήματα, οι οποίοι θα εργάζονται ως πολιτικό προσωπικό σε σημεία όπου το μεταναστευτικό στοιχείο είναι έντονο, και θα απασχολούνται ως μεταφραστές, ως συνδετικοί κρίκοι μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και κοινοτήτων αλλοδαπών και ως «εγγυητές της καλής συμπεριφοράς των αστυνομικών απέναντί τους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο τμήμα στο οποίο ο κ.Χρυσοχοΐδης σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις εν λόγω προσλήψεις είναι αυτό του Αγίου Παντελεήμονα (!), όπου οι μετανάστες-υπάλληλοι θα είναι κατά κάποιον τρόπο «επιτηρητές» ώστε να αποτρέπονται τυχόν αυθαιρεσίες αστυνομικών, αλλά και να προστατεύονται οι μετανάστες από ψευδείς καταγγελίες.
Παράλληλα, ο κ.Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απόκτησης της ελληνικής υπηκοότητας από τους λεγόμενους «μετανάστες δεύτερης γενιάς», για τους οποίους απαγόρευσε την απέλαση. Μιλώντας για το πολιτικό άσυλο, διευκρίνισε ότι το επόμενο τρίμηνο θα διαχωριστεί από τις αρμοδιότητες της Αστυνομίας, ώστε να υπάρξει διάκριση ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και οι πραγματικοί πρόσφυγες να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.
Την ίδια στιγμή, ο κ.Χρυσοχοΐδης έχει την πρόθεση να προσλάβει σε αρκετά Αστυνομικά Τμήματα ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, προκειμένου αυτοί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως ρατσιστικές συμπεριφορές, κακοποιήσεις ανηλίκων και ενδοοικογενειακή βία. Η εν λόγω ειδική ομάδα των επιστημόνων θα συσταθεί υπό την επίβλεψη του ψυχολόγου και ειδικού διαπραγματευτή, κ.Γιαπιτζόγλου, ο οποίος διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος που εφαρμόστηκε πιλοτικά το διάστημα 2001-2003 και το οποίο προέβλεπε την τοποθέτηση ψυχολόγων και κοινωνιολόγων σε αστυνομικά τμήματα. Αποστολή των εν λόγω 17 επιστημόνων – ψυχολόγων και κοινωνιολόγων – τη διετία 2001-2003 ήταν να παράσχουν συμβουλευτική βοήθεια σε κοινό και προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
Ερωτηθείς από τους αναγνώστες της εφημερίδας «Τα Νέα» σχετικά με «την πρακτική της Αστυνομίας που στοιβάζει σαν πακέτα τους αλλοδαπούς στα υπόγεια κρατητήρια των Τμημάτων για να ισχυρίζεται ότι δήθεν καθάρισε το κέντρο της Αθήνας», ο κ.Χρυσοχοΐδης ανέφερε δύο αποφάσεις που έλαβε το την περασμένη εβδομάδα που, κατά τον ίδιο, δίνουν σαφές στίγμα ότι αλλάζει σελίδα στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Πρώτον, ανακοίνωσα ότι απελευθερώνονται όσοι παράνομοι μετανάστες κρατούνται στα αστυνομικά κρατητήρια της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι ποινικοί. Οι άνθρωποι αυτοί εντάσσονται σε πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού με τη βοήθεια των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών. Δεύτερον, έδωσα εντολή από εδώ και στο εξής να μην απελαύνονται οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, όσοι δηλαδή έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους για τυπικούς λόγους μέχρι να λυθούν τα ζητήματά τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες», απάντησε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά δε τις χαρακτηριζόμενες από πολλούς ως «άβατες» περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, ο κ.Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε περαιτέρω αστυνόμευση του κέντρου απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώστη της εφημερίδας «Τα Νέα» ότι «τα γκέτο και τα άβατα στον αστικό ιστό θα τελειώσουν. Ήδη στις περισσότερες επίμαχες περιοχές έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις. Η παρουσία της Αστυνομίας θα είναι συνεχής και εμφανής. Η νομιμότητα και μαζί μ΄ αυτήν το αίσθημα ασφάλειας θα αποκατασταθεί πλήρως. Οι πολίτες θα μπορούν ξανά να περπατάνε άφοβα στο κέντρο της πόλης».
Πηγή: Έθνος, Τα Νέα, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία, Το Βήμα

Η ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ

Εναν Αφρικανό μετανάστη, πεσμένο μπρούμυτα, χτυπούσαν τρεις αστυνομικοί στην οδό Πανεπιστημίου, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου. Ενας Ελληνας πολίτης, κοινωνιολόγος με διεθνή επιστημονική παρουσία, διαμαρτυρήθηκε. Και πέρασε το Σαββατοκύριακο κρατούμενος στο ίδιο κελί με τον μετανάστη. Ο Δημήτρης Παρσάνογλου βγαίνοντας από το Αυτόφωρο περιέγραψε ο ίδιος το περιστατικό: «Το περασμένο Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα αγόραζα εφημερίδες στην οδό Πανεπιστημίου στην Ομόνοια. Ανάμεσά μας ακούστηκαν φωνές, ο κόσμος συγκεντρώθηκε γύρω από έναν Αφρικανό μετανάστη, που τον είχε ακινητοποιήσει κάποιος που φορούσε πολιτικά. Τον παρέδωσε σε δύο ένστολους αστυνομικούς. Ο μετανάστης ήταν πεσμένος μπρούμυτα, ενώ τον χτυπούσαν και οι τρεις μαζί. Γιατί τον χτυπάτε, αφού είναι ακινητοποιημένος, τους είπα. Και με συνέλαβαν μαζί του. Την Κυριακή μάς μετέφεραν στον εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε εντολή να παραμείνουμε κρατούμενοι μέχρι τη Δευτέρα για να δικαστούμε στο Αυτόφωρο. Οι αστυνομικοί με κατηγορούσαν για εξύβριση και τον Αφρικανό για αντίσταση κατά της αρχής. Στο Αυτόφωρο πήραμε αναβολή μέχρι τις 29 Οκτωβρίου».

ΛΑΡΙΣΑ: ΤΟ ΛΑΟΣ ΤΑ 'ΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Επίθεση - παραλήρημα ενάντια σε κάθε μειονότητα, μετανάστες, πρόσφυγες και αλληλέγγυους, καθώς και στη Δημοτική Αρχή της Λάρισας και τους Οικολόγους Πράσινους εξαπέλυσε η Νομαρχιακή Επιτροπή και η Νεολαία του ΛΑΟΣ, με αφορμή την διεξαγωγή του αντιρατσιστικού φεστιβάλ στη Λάρισα, το περασμένο Σάββατο. Παραλλήλισαν τους αντιρατσιστές με τις στρατιές του Δράμαλη, προειδοποιώντας ότι δεν έχουν σκοπό να παραδώσουν την Ελλάδα σε αλλόφυλους! Στην ανακοίνωση τους γράφουν ότι "δεν έχει κανένας δήμαρχος το δικαίωμα να παραχωρεί ελληνικό έδαφος σε εκδηλώσεις μίσους (σ.σ.: με αυτές παραλληλίζουν τις αντιρατσιστικές διοργανώσεις)", αφού "αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ο εποικισμός της χώρας μας από αλλόφυλους, αλλόθρησκους, τριτοκοσμικούς λαθρομετανάστες"...
Τέτοια ευαισθησία...

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΗΣ YRE ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (20/10/09)
«Τα παιδιά των μεταναστών δεν θέλουν «ανοχή» αλλά αναγνώριση των δικαιωμάτων τους» υποστηρίζει η Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη ξεκινώντας την καμπάνια «έχουμε ένα όνειρο».
Μια πρωτοβουλία της Νεολαίας Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE) είναι η καμπάνια, στην οποία πρωταγωνιστούν τα ίδια τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών. Μια γενιά χωρίς δικαιώματα, που ψάχνει και βρίσκει τον δρόμο της για να κατακτήσει αυτά που της στερούν.
Η αντιρατσιστική οργάνωση θυμίζει τα όσα σχετικά με το θέμα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης: «Οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, παιδιά που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα, υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους, δεν θα απελαύνονται για τυπικούς λόγους μέχρι τα θέματά τους να τακτοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
Υποστηρίζουν ότι «η παύση της απέλασης συνιστά καθεστώς "ανοχής", ενώ η "τακτοποίηση" δεν είναι απλώς ζήτημα "αρμόδιων υπηρεσιών", αλλά κυρίως θέμα πολιτικής απόφασης για την πλήρη και ουσιαστική αναγνώριση των δικαιωμάτων μας. Δεν χρειαζόμαστε ανοχή, αλλά τα δικαιώματά μας».
Ζητούν την παροχή πιστοποιητικού γέννησης από τις ελληνικές Αρχές για όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, νομοθέτηση της παροχής ελληνικής υπηκοότητας σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στη χώρα, με στόχο να συμπεριληφθούν και τα 250.000 παιδιά με αλλαγή του νόμου για παροχή υπηκοότητας. Επιπλέον, θεωρούν απαραίτητη την προσαρμογή της ελληνικής εκπαίδευσης και στις ανάγκες των παιδιών των μεταναστών με επέκταση του πολυπολιτισμικού προτύπου, διδασκαλία της μητρικής γλώσσας κ.ά.
Γ.Δ.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

ΡΩΜΗ: ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Xιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία εναντίον του ρατσισμού στη Ρώμη το Σάββατο, εκφράζοντας, έτσι, την αντίθεσή τους στο νόμο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, που μετατρέπει σε ποινικό αδίκημα την μετανάστευση χωρίς χαρτιά. Τα πανώ των διαδηλωτών έγραφαν: "όχι στο ρατσισμό και την ποινικοποίηση της μετανάστευσης", "Μπερλουσκόνι, φύγε", και "Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα".
Η διαδήλωση διοργανώθηκε 20 χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη αντιρατσιστική πορεία στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 1989, όταν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων είχαν καταγγείλει την δολοφονία ενός μετανάστη από τη Νότια Αφρική, του Τζέρι Έσαν Μάσλο, στην Καζέρτα. "Είκοσι χρόνια μετά, ο ρατσισμός ακόμα δεν έχει ηττηθεί. Συνεχίζει να κοστίζει ζωές ανθρώπων και τον ταΐζουν οι πολιτικές της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι", ανέφερε η ανακοίνωση με την οποία η οργανωτική επιτροπή καλούσε στη συγκέντρωση (ανάμεσα τους συνδικάτα όπως η CGIL και κόμματα της αριστεράς). Ο νέος νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο, προβλέπει πρόστιμο 5.000 ως 10.000 ευρώ για παράνομη είσοδο ή έξοδο στην χώρα, 6 μήνες φυλακή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για τον μετανάστη και μέχρι 3 χρόνια (!) για όποιον του προσφερες στέγη ή εργασία!!

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ YRE ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Κι ανάμεσα στις άλλες δηλώσεις υπουργού προστασίας του πολίτη, Μ.Χρυσοχοίδη, υπήρχε κι αυτή: «Ανακοινώνουμε ότι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, παιδιά που έχουν μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα, υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους δεν θα απελαύνονται για τυπικούς λόγους μέχρι τα θέματα τους να τακτοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες....». Όμως η παύση της απέλασης συνιστά καθεστώς "ανοχής" και όχι νόμιμους τίτλους αυτούς καθ' αυτούς για όλα εμάς τα παιδιά των μεταναστών. Και άλλωστε τι σημαίνει «μέχρι τα θέματα τους να τακτοποιηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες....»; Κατά τον κ. Χρυσοχοϊδη είναι απλά ζήτημα «υπηρεσιών»;; Κατ’ εμάς είναι πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα ζήτημα πολιτικής απόφασης για την πλήρη και ουσιαστική αναγνώριση των δικαιωμάτων μας! Δηλώνουμε πως δεν χρειαζόμαστε "ανοχή", αλλά τα δικαιώματα μας! Και γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι τέλους! Απαιτούμε: Παροχή του πιστοποιητικού γέννησης από τις ελληνικές αρχές σε όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ. Άμεση νομοθέτηση της παροχής της ελληνικής υπηκοότητας σ’ όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ, με στόχο να συμπεριληφθούν όλα και τα 250.000 και όχι μόνο ένα μέρος τους. Συνολική αλλαγή του νόμου για την παροχή της ελληνικής υπηκοότητας. Προσαρμογή της ελληνικής εκπαίδευσης και στις ανάγκες των παιδιών των μεταναστών (επέκταση του πολυπολιτισμικού προτύπου, διδασκαλία της γλώσσας της χώρας καταγωγής, ένταξη στο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος της ιστορίας της μετανάστευσης κ.λ.π.).

ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ "ΑΝΟΧΗ" ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Κι ανάμεσα στις άλλες δηλώσεις Μ.Χρυσοχοίδη, υπήρχε κι αυτή... Τα ενήλικα παιδιά των μεταναστών που είτε γεννήθηκαν είτε ενηλικιώθηκαν στην Ελλάδα ως τώρα έπρεπε να εξασφαλίζουν άδεια παραμονής προκειμένου να μη συλλαμβάνονται και να μην απελαύνονται. Μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, ο υπουργός ανακοίνωσε την παύση της απέλασης αυτών των παιδιών. Όμως η παύση της απέλασης συνιστά καθεστώς "ανοχής" και όχι νόμιμους τίτλους αυτούς καθ' αυτούς γι' αυτά τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά δεν χρειάζονται "ανοχή", αλλά τα δικαιώματα τους, δηλ. χορήγηση υπηκοότητας. Και γι' αυτό είναι αποφασισμένα να παλέψουν!

ΠΑΣΟΚ: ΚΑΛΗ ...ΑΡΧΗ ΜΕ "ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ"

Tην άμεση απελευθέρωση 1.200 μεταναστών χωρίς χαρτιά από κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις του υπ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Όλοι αυτοί είναι πολίτες άλλων χωρών, όπου έχουν ταυτοποιηθεί, έχουν δακτυλοσκοπηθεί, θα τους δοθεί ένας μήνας προθεσμία και τα έξοδα για να φύγουν από τη χώρα», συμπλήρωσε ο Χρυσοχοΐδης που επεσήμανε πως τα χρήματα για το πρόγραμμα αυτό προέρχονται από την αξιοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου και σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
«Υπάρχουν περίπου 5.500 αλλοδαποί, οι οποίοι κρατούνται σε διάφορους χώρους φιλοξενίας αλλά και στα κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο επί βδομάδες και μήνες ανθρώπινες υπάρξεις να ζούνε σε ένα επί ένα τετραγωνικό, σε κρατητήρια τα οποία είναι για ποινικούς κρατουμένους» δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Όπως επεσήμανε για την φύλαξη τους απασχολούνται καθημερινά περίπου 14.000 αστυνομικοί (!!), αριθμός που θεωρείται υπερβολικά μεγάλος, ενώ εξετάζονται τρόποι απαγκίστρωσης τουλάχιστον 3.000 αστυνομικών από αυτά τα καθήκοντα.
Και αφού ολοκλήρωσε το υποκριτικό σκέλος "ανθρωπισμός" -στην πραγματικότητα για αυτούς τους ανθρώπους είναι ανέφικτη η απέλαση- ο Χρυσοχοΐδης πέρασε στο ζουμί της πολιτικής της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ που συμπυκνώνεται στα εξής:
"...η νέα πολιτική είναι μηδενική ανοχή στη παράνομη είσοδο στη χώρα. Που σημαίνει αναδιάταξη επιχειρησιακή όλων των δυνάμεων. Στέλνω σήμερα ένα καθαρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν θα ανεχθούμε άλλο το φαινόμενο αυτό, της αθρόας και μαζικής εισόδου. Δεν θα ανεχθούμε το δουλεμπόριο και δεν θα ανεχθούμε τους κακοποιούς, τους διακινητές ανθρωπίνων ψυχών, μικρών παιδιών. Η στάση μας απέναντί τους θα είναι σκληρή και πάρα πολύ αυστηρή για την εφαρμογή των νόμων. Δεν αντέχει άλλο η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι".
Καταλάβαμε κ. Χρυσοχοϊδη τι είδους "προστασία" θα προσφέρει το υπουργείο σου... Αυτήν για την οποία ήδη χάιρεται το ΛΑΟΣ...

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

TRAFFICKING: ΣΧΕΔΟΝ 2 ΕΚ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ

Περισσότερα από 1.800.000 άνθρωποι πέφτουν κάθε χρόνο θύματα του trafficking. Το σύγχρονο δουλεμπόριο καταλαμβάνει την τρίτη θέση κερδοφορίας μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Το ετήσιο κέρδος ανά θύμα υπολογίζεται σε 67.200 δολάρια στις βιομηχανοποιημένες χώρες και σε 10.000 σε Αφρική και Ασία! Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων εμπορίας με σκοπό την πορνεία σε 40.000 ετησίως (γυναίκες και παιδιά). Τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα το EPCAT (Παγκόσμιο δίκτυο ΜΚΟ που δραστηριοποιείται σε 75 χώρες καταπολεμώντας την εμπορία παιδιών) προκαλούν ανατριχίλα, αλλά οι αληθινές ιστορίες είναι πραγματικά συγκλονιστικές.
Η Margarita, ένα κορίτσι από την Αλβανία, πωλήθηκε για σεξουαλική δουλεία από τη μητέρα της και τον πατριό της σε ηλικία 13 ετών. Πέρασε τα σύνορα για την Ελλάδα με τα πόδια. Λίγο μετά την άφιξή της στη χώρα, η μητέρα της την πήγε σ' ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας και την εγκατέλειψε. Εκεί κακοποιήθηκε βάναυσα, εξαναγκάστηκε να δουλέψει ως ιερόδουλη και τελικά συνελήφθη σε μια έφοδο της Αστυνομίας. Ηταν έγκυος, δεν είχε κανένα έγγραφο και ήταν ήδη στη φυλακή όταν την έσωσε η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Την έβαλαν στο καταφύγιο της Αθήνας για τα θύματα της εμπορίας που διατηρούσαν και έζησε εκεί έως ότου το καταφύγιο έκλεισε λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης. Αργότερα, τέθηκε υπό την προστασία ενός Αφγανού μετανάστη που εργαζόταν στο καταφύγιο και της προσέφερε την απαραίτητη εκπαίδευση.
Και παρόμοιες ιστορίες υπάρχουν πολλές...

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ...

Αναδημοσιεύουμε από το www.athens.indymedia.org και το www.anarchypress.wordpress.com φωτογραφίες για την "ανθρωπιστική" μεταχείριση μεταναστών στο γνωστό Φαρμακονήσι το καλοκαίρι που μας πέρασε...

ΕΛΒΕΤΙΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΙΝΑΡΕΔΕΣ

Στις 29 Νοεμβρίου, οι Ελβετοί πολίτες θα ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για το αν η κατασκευή μιναρέδων στη χώρα θα έπρεπε να απαγορευθεί. Μια τέτοια απαγόρευση δεν θα αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, παρόμοιοι νόμοι υπάρχουν στην Σαουδική Αραβία και το Αφγανιστάν – απαγορεύεται η κατασκευή πύργων των εκκλησιών.
Η πρωτοβουλία για τους μιναρέδες είναι εξαιρετικά ακραία που ακόμα και κάποιοι του ακροδεξιού κόμματος Swiss People's Party (SVP), που την ξεκίνησε, αισθάνονται άβολα. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και νυν υπουργός Άμυνας Ueli Maurer δήλωσε ότι δεν είναι «απόλυτα χαρούμενος γι’ αυτό»...
Προφανώς βέβαια το δημοψήφισμα καταπατάει το συνταγματικό δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, στην υποτιθέμενη αιώνια χώρα της "ουδετερότητας"!
Το ακροδεξιό SVP ξεκίνησε την καμπάνια του με εκρηκτικό τρόπο. Το πόστερ του δείχνει μια βλοσυρή γυναίκα, καλυμμένη με μαύρο τσαντόρ, ενώ την πλαισιώνουν μιναρέδες που ξεπροβάλλουν από την ελβετική σημαία ως πύραυλοι. Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη. Η Ελβετική Επιτροπή κατά του Ρατσισμού καταδίκασε οργισμένα την αφίσα, δηλώνοντας ότι «συνιστά δυσφήμηση του ειρηνικού ελβετικού πληθυσμού και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη στην Ελβετία». Την Τρίτη, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έθεσε ερωτήματα γύρω από τις «πολύ κυνικές πολιτικές αφίσες». Ακολούθησαν συζητήσεις για την απαγόρευση της αφίσας. Μέχρι στιγμής, οι πόλεις Basel, Freiburg, Lausanne, Morges, Neuenburg, Nyon και Yverdon την έχουν απαγορεύσει. Αντίθετα, στις Biel, Chur, Geneva, Lucerne, Olten, St. Gallen, Winterthur και Zürich επιτρέπεται.
Σημειώνουμε πως ο πληθυσμός των μουσουλμάνων στη χώρα έχει αυξηθεί από 56.000 που ήταν το 1980, σε 400.000 σήμερα. Μέχρι στιγμής όμως, η πλειοψηφία τους ασκεί τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ιδιαίτερα διακριτικά, σε χώρους προσευχής. Η δεύτερη και τρίτη γενιά μεταναστών από την Τουρκία, τη Βοσνία ή την Αλβανία εγκαθίστανται τώρα πλέον σταθερά στη χώρα κι αυτό προκαλεί αυξανόμενες εντάσεις εντός μεγάλων ομάδων της ελβετικής κοινωνίας. Πρόσφατη έρευνα της εφημερίδας Tages-Anzeiger διαπίστωσε ότι το 51% των ψηφοφόρων ήταν αντίθετοι με την πρωτοβουλία που στρέφεται κατά των μιναρέδων, ενώ το 35% την υποστηρίζει...

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ GFMD ΣΤΙΣ 4 ΝΟΕΜΒΡΗ, 6.00 μμ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Και η εκστρατεία της YRE "έχουμε ένα όνειρο" προπαγανδίζει στα σχολεία την συμμετοχή στην πορεία ενάντια στο GFMD στις 4 Νοέμβρη.

ΒΟΛΟΣ: 4ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Την τιμητική τους έχουν τα αντιρατσιστικά φεστιβάλ στις θεσσαλικές πόλεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Να μαστε όλοι εκεί...

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

6ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Οκτώβρη θα γίνει το 6ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Λάρισας, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ένας θεσμός που απλώνει κάθε χρόνο και σε άλλη πόλη.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΓΗΡΙΑΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Νιγηριανή κοινότητα της Θεσσαλονίκης μετά τον θάνατο 38χρόνου μετανάστη- μέλους της που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και εξέπνευσε αβοήθητος στο οδόστρωμα. Ο 38χρόνος Βίκτορ Εντοκπάι έχασε τη ζωή του ενώ πήγαινε για δουλειά στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου , τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής και οι συμπατριώτες του, φίλοι και συγγενείς , καταγγέλλουν την αστυνομία για αδράνεια και για ρατσιστική συμπεριφορά.
"Αν δεν ήμασταν Νιγηριανοί μετανάστες, ίσως η αστυνομία αντιδρούσε πιο άμεσα. Τώρα νομίζω ότι αδιαφορεί" εξήγησε χθές συντετριμμένη η μαυροφορεμένη σύζυγος του Σάντρα , η οποία έφθασε στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, κρατώντας στο χέρι τα τρία ανήλικα παιδιά της. "Το μόνο που θέλω είναι να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο οδηγός που παρέσυρε και εγκατέλειψε τον σύζυγό μου" είπε. Μαζί της, μετέβησαν στα δικαστήρια κι άλλα 40 μέλη της κοινότητας για να διαμαρτυρηθούν και να συμπαρασταθούν σε άλλο συμπατριώτη τους που οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο, επειδή φέρεται ότι χτύπησε αστυνομικό κατά τη διάρκεια ελέγχου. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για "απλή σωματική βλάβη", "απείθεια" και αντίσταση. Παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο απ' όπου ζήτησε και πήρε αναβολή.

ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ Α.Τ. ΝΙΚΑΙΑΣ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (12/11/09)
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑΜ
Mεγάλα ερωτήματα και έντονες αντιδράσεις της Πακιστανικής Κοινότητας και της Αριστεράς προκάλεσε ο θάνατος του μετανάστη Μοχάμετ Καμράν Ατίφ, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του, στο σπίτι όπου έμενε στα Προσφυγικά της Κοκκινιάς. Είχε συλληφθεί και προσαχθεί στο Α.Τ. Νίκαιας και, όπως καταγγέλλουν ο αδελφός του και οι συγκάτοικοί του, ο νεαρός Πακιστανός τούς είχε πει ότι εκεί «βασανίστηκε από αστυνομικούς». Ομως η Αστυνομία αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξε κακοποίηση. Και, επικαλούμενη τους ιατροδικαστές, αποδίδει τον θάνατο «σε παθολογικά αίτια».
Ο Ναβίντ Αρφάν και άλλοι τρεις Πακιστανοί μάς είπαν ότι ο Ατίφ, με τον οποίο συγκατοικούσαν σε προσφυγικό σπίτι, στην οδό Ηλιουπόλεως, ζούσε πέντε χρόνια στην Ελλάδα και δούλευε σε οικοδομές. Την Κυριακή (27/9) τους επισκέφθηκαν κάποιοι συμπατριώτες τους, κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ακολούθησε καβγάς. Στη συνέχεια, πήγαν στην Αστυνομία και κατήγγειλαν ότι ο Μοχάμετ τούς χτύπησε, «αλλά δεν ήταν αλήθεια». Οπως υποστηρίζουν, γύρω στη 1.30 μπήκαν στο σπίτι περισσότεροι από 10 αστυνομικοί, ενώ εκείνοι είχαν πέσει να κοιμηθούν: «Οι αστυνομικοί έσβησαν το φως κι άρχισαν να μας χτυπούν όλους με κλομπ. Ρωτούσαν ποιος είναι ο Μοχάμετ. Τον χτύπησαν πάνω στο κρεβάτι, τον έσυραν, τραβώντας τον έξω, από τα πόδια. Το κεφάλι του χτυπούσε στα σκαλοπάτια. Στο πεζοδρόμιο, συνέχισαν να τον κλοτσούν στο κεφάλι. Οταν επέστρεψε στο σπίτι την Πέμπτη, μας είπε ότι τον έδεσαν με σκοινί, ότι τον χτυπούσαν σ' ολόκληρο το σώμα και πως 2-3 φορές χρησιμοποίησαν ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι την Παρασκευή που πέθανε, πέρασε μία εβδομάδα στο κρεβάτι. Συνέχεια πονούσε, έπαιρνε φάρμακα. Δεν πήγε για δουλειά. Την Παρασκευή, επιστρέφοντας από τη δουλειά στις 2.30 μετά το μεσημέρι, τον βρήκαμε στο κρεβάτι νεκρό». Ο επίσης συγκάτοικός του, Μοχάμετ Αμπντάλα, προσθέτει ότι τους έλεγε: «Με χτύπησαν πολύ. Δεν μπορώ να πάω ούτε μέχρι την τουαλέτα». Οτι τον βοηθούσαν να σταθεί στα πόδια του.
Μια γειτόνισσα βεβαιώνει ότι «την Πέμπτη οι αστυνομικοί τον μετέφεραν στο σπίτι» και ότι «δύο γειτόνισσες είδαν το ξύλο που έφαγε στο πεζοδρόμιο, αλλά είναι σοκαρισμένες και φοβούνται να μιλήσουν».
«Τα χτυπήματα που δέχτηκε μέσα στο αστυνομικό τμήμα προκάλεσαν θανατηφόρα βλάβη», υποστηρίζει ο συνήγορος που όρισε η Πακιστανική Κοινότητα, Φρ. Ραγκούσης, και τονίζει: «Αντικρούουμε το πιστοποιητικό θανάτου, γιατί το πνευμονικό οίδημα είναι νεκροτομικό εύρημα και δεν αποτελεί αιτία θανάτου. Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί δεύτερη νεκροψία».
«Επέστρεψε από το αστυνομικό τμήμα γεμάτος σημάδια στην πλάτη, στα χέρια, στην κοιλιά. Οχτώ μέρες αργότερα πέθανε», καταθέτει ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζ. Ασλάμ.
Στα προσφυγικά φτωχόσπιτα της Νίκαιας ζουν Πακιστανοί μετανάστες. Χθες το μεσημέρι βγήκαν όλοι στον δρόμο διαμαρτυρόμενοι μαζί με εκπροσώπους της Πακιστανικής Κοινότητας, Ελληνες γείτονές τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θ. Δρίτσας. Παν. Λαφαζάνης), μέλη του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τη φασιστική απειλή, απαιτώντας «την τιμωρία του αστυνομικού που προκάλεσε τον θάνατο του νεαρού Πακιστανού οικοδόμου». Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Α.Τ. Νίκαιας. Στους μάρτυρες προστίθεται και μια άλλη γειτόνισσα. Μας λέει ότι «επιστρέφοντας από τη δουλειά της, άκουσε τα κλάματα του αδελφού τού Ατίφ, ότι «τη νύχτα οι γείτονες άκουσαν φωνές και την επομένη όλοι συζητούσαν ότι χτύπησαν αλύπητα το παιδί». «Είναι καλά παιδιά», προσθέτει. «Δεν κλέβουν. Ο Μοχάμετ ήταν πολύ ήσυχος, εργατικός, δούλευε σε οικοδομές».
Η ΓΑΔΑ σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει ότι «Στις 02.00 της 28/09/09 συνελήφθη από αστυνομικούς του Α.Τ. Νίκαιας 27χρονος, υπήκοος Πακιστάν, για απειλή και σωματική βλάβη σε βάρος 15χρονου ομοεθνούς του», αναφέροντας ως δεδομένο ότι «τα αδικήματα διέπραξε με τον αδελφό του στις 19.00 της 27/09 στη Νίκαια». Επίσης, αναφέρει, ότι: «Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά μετέτρεψε το κατηγορητήριο σε απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος ανηλίκου και παραπέμφθηκε στον ανακριτή. Την 1/10, μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Την 9/10 και ώρα 17.00 βρέθηκε νεκρός εντός της οικίας του, από τον αδελφό του. Στο σημείο κλήθηκε ιατροδικαστής και ακολούθως παραγγέλθηκε νεκροψία-νεκροτομή, η οποία έγινε την 10/10 από δύο ιατροδικαστές, ενώ ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας. Από τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά έγινε γνωστό ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, αλλά σε ενδογενή αίτια (πνευμονικό οίδημα). Προανάκριση ενεργεί η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πειραιά».
Ο διοικητής του Α.Τ. Νίκαιας, Κώστας Παπαθανασάκης, αρνείται κατηγορηματικά ότι συνέβησαν όσα καταγγέλλονται περί βασανισμού του Πακιστανού, τα οποία χαρακτηρίζει ψευδή.

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΕΝΙΑ: "ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΕ ΕΜΑΣ..."

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Καθημερινή" (11/10/09)
Της Μαριας Δεληθαναση
«Ο αετός πετάει σ' όλον τον αέρα, και του γενναίου ανθρώπου είναι όλη η γη πατρίδα»... Ευριπίδης (436 - 338 π.Χ.). Αυτή είναι η πρώτη φράση που διαβάζει κάποιος αλλοδαπός στο 86σέλιδο βιβλίο «Ελλάδα. Η δεύτερη πατρίδα» που παίρνει στα χέρια του, όταν επιθυμεί να δώσει συνέντευξη στην αρμόδια επιτροπή του υπ. Εσωτερικών για να διεκδικήσει την ελληνική υπηκοότητα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ιθαγένεια χιλιάδων μεταναστών 2ης και 3ης γενιάς τίθεται και πάλι στο τραπέζι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει, εν είδει πρώτου βήματος, στη χορήγηση ιθαγένειας σε όσους έχουν συμπληρώσει τρία συνεχή χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση.
Τυπωμένο το 2001, επί υπουργού Εσωτερικών Βάσως Παπανδρέου, δημιουργεί στον ανύποπτο τις ίδιες φρούδες ελπίδες που ενίσχυσε και η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2004 όταν εξέδωσε τον νέο Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας. Τότε επιστρατεύθηκε ο Ελύτης και ο στίχος «Ομορφη και παράξενη πατρίδα ωσάν αυτή που μου 'λαχε, δεν είδα»... Τελικά ο Κώδικας του 2004, που χαιρετίσθηκε εξίσου από το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή, δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας απ' ό,τι ίσχυε το 1835 και επαναλήφθηκε σε ανάλογα νομοθετήματα το 1856 και το 1955...
Στην ουσία συνιστά απόδοση ιθαγένειας μόνο σε όσους μπορούν να αποδείξουν ότι κυλάει «αίμα ελληνικό» στις φλέβες τους πάμπολλες γενεές πίσω. Αλλά και αυτό υπό όρους, που αλλάζουν ανάλογα με την εκάστοτε πολιτική συγκυρία. Η ελληνική υπηκοότητα είναι απαγορευμένο όνειρο για όσους κατοικούν εδώ και γενεές στην Ελλάδα αλλά δεν κυλάει αίμα ελληνικό στις φλέβες τους... Αυτοί και τα παιδιά τους διαβιούν μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας επί δεκαετίες. Μόνο που το ποσοστό αυτών των ανθρώπων αγγίζει πλέον το 15% του πληθυσμού της χώρας.
Το ελάχιστο ποσοστό απόδοσης ιθαγένειας 0,2%, που καταγράφει η Eurostat για την Ελλάδα μέχρι το 2006, αφορά καθορισμό ιθαγένειας σε παλιννοστούντες από την πρώην Σοβιετική Ενωση και ελάχιστους ομογενείς από την Αλβανία. Το ποσοστό αυξήθηκε την τελευταία τριετία μετά το «άνοιγμα» της διαδικασίας για τους Βορειοηπειρώτες. Περίπου 30.000 ομογενείς από τη Ν. Αλβανία απέκτησαν ιθαγένεια τα τελευταία τρία χρόνια και έπεται συνέχεια. Ομως, πάμπολλοι Αλβανοί και Αλβανίδες που είναι σύζυγοι και γονείς Ελλήνων παραμένουν όμηροι των εκάστοτε νομοθετικών ρυθμίσεων.
«Είναι κρίσιμο να δει κάποιος τη διαφορά μεταξύ ομογενών και μη Αλβανών υπηκόων», σημειώνει ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κ. Ανδρέας Τάκης.«Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει η πολιτογράφηση Αλβανών ιθαγενών που επικαλούνται την ελληνική ομογενειακή τους ιδιότητα. Τα παράπονα στην περίπτωσή τους αφορούν τη μη τήρηση της προτεραιότητας στην εξέταση των υποθέσεων. Το θέμα δημιουργεί ερωτήματα και προβληματισμούς. Αλλά το βασικότερο πρόβλημα έχει προκύψει με τις περιπτώσεις Αλβανών ιθαγενών που επιθυμούν να πολιτογραφηθούν. Τέτοιες περιπτώσεις δεν τυγχάνουν θετικής προώθησης. Καθυστερούν πάρα πολύ, με μια ελαφρά αλλαγή τον τελευταίο καιρό για τους/τις συζύγους και γονείς ημεδαπών. Οταν, όμως, δεν πολιτογραφείται η μητέρα ημεδαπού, που το παιδί της εκπληρώνει τη στρατιωτική του θητεία, αντιλαμβάνεστε ότι εγείρεται θέμα ηθικής τάξης. Τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να είχαν εκκαθαριστεί προ πολλού»...
Ο Κώδικας Ιθαγένειας ορίζει ότι η διοίκηση δεν δεσμεύεται χρονικά να απαντήσει θετικά ή αρνητικά στα αιτήματα πολιτογράφησης, ούτε δεσμεύεται να αιτιολογήσει τις αρνητικές απαντήσεις. Στη σχετική συζήτηση στη Βουλή το 2004, ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Φούσας είχε αρθρώσει κάποια ισχνή κριτική για την τιμή των όπλων: «Στο άρθρο 8, παρ. 2 του παρόντος σχεδίου, που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης», είχε πει, «η αρμόδια επιτροπή μπορεί να απορρίψει μια αίτηση χωρίς αιτιολόγηση. Σε επίπεδο θεωρητικό και ως νομικό με βρίσκει κατ' αρχήν όχι βεβαίως σύμφωνο. Κατ' αρχήν επαναλαμβάνω. Διότι το Σύνταγμα επιβάλλει σε κάθε περίπτωση να έχουμε αιτιολόγηση, αλλά και διότι η αιτιολόγηση είναι εγγύηση για τη νομιμότητα της ίδιας της απόφασης. Ωστόσο, όμως, εδώ τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Αίφνης, είναι δυνατόν να ζητεί ελληνική υπηκοότητα, ελληνική ιθαγένεια, ένας ο οποίος μπορεί να έχει ή είχε σχέση με κατασκοπεία».
Υποπτοι κατασκοπείας, λοιπόν, είναι στην προκειμένη περίπτωση χιλιάδες άνθρωποι που ζουν δεκαετίες στη χώρα. Ενας από αυτούς είναι και ο κ. Αχμέτ Μοαβία, συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής, που ζει στην Ελλάδα 35 χρόνια και με τα εκλεπτυσμένα ελληνικά του σκιαγραφεί ψύχραιμα χαρακτηριστικές περιπτώσεις: του γιατρού Μουνίρ, πατέρα πέντε παιδιών, που διαβιοί στην Ελλάδα 35 χρόνια και είναι συχνά προσκεκλημένος σε τραπέζια συζητήσεων για το μεταναστευτικό. Ο μεγάλος του γιος ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή, ο ίδιος έχει ασκήσει για δεκαετίες το ιατρικό επάγγελμα. Και όμως, ζει πάντα με την υποχρέωση ανανέωσης αδειών παραμονής και παλαιότερα της πράσινης κάρτας. Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η Σεμίρα με τα τρία της παιδιά. Κάτοικος Ελλάδας ο σύζυγός της για 40 χρόνια και η ίδια για 36 χρόνια, βρέθηκαν κάποια στιγμή παράνομοι εξαιτίας της ανοησίας ενός δικηγόρου. Τους είπε ότι δεν χρειάζεται άδεια παραμονής εν ισχύι για να υποβάλουν αίτηση για πολιτογράφηση, αφού μένουν τόσο πολλά χρόνια στη χώρα. Ετσι θεώρησαν δεδομένο ότι θα πάρουν την υπηκοότητα, δεν ανανέωσαν τις άδειες παραμονής και βρέθηκαν παράνομοι(!), έχοντας επιπλέον πληρώσει 8.500 ευρώ σε παράβολα για τις αιτήσεις πολιτογράφησης των πέντε μελών της οικογένειας...
Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν έρθει στη χώρα πριν από το 1991 και ζουν πλέον στην Ελλάδα για 2η και 3η γενιά, σημειώνει ο κ. Μοαβία. Πληρώνουν φόρους, προσφέρουν την εργατική τους δύναμη, τα παιδιά τους έχουν σπουδάσει εδώ, και όμως δεν έχουν δικαιώματα πολίτη... Η Ελλάδα είναι πλέον το μόνο κράτος-μέλος της παλαιάς Ε.Ε.-15 που παραμένει προσκολλημένο στην αντίληψη της γονιδιακής κληρονομικότητας της ιθαγένειας. Ακόμη και η Γερμανία, άλλαξε τον κώδικά της το 1999. Η συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων προέταξε το «δίκαιο του εδάφους» και ο Κώδικας Ιθαγένειας εκσυγχρονίστηκε. Χιλιάδες μετανάστες, κυρίως τουρκικής καταγωγής, έγιναν Γερμανοί πολίτες. Το πείραμα αποδείχθηκε πετυχημένο, καθώς «ο αποκλεισμός των μεταναστών που κατοικούν επί δεκαετίες σε μια χώρα και των παιδιών τους από την υπηκοότητα ενισχύει, στους ίδιους και στην ευρύτερη κοινωνία, την αντίληψη πως είναι «ξένοι», που δεν ανήκουν στη χώρα και των οποίων η πίστη και ο σεβασμός στη χώρα βρίσκονται υπό συνεχή αμφισβήτηση» (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Μετανάστευση, την Ενταξη και την Κοινωνική Συνοχή «IMISCOE»).
Η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει προεκλογικά δεσμευθεί ότι θα εξορθολογίσει τη διαδικασία χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου. Υποσχέθηκε κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα και όσα έχουν συμπληρώσει τριετία στην ελληνική εκπαίδευση. Οψόμεθα...
Τι ισχύει για την απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης
Βέλγιο: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 3 χρόνων. Ο εισαγγελέας έχει προθεσμία 4-8 εβδομάδων για να εκδώσει θετική ή αρνητική γνώμη στην αίτηση για κτήση ιθαγένειας. Στα επτά χρόνια, η ιθαγένεια παρέχεται αυτοδικαίως με τη διαδικασία της δήλωσης.
Ολλανδία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 5 και υπό όρους 3 χρόνων. Υποχρέωση για αιτιολόγηση αρνητικής απόφασης σε δύο χρόνια το αργότερο.
Γαλλία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 5 χρόνων. Προθεσμία 18 μηνών για απάντηση και υποχρέωση αιτιολόγησης της απάντησης.
Φινλανδία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 5 χρόνων. Υποχρέωση για αιτιολόγηση αρνητικής απόφασης. Ισχύουν οι γενικές προθεσμίες της διοίκησης για απάντηση σε αιτήματα.
Σουηδία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 5 χρόνων. Υποχρέωση για αιτιολόγηση αρνητικής απόφασης και δυνατότητα προσφυγής στο Ειδικό Δικαστήριο Μετανάστευσης.
Γερμανία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 8 χρόνων. Δεν υπάρχει προθεσμία για απάντηση, αλλά οι αιτούντες μπορούν να στραφούν κατά της μη αιτιολογημένης σιωπής της διοίκησης ύστερα από τρεις μήνες.
Αυστρία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 10 χρόνων. Προθεσμία έξι μηνών για απάντηση και υποχρέωση αιτιολόγησης της απάντησης. Απαγορεύεται η διπλή υπηκοότητα.
Ην. Βασίλειο: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 5 χρόνων. Υποχρέωση για αιτιολόγηση αρνητικής απόφασης, μετά το 2002 (και την πολύκροτη προσφυγή του Αραβα μεγιστάνα Φαγιέντ στη διοικητική Δικαιοσύνη).
Ιρλανδία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 4 χρόνων. Υποχρέωση για αιτιολόγηση αρνητικής απόφασης, ύστερα από απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2003.
Δανία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 9 χρόνων. Η διοίκηση δεν υποχρεούται να αιτιολογεί τις αρνητικές αποφάσεις. Ισχύουν οι γενικές προθεσμίες της διοίκησης για απάντηση σε αιτήματα.
Ελλάδα: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 10 χρόνων. Η διοίκηση δεν υποχρεούται να αιτιολογεί αρνητική απόφαση. Δεν υπάρχει προθεσμία για απάντηση στον αιτούντα.
Λουξεμβούργο: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 10 χρόνων. Απαγορεύεται η διπλή υπηκοότητα.
Ισπανία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 10 χρόνων. Ισχύουν οι γενικές προθεσμίες της διοίκησης για απάντηση σε αιτήματα. Υποχρέωση αιτιολόγησης της απάντησης.
Πορτογαλία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 10 χρόνων. Ισχύουν οι γενικές προθεσμίες της διοίκησης για απάντηση σε αιτήματα. Υποχρέωση αιτιολόγησης της απάντησης.
Ιταλία: Προϋπόθεση η διάρκεια παραμονής 10 χρόνων. Ισχύουν οι γενικές προθεσμίες της διοίκησης για απάντηση σε αιτήματα. Υποχρέωση αιτιολόγησης της απάντησης.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια με πρωτοβουλία της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και της Πακιστανικής Κοινότητας, για τον θάνατο 25χρονου Πακιστανού, εξαιτίας της κακοποίησης που υπέστη από αστυνομικούς. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του νεκρού Πακιστανού μετανάστη Μοχάμεντ Καμράν που βασανίστηκε με ηλεκτροσόκ στις 26 Σεπτέμβρη. Στην συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το ΑΤ Νίκαιας.
Ο επικεφαλής των αστυνομικών δήλωσε σε αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε η "αναγκαία βία για τη σύλληψη"...
Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν Πακιστανοί μετανάστες, η Κίνηση «Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Θ. Δρίτσας.
Σημειώνεται ότι αύριο θα γίνει και δεύτερη νεκροψία με πρωτοβουλία της Πακιστανικής Κοινότητας.
Για το συμβάν δες αναλυτικότερα στο http://www.tvxs.gr/v23045

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

ΒΟΛΟΣ: ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Προφεστιβαλική εκδήλωση για την εκπαίδευση την Δευτέρα 19 Οκτώβρη στα πλαίσια της προετοιμασίας του 4ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ Βόλου (23-24 Οκτώβρη).

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΣΤΑ ΒΑΣΑΝΑ...

Από το www.tvxs.gr
Αρνήθηκαν να παραδώσουν νεογέννητο βρέφος στη 18χρονη Σομαλή μητέρα του στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», για περίπου μια εβδομάδα, επειδή η νεαρή γυναίκα δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει τα έξοδα τοκετού. Το tvxs επισκέφτηκε το μαιευτήριο όπου κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για την αδιανόητη πράξη, αποδίδοντάς την στην... κακή συνεννόηση.
Η Σομαλή μετανάστρια Φαρτούμ Μ. προσπαθούσε να παραλάβει μάταια από την 1η Οκτώβρη το νεογέννητο βρέφος της από το Περιφερειακό γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο – «Έλενα Βενιζέλου», όπου γέννησε πριν από μία εβδομάδα. Η νεαρή γυναίκα έφτασε στην Ελλάδα το Μάιο του 2008 χωρίς χαρτιά, κρατήθηκε στην Παγανή της Λέσβου, αλλά δεν απελάθηκε επειδή ήταν 8 μηνών έγκυος. Της χορηγήθηκε το έγγραφο που επιτρέπει στις εγκύους να παραμένουν στη χώρα έως και τρεις μήνες μετά το τοκετό. Η κοπέλα γέννησε και πέρυσι στο «Έλενα», όμως δεν έχει στα χέρια της κάποιο έγγραφο που να νομιμοποιεί την παραμονή της στην Ελλάδα.
Τελικά, το παιδί βγήκε χθες από το νοσοκομείο μετά απο παρέμβαση του δικτυακού τόπου "διαβατήριο" και της Α.Αλ Σάλεχ - για να ξεκινήσουν από εδώ και πέρα τα πραγματικά προβλήματά του.

NO TO G.F.M.D.! DEMONSTRATION 4 NOVEMBER, SINTAGMA sq., 6.00 pm

The inter-governmental Global Forum for Immigration and Development (GFMD) will take place in Athens from Wednesday 4 to Thursday 5 of November at Megaro Mousikis (next to the American embassy). Two days before this, the so-called “civil society meeting” organized and funded by the Onasis’ Foundation will be held in the luxurious “Astir” hotel in Vouliagmeni. GFMD: What it is? GFMD annual meetings are a United Nations (UN) initiative (September 2006). They bring together governmental representatives of countries that both send and receive immigrants and refugees. Their stated goal is the “sound management of immigration”. But in reality, immigrants’ and refugees’ needs and rights are not on their agenda! Business as usual, that‘s their agenda! Ban Ki Moon and more than 150 governmental representatives of all UN member-states will be present at the Forum (for more information http://www.gfmdathens2009.org). No to GFMD We immigrants and refugees and the GFMD guests do not come from the same world. They will spend millions of euros on their fiesta, when many of us are homeless, jobless and live in absolute poverty. They will speak with sympathy about 3rd World countries’ problems, while supporting undemocratic regimes and turning a blind eye to the wars and the environmental disasters that forced us to become immigrants and refugees. They will talk about “readmission agreements”, “remittances” and numbers, but not about our lives. As for their hosts, the Greek authorities will not be challenged about the murders at the borders, about the shameful concentration camps, about the police harassment, about not granting asylum, or about not recognizing the rights of our children who were born and raised here. Not in our name We don’t expect GFMD to speak for us. We must speak for ourselves. We must rely on our own strength, united with native workers, youth, trade unionists and antiracists, for our rights to be respected. No matter what our hardship, we have to stand for * Papers for every immigrant. We demand a new legalization process. Asylum for all refugees. Housing and food for those in need. Special care for children, women, the elderly and sick. * Withdrawal of concentration camps. Stop deportations. * Withdrawal of Dublin Agreement. For the right of every immigrant and refugee to choose freely where to live. * Equal rights with natives. * Citizenship for all children born and raised here. * Withdrawal of all imperialist troops and a stop to exploitation by multinationals in 3rd world countries. Cancellation of 3rd world debt. Plan of action 1-2-3 November: International Forum of the Antiracist Movement. Place: Economics University (ASOEE, Patision str.). Wednesday 4 November: Demonstration against the GFMD. Place: Syntagma sq. Time: 18.00 pm. Organizer of the demonstration is the campaign “0% Racism – 100% Solidarity”, formed by immigrants’ communities and antiracist organizations. YRE-CWI has played a decisive role in this formation.