Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΕΛΒΕΤΙΑ: ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΙΝΑΡΕΔΩΝ

Δημοψήφισμα για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων διενεργήθηκε στην Ελβετία. Οι ψηφοφόροι ενέκριναν την πρόταση απαγόρευσης, την οποία στηρίζει το δεξιό Λαϊκό Κόμμα της Ελβετία (SVP). Τα 22 από τα 26 καντόνια της χώρας είπαν «όχι» στους μιναρέδες με ποσοστό 57,5%. Ξεκίνησαν οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα. Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις ανησυχίες της για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος. Ακόμα, οι Επίσκοποι της Ελβετίας σε ανακοίνωσή τους τόνισαν ότι «δεν είναι ικανοποιημένοι από το ότι δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται νέοι μιναρέδες (στην Ελβετία)» και χαρακτήρισαν την απαγόρευση«σκληρό πλήγμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ενσωμάτωση στην ελβετική κοινωνία των μουσουλμάνων».
Στο Παρίσι, η αντιπρόεδρος του "Εθνικού Μετώπου" Μαρίνα Λεπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα και τόνισε ότι «επιτέλους, οι ελίτ δεν πρέπει να αρνούνται τους φόβους και τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών». «Διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις οι Ελβετοί, αρνούμενοι να κατασκευαστούν στη χώρα τους μιναρέδες», τόνισε.
Σημειώνεται ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν έγκριση των νέων μιναρέδων με ποσοστό περίπου 53% . Η ελβετική κυβέρνηση --σε μία πρώτη αντίδρασή της-- προέβλεψε ότι μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, «θα δυσχερανθούν κι ο ελβετικός τουρισμός κι οι ελβετικές εξαγωγές». Τόσο η ελβετική κυβέρνηση όσο και το κοινοβούλιο απέρριψαν την πρωτοβουλία με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Ελβετικό σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα. Επίσης, και η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τις ανησυχίες της, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, προειδοποίησε ότι τυχόν απαγόρευση ανέγερσης μουσουλμανικών τεμένων, θα σημαίνει παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελβετίας στην ελευθερία της έκφρασης και της ανεξιθρησκίας.
Η δεξιά από την πλευρά της υπερασπίζεται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, ωστόσο υποστηρίζει ότι τα τζαμιά είναι ένα πολιτικό σύμβολο, που εισαγάγει βήμα-βήμα το νόμο της Σαρία, που είναι ασύμβατος με την ελβετική νομοθεσία και την Δημοκρατία.
Σύμφωνα με τη ελβετική νομοθεσία, το δημοψήφισμα έχει ισχύ μόνο εάν γίνει αποδεκτό από την πλειονότητα των καντονίων-τις διοικητικές υποδιαιρέσεις της ομοσπονδιακής Ελβετίας. Σημειώνεται ότι στην Ελβετία ζουν 400 χιλιάδες μουσουλμάνοι και υπάρχουν τέσσερα μουσουλμανικά τεμένη.

ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Καθημερινή" (29/11/09)
O Σλέμο (υποκοριστικό του Σουλεϊμάν) κάθεται στο τραπεζάκι έξω από το μαγαζί του στην οδό Kασομούλη 6-8 στον Nέο Kόσμο. Στα προσφυγικά του Aγίου Σώστη (Δουργούτι). «Ψιλικά, αναψυκτικά, τσιγάρα». Tην περασμένη Δευτέρα έζησε την απόγνωση που κανείς γονέας δεν θέλει να ζήσει... Περίπου 10 νεαροί με μαύρα χτυπούσαν μπροστά του τον 15χροχο γιο του. «Mε ένα τελάρο από Κόκα-Κόλες στο κεφάλι. Kι εγώ δεν μπορούσα να τον φτάσω, να τον σκεπάσω».
Mε την (τελευταία) επίθεση των ακροδεξιών εναντίον του Σλέμο και άλλων μεταναστών στο Δουργούτι ενισχύθηκε κάτι που αρκετοί φοβούνταν, αλλά οι περισσότεροι προτιμούσαν να μην το κουβεντιάζουν. H ακροδεξιά βία στην Eλλάδα γίνεται κάτι περισσότερο απ’ όσα μας είχε «συνηθίσει» η δράση της Xρυσής Aυγής. Tο λέει στην «K» και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Mιχάλης Xρυσοχοΐδης: «Δεν μιλάμε σήμερα μόνο για τη Xρυσή Aυγή. Aλλά για μια γενικότερη εμφάνιση και όλο και πιο βίαιη καταγραφή μιας ευρύτερης ακροδεξιάς βίας. Με νέες οργανώσεις και υποστηρικτικούς χώρους».
Στο Δουργούτι οι 50 - 60 νεαροί έριξαν τουλάχιστον τέσσερις χειροβομβίδες κρότου λάμψης. «Tη μία μέσα στο μαγαζί μου πριν χτυπήσουν τον γιο μου, την άλλη στο άλλο μαγαζί –όχι στο διπλανό, αυτό είναι Ελληνα δεν το πείραξαν– την τρίτη, όταν κάποιοι δικοί μας από την πολυκατοικία άρχισαν να τους πετάνε πιάτα και την τελευταία όταν έφευγαν προς του Φιξ. Kρατούσαν όλοι κάτι, ρόπαλα, σίδερα, ένας ένα μεγάλο μαχαίρι». Δείχνει ένα ρόπαλο! Στρογγυλεμένο κομμάτι διαμέτρου 4-5 εκαταστών και μήκους περίπου 1,10 μ., εξαιρετικά ελαφρύ όσο και εξαιρετικά συμπαγές και ξερό. Tο συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο η Aστυνομία δεν το βρήκε διότι δεν το αναζήτησε. Bιαζόταν να συντάξει το «διαβιβαστικό». Aπό νοοτροπία ή από κάτι περισσότερο; Mπορεί να μην αποδεικνύεται το δεύτερο, αλλά οι άνθρωποι εκεί νομιμοποιούνται να το πιστεύουν. O Σλέμο συνελήφθη, του φόρεσαν και χειροπέδες! (Tον άφησαν ώρες μετά, όταν και με την παρέμβαση του «Δικτύου» κατάλαβαν το λάθος).
Λίγες εβδομάδες πριν, στη Θεσσαλονίκη, ακροδεξιοί τοποθέτησαν βόμβα (όχι μολότωφ, με μηχανισμό) στα γραφεία αριστερίστικης οργάνωσης. Kαι πριν από δέκα μέρες, μια δυναμική επέμβαση «διαφωνούντων» ματαίωσε την παρουσίαση του βιβλίου του Bασίλη Γκουρογιάννη στην Aθήνα. Aυτό που διαβάζει κανείς σ’ αυτές τις τρεις ιστορίες είναι πως αποτελούν δράση όχι μιας αλλά τριών - τεσσάρων ακροδεξιών οργανώσεων. H Xρυσή Aυγή «χάνει» το μονοπώλιο της ακροδεξιάς βίας. Mάλιστα η βιαιότερη από τις νέες οργανώσεις –μερικοί το υποστηρίζουν– προήλθε από διάσπαση της Xρυσής Aυγής (αλλά αυτό σε πολύ αρχικό στάδιο): O «Mαύρος Kρίνος», που είναι ανάμεσα στους βασικούς υπόπτους για την επίθεση στο Δουργούτι. Προέρχεται ιδεολογικά από ένα σκληρό γερμανικό νεοναζιστικό πυρήνα, που πάντως εκπροσωπείται στο ακροδεξιό κόμμα NPD. Είναι ένα θολό ανακάτεμα ιδεών στου οποίου το πάνθεον των ηρώων συνυπάρχουν, μεταξύ των άλλων, «αντιχιτλερικοί» ναζί (ο Στράσε και ο Pεμ) και ο Tσε Γκεβάρα! Προσεγγίζουν τη γραφικότητα στις ιδέες όχι και στη δράση. Ούτε στη Γερμανία ούτε στον Nέο Kόσμο, αν ήταν αυτοί. Iδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, που επίσης τους διαφοροποιεί με την πρώτη ματιά, π.χ. από τους Xρυσαυγίτες, είναι ότι σε αντίθεση με το «μιλιτέρ λουκ» αυτών, οι «Mαύροι Kρίνοι» έχουν αντιγράψει την άλλη όχθη. Mαύρα ρούχα και μαύρες κουκούλες. Kαι το ιδιαίτερα νεαρό της ηλικίας. Tους βρίσκει κανείς εύκολα στο Internet, όπου βέβαια –όπως και η Xρυσή Aυγή και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις– δεν αποδέχονται την πατρότητα τέτοιων παράνομων ενεργειών.
Tα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί και οι «Aυτόνομοι Eθνικιστές». «Eίναι περισσότερο της μόδας οι νέες οργανώσεις. Η Xρυσή Aυγή ξεπερνιέται σιγά σιγά, φαίνεται σε πολούς νέους ακροδεξιούς όλο και πιο συστημική», λέει νομικός που μελετά τον συγκεκριμένο χώρο.
«Φορούσαν όλοι μαύρα», λένε άλλοι Σύροι που στο μεταξύ έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το μικρό τραπέζι του Σλέμι. «Kαι κράνη, αλλά οι περισσότεροι φορούσαν μαύρες κουκούλες». Tα προσφυγικά στο Δουργούτι είναι σχεδόν μια συριακή παροικία. Περισσότεροι από 150 Σύροι ζουν στις ετοιμόρροπες πολυκατοικίες. (Xτίστηκαν περίπου 90 χρόνια πριν για να στεγάσουν άλλους απελπισμένους, τους Mικρασιάτες πρόσφυγες. Tις έχτισε ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας του ελληνικού μοντερνισμού, ο Kίμων Λάσκαρης). Oι Σύροι μετανάστες εργάζονται ως οικοδόμοι. O Σλέμι ήρθε πριν από 10 χρόνια στην Eλλάδα με τα πόδια μέσω Tουρκίας. Yπέγραψε γραμμάτιο 1.500 δολαρίων στους «εμπόρους». Tους ξεπλήρωσε, πήρε τελικά και άδεια παραμονής και πριν από πέντε χρόνια έφερε (νόμιμα) τη γυναίκα του και τον γιο του. Με τους Ελληνες γείτονες, λένε, δεν είχαν ποτέ προβλήματα.
Oι 50-60 νεαροί που τους επιτέθηκαν έδρασαν οργανωμένα. Ηξεραν τον χώρο (ανάμεσα στα δύο αραβικά καταστήματα υπάρχει ένα ελληνικό καφενείο που το προσπέρασαν. Στα αραβικά μαγαζιά μπήκαν περίπου δέκα μέσα, ενώ οι άλλοι σαν ασπίδα φώναζαν απ’ έξω συνθήματα και μερικοί κυνηγούσαν για εκφοβισμό μελαψούς περαστικούς. Nωρίτερα από την επίθεση, περίπου μισή ώρα πριν (Δευτέρα 9 μ.μ.), τέσσερις νεαροί, λένε οι αυτόπτες, είχαν επιθεωρήσει τον χώρο της επίθεσης. Φεύγοντας (περίπου στις 9.30) άφησαν πίσω τους τέσσερις τραυματίες και σπασμένα καταστήματα. Aπό ένα αφαίρεσαν και το ταμείο!
Oι νέες ακροδεξιές οργανώσεις πολλές φορές βρίσκονται σε μεγάλη ιδεολογική σύγκρουση με τη Xρυσή Aυγή που εξακολουθεί, αν και με ψαλιδισμένο «κύρος», να αποτελεί το σημείο αναφοράς. H συγκεκριμένη οργάνωση έχει αρκετές στρατολογήσεις νέων μελών –έπειτα από δεκαπενταετή ύφεση και εσωτερικά προβλήματα– και έχει δείξει πως με κάποιο τρόπο είχε αναπτύξει ένα είδος επιχειρησιακής συνεργασίας με τα MAT. H δράση της σε κεντρικής σημασίας συγκρούσεις στην Aθήνα (Eφετείο, Αγιος Παντελεήμονας) είναι επίσης ένα στοιχείο που ανησυχεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Aλλά εμμένουν «πως το πιο ανησυχητικό είναι η εμφάνιση μιας ακροδεξιάς βίας πέρα από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Eκτός από μία ας την πούμε ακροαριστερή βία, τώρα αρχίζει να καταγράφεται και μία ακροδεξιά βία».
Συγκρούσεις ή και ξυλοδαρμοί μεταναστών έχουν καταγραφεί πλέον και σε άλλες πόλεις. Mερικές φορές συμπίπτουν σε «δράσεις» πολλές οργανώσεις μαζί χωρίς κατ’ ανάγκην συμφωνία, το αντίθετο! Στη ματαίωση της παρουσίασης του βιβλίου ήταν και Xρυσαυγίτες αλλά και «έφεδροι του ’74» και Kύπριοι φοιτητές, καθώς και ο «Eλεύθερος Kόσμος» και ο «Στόχος» και από άλλα έντυπα του χώρου. Tα οποία έχουν εκσυγχρονιστεί σε σημαντικό βαθμό. (Σημειώνεται ότι καθένας μετείχε με διαφρετικό τρόπο στην εξέλιξη της εκδήλωσης, τη ματαίωση).
Δεν είναι λίγοι όσοι ανησυχούν ότι σήμερα εδραιώνεται μια αρκετά μεγάλη ακροδεξιά βάση. Oι 20.000 ψήφοι στη Xρυσή Aυγή στις τελευταίες εκλογές, η κυκλοφορία των εντύπων του χώρου, οι πυκνές εκδηλώσεις –ανάμεσά τους και πολλά δήθεν φυσιολατρικά campus– και τα κατά καιρούς «κλεισίματα του ματιού» από τον ΛAOΣ δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο ανεκτικότητας σε ενέργειες όπως η πρόσφατη. Παρότι το ΛAOΣ και σχεδόν όλοι απορρίπτουν δημοσίως τον όρο «ακροδεξιός» καθώς και τη βία. Eπιπλέον δε, υπάρχει και η συγκυρία που παίζει κι αυτή τον ρόλο της. O Mιχάλης Xρυσοχοΐδης σημειώνει πως «η κρίση γεννά κοινωνικά προβλήματα και όσο αυτά εντείνονται, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε μπροστά μας και κύμα ακροδεξιάς τρομοκρατίας σε βάρος ανίσχυρων ομάδων, όπως οι μετανάστες».
O Σλέμο έχει άλλα δύο παιδιά που μένουν στη Συρία στο Xαλέπι... «Ηταν μικρά δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν». Δικαιούται με βάση τον νόμο να τα φέρει στην Eλλάδα. Δεν θα το κάνει. Ετσι λέει... Ο επίλογος της επίθεσης στον Νέο Κόσμο γράφεται μέσα στο (σύνηθες) κλίμα καχυποψίας για τη δράση της αστυνομίας. Για παράδειγμα οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ενώ ομάδα δραστών είχε εγκλωβιστεί σε πολυκατοικία οι αστυνομικοί όχι μόνο ολιγώρησαν αλλά μαζί με τρεις νεαρούς που όντως εντόπισαν, συνέλαβαν και αυτόν που τους υπέδειξε. Οι νεαροί προσήχθηκαν όπως προβλέπεται και αφέθηκαν ελεύθεροι. Και οι τρεις, κάτοικοι Νέας Σμύρνης. Πιθανόν να μην είχαν ανάμειξη. Ωστόσο η όλη στάση της αστυνομίας δεν διευκολύνει στην καλλιέργεια του κλίματος εμπιστοσύνης που χρειάζεται πρωτίστως η ΕΛ.ΑΣ. για να είναι αποτελεσματική. Υποστηρίζεται, αρκετές φορές καθόλου άδικα, ότι έχει αναπτυχθεί ένα «υπόστρωμα» σχέσεων κυρίως κατώτερων αστυνομικών με ακροδεξιούς. Εχουν καταγραφεί και πρόσφατα στην Αθήνα σχετικά περιστατικά. (Εφετείο, Αγιος Παντελεήμονας κ.λπ.). Ο νέος υπουργός το έχει αναγνωρίσει ως πρόβλημα, εκτιμά πάντως πως δεν πρόκειται για κάτι «οργανωμένο». Ωστόσο στο Διαδίκτυο έχουν πληθύνει οι φωτό αστυνομικών που δηλώνουν υποστηρικτές κάποιας ακροδεξιάς οργάνωσης (ιδίως της Χρυσής Αυγής). Συνήθως οι φωτογραφίες αυτές, ιδίως στο Facebook, «κατεβαίνουν» σχετικά γρήγορα στο πλαίσιο των προφυλάξεων από τον ακήρυκτο πόλεμο μεταξύ ομάδων αναρχικών (ιδίως των «antifa») με ακροδεξιούς. Με λίγα λόγια, το κλίμα καχυποψίας έχει την εξήγησή του, έστω και αν όχι σπάνια διογκώνεται με υπερβολές.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΑΣΥΛΟ: ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ Η ΑΠΟ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Την πρώτη συνεδρίασή της πραγματοποίησε χθες η ομάδα εργασίας που συνεστήθη και θα λειτουργεί υπό την προεδρία του γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την συμμετοχή εκπροσώπων της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα για την απο-αστυνομικοποίηση των διαδικασιών χορήγησης του πολιτικού ασύλου.
Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Γιώργος Τσαρμπόπουλος έθεσε ως βασικά συστατικά του νέου συστήματος, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία υπηρεσίας ασύλου ως υπηρεσιακή μονάδα στο πλαίσιο ενός υπουργείου, τη σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφύγων που εξετάζει τα απορριφθέντα αιτήματα, τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων της Επιτροπής Προσφύγων από το ΣτΕ και τον προσδιορισμό του ρόλου της αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να περιορίζεται σε θέματα εισόδου και πρώτης επαφής.
Εμείς όμως λέμε πως πέραν της αλλαγής της γραφειοκρατικής δομής που επιλαμβάνεται των αιτήσεων ασύλου, η ουσία παραμένει μια: η υπεράσπιση των πραγματικών δικαιωμάτων των αιτητών ασύλου.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ

Με κύρια συνθήματα «έξω οι φασίστες από τις γειτονιές» και «ποτέ ξανά φασισμός», πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και διαδήλωση στον Νέο Κόσμο από Άραβες μετανάστες της περιοχής, με την υποστήριξη των αντιρατσιστικών οργανώσεων «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή», «Δίκτυο για την υπεράσπιση μεταναστών και προσφύγων» και «Κίνηση απελάστε τον ρατσισμό». Οι διοργανωτές κατήγγειλαν ότι το βράδυ της Δευτέρας, 23 Νοεμβρίου, συντεταγμένες ομάδες φασιστών εισέβαλαν σε τρία καταστήματα Σύρων μεταναστών, στον Νέο Κόσμο, στην οδό Κασομούλη, πετώντας βόμβες μολότοφ, κρατώντας ρόπαλα και ρίχνοντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Επιπλέον, τραυμάτισαν μετανάστες, εκ των οποίων ένας μεταφέρθηκε μαχαιρωμένος στο Τζάννειο Νοσοκομείο και κτύπησαν μικρά παιδιά. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την άμεση σύλληψη των υπευθύνων, καθώς επίσης και να σταματήσει το κουκούλωμα των ρατσιστικών επιθέσεων.

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ 16 ΙΡΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Σε καθεστώς επικουρικής προστασίας τέθηκαν οι 16 Ιρανοί απεργοί πείνας μετά από συνάντηση τους με τον Μ.Χρυσοχοίδη. Η συνάντηση έγινε χθες παρουσία και των δύο νομικών εκπροσώπων των Ιρανών προσφύγων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Το καθεστώς επικουρικής προστασίας εξασφαλίζει κοινωνικές παροχές υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, καθώς και την άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε να μπορούν ελεύθερα να ταξιδέψουν όπου και όποτε επιθυμούν. Όσο για το κεντρικό αίτημα τους που είναι η χορήγηση πολιτικού ασύλου αυτό δηλώθηκε πως θα εξεταστεί υπό το νέο σύστημα ασυλοδότησης που σχεδιάζεται τους επόμενους μήνες.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ Ν.ΚΟΣΜΟ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (25/11/09) Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ Αραβες μετανάστες, που βίωσαν προχθές το βράδυ τη ρατσιστική επίθεση στα δύο μίνι μάρκετ -Σύρων ιδιοκτητών- στον Νέο Κόσμο, δηλώνουν ότι οι δράστες είναι μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης που έδρασε και στο παρελθόν στην περιοχή, ενώ οργανώσεις της Αριστεράς κάνουν λόγο για κάλυψη της Αστυνομίας και διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 5 μ.μ., στο σημείο που έγινε το περιστατικό (Κασομούλη και Ντρουμπ). Στη γειτονιά της οδού Κασομούλη, όπου έδρασαν τρομοκρατικά προκαλώντας μεγάλες καταστροφές, στα δύο καταστήματα οι «άγνωστοι», κατοικούν εκατοντάδες Σύριοι και Ιρακινοί και εκεί βρίσκεται το μεγάλο τζαμί της Αθήνας και τα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας. «Δεν ήταν καθόλου τυχαίο το χτύπημα. Το περιμέναμε», λένε Ελληνες και μετανάστες κάτοικοι της περιοχής, ενώ ένας από τους πρώτους που ήταν αυτόπτης μάρτυς ανέφερε και όνομα οργάνωσης, προσθέτοντας: «Ποιοι άλλοι θα τολμούσαν να το κάνουν;». Περισσότεροι από 10 μετανάστες, που προθυμοποιήθηκαν να καταθέσουν για το περιστατικό, μεταφέρθηκαν με περιπολικά στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας στην Κυψέλη. Ολοι οι μάρτυρες, Ελληνες και ξένοι, συμφωνούν ότι οι δράστες ήταν νέοι 17-20 ετών. «Μιλούσαν όλοι καθαρά ελληνικά και φώναζαν "να πάτε στον διάολο. Θα σας γ...". Φορούσαν στρατιωτικές αρβύλες και κουκούλες. Κρατούσαν μαχαίρια, ξύλα και σιδερένιες βέργες. Οι μεγαλύτεροι έμειναν έξω από τα μαγαζιά. Αυτοί δεν φορούσαν κουκούλες. Πριν από δύο χρόνια είχαν ξαναχτυπήσει άλλο αραβικό μαγαζί», μας είπε ο Αλι Αχμέτ, ο Σύρος ιδιοκτήτης του καταστήματος που κατέστρεψαν ολοσχερώς επί της οδού Κασομούλη 68.
Ο Ελκαντρό Σαχίρ δείχνει σίγουρος: «Γνωρίζω όλους όσοι είναι στην ομάδα που χτύπησε. Είναι Ελληνες και ορισμένοι Αλβανοί. Μπορώ να τους υποδείξω στην Αστυνομία. Γι' αυτό ήρθα. Πριν από ενάμιση χρόνο στεκόμουν στην πλατεία. Εκεί συγκεντρώνονται όσοι μετανάστες αραβικής καταγωγής δεν έχουν δουλειά. Ηρθαν πάλι με μηχανές. Με χτύπησαν με σιδερολοστό». Και προσθέτει: «Είναι μια ομάδα περίπου 35 ατόμων. Κάνουν βόλτες στην πλατεία. Αλλοι μένουν στον Ν. Κόσμο κι άλλοι στη Ν. Σμύρνη. Χτυπάνε, διαχωρίζονται και μπαίνουν στα στενά. Ετσι έκαναν και χθες. Ετρεξα να τους κυνηγήσω, αλλά πρόλαβαν και με μάζεψαν οι αστυνομικοί για μάρτυρα...». Ελληνες που βρίσκονταν σε κοντινό μαγαζί την ώρα της επίθεσης αποφάσισαν να μιλήσουν για τους δράστες: «Μας είπαν "μπείτε μέσα και δεν θα σας πειράξουμε. Εσείς είστε Ελληνες". Φώναζαν "έξω οι ξένοι. Θα σας τσακίσουμε". Φασίστες ήταν. Τρομοκρατηθήκαμε και κλειστήκαμε μέσα». Οι αστυνομικοί, γύρω στις 5 το πρωί και αφού ολοκληρώθηκε η προανάκριση, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έρευνα παρουσία των ιδιοκτητών στα δύο κατεστραμμένα καταστήματα, όπου βρήκαν πέτρες, σιδερολοστούς και τέσσερις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. «Η Αστυνομία συγκαλύπτει τη ρατσιστική επίθεση στον Ν. Κόσμο» αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό και το Δίκτυο Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών. Αραβες μετανάστες και η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καλούν για μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

"ΑΠΟ ΤΙ ΥΛΙΚΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ";

Ακούστε την συνέντευξη της Αρμένισας Σουζάνας Περόγλου που κακοποιήθηκε μπροστά στα μάτια του παιδιού της από δύο αστυνομικούς. Πολύ σωστά δηλώνει πως γι' αυτήν δεν σημαίνει τίποτα πως εκδιώχθηκαν οι δύο αστυνομικοί, το ζήτημα είναι πως είχαν τη δύναμη να κάνουν αυτό που έκαναν, ενώ η ίδια είναι "μια ξένη που δεν μπορεί να κάνει τίποτα". Και αναρωτιέται: "ας μου πει ο Χρυσοχοίδης από τι υλικό είμαστε φτιαγμένοι εμείς οι ξένοι".

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ Ν.ΚΟΣΜΟ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (24/11/09) Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ Δύο άγριες επιθέσεις σε καταστήματα Αράβων εξαπέλυσαν άγνωστοι χθες, λίγο μετά τις 9 το βράδυ στον Νέο Κόσμο. Ομάδα 40 ατόμων με σιδερολοστούς και βόμβες μολότοφ επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τους εργαζόμενους στα δύο μίνι μάρκετ, κατέστρεψαν τα εμπορεύματα και έκλεψαν τα χρήματα από το ταμείο. Η αστυνομία αργά το βράδυ έκανε οκτώ προσαγωγές (έξι αλλοδαπών και 2 Ελλήνων) και ερευνούσε το επεισόδιο, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για επίθεση από Ελληνες ή όχι. Ωστόσο οι Αραβες που ήταν παρόντες υποστηρίζουν ότι οι άγνωστοι τούς απειλούσαν μιλώντας ελληνικά και τόνιζαν ότι πρόκειται για ακροδεξιούς. Στην οδό Κασομούλη στον Νέο Κόσμο το πεζοδρόμιο και ο δρόμος γέμισαν με σπασμένα γυαλιά και λιωμένα σχεδόν εμπορεύματα. Ενα τσούρμο Αραβες στην είσοδο του μίνι μάρκετ κοιτάζουν απορημένοι την καταστροφή. Ο Μπακάρ κοιτάζει την άδεια ταμειακή μηχανή. «Δύο χιλιάδες ευρώ μού πήραν από ταμείο. Ηταν 40 άτομα. Σπάσανε όλα τα πράγματα, τα ψυγεία. Τα ράφια. Πέταξαν μολότοφ και έσκαγαν τα μπουκάλια. Δεν μπορούσαμε να δούμε από τον καπνό», λέει στην «Ε». Διευκρινίζει ότι «βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο μαγαζί 4 Αραβες, Σύροι και Ιρακινοί. Οι τρεις ανεβήκαν στο πατάρι. Αυτόν που δεν πρόλαβε να ανεβεί τον μαχαίρωσαν στο μάτι και στο κεφάλι. Εχανε πολύ αίμα και μεταφέρθηκε στο Τζάνειο». Ο ίδιος και άλλοι 2 Αραβες που βρίσκονταν έξω από το κατάστημα εκείνη τη στιγμή υποστηρίζουν ότι οι επιτιθέμενοι έφθασαν ταυτόχρονα, άλλοι με μηχανές και άλλοι πεζή. Σύμφωνα με τους ίδιους, «φορούσαν μαύρα ρούχα και κουκούλες. «Εβλεπες μόνο τα μάτια τους», λένε. Στο διπλανό ουζερί, που ανήκει σε Ελληνα, δεν τους πείραξαν. Χτύπησαν το δεύτερο στη σειρά, στην οδό Ντουρμ. Ο 27χρονος Σύρος Χαλάφ, που δούλευε στο μαγαζί, δείχνει τα σπασμένα τζάμια, τα πεσμένα ράφια, τα διαλυμένα προϊόντα. «Μας απείλησαν στα ελληνικά. Φύγετε από δω, θα σας σκοτώσουμε, μας είπαν. Πέταγαν βόμβες, πέτρες στην τζαμαρία. Εριξαν τα ράφια κάτω με σιδερολοστούς. Δύο Αραβες που ήταν στο μαγαζί εκείνη τη στιγμή μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο Τζάνειο», λέει. Ο Φακίρ, τρομαγμένος είπε στην «Ε» : «Εμείς δεν κλέβουμε, δουλεύουμε σε αυτά τα δύο μαγαζιά ήσυχα, δεκαπέντε ώρες το 24ωρο για να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Ηρθαμε για να ζήσουμε ήσυχα και δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα με τους γείτονες. Οι Ελληνες της γειτονιάς έρχονται καθημερινά για να αγοράσουν αναψυκτικά, καπνούς και ναργιλέ». Ο Χουσεΐν, εκπρόσωπος της αραβικής κοινότητας, διευκρινίζει: «Δύο από τους ακροδεξιούς μπήκαν στη διπλανή πολυκατοικία. Εξι Αραβες τους κυνηγήσαμε. Η Αστυνομία τούς εμπόδισε και τους μετέφερε στο αστυνομικό τμήμα ως μάρτυρες. Οι δύο ακροδεξιοί εξαφανίστηκαν», τονίζει.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ

Οι δύο ειδικοί φρουροί, που καταγγέλθηκαν για την βίαιη συμπεριφορά τους κατά Αρμένισας μητέρας μπροστά στο παιδί της, πριν λίγες μέρες, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως ανακοινώθηκε από τον Μ.Χρυσοχοίδη. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πως μέσα στο επόμενο δίμηνο θα τροποποιηθεί το Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών, και πως θα συγκροτηθεί Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας που θα στελεχωθεί με πολιτικό προσωπικό με νομική κατάρτιση. Πρόσθεσε ότι οι καταγγελίες των πολιτών θα εξετάζονται αποκλειστικά μέσα σε 30 ημέρες και κατά απόλυτη προτεραιότητα. Τα αυτονόητα δηλαδή...

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ", 12 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΥΨΕΛΗΣ

Ακολουθεί το κείμενο της προκήρυξης που προπαγανδίζει την εκδήλωση της καμπάνιας της YRE "Έχουμε ένα όνειρο" για τα παιδιά των μεταναστών. Η εκδήλωση θα γίνει στις 12 Δεκέμβρη στην Δημοτική αγορά της Κυψέλης και θα περιλαμβάνει: α) παζάρι οικ. ενίσχυσης β) έκθεση υλικού γ) μπουφέ με ασιατικό, αφρικανικό και ελληνικό φαγητό και άφθονο κρασί (8 ευρώ η πρόσκληση για όσους θέλουν να φάνε) δ) συναυλία με συγκροτήματα 2ης γενιάς. Κάντε γνωστή την εκδήλωση μας. Βοηθήστε μας να πετύχει.
.........................................................................
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για εμάς τα παιδιά των μεταναστών αρκετές, και οι ενθουσιώδεις δημοσιογραφικοί τίτλοι ακόμα περισσότεροι. Αν στηριζόμαστε μόνο σ’ αυτά, θα καταλήγαμε να περιμένουμε τα «πάντα»... Μόνο που αυτά πολύ απλά δεν θα έρθουν ποτέ απ’ αυτή την κυβέρνηση! Η δήλωση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου από το βήμα του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Μετανάστευση (4/11) ήταν η εξής: «τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσα από τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας κυρίως βεβαίως της λεγόμενης «δεύτερης γενιάς», όπου προτείνουμε την απόκτηση ιθαγένειας με τη γέννηση του νέου ανθρώπου στην επικράτειά μας». Το πρώτο που σημειώνουμε σ’ αυτήν την δήλωση είναι ότι «χάθηκαν» όλα τα παιδιά των μεταναστών που μεγάλωσαν εδώ! Ποια είναι αλήθεια η διαφορά τους από όσους από εμάς γεννήθηκαν εδώ; Πηγαίνουμε όλοι σε ελληνικά σχολεία, τα ελληνικά είναι η κύρια γλώσσα μας, και τις χώρες των γονιών μας πολλοί δεν τις ξέρουμε. Κι όμως υπάρχει μια διαφορά κι αυτή είναι στους αριθμούς! 250.000 είμαστε όλα τα παιδιά που είτε γεννηθήκαμε είτε μεγαλώσαμε στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες. Είμαστε το 9,5% του μαθητικού πληθυσμού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και ξεπερνάμε το 5% των φοιτητών στα ΑΕΙ. Η παραπάνω δήλωση πολύ απλά βάζει ψαλίδα στον συνολικό αριθμό. Και δεν είναι η μόνη! Η υφυπουργός Θ.Τζάκρη δήλωσε πως η συζήτηση αφορά μόνο τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών. Όλα τα υπόλοιπα ξανά θα μείνουν εκτός, σαν να μην υπάρχουν! Για μας ένα είναι σίγουρο. Το ΠΑΣΟΚ δεν έπαθε ξαφνικά κρίση ενοχών –όλα εμείς τα 250 χιλ. παιδιά δεν πέσαμε από τον ουρανό σε μια νύχτα, αλλά είμαστε η ξεχασμένη γενιά κι από τα δύο μεγάλα κόμματα χρόνια τώρα! Βλέπουν τον θυμό μας που στερούμαστε αυτονόητα δικαιώματα! Βλέπουν πως δεν μπορούν να μας συλλάβουν και να μας απελάσουν αν δεν έχουμε μια κάποια άδεια παραμονής στα 18 μας. Να μας απελάσουν πού; Σε άγνωστες χώρες; Ο παραλογισμός απλά έφτασε στα όρια του! Αλλά και πάλι βγάζουν τα ...ψαλίδια τους για να τα χρησιμοποιήσουν πάνω μας! ΩΣ ΕΔΩ! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ! Εμείς ξέρουμε πως έχουμε δίκιο! Αλλά ο δρόμος του αγώνα για τα δικαιώματα μας είναι ακόμα μπροστά μας. Δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από την παροχή της υπηκοότητας σε ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ 250.000 παιδιά με τις ελαχιστότερες και τις ευκολότερες των προϋποθέσεων! Χωρίς παράβολα, χωρίς σύνδεση με το καθεστώς των γονιών, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, χωρίς ειδικές ρυθμίσεις, χωρίς υποσημειώσεις. Απλά και καθαρά! Σ’ αυτό τον αγώνα σας θέλουμε μαζί μας! Καθέναν και καθεμία από σας! Δώστε μας την δύναμη!

Α.Τ. ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ: ΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ...ΕΠΑΛΞΕΙΣ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΑΒΑΡΟΤΗΤΑΣ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (23/11/09)
Θύμα χωρίς προηγούμενο ρατσιστικής βίας από δύο αστυνομικούς του γνωστού τμήματος του Αγίου Παντελεήμονος Αθηνών έπεσε την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι η Σ.Α., μια 35χρονη γυναίκα από την Αρμενία, παντρεμένη με γνωστό Ελληνα μουσικό. Αυτόπτης μάρτυρας στον ξυλοδαρμό και τη σύλληψή της, το ηλικίας δύο χρόνων παιδί της, το οποίο μάλιστα παρέμενε και αυτό υπό σύλληψη στο Αστυνομικό Τμήμα της οδού Θήρας στην Κυψέλη επί τετράωρο! Εκεί της δηλώθηκε ότι οι δύο αστυνομικοί που τη συνέλαβαν και τη χτύπησαν ανήκουν στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ επέβαιναν και σε αυτοκίνητο του ίδιου τμήματος με συμβατικές πινακίδες.
Το γεγονός σημειώθηκε στις 11 το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στη συμβολή των οδών Κεφαλληνίας και Επτανήσου στην Κυψέλη, όταν η 35χρονη, έχοντας βγει από σουπερμάρκετ της περιοχής, προσπαθούσε να περάσει τον δρόμο με το καροτσάκι στο οποίο είχε το παιδί της, ενώ κρατούσε και δύο σακούλες με ψώνια. Δυο γυναίκες που περπατούσαν στο πεζοδρόμιο μαζί με την 35χρονη, σχολίασαν το γεγονός ότι κανένα αυτοκίνητο δεν σταματούσε, αποκαλώντας δυνατά «ζώα» τους οδηγούς των περαστικών αυτοκινήτων. Τότε από ένα αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες που σταμάτησε, πετάχτηκαν δυο άνδρες, και απευθυνόμενοι προς τη γυναίκα με το καροτσάκι ζήτησαν εξηγήσεις «γιατί τους είπε ζώα». Η εκφορά των εξηγήσεων «δεν σας είπα εγώ ζώα» προκάλεσαν το ενδιαφέρον των δύο αγνώστων, οι οποίοι τη ρώτησαν «αν είσαι Ρουμάνα», προσθέτοντας «αυτά να πας να τα κάνεις στη χώρα σου». Η 35χρονη, θεωρώντας ότι μιλά με κάποιους απλούς περαστικούς, τους είπε «πως δεν είναι Ρουμάνα, αν και θα μπορούσε να είναι» και πως «είναι Αρμένισσα και αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα».
«Από εκείνη τη στιγμή», λέει η Σ.Α., «άρχισε ένας απίστευτος εφιάλτης. Μου έδειξαν μια ταυτότητα δηλώνοντας αστυνομικοί, μου ζήτησαν τα χαρτιά μου και όταν εγώ τους είπα πως δεν τα έχω μαζί μου, μου είπαν ότι με συλλαμβάνουν. Μια προσπάθεια να πιάσω το καροτσάκι, τη στιγμή που μου έβαζαν χειροπέδες, είχε σαν αποτέλεσμα να πέσω κάτω. Με χτύπησαν γιατί θεώρησαν πως αντιστεκόμουν. Με ποδοπάτησαν και με χτύπησαν όταν προσπάθησα να δω πού είναι το καροτσάκι με το παιδί μου, μου γύρισαν τα χέρια στην πλάτη και τα έδεσαν με χειροπέδες, ενώ κάλεσαν και περιπολικό αυτοκίνητο, το οποίο και ήλθε μισή ώρα μετά και με μετέφερε τόσο εμένα δεμένη πισθάγκωνα όσο και το παιδί μου στο Αστυνομικό Τμήμα της οδού Θήρας. Από εκεί και αφού κάποιος γνωστός μου, που ειδοποιήθηκε, έφερε τα χαρτιά μου, αφέθηκα ελεύθερη με την προτροπή «να ξεχάσω ό,τι συνέβη μια και ήταν αποτέλεσμα της κακιάς ώρας. Ηταν περίπου 3.30 το απόγευμα όταν με άφησαν ελεύθερη. Πήγα στο σπίτι κι άρχισα να παίρνω τηλέφωνο παντού...».
Οπως λέει η Σ.Α., τηλεφώνησε ακόμη και στο γραφείο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από το οποίο την παρέπεμψαν στη ΓΑΔΑ. Και με τη ΓΑΔΑ επικοινώνησε απ' όπου τη ρώτησαν ...«τι μπορούν να κάνουν». Την περασμένη Παρασκευή το πρωί και μετά την κατάθεση μήνυσης στην οδό Ευελπίδων και την με εντολή του Εισαγγελέα εξέτασή της από ιατροδικαστή, χωρίς φυσικά ποτέ να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αυτόφωρης σύλληψης των δύο αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Παντελεήμονα, η Σ.Α. επικοινώνησε και με το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. από το οποίο και ζήτησε προστασία. Από εκεί της δηλώθηκε ότι «θα εξετάσουν την καταγγελία της»!

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟ ΣΤΟ Α.Τ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου ο κρατούμενος μετανάστης Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ κατέρρευσε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Η κατάσταση του ήταν τέτοια που οδηγήθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Όπως κατήγγειλαν οι συγκρατούμενοι του (και επιβεβαίωσε ο ίδιος αργότερα), ο Μπιν Ταχέρ Μοχάμεντ ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς στο ΑΤ Ομόνοιας. Οι καταγγελίες αυτές επαναδιατυπώθηκαν στη δικηγόρο Γιάννα Κούρτοβικ που επισκέφτηκε τον κρατούμενο το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στο ΑΤ. Ομόνοιας, όπου είχε μεταφερθεί εκ νέου.
Η νέα καταγγελία για βασανισμό κρατούμενου μετανάστη, έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά σειρά περιστατικών βαρβαρότητας στο ΑΤ Ομόνοια. Υπενθυμίζουμε ότι οι καταγγελίες των θυμάτων επιβεβαιώθηκαν πανηγυρικά από το γνωστό βίντεο που έδειχνε αστυνομικούς να βασανίζουν κρατούμενους μετανάστες. Πέραν όμως από τη σωματική βία, οι ίδιες οι συνθήκες κράτησης στο ΑΤ Ομόνοιας συνιστούν βασανιστήριο. Περίπου 70 άτομα κρατούνται στοιβαγμένα σε κρατητήρια που στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν για το 1/3 από αυτούς, κανένα δικαίωμα προαυλισμού, μετανάστες που κρατούνται σε αυτές τις συνθήκες ακόμα και για τέσσερις μήνες.
Το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών καταγγέλλει τη συνεχή αστυνομική βαρβαρότητα σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. Παρά την αλλαγή της κυβέρνησης και τις μεγαλοστομίες περί σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ο κρατικός ρατσισμός παραμένει αμετάβλητος, τα αστυνομικά τμήματα συνεχίζουν να είναι κολαστήρια για πρόσφυγες και μετανάστες. Πρέπει επιτέλους να δοθεί τέλος στη βαρβαρότητα.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ: ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΟΣΦΥΓΑ

Την Τετάρτη, 18 Νοέμβρη, μια μέρα μετά τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου η αστυνομία εισέβαλλε απροσχημάτιστα στα γραφεία της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών Πάτρας και συνέλαβε τον Σουδανό πρόσφυγα Αμπντάλα Αμπντάλα, γνωστό στην πατρινή κοινωνία για τους πολιτικούς αγώνες του. Η εισβολή της αστυνομίας έγινε στις 7.00 το βράδυ την ώρα που λειτουργούσε το σχολείο ελληνικών, η δε σύλληψη έγινε με βάση τον ισχυρισμό ότι ο Αμπντάλα είχε κλέψει το ποδήλατο κάποιου...! Όμως αυτή δεν είναι μια τυχαία σύλληψη. Ο Αμπντάλα, από τότε που βρέθηκε στην Πάτρα, πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις των Σουδανών προσφύγων για την νομιμοποίηση τους και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους και έχει εκπροσωπήσει τους μετανάστες σε τοπικά ΜΜΕ. Επίσης, είχε ενεργό πολιτικό ρόλο στη χώρα του, όπου και διώκεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.
Ύστερα από παρέμβαση της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών αφέθηκε τελικά ελεύθερος.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥ Ι.Δ.Ε.Κ.Ε.: ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ!

Η πλειοψηφία των τμημάτων του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) δεν λειτουργούν, ούτε τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ούτε οι σχολές γονέων, ούτε τα τμήματα εκμάθησης ελληνικών για μετανάστες. Αιτία αποτελεί η έλλειψη «ρευστότητας»... Κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα «κόλλησαν» στις υπογραφές, ενώ σε άλλα «πάγωσαν» μετεκλογικά οι προεκλογικές προσλήψεις.
Οσοι εργάζονταν ειδικά στο πρόγραμμα «Οδυσσέας» για την εκμάθηση ελληνικών από ξένους (και προκρίθηκαν στην προεκλογική επιλογή προσωπικού) έχουν ήδη εννέα μήνες απλήρωτοι. Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος του Ι.Δ.ΕΚ.Ε. μεταφέρουν στο... διηνεκές την υπογραφή του προγράμματος, οπότε είναι αδύνατον να υπάρξει εισροή χρήματος. Το πρόβλημα, όμως, δεν περιορίζεται στους 3.000 - 4.000 συμβασιούχους που έχουν απομείνει απλήρωτοι για μήνες. Η παρακολούθηση του «Οδυσσέα» και στη συνέχεια οι εξετάσεις για πιστοποιητικό ελληνομάθειας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποκτήσει ένας μετανάστης την ιδιότητα του «επί μακρόν διαμένοντος». Ηδη υπήρχε σοβαρή δυσλειτουργία εξαιτίας του πολύ μικρού αριθμού θέσεων που ήταν διαθέσιμες για παρακολούθηση μαθημάτων. Η διακοπή στη συνέχεια των μαθημάτων ουσιαστικά κατάργησε ακόμα και αυτή την μικρή δυνατότητα για κάποιους μετανάστες.
υ.σ.: μόνο οι κάτοχοι αυτών των αδειών παραμονής, κατά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ενδεχομένως θα αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΙΡΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ

Από τις 19/10/2009 βρίσκονται σε απεργία πείνας στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου 4 Ιρανοί πρόσφυγες διεκδικώντας τη χορήγηση ασύλου από την Ελληνική Κυβέρνηση. Οι ανωτέρω είναι μέλη μιας ομάδας τουλάχιστον 16 τουλάχιστον Ιρανών προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα. Οι Ιρανοί αυτοί, πρώην μέλη γνωστής πολιτικής οργάνωσης του Ιράν (PMOI - People’s Mojahedin Organization in Iran), έφυγαν πριν αρκετά χρόνια από την πατρίδα τους. Αναζήτησαν καταφύγιο στο Ιράκ, όπου αναγνωρίσθηκαν ως πρόσφυγες εντολής από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τελούν υπό την προστασία της. Οι περισσότεροι είναι θύματα βασανιστηρίων και άλλων μορφών βίας και χρήζουν άμεσης ιατρικής αποκατάστασης και παρακολούθησης. Η συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων έχει διανύσει ένα επικίνδυνο ταξίδι μέχρι να φθάσει στην Ελλάδα και να ζητήσει προστασία από τις ελληνικές αρχές. Έχουν μείνει φυλακισμένοι υπό αδιευκρίνιστο καθεστώς για χρόνια σε αμερικάνικο στρατόπεδο στο Ιράκ, πριν να αναγκασθούν να φύγουν λόγω της κατάστασης στο Ιράκ για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη.
Όταν έφθασαν Ελλάδα πριν ένα και πλέον χρόνο αντιμετωπίσθηκαν σαν όλους τους οικονομικούς μετανάστες. Διατάχθηκε η απέλασή τους και κρατήθηκαν για αρκετό καιρό έως ότου οργανώσεις προστασίας προσφύγων με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ τους βρουν και καταφέρουν να αφεθούν ελεύθεροι αφού υπέβαλλαν αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα.Έκτοτε η αίτησή τους δεν έχει εξετασθεί ακόμη, ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, καθώς στερούνται παντελώς των μέσων διαβίωσης και συντήρησής τους στην Ελλάδα. Ήδη τον Φεβρουάριο του 2009 υπέστησαν την εκδίωξη από τους χώρους του παλιού Εφετείου όπου είχαν καταφύγει προσωρινά για αναζήτηση καταλύματος. Το πρόβλημα επιβίωσής τους επιλύθηκε προσωρινά, με παροχή προσωρινού βοηθήματος, όμως ήδη ένα και πλέον χρόνο μετά την είσοδό τους στην Ελλάδα στερούνται παντελώς μέσων επιβίωσης, ενώ το αίτημα ασύλου τους εκκρεμεί, παρότι έχουν αναγνωρισθεί ως πρόσφυγες εντολής από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ήδη από το χρόνο παραμονής τους στο στρατόπεδο προσφύγων Ashraf του Ιράκ (Temporary Interview and Protection Facility – TIPF), ενώ οι υπόλοιποι από τις περίπου 200 όμοιες περιπτώσεις προσφύγων οι οποίοι, μετά το κλείσιμο του TIPF, έχουν καταφύγει σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες, έχουν λάβει την αναγκαία βοήθεια και προστασία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η περίπτωση δύο συναγωνιστών τους από την ίδια πολιτική οργάνωση έχει πρόσφατα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απόφαση Abdolkhani and Karimnia v. Turkey 22-9-2009, case no. 30471/2008), όπου το Δικαστήριο, αφού αναγνώρισε το φόβο δίωξής τους στην πατρίδα τους το Ιράν, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση των άρθρων 3, 5 και 13 της ΕΣΔΑ (απειλή υποβολής σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη μεταχείριση, παράνομη κράτηση, χωρίς δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής ή άλλης προσφυγής κατά αυτής).
Ήδη 4 άτομα από την ανωτέρω ομάδα των τουλάχιστον 16 Ιρανών πρώην μελών του PMOI που βρίσκονται στην Ελλάδα, βρίσκονται στην 30η ημέρα απεργίας πείνας, η κατάσταση της υγείας τους χειροτερεύει καθημερινά, ενώ ο ένας εξ αυτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που καθιστούν επικίνδυνη την κατάστασή του. Από τις αρχές δε του Πανεπιστημίου έχει απειληθεί η εκδίωξή τους από το χώρο των Προπυλαίων όπου βρίσκονται. Η εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους βρίσκεται στο τελικό στάδιο για τους απεργούς πείνας, πλην όμως έως σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση. Με την παρούσα απευθύνουμε ύστατη έκκληση για την παροχή ασύλου στην ανωτέρω ομάδα προσφύγων, πριν η κατάσταση της υγείας τους είναι μη αναστρέψιμη.
Αθήνα, 19-11-2009
ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ: ΒΓΗΚΑΝ ΗΔΗ ΤΑ ΨΑΛΙΔΙΑ...

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΑΥΓΗ" (18/11/09)
Οι όμορφες εξαγγελίες για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα όμορφα αναιρούνται. Ο διαγκωνισμός του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. μεταφέρει το κέντρο των πολιτικών αποφάσεων προς τα δεξιά και αυτό φάνηκε στη Βουλή, όταν η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη ανακοίνωσε ότι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσα παιδιά μεταναστών γεννιούνται στην Ελλάδα αφορά τα παιδιά των νομίμων μεταναστών.
Πρόκειται για μία διάκριση που δεν είχε κάνει ο πρωθυπουργός όταν μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση, ο οποίος είχε μιλήσει για «την τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσα από τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας, κυρίως βεβαίως της λεγόμενης 'δεύτερης γενιάς', όπου προτείνουμε την απόκτηση ιθαγένειας με τη γέννηση του νέου ανθρώπου στην επικράτειά μας».
Και για όσους θεωρήσουν ότι πρόκειται για υπερβολή διαβάστε τι άλλο είπε η Θ. Τζάκρη για την απόκτηση ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάς: «είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί» -προφανώς σε κάποιον άλλο (άγνωστο και απροσδιόριστο) χρόνο.
Βέβαια και η Ν.Δ. δεν είναι καλύτερη. Ο Ευάγγελος Αντώναρος πρότεινε τα παιδιά των νομίμων μεταναστών (άρα όχι όλων των μεταναστών) να αποκτούν την ιδιότητα του «επί μακρόν διαμένοντος» και, όταν συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν την δυνατότητα να αποφασίζουν εάν θέλουν την ιθαγένεια των γονιών τους ή την ελληνική - άρα ακόμη λιγότεροι να αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια.

ΑΣΥΛΟ: ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑ 'ΝΑΙ ΚΑΛΑ...

Στη συγκρότηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα συντάξει την πρόταση για τη μορφή που θα έχει η ανεξάρτητη Υπηρεσία Ασύλου, η οποία θα ρυθμίζει εφεξής τα θέματα προσφύγων, προχωράει άμεσα το υπ. Προστασίας του Πολίτη. Στην επιτροπή θα συμμετέχουν αξιωματούχοι των εμπλεκόμενων υπουργείων (Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας), η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ο Συνήγορος του Πολίτη, το Οικουμενικό Πρόγραμμα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας κ. ά. Η επιτροπή καλείται να συντάξει την πρότασή της έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Εν τω μεταξύ οι αιτητές ασύλου πρέπει να αρκούνται σε 20 (!!) κατά μ.ο. ραντεβού κάθε Σάββατο που γίνεται η παραλαβή των αιτήσεων στην Πέτρου Ράλλη, όταν συνολικά στην ουρά βρίσκονται κάθε φορά περισσότερα από 2.000 άτομα... Κατά τα άλλα οι επιτροπές ναναι καλά...
Προς υπενθύμιση: Στάληκε προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για το θέμα μόλις την προηγούμενη βδομάδα. Σκληρή καταγγελία για την κακομεταχείριση προσφύγων στην Ελλάδα, κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες από 20 ευρωπαϊκές οργανώσεις. Ενώ την Δευτέρα, έξι από τις σημαντικότερες ελληνικές οργανώσεις υποστήριξης προσφύγων και αιτούντων άσυλο απεύθυναν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καυτηριάζοντας το όλον σύστημα ασυλοδότησης στην Ελλάδα.

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΧΑΝΙΑ: Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 17ΧΡΟΝΟΥ ΈΝΤΙΣΟΝ ΓΙΑΧΑΙ

Στις 30 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για τη στυγερή δολοφονία του 17χρονου Αλβανού Έντισον Γιαχάι την Πρωτοχρονιά του 2006 στο Ρέθυμνο, που ξεκίνησε χθές. Έξω από το δικαστήριο είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου, που περιελάμβανε από φοιτητές και αλλοδαπούς μέχρι απλούς περαστικούς πολίτες των Χανίων, ως ένδειξη συμπαράστασης στην οικογένεια του θύματος. Η δίκη διακόπηκε λόγω προβλημάτων μετάφρασης.
Η πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου είχε κρίνει ένοχους όλους τους κατηγορουμένους. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε αρχίσει στις 13 Φεβρουαρίου 2007 και ολοκληρώθηκε στις 23 του ίδιου μήνα από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου. Οι ποινές που είχαν επιβληθεί στους κατηγορουμένους ήταν από ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως μέχρι και πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία.
Ο άτυχος Έντισον Γιαχάι δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς του 2006 από παρέα νεαρών Ελλήνων μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Το θύμα δέχτηκε 17 μαχαιριές στο κεφάλι, το θώρακα, την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια. Είχε προηγηθεί συμπλοκή ανάμεσα σε μια παρέα Αλβανών και Ελλήνων έξω από νυχτερινό μαγαζί του Ρεθύμνου και ελαφρύς τραυματισμός ενός 18χρονου Ρεθυμνιώτη ο οποίος ήταν καταδρομέας στις ειδικές δυνάμεις. Ο καταδρομέας πήρε μαζί του άλλους τέσσερις νεαρούς, τον πατέρα του καθώς και μια κοπέλα βουλγαρικής καταγωγής. Εισέβαλαν στο σπίτι του, θύματος δολοφόνησαν με άγριο τρόπο τον 17χρονο, ενώ ξυλοκόπησαν άγρια τον πατέρα του άτυχου παιδιού. Επρόκειτο για ένα καθαρά ρατσιστικό έγκλημα, όπως είχε απο την πρώτη στιγμή καταγγελθεί.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Υ.Α.ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (12/11/09)
Η επείγουσα σύσταση μιας ομάδας εργασίας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα καταλήξει άμεσα σε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, προκειμένου να οργανωθεί ένα ενδεδειγμένο για την ελληνική πραγματικότητα και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου, αποτελεί μια από τις προτάσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του γραφείου της Υ.Α. στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος εξηγεί στην «Ε» ποια είναι η κατάσταση και τι μπορεί να γίνει σχετικά με τη διαδικασία ασύλου, καθώς «τα οφέλη από ένα ριζικά βελτιωμένο σύστημα ασύλου είναι πολλαπλά: όχι μόνο για τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας, που έχουν ανάγκη και δικαίωμα προστασίας, αλλά και για την εικόνα της χώρας μας που σήμερα έχει πληγεί σοβαρά από αρνητικές επιδόσεις στα ζητήματα μεταχείρισης των μεταναστών και προσφύγων». Η σημερινή εικόνα είναι απλώς ζοφερή και οδηγεί πολλούς αιτούντες άσυλο εκτός διαδικασίας και αντιμέτωπους με τον κίνδυνο της απέλασης. Τη συνθέτουν:
* Τα χαμηλότερα ποσοστά χορήγησης διεθνούς προστασίας στην Ε.Ε. -για το 2008, το προσφυγικό καθεστώς ήταν 0,05% σε πρώτο βαθμό και 10,29% σε δεύτερο βαθμό.
* Η βραδύτητα της διαδικασίας: ο χρόνος εξέτασης των αιτημάτων κυμαίνεται από μερικούς μήνες έως και 7 χρόνια, μέχρι τον φετινό Ιούλιο είχαν μαζευτεί 42.700 εκκρεμή αιτήματα σε δεύτερο βαθμό, ενώ αποτελεί πόλο έλξης για αμιγώς οικονομικούς μετανάστες.
* Σοβαρότατες ελλείψεις στη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος απρόσκοπτης πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου, καθώς όλα τα αιτήματα μεταφέρονται στην Αθήνα με αποτέλεσμα τις ατέλειωτες ουρές στην Πέτρου Ράλλη, την κράτηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα σύνορα κ.ά.
* Προβλήματα σε διερμηνεία, ενημέρωση και νομική αρωγή, ποιότητα των συνεντεύξεων και των αποφάσεων, στελέχωση υπηρεσιών με εκπαιδευμένο προσωπικό.
* Το νέο Π.Δ. 81/2009 που υιοθετήθηκε στις 30/6/2009 διακυβεύει τις εγγυήσεις προστασίας, καταργεί την επιτροπή προσφυγών και αναθέτει την αρμοδιότητα εξέτασης και απόφασης σε 53 αστυνομικές διευθύνσεις ανά την επικράτεια. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η Υ.Α. αρνήθηκε να συμμετάσχει στις γνωμοδοτικές επιτροπές, ενώ σήμερα εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περί μεταφοράς των αρμοδιοτήτων εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από την αστυνομία σε πολιτική αρχή.
Ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος; - «Δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες, ώστε να εκδίδονται αποφάσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα που θα ανταποκρίνονται πλήρως στα περί προσφυγικού δικαίου διεθνώς και ευρωπαϊκώς προβλεπόμενα, έτσι ώστε να λαμβάνουν καθεστώς όλοι όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Το σύστημα να γίνει ελκυστικό για τους πρόσφυγες -που, σε μεγάλο βαθμό σήμερα, δεν ζητούν άσυλο, αν και το δικαιούνται, αναζητώντας τρόπους διαφυγής σε άλλες χώρες της Ε.Ε.- και αποτρεπτικό για τους αμιγώς οικονομικούς μετανάστες που καταφεύγουν στο καθεστώς ασύλου για να νομιμοποιήσουν πρόσκαιρα την παραμονή τους -γι' αυτούς πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικές διέξοδοι τακτοποίησης και νομιμοποίησης, έστω πρόσκαιρης, ιδιαίτερα για όσους ήδη ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, χωρίς κανένα νομιμοποιητικό έγγραφο και προστασία. Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθούν τα ποσοστά χορήγησης ασύλου, ενώ παράλληλα θα περιοριστούν τα προφανώς αβάσιμα αιτήματα».
Τι προτείνετε; - «Την άμεση δημιουργία μιας ομάδας εργασίας από εμπειρογνώμονες, η οποία, αφού μελετήσει τα συστήματα ασύλου άλλων κρατών της Ε.Ε. και τις ιδιομορφίες της Ελληνικής Διοίκησης, θα προτείνει το πλέον ενδεδειγμένο σύστημα για την ελληνική πραγματικότητα, τις αναγκαίες τροποποιήσεις του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τις αρμοδιότητες των εμπλεκομένων υπουργείων, αλλά και τα μεταβατικά μέτρα και διατάξεις μέχρις ότου πραγματοποιηθεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την αστυνομία. Το έργο της επιτροπής θα πρέπει να ολοκληρωθεί, με την υποβολή συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ σε αυτή η Υ.Α. προτείνει να μετέχουν εμπειρογνώμονες από υπουργεία, όπως αυτό της Προστασίας του Πολίτη, των Εσωτερικών, της Δικαιοσύνης και της Υγείας, δικαστές και καθηγητές του Συνταγματικού ή Διοικητικού Δικαίου, καθώς και εκπρόσωποι του Συνήγορου του Πολίτη, ΜΚΟ, και της ίδιας της Υ.Α.».
Επιγραμματικά, η δομή του νέου συστήματος που προτείνει η Υ.Α. μετά από σύγκριση των αντίστοιχων μοντέλων που ισχύουν στην Ε.Ε. περιλαμβάνει: * Μια κεντρική υπηρεσία ασύλου για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και τη λήψη απόφασης σε πρώτο βαθμό (με υπαλλήλους που θα διενεργούν συνεντεύξεις στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις Περιφέρειες και θα εισηγούνται ή θα συναποφασίζουν με προϊσταμένους τους ή σε ολιγομελείς περιφερειακές επιτροπές ασύλου), η οποία θα συνδράμει γενικότερα την όλη διαδικασία. * Μια ανεξάρτητη Επιτροπή Προσφυγών, η οποία θα εξετάζει τα απορριφθέντα σε πρώτο βαθμό αιτήματα, επικουρούμενη από Γραμματεία οργανωμένη εντός της Υπηρεσίας Ασύλου. Ελεγχο νομιμότητας των αποφάσεων της Επιτροπής Προσφυγών από το Συμβούλιο της Επικρατείας. * Κι ακόμη, τη δημιουργία ειδικής επιτροπής προσφυγών για τα συσσωρευμένα εκκρεμή αιτήματα σε δεύτερο βαθμό και την εξασφάλιση όλων των βασικών εγγυήσεων, όπως καταρτισμένο προσωπικό αποκλειστικής απασχόλησης στα ζητήματα ασύλου, επαρκής διερμηνεία, κρατική νομική συνδρομή. Η στελέχωση αυτών των υπηρεσιών ασύλου δημιουργεί σύμφωνα με την Υ.Α. νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες ειδικευμένους στο προσφυγικό δίκαιο, το δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων -δικαιωμάτων του παιδιού- δίκαιο που διέπει την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων κ.λπ. Παράλληλα, πρέπει να γίνει σοβαρή προσπάθεια εξασφάλισης ικανού αριθμού διερμηνέων σε όλες τις βασικές προσφυγικές γλώσσες.
Ολα αυτά όμως δεν κοστίζουν για τους οικονομικά χαλεπούς καιρούς που διάγουμε; - «Ολα είναι θέμα οργάνωσης, όχι κόστους: υπάρχουν επαρκή ευρωπαϊκά κονδύλια και είναι δεδομένο το ενδιαφέρον και η διάθεση της Επιτροπής της Ε.Ε. να στηρίξει οικονομικά τις κινήσεις για αναγκαίες βελτιώσεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου, καθόσον είναι γνωστά τόσο τα προβλήματα όσο και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από τις μαζικές εισροές μικτών ομάδων. Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση, μεθοδικότητα και προγραμματισμός, καθώς και διπλωματικές πρωτοβουλίες, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι».*
Τι μοντέλο επικρατεί στην Ε.Ε.; Το επικρατέστερο μοντέλο στις άλλες χώρες της Ε.Ε. έχει τα εξής χαρακτηριστικά: * Σε πρώτο βαθμό προβλέπεται ειδική υπηρεσία με εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα ασύλου, η οποία υπάγεται στο αρμόδιο υπουργείο το οποίο είναι το υπουργείο Εσωτερικών σε Αυστρία, Κύπρο, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Δικαιοσύνης σε Ιρλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Μετανάστευσης στη Γαλλία. * Σε δεύτερο βαθμό (προσφυγή) προβλέπονται ανεξάρτητα όργανα, είτε δικαστικά είτε οιονεί δικαστικά, τα οποία εξετάζουν επί της ουσίας τα απορριφθέντα σε πρώτο βαθμό αιτήματα ασύλου και καταλήγουν σε απόφαση για τη χορήγηση ή μη καθεστώτος προστασίας. *Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω προσφυγής στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας για έλεγχο νομιμότητας. * Ο ρόλος της αστυνομίας περιορίζεται σε θέματα εισόδου και πρώτης επαφής (καταγραφή, δακτυλοσκόπηση κ.λπ.), ελέγχου και επιστροφής των απορριφθέντων αιτούντων.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ριζοσπάστης" (11/11/09)
Τέσσερις Γεωργιανοί μετανάστες, εργάτες γης στο Μεσολόγγι, έπεσαν θύματα άγριου ξυλοδαρμού την Κυριακή το απόγευμα. Οι μετανάστες, που δούλευαν σε ελαιοκαλλιέργειες, δέχθηκαν σχεδιασμένη και προγραμματισμένη - όπως όλα τα γεγονότα δείχνουν - επίθεση όταν απαίτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων. Οι μετανάστες, σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη των χωραφιών στα οποία δούλευαν, «έκλεισαν» ραντεβού σε παλιά αποθήκη - μετά από πρόταση του αφεντικού - προκειμένου να τους δώσει τα λεφτά που τους χρώσταγε. Ομως, διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ενέδρα - παγίδα σε βάρος τους.
Σύμφωνα με την κατάθεση των μεταναστών στην αστυνομία, δέχθηκαν επίθεση από 15 περίπου άτομα νεαρής ηλικίας με λοστούς και καδρόνια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά. Στα επείγοντα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου διαπιστώθηκαν εκδορές και εκχυμώσεις, προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες χωρίς να θεωρηθεί απαραίτητη η εισαγωγή τους. Σε έναν ωστόσο από τους τέσσερις μετανάστες με χτύπημα στο κεφάλι, που κρίθηκε απαραίτητο να γίνει για προληπτικούς λόγους αξονική τομογραφία δόθηκε παραπεμπτικό να γίνει σε ιδιώτη ή σε άλλο νοσοκομείο, καθώς στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος...! Εξέταση που μάλλον δεν έγινε, αφού οι μετανάστες δεν είχαν χρήματα.
Οι φερόμενοι ως δράστες Χ. Μ. - ιδιοκτήτης των ελαιοκαλλιεργειών - και ο γιος του συνελήφθησαν από την αστυνομία τη Δευτέρα το απόγευμα και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος τους για πρόκληση σωματικών βλαβών. Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία χτες το πρωί όπου και ορίστηκε ρητή δικάσιμος για την επόμενη Τετάρτη 18/11 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ενώ διεξάγεται έρευνα και για τους υπόλοιπους δράστες.

ΡΕΘΥΜΝΟ: ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ 14+15 ΝΟΕΜΒΡΗ

Σε μία προσπάθεια αλληλεγγύης στους μετανάστες και αφύπνισης των Ρεθυμνιωτών ώστε να ταχθούν ενάντια στην ψυχολογική και σωματική βία που δέχονται οι αλλοδαποί που ζουν ως οικονομικοί μετανάστες ή πρόσφυγες στη χώρα μας, διοργανώνεται στις 14 και 15 Νοεμβρίου αντιρατσιστικό διήμερο στην πόλη του Ρεθύμνου, στο «Σπίτι του Πολιτισμού». Πρόκειται για μία προσπάθεια της "Αντιρατσιστικής Κίνησης Ρεθύμνου", με στόχο να ανοίξει διάλογος με τους μετανάστες και τους Ρεθυμνιώτες για ζητήματα που αφορούν τον ρατσισμό αλλά και την παρακίνηση των αντιρατσιστικών και ριζοσπαστικών αντανακλαστικών, ώστε να ξεριζωθεί η εθνικιστική ιδεολογία από την κοινωνία.
Στα πλαίσια του διημέρου το Σάββατο 14 Νοέμβρη στο "Σπίτι του Πολιτισμού", θα γίνει συζήτηση για το Παλαιστινιακό ζήτημα και τη Μέση Ανατολή, και θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα, "Απ'το Χιόνι". Την επόμενη ημέρα στις 7 το απόγευμα θα γίνει συζήτηση με θέμα "το μεταναστευτικο ζήτημα και η καταστολή". Αργότερα θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας του Τόμι Λι Τζόουνς, "Oι Τρεις Ταφές του Μελκιάδες Εστράντα".
Σχετικά με το Ρέθυμνο η "Αντιρατσιστική Κίνηση" υποστηρίζει σε ανακοίνωση της πως "συμμορίες φασιστών τραμπουκίζουν και βιαιοπραγούν καθημερινά σε παιδιά μεταναστών εντός και εκτός των σχολικών ιδρυμάτων" αναφέροντας παράλληλα ως απόδειξη την ρατσιστική όπως την χαρακτηρίζουν δολοφονία του Έντισον Γιαχάι, τον Ιανουάριο του 2006 στο Ρέθυμνο. "Εμείς αισθανόμαστε αλληλέγγυοι προς τους μετανάστες" τονίζουν και παράλληλα καλούν τους Ρεθυμνιώτες "όλοι μαζί να βρούμε τρόπους αντίστασης ώστε να κερδίσει η αλληλεγγύη και όχι ο φόβος".

ΝΕΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ PRO-ASYL

H PRO ASYL, σε συνεργασία με οργανώσεις υπεράσπισης προσφύγων από την Ολλανδία, τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (Dutch Council for Refugees, Finnish Refugee Advice Centre, British Refugee and Migrant Justice) κατήγγειλαν την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την καταγγελία προσυπογράφουν επίσης το ECRE και 19 ακόμη Ευρωπαϊκές οργανώσεις. Η PRO ASYL ζητά από την Επιτροπή να μην καθυστερήσει άλλο και να ξεκινήσει τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας εξαιτίας της ολιγωρίας της να εφαρμόσει τις κοινοτικές οδηγίες για το Άσυλο.
Το υποτυπώδες σύστημα υποδοχής έχει καταρρεύσει και οι αιτούντες προστασίας αφήνονται εξαθλιωμένοι, άστεγοι και ευάλωτοι. Παρά αυτά τα προβλήματα, η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συνεχίζουν να επιστρέφουν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα. Το 2009, η Γερμανία ζήτησε τη συνεργασία της Ελλάδας σε 1567 επιστροφές. Αν και το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο σταμάτησε προσωρινά τις απελάσεις προς την Ελλάδα, η Γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει σε αυτή την πρακτική.
“Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού απέναντι στο Συνταγματικό Δικαστήριο και την παντελή έλλειψη αισθήματος ευθύνης απέναντι στους αιτούντες άσυλο” δήλωσε ο Karl Kopp, υπεύθυνος Διεθνών Υποθέσεων της PRO ASYL. Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλους αριθμούς νεοεισερχόμενων προσφύγων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εκκρεμότητα πάνω από 30.000 αιτήσεις για άσυλο και κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες νέοι αιτούντες καταφτάνουν στη χώρα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει διακηρύξει ότι θα βελτιώσει την κατάσταση, όμως χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηριχθούν αυτές οι διακηρύξεις. Στο μεσοδιάστημα οι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να επιστρέφονται στην Ελλάδα.

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΣΟΚ, ΤΑ ...ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ...ΚΑΛΑΘΙΑ

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αρκετές, και οι ενθουσιώδεις δημοσιογραφικοί τίτλοι ακόμα περισσότεροι. Οι αποδέκτες είναι δύο: μετανάστες και πρόσφυγες και η ελληνική κοινωνία. Και το ερώτημα είναι κοινό: τι να περιμένουν; Αν στηριχθούν στους τίτλους και στις επικοινωνιακές υπερβολές, θα καταλήξουν να περιμένουν τα «πάντα», μόνο που αυτά πολύ απλά δεν θα έρθουν ποτέ... Με μιαν έννοια όσες περισσότερες προσδοκίες καλλιεργούνται σήμερα, που δεν θα επαληθευτούν αύριο, θα λειτουργήσουν τελικά ως παράγοντας προωθητικός για την συνείδηση. Και το αντιρατσιστικό κίνημα έχει κάθε λόγο να βοηθήσει στη δημιουργία αυτής της νέας συνείδησης. Για τα παιδιά των μεταναστών Η δήλωση του Γ.Παπανδρέου από το βήμα του GFMD στις 4 Νοέμβρη είναι η εξής: «τόνωση της συμμετοχής των μεταναστών στην πολιτική ζωή της χώρας, μέσα από τη δυνατότητα απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας κυρίως βεβαίως της λεγόμενης «δεύτερης γενιάς», όπου προτείνουμε την απόκτηση ιθαγένειας με τη γέννηση του νέου ανθρώπου στην επικράτειά μας». Το πρώτο που σημειώνουμε σ’ αυτήν την δήλωση είναι ότι «χάθηκαν» τα παιδιά των μεταναστών που μεγάλωσαν εδώ! Ποια είναι αλήθεια η διαφορά τους από αυτά που γεννήθηκαν εδώ; Όλα φοιτούν στην ελληνική εκπαίδευση, τα ελληνικά είναι η κύρια γλώσσα τους, και τις χώρες των γονιών τους μπορεί να μην τις γνώρισαν ποτέ. Κι όμως υπάρχει μια διαφορά κι αυτή είναι στους αριθμούς! «Σε 250.000 εκτιμώνται τα παιδιά που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες ή πρόσφυγες, σύμφωνα με το Μεσογειακό Παρατηρητήριο Μετανάστευσης του Παντείου Πανεπιστημίου…. Φθάνουν το 9,5% του μαθητικού πληθυσμού στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τη σχολική χρονιά 2007-2008 μεταξύ των 1.208.056 μαθητών οι 112.211 ήταν παιδιά αλλοδαπών. Εικάζεται ότι ξεπερνούν το 5% των φοιτητών στα ΑΕΙ» (Από Καθημερινή). Η παραπάνω δήλωση βάζει ψαλίδα στον συνολικό αριθμό. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη όμως ότι αυτή θα είναι και η μόνη… Για μας ένα είναι σίγουρο. Το ΠΑΣΟΚ δεν έπαθε ξαφνικά κρίση ενοχών –αυτά τα 250 χιλ. παιδιά δεν προέκυψαν στα 5 χρόνια της ΝΔ, αλλά επί των ημερών του κυρίως!! Βλέπει απλά το αδιέξοδο. Βλέπει τον συσσωρεμένο θυμό αυτών των παιδιών που στερούνται αυτονόητα δικαιώματα. Βλέπει πως θα ήταν αδύνατο να συλλάβει ή να απελάσει αυτά τα παιδιά, αν δεν εξασφάλιζαν μια κάποια άδεια παραμονής στα 18 τους. Να τα απελάσει άλλωστε πού; Σε άγνωστες χώρες; Ο παραλογισμός εις το τετράγωνο απλά έφτασε στα όρια του. Και μάλιστα με καθυστέρηση πολλών χρόνων. Το αντιρατσιστικό κίνημα και η αριστερά ήταν οι μόνοι που έθεταν το ζήτημα εδώ και πολλά χρόνια. Και είχαν δίκιο! Αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μπροστά μας. Για να τονίσουμε σε όλους τους τόνους ότι δεν δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από την παροχή της υπηκοότητας σε ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ 250.000 παιδιά με τις ελαχιστότερες και τις ευκολότερες των προϋποθέσεων! Χωρίς παράβολα, χωρίς σύνδεση με το καθεστώς των γονιών, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, χωρίς ειδικές ρυθμίσεις, χωρίς υποσημειώσεις. Απλά και καθαρά. Για το δικαίωμα της ψήφου Στην ίδια ομιλία ο Γ.Παπανδρέου μίλησε για «τη συμμετοχή των μακροχρόνια διαμενόντων μεταναστών στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι και μία επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος αφορά στις 5ετείς άδειες παραμονής που νομοθετήθηκαν πριν 2 χρόνια και τις οποίες μέχρι και σήμερα έχουν πάρει απειροελάχιστοι (αναζητήσαμε στατιστικές στάθηκε αδύνατο να τις βρούμε). Ο λόγος οι σκληρές προϋποθέσεις: πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας και ειδικές εξετάσεις οργανωμένες από το ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων) και παράβολα των 900 ευρώ. Κι εδώ ο Γ.Παπανδρέου πιάστηκε αδιάβαστος! Γιατί πολύ απλά τα ειδικά τμήματα του ΙΔΕΚΕ δεν λειτουργούν καν αυτή την στιγμή! Επειδή δεν χρηματοδοτήθηκαν και επειδή οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι σ’ αυτά είναι απλήρωτοι 9 μήνες! «Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα. Κανένα τμήμα των Κέντρων Εκπαίδευσης Ενηλίκων, καμιά Σχολή Γονέων, κανένα τμήμα για τους μετανάστες! Ειδικότερα το τελευταίο θα προκαλέσει εκρηκτικά προβλήματα. Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι για να μπει ένας μετανάστης στο λεγόμενο "καθεστώς επί μακρόν διαμένοντος" πρέπει αν παρακολουθήσει τα τμήματα του προγράμματος Οδυσσέας ώστε να μπορεί να δώσει εξετάσεις για "πιστοποιητικό ελληνομάθειας". Αυτές οι εξετάσεις που ήταν προγραμματισμένες για τις αρχές Οκτωβρίου (γίνονται 2 φορές το χρόνο) αναβλήθηκαν επ' αορίστω, τα τμήματα δεν λειτουργούν και έτσι πολλοί μετανάστες οδηγούνται σε απόγνωση...» (http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.5868). Αν έτσι εννοεί το δικαίωμα στην ψήφο η κυβέρνηση, τότε ξέρουμε ακριβώς τι «καλάθι» να κρατάμε. Μικρό, πολύ μικρό… Για μας το δικαίωμα στην ψήφο, τόσο στις τοπικές όσο και στις γενικές εκλογές, είναι συνυφασμένο με την πάλη για απλοποίηση των αδειών παραμονής, δραστική μείωση των παραβόλων, αποσύνδεση από τα ένσημα. Για τους πρόσφυγες Μπορεί η Παγανή να έκλεισε –βασικά γιατί οι κτιριακές υποδομές της παλιάς αποθήκης με μια τουαλέτα για 200 άτομα (!) απλά έγιναν αβίωτες- και ο Μ.Χρυσοχοίδης να δήλωσε πως επιτέλους το άσυλο θα φύγει από τα χέρια της αστυνομίας και θα περάσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά οι σημαντικές νίκες για το κίνημα στα ζητήματα των προσφύγων δεν ήρθαν ακόμα. Οι αιτητές ασύλου δεν αναζητούν απλά να αλλάξουν τα γραφεία που θα καταφεύγουν και οι υπάλληλοι να μην φορούν στολές! Αναζητούν αναγνώριση! Κι ως προς το έγκλημα της μόλις 0,6% αναγνώρισης ασύλου στην Ελλάδα, κανείς τους δεν βρήκε να πεί μια κουβέντα! (27% είναι ο μ.ο. του ποσοστού αναγνώρισης στην υπόλοιπη Ε.Ε. -Eurostat 2008). Τους λείπει η ενημέρωση; Όχι. Τους λείπει η πρόθεση. Πράγμα που δεν λείπει καθόλου από ‘μας. Σχεδόν θα φανούμε μονότονοι αλλά ο στόχος για αναγνώριση όλων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, η διεύρυνση του όρου «πρόσφυγας» με βάση τις κλιματικές αλλαγές, παραμένει για μας ο ίδιος!
* Κι επειδή ο Γ.Παπανδρέου αρέσκεται να χρησιμοποιεί για τον εαυτό του τον τίτλο του «μετανάστη», μια υποσημείωση με το επίσημο βιογραφικό του από το http://el.wikipedia.org/. «Γεννήθηκε το 1952 στο Σαιντ Πωλ (St Paul) της Μινεσότα (Minnesota), Η.Π.Α., όπου ο πατέρας του, ο μετέπειτα πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, κατείχε πανεπιστημιακή έδρα. Μητέρα του είναι η Μάργκαρετ Τσαντ από το Έλμχαρστ του Ιλινόις… Όταν ήταν μικρός, τον φώναζαν Τζέφρι. Σπούδασε κοινωνιολογία στο Amherst College στη Μασαχουσέτη (Massachusetts), ΗΠΑ, την περίοδο 1970-1975, πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην κοινωνιολογία της ανάπτυξης στο London School of Economics, Ηνωμένο Βασίλειο (1975-1977). Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Στοκχόλμη και παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Κέντρο Διεθνών Σχέσεων στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Έχει ζήσει και εργαστεί σε διάφορες χώρες (Η.Π.Α., Σουηδία, Καναδάς)». Τι λέτε υπέφερε πολύ σ’ αυτό το σκέλος της ζωής του;;; Χριστίνα Ζιάκκα

ΚΟΝΙΤΣΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΦΓΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Για περισσότερες από τέσσερις ώρες και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες 38 Αφγανοί πρόσφυγες ξεκίνησαν από το Κέντρο Μέριμνας Μεταναστών της Κόνιτσας να έρθουν με τα πόδια στην Αθήνα. Ο "μαραθώνιος" των μεταναστών έγινε σε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στο Κέντρο, την αδιαφορία από την πλευρά της διοίκησης και την άρνηση να τους καταβληθεί ημερήσια αποζημίωση των 10 ευρώ -που δικαιούνται- για κάθε ημέρα φιλοξενίας. Τελικά οι μετανάστες, τους οποίους συνόδευαν στην πορεία τους άνδρες της Αστυνομίας, δέχτηκαν να επιστρέψουν στην εστία τους, όταν σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, τους δόθηκε από το Κέντρο Μέριμνας η διαβεβαίωση ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Μια αναφορά του μητροπολίτη Κορίνθου, κ. Διονυσίου, σε “μαζική εισροή αλλοπίστων” αλλά και μια εγκύκλιος που εστάλη στα σχολεία της πόλης από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κορινθίας ήταν άρκετες, για να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις.
Η σχετική εγκύκλιος έκανε λόγο για “εισροή αλλοπίστων που αλλοιώνουν τον πληθυσμό”. Κι απ' ότι φαίνεται προέκυψε μετά από σχετικό σημείωμα του μητροπολίτη Διονυσίου, το οποίο έγραφε 'Η αλλοίωσις του πληθυσμού με την εισροή εις την χώρα μας αλλοπίστων, ο ηθικός ξεπεσμός (...) επιβάλλουσιν επαγρύπνησιν και ανάληψιν δραστηριοτήτων υφ΄ ημών των ποιμένων διά του ευαίσθητου χώρου της νεότητος'”.
Επαγρύπνηση όντως χρειάζεται αλλά για άλλο πράγμα για την "εισροή" του ρατσισμού και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας στον χώρο της εκπαίδευσης. Μαζί χρειάζεται όμως και κάτι άλλο: επιτέλους να διαχωριστεί το κράτος απο την εκκλησία και την θρησκεία.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Ή ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΙΒΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΑΣ ΤΗΝ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΑ

Αναδημοσίευση απο Αυγή
Η διεθνής κοινότητα είναι ιδιαίτερα θορυβημένη λόγω της διαρκούς αύξησης της κινητικότητας του πληθυσμού, που μετακινείται προς χώρες οι οποίες είτε θα του εξασφαλίζουν την προστασία της σωματικής ακεραιότητάς του είτε ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Έτσι, στην πρόσφατη έκθεση με τίτλο «Αίροντας τα εμπόδια: Ανθρώπινη κινητικότητα και ανάπτυξη», το UNDP ανέφερε ότι, μέχρι τα τέλη του 2009, ο μεταναστευτικός πληθυσμός θα έχει ξεπεράσει το 1 δισ., εκ των οποίων πλέον των 200 εκατ. είναι μετανάστες προς τρίτες χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ συγκάλεσε το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και Ανάπτυξη στην Αθήνα. Οι τοποθετήσεις των αντιπροσωπειών των χωρών έκαναν σαφέστερη την αντιπαλότητα μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών. Οι μεν κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών αντιμετωπίζουν την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ως απειλή για την οικονομική μεγέθυνσή τους, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει βασικούς τομείς της παραγωγής. Αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνική συνοχή βρίσκεται σε οριακό σημείο και θεωρούν τον επερχόμενο μεταναστευτικό πληθυσμό ως ωρολογιακή βόμβα για τη διάρρηξή της. Οι δε κυβερνήσεις των αναπτυσσόμενων χωρών επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν τον πληθυσμό τους, λόγω της οικονομικής και αναπτυξιακής ανισομέρειας που έχει διαμορφωθεί. Θεωρούν πως εφ όσον εκχώρησαν τις πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις τους στις αναπτυγμένες χώρες, αυτές είναι υποχρεωμένες να δεχθούν αυτόν τον πληθυσμό, έστω και με τα ελάχιστα δικαιώματα, παρά τη ρητορεία των αντιπροσωπειών περί ρήτρας προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ζητούν από τις ανεπτυγμένες χώρες να συμβάλουν στην αναπτυξιακή οικονομική βοήθεια και στον εξωτερικό δανεισμό τους με ευμενέστερους όρους, ώστε να κατορθώσουν να συγκροτήσουν υποδομές όχι για τον πληθυσμό που γνωρίζουν ότι θα μεταναστεύσει, αλλά για αυτούς που θα παραμείνουν στη χώρα καταγωγής, με σκοπό να τους συγκρατήσουν. Οι ανεπτυγμένες χώρες αποδέχθηκαν την πρόταση για την κυκλική μετανάστευση με τον όρο της παλιννόστησης, ως μέσο για να επιτευχθεί η εναλλαγή του πληθυσμού και να μη δεσμεύονται με υποχρεώσεις νομιμοποίησης απέναντι στους μετανάστες. Οι αντιπροσωπείες των αναπτυσσόμενων χωρών αντέδρασαν, λέγοντας ότι η παλιννόστηση θα μειώσει τον όγκο των εισερχόμενων εμβασμάτων. Ζήτησαν από τις ανεπτυγμένες χώρες να αυξήσουν την αναπτυξιακή οικονομική βοήθεια, ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες υποδομές, για να αξιοποιήσουν αυτό το εργατικό δυναμικό. Διαφορετικά, θα το καταδικάσουν στην ανεργία και εκείνο θα επιδιώξει να μεταναστεύσει με χειρότερους όρους.

ΚΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΔΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Στο αρχείο φαίνεται πως μπαίνει η υπόθεση της κακοποίησης του 17χρονου πρόσφυγα Μοχάμεντ Χουσεΐν Χαντάρ από αστυνομικούς φρουρούς του στο κέντρο κράτησης της Παγανής στα τέλη Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας Μυτιλήνης, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διεξάγει, δεν έχει βρει επαρκή στοιχεία για να ασκήσει διώξεις κατά των αστυνομικών φρουρών του κέντρου και ως εκ τούτου τον δρόμο της αρχειοθέτησης παίρνει και η εσωτερική ΕΔΕ της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι, φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φόβοι φορέων και οργανώσεων για συγκάλυψη του ξυλοδαρμού, μετά και τη δημοσιοποίηση σειράς μεθοδεύσεων, όπως η άμεση παροχή της "ροζ κάρτας" ως αντάλλαγμα σε μάρτυρες και η απελευθέρωσή τους με προορισμό την Αθήνα, όπου είναι αδύνατο να εντοπιστούν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΙΣΟΒΙΑ ΚΑΘΕΙΡΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΙΓΥΠΤΙΑΣ ΕΓΚΥΟΥ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Καθημερινή" (10/11/09)
ΔΡΕΣΔΗ. Την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του δολοφόνου της Αιγύπτιας εγκύου Μαράουα Αλ Σερμπίνι ζήτησε χθες ο Γερμανός εισαγγελέας Φρανκ Χάινριχ. Ο τελευταίος υποστήριξε ότι ο ρωσικής καταγωγής Αλεξ Βίενς δολοφόνησε εν ψυχρώ τη νεαρή γυναίκα, στην οποία αποδόθηκε από τον αραβικό Τύπο ο τίτλος της «μάρτυρος με τη μαντίλα», λόγω παθολογικού μίσους σε βάρος των μουσουλμάνων. Υπενθυμίζεται ότι ο 28χρονος Βίενς μαχαίρωσε δεκαέξι φορές την Αλ Σερμπίνι σε αίθουσα δικαστηρίου της Δρέσδης, λίγο πριν η άτυχη έγκυος καταθέσει σε βάρος του Ρώσου μετανάστη για εξύβριση και ρατσιστική προσβολή. Ο Βίενς και η Αλ Σερμπίνι συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε παιδική χαρά της Δρέσδης, όταν η Αιγύπτια του ζήτησε να σηκωθεί από κούνια προκειμένου να παίξει ο τριών ετών γιος της. Ο Βίενς την αποκάλεσε «τρομοκράτισσα και πόρνη», με αποτέλεσμα η Αλ Σερμπίνι να καταθέσει μήνυση.
«Είναι ξεκάθαρο ότι το κίνητρο του κατηγορουμένου ήταν το μίσος για τους μουσουλμάνους» τόνισε ο κ. Χάινριχ στην τελευταία του αγόρευση προς του δικαστές. «Σαν μανιακός και ψυχρός δολοφόνος όρμησε και μαχαίρωσε τόσο το θύμα όσο και τον σύζυγό της που προσπαθούσε απεγνωσμένα να την προστατεύσει», συνέχισε ο ίδιος. «Η Γερμανία χρειάζεται μετανάστες όπως η Αλ Σερμπίνι και όχι όπως ο Βίενς», κατέληξε.

Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΣ

Με σύμβολο τη χελώνα (που κουβαλά στους ώμους της το σπίτι της, ζωτικό για την επιβίωσή της), οι νέοι μελανοχίτωνες της Κάζα Πάουντ με τα μαύρα σακάκια, τα οποία εναλλάσσουν με κουκούλες όταν επιτίθενται κατά μεταναστών, καταλαμβάνουν εγκαταλειμμένα κτήρια και τα μεταμορφώνουν σε «κοινωνικά κέντρα», όπου φιλοξενούν άπορες οικογένειες και προπαγανδίζουν τη μισαλλόδοξη ιδεολογία τους.
Της Χριστίνας Πάντζου από το «Ε» της Ελευθεροτυπίας.
Καταθέτουν προτάσεις νόμων, από την προστασία της μητρότητας ώς τη θέσπιση «Αμοιβαίων Στέγης», για να αποκτήσουν όλοι σπίτι χωρίς να καταφεύγουν στις «ληστρικές» τράπεζες. Και οργανώνουν ομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου με την ίδια ευκολία με την οποία μιλούν για τα 40 χρόνια από το θάνατο του Τσε και τα 42 του Κέρουακ. Εμπνευσμένο από «το σοσιαλισμό του Μουσολίνι» και με αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον 35χρονο Τζιανλούκα Ιανόνε, που διεκδικεί το μονοπώλιο της «αυθεντικής αναβίωσης της φασιστικής παράδοσης», το κίνημα της Κάζα Πάουντ απλώνεται σε λύκεια και πανεπιστήμια της χώρας, όπου το νεοφασιστικό Φοιτητικό Μπλόκο δίνει αιματηρές οδομαχίες κατά των αριστερών και των αντιφασιστών φοιτητών. Ο Ιανόνε (βιβλιοπώλης, τραγουδιστής του γκρουπ Zetazeroalfa, ιδιοκτήτης της δισκογραφικής RTP που προάγει «εθνικιστικά» γκρουπ, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού «Occidentale» και του Radio Bandera Nera και εμπνευστής των «μαύρων καταλήψεων») παρουσιάζει την Κάζα Πάουντ ως «ένα εργοστάσιο ιδεών, μία αποθήκη ονείρων ασυμβίβαστων γυναικών και αντρών», τον Χίτλερ ως επαναστάτη, τον Μπερλουσκόνι ως «συμπαθή», και αποφεύγει να μιλά για το κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσής του: την ωμή βία.
Αλλά αυτήν τη βία που επιχειρούν να κρύψουν πίσω από το «κοινωνικό πρόσωπο» της οργάνωσης και τις γραβάτες των ηγετών τους, αποκάλυψε το βιβλίο «OltreNero». Οι φωτογραφίες του Αλεσάντρο Κοσμέλι και η έρευνα του Μάρκο Μάθιου αποτυπώνουν την καρδιά του κινήματος: παραστρατιωτικά τάγματα «συναγωνιστών» έτοιμα να επιτεθούν στον «άλλο», λεγεωνάριοι με μαύρα σακάκια παραταγμένοι με στρατιωτική πειθαρχία, παιδιά που απλώνουν το χέρι σε ρωμαϊκό χαιρετισμό και τραγουδούν με πατριωτική έξαρση σε διαδηλώσεις κατά των μεταναστών. Ολα θυμίζουν εικόνες από τα κινηματογραφικά επίκαιρα της δεκαετίας του '30. Αλλά είναι 2009, και η βία τους υπάρχει παντού - στις χειρονομίες, στην εκπαίδευση, στις συναυλίες των συγκροτημάτων τους, όπου το κοινό επιδίδεται σε συμπλοκές λες και βρίσκεται σε ομαδικό fight club. Ολα είναι φασισμός και ο Μουσολίνι ιερή αναφορά. Κι αν το ρετσινόλαδο θεωρείται παρωχημένο, τα «μανγκανέλο», τα φασιστικά ρόπαλα, κάθε άλλο: απλώς αντικαταστάθηκαν από σιδερένιους λοστούς. Και απέδειξαν την παντοδυναμία τους στο αιματοκύλισμα της Πιάτσα Ναβόνα πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν συνεπλάκησαν με αριστερές οργανώσεις στις κινητοποιήσεις κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
Γι' αυτούς τα επεισόδια στην Πιάτσα Ναβόνα είναι το σημείο καμπής: «Δείξαμε τη δύναμή μας, ήταν η στιγμή της εξέγερσης: φωνάζουμε, υπάρχουμε, είμαστε εδώ». Ετσι καυχώνται στο βιβλίο αυτά τα βλοσυρά πρόσωπα, που εκπαιδεύονται για να «πολεμήσουν για τις ιδέες τους», καταλαμβάνοντας με δράσεις κοινωνικούς χώρους που εγκαταλείφθηκαν από την αποδυναμωμένη Αριστερά: περιφέρειες, άστεγους, νεόπτωχους, ηλικιωμένους...
Η Κάζα Πάουντ είναι ίσως η πιο ορατή, όχι όμως η μοναδική φασιστική ομάδα που δρα ανενόχλητη στη χώρα. Την άνοιξη ήρθαν στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν την ύπαρξη κάπου 65 ομάδων νεοφασιστών και νεοναζί, με περισσότερα από 55.000 μέλη, που πιστεύουν ότι ζουν σε μια κατάσταση μόνιμου πολέμου και είναι έτοιμα να «δράσουν». Το Facebook βρίθει ομάδων που κηρύσσουν το εθνικό μίσος και την απέχθεια προς τους μετανάστες. «Εξω ή θάνατος», «Να επιστρέψουν οι φασίστες να σκοτώσουν τα σκουπίδια», «Ρίξε ένα σωσίβιο από μπαρούτι σ' ένα πλοίο με λαθρομετανάστες» - είναι ενδεικτικά συνθήματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ρατσιστικές ομάδες, οι οποίες, σύμφωνα με τον Φραντσέσκο Πομπέο, πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Ρατσισμού της Ρώμης, συγκεντρώνουν έως και 20.000 χρήστες.
Οι επιθέσεις κατά ξένων, μεταναστών, ομοφυλοφίλων, Τσιγγάνων, αντιφασιστών έχουν πολλαπλασιαστεί, και εκατοντάδες είναι οι βανδαλισμοί σε κτήρια πολιτικών κομμάτων και μνημείων της Αριστεράς. Τα γήπεδα έχουν μεταμορφωθεί σε σφηκοφωλιές ακροδεξιών χουλιγκάνων. Το μένος τους είναι ξεχωριστό όταν πρόκειται για τους Τσιγγάνους και τους Ρουμάνους και οι συστηματικές επιθέσεις εναντίον τους κατάφεραν επιτέλους το στόχο να τους εκδιώξουν από τη χώρα: μέσα σ' έναν χρόνο, από τους 165.000 που ζούσαν στην Ιταλία έμειναν μόλις 35.000. Και ήδη υπάρχουν οι πρώτοι νεκροί από τις επιθέσεις τους, όπως ο 29χρονος γραφίστας Νικόλα Τομασόλι, που σκοτώθηκε πέρυσι στη Βερόνα επειδή αρνήθηκε να δώσει ένα τσιγάρο σε μέλη του Μετώπου Σκίνχεντς, μιας από τις πολλές ομάδες των νοσταλγών του ναζισμού.
Η άνθηση του νεοφασισμού στην Ιταλία δεν θα ήταν δυνατή αν οι ακραίες πεποιθήσεις των οπαδών του δεν έβρισκαν απήχηση στην ιταλική κυβέρνηση, αν εκπρόσωποι και ομοϊδεάτες τους δεν βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας. Ο Μπερλουσκόνι τούς «υιοθέτησε» για να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία. Το «μεγάλο φλερτ» -όπως αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ «Nazirock» του Κλάουντιο Λάτσαρο- επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006, όταν, σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Πρόντι (και με τον όχλο να παραληρεί φωνάζοντας «Ιλ Ντούτσε!»), ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανέβηκε στο βήμα, δίπλα στους νέους του συμμάχους: τον ηγέτη τής διαδόχου τού φασιστικού κόμματος Εθνικής Συμμαχίας, Τζιανφράνκο Φίνι, τον Ρομπέρτο Φιόρι της ακροδεξιάς Φόρτσα Νόβα, που έχει καταδικαστεί για συμμετοχή σε ένοπλη συμμορία, την Αλεσάντρα Μουσολίνι, εγγονή του Ντούτσε και ηγέτιδα της Κοινωνικής Δράσης, τον Λούκα Ρομανιόλι της νεοφασιστικής Τρίχρωμης Φλόγας, τον Αντριάνο Τίλγκερ του Εθνικού Κοινωνικού Μετώπου, που καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακής για απόπειρα ανασύστασης του φασιστικού κόμματος...
Ο Μπερλουσκόνι, που λίγους μήνες νωρίτερα είχε χάσει τις εκλογές με μόλις 25.000 ψήφους, χρειαζόταν τη στήριξή τους για να εξασφαλίσει την επιστροφή του στην εξουσία. Το πέτυχε το 2008, όταν επανήλθε στην κυβέρνηση μαζί με τη ρατσιστική Λίγκα του Βορρά και την Εθνική Συμμαχία. Είναι αυτοί που υπαγορεύουν ατζέντα. Η Λίγκα του Βορρά, με τον Ρομπέρτο Μαρόνι ως υπουργό Εσωτερικών, επιβάλλει την ποινικοποίηση της μετανάστευσης και τις περιπολίες πολιτών, τις οποίες είχε ήδη θεσπίσει στις πόλεις που έλεγχε με τις ομάδες περιφρούρησης των «πρασινοχιτώνων». Ο Γκαετάνο Σάγια, ηγέτης του φασιστικού Νέου Κοινωνικού Κινήματος, που το 2004 καταδικάστηκε γιατί προπαγάνδιζε τη φυλετική ανωτερότητα και το 2005 συνελήφθη γιατί ίδρυσε μια «παράλληλη αντιτρομοκρατική αστυνομία», χαιρετίζει το μέτρο ιδρύοντας ομάδα εθελοντών, την Ιταλική Εθνοφρουρά, για να αναλάβει «να καθαρίσει τους δρόμους από τα μιάσματα». Ο υπουργός Αμυνας δηλώνει ότι οι φασίστες στρατιωτικοί της ψευδοδημοκρατίας του Σαλό, που πολέμησαν κατά των συμμάχων, «πολέμησαν για να υπερασπιστούν την πατρίδα». Η υπουργός Τουρισμού υψώνει το χέρι σε φασιστικό χαιρετισμό σε εκδήλωση των καραμπινιέρων. Κι όταν ο Τζιάνι Αλεμάνο της Εθνικής Συμμαχίας (καταδικασμένος σε έναν χρόνο φυλάκιση, γιατί στο πανεπιστήμιο ήταν αρχηγός φασιστικής συμμορίας που εκδίωκε κομμουνιστές) εξελέγη δήμαρχος Ρώμης, ο Μπερλουσκόνι δήλωνε ενθουσιασμένος: «Είμαστε η Νέα Φάλαγγα».
Ο Μπερλουσκόνι και η αντικομμουνιστική του εκστρατεία υπήρξαν το καζάνι όπου ψήθηκε αυτό το μάγμα των νέων μελανοχιτώνων, που υψώνουν ξανά τη φωνή τους και στρέφουν τις γροθιές και τα μαχαίρια τους κατά των φαντασιακών εχθρών τους, ενώ εκείνος στήνει το προσωπικό του πορνείο στο Παλάτσιο, εξαπολύοντας μύδρους κατά δικαστών, πολιτικών, ιερέων, δημοσιογράφων. Στα 15 χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο «καβαλιέρε» μέσω της TV και της δημαγωγίας μετέτρεψε το λαό σε κοινό, γράφει ο καθηγητής Λουτσιάνο Κανφόρα στο βιβλίο του «La natura del potere». «Οσο θα κυριαρχεί το κοινό και όχι ο λαός, ο Μπερλουσκόνι θα συνεχίσει να κυβερνά. Με τα αστεία του, τις χειρονομίες του, τις γελοιότητές του, τα συνθήματα, τις διαψεύσεις, τα ποδοσφαιρικά του σχόλια έχει εξασφαλισμένο το κοινό του και, μέσα από το μεροληπτικό μονοπώλιο των μίντια που διαθέτει, μπορεί να του καλλιεργεί τα πιο ποταπά ένστικτα. Ο Μπερλουσκόνι, βασιλιάς της publitica (σύντμηση της διαφήμισης που γίνεται πολιτική), εισήγαγε έναν τρόπο να κάνει πολιτική που δεν είχε προηγούμενο στην Ιταλία από το τέλος του φασισμού, στηριγμένο απόλυτα στον αντιδραστικό λαϊκισμό». Αλωσε τους δημοκρατικούς θεσμούς, κυβερνά με διατάγματα, αλλάζει τους νόμους κατά βούληση και κατά τα προσωπικά του συμφέροντα, κλείνει το μάτι στη μαφία όταν δεν συναλλάσσεται μαζί της, απαξιώνει το κοινοβούλιο ως «άχρηστο και αντιπαραγωγικό», επιτίθεται στον πρόεδρο και στο δικαστικό σώμα και, όπως προειδοποιεί ο Σαμίρ Νάιν, με το συνονθύλευμα των νεοφασιστικών κομμάτων-συμμάχων του έχει τη στήριξη των τμημάτων εκείνων της κοινωνίας που κατά παράδοση στηρίζουν τα αυταρχικά καθεστώτα: τις μεσαίες τάξεις του εμπορίου, τη χρηματιστηριακή αριστοκρατία, το χαμηλό προλεταριάτο, τους μισθωτούς που εγκαταλείφθηκαν από την Αριστερά.
«Μεγαλομανής, χυδαίος, άτεγκτος με τους αντιπάλους του, υποκριτής με τους συμμάχους του, χειραγωγός, αήθης, ο Μπερλουσκόνι όλο και περισσότερο θυμίζει τον Μουσολίνι» γράφει ο Αντόνιο Ελόρτζα του Πανεπιστημίου του Τορίνο. «Επαίρεται για την εξαιρετική του προσωπικότητα ("Ζήτω η Ιταλία, Ζήτω ο Μπερλουσκόνι"). Κραυγάζει ότι δεν έχει κόμμα, αλλά "λαό". Η Αριστερά δεν είναι αντίπαλός του, αλλά "εχθρός του έθνους που πρέπει να συντριβεί". Οποιος στρέφεται εναντίον του, "πληγώνει την Ιταλία". Και όπως και ο Μπενίτο, επιδεικνύει την αρρενωπότητά του και αρέσκεται να τον αποκαλούν Lui (Αυτός). Επιστρέφουμε στη ρητορική και στις πρακτικές της δεκαετίας του 1920».
Η σημερινή Ιταλία φέρνει στο νου τη ρήση του Φόκνερ, «το παρελθόν ποτέ δεν πεθαίνει, δεν είναι καν παρελθόν». Αυτό που βιώνει, λέει ο νομπελίστας Ζοζέ Σαραμάγκου, είναι «ένας νέος φασισμός με γραβάτα Αρμάνι».
Το καθεστώς που επέβαλε από το 1922 στην Ιταλία ο Μπενίτο Μουσολίνι έμεινε στην Ιστορία ως φασισμός. Ο όρος, εξηγεί ο Γ. Μπαμπινιώτης στο λεξικό του, προέρχεται από την ιταλική λέξη fascia (δέσμη, δεμάτι, ταινία), που με τη σειρά της έλκει την καταγωγή της από το λατινικό fascis-fasces. Πρόκειται για το αρχαίο ρωμαϊκό έμβλημα, τις δέσμες από ράβδους με πέλεκυ στη μέση, που συμβόλιζαν την εξουσία και τη δύναμη, τις οποίες έφεραν οι ραβδούχοι που προπορεύονταν των αρχόντων. Αυτό το έμβλημα υιοθέτησε ο Μουσολίνι το 1919 ως σύμβολο του κινήματός του.
Η Ευρωπαϊκή Μαύρη Διεθνής καλά κρατεί, με τις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις να συντονίζουν τη δράση τους κυρίως μέσω του Ευρωπαϊκού Εθνικού Μετώπου - της «μόνης πανευρωπαϊκής οργάνωσης με ρόλο συντονισμού των πατριωτικών δυνάμεων», κατά τους ιδρυτές της. Μέλη του είναι το γερμανικό NPD (Εθνικό Κόμμα), η ρουμανική Noua Dreapta (Νέα Δεξιά), η ισπανική La Falange (Η Φάλαγγα), η ιταλική Forza Nuova (Νέα Δύναμη), η Renouveau Francais (Γαλλική Ανανέωση) και η Χρυσή Αυγή. Η τελευταία, μάλιστα, είχε την «τιμή» να φιλοξενήσει την 9η Διεθνή Συνάντηση της ENF στην Αθήνα, τον Φεβρουάριο του 2008, όταν και οι μετέχοντες διαμαρτυρήθηκαν, γιατί «δυστυχώς, η παραδοσιακή πορεία των Ιμίων δέχθηκε επίθεση από συμμορίες αναρχικών, που επίσης συνεπλάκησαν με την αστυνομία». Ιδιαίτερες, ωστόσο, φαίνεται πως είναι οι σχέσεις που διατηρούν οι νέοι μελανοχίτωνες της Ιταλίας με τις ελληνικές ακροδεξιές και νεοφασιστικές οργανώσεις.
Η Χρυσή Αυγή δεν χάνει ευκαιρία να «εξαίρει» τη δράση της Κάζα Πάουντ, προτιμώντας -αντί για φασίστες, όπως οι ίδιοι ανενδοίαστα αυτοαποκαλούνται- να μιλά για «εθνικιστές» νεολαίους που συγκρούονται με την «αξιοθρήνητη και πεθαμένη μάζα των αριστερών». Συχνά συνεργάζονται και σε δράσεις - όπως τον περασμένο Απρίλιο, όταν το παράρτημα Θράκης της Χρυσής Αυγής κάλεσε «τα μέλη και τους φίλους της» να συλλέξουν ρουχισμό τον οποίο θα διένεμε η Κάζα Πάουντ στους σεισμοπαθείς τού Αμπρούτσο. Αλλωστε, οι δύο οργανώσεις δεν φείδονται ανταλλαγών επισκέψεων - όπως έγινε πέρυσι στις Θερμοπύλες, όταν εκπρόσωπός τους απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση της Χρυσής Αυγής στον συγκεκριμένο χώρο, «ενώ εκατοντάδες συναγωνιστές κατέφθαναν, για να ενωθούν στη νέα Φάλαγγα των Εθνικιστών». Δεν είναι οι μόνοι που θαυμάζουν τους ιταλούς νεοφασίστες. Οι Skinhouse Hellas αναρτούν στον ιστότοπό τους κάθε αφίσα και εκδήλωση της Κάζα Πάουντ - διαφημίζοντας, μάλιστα, υπερηφάνως τη συμμετοχή αντιπροσωπίας τους στις εκδηλώσεις για τα 4 χρόνια αυτού του νεοφασιστικού κινήματος, η οποία «έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από τους συναγωνιστές της εθνικιστικής καταλήψεως CASA POUND».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Κ.ΚΟΥΝΕΒΑ

Ένα μέρος απο την συνέντευξη που έδωσε η Κωνσταντίνα Κούνεβα στον Σταύρο Θεοδωράκη για τους "Πρωταγωνιστές", από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. δες εδώ: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544875&ct=1

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΧΙΟΥ

Οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λέσβο σχετικά με το κλείσιμο του κέντρου κράτησης “Παγανής” αφορούν άμεσα την Χίο. Η “Παγανή” έκλεισε με το εύσχημο πρόσχημα των επισκευών μετά τις επαναλαμβανόμενες εξεγέρσεις προσφύγων και μεταναστών. Η αλήθεια είναι ότι το πολιτικό κόστος για όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους του κολαστηρίου της “Παγανής” στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό ήταν πλέον δυσβάσταχτο. Η “Παγανή” δεν πρόκειται να ανοίξει ξανά και αυτό είναι γνωστό. Όλες οι εκθέσεις διεθνών οργανώσεων προστασίας δικαιωμάτων περιέγραφαν εδώ και χρόνια την μαύρη τρύπα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την κακομεταχείριση, το στοίβαγμα έως και 1200 ανθρώπων (το καλοκαίρι του 2008) σε τέσσερις αποθηκευτικούς χώρους.
Η “Παγανή” δεν είναι παραφωνία ούτε εξαίρεση στην ωμή πραγματικότητα των κέντρων κράτησης. Στην γειτονική Σάμο, στον Έβρο, στην Λέρο, στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, στα δεκάδες κρατητήρια ανά την χώρα συμβαίνουν τα ίδια και χειρότερα.Γνωρίζουμε ότι μεταναστευτική πολιτική το κράτος δεν έχει. Σήμερα εισπράττει τα αποτελέσματα των δικών του επιλογών. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι χορήγηση ασύλου στην Ελλάδα πρακτικά δεν υφίσταται. Οι γυναίκες, οι οικογένειες, τα παιδιά, οι άρρωστοι, οι βασανισμένοι, δεν προστατεύονται. Φυλακίζονται όλοι και πολλοί επαναπροωθούνται στην Τουρκία (όπως για παράδειγμα συνέβει στην Χίο πριν από τρεις εβδομάδες). Η φυλάκιση δεν προσφέρει τίποτα απολύτως, σε κανέναν, πλην εκείνων που παρασιτικά κερδίζουν λεφτά από την δυστυχία αυτών των ανθρώπων. Για εμάς ηθικά και πολιτικά είναι απαράδεκτη η φυλάκιση – κράτηση.
Η “Παγανή” είναι το παράδειγμα και η προσεκτική ανάγνωση του τι συνέβη στην Μυτιλήνη προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα και για το κέντρο κράτησης “Μερσινιδίου”. Η βιαστική λύση που έδωσε το κράτος στον πανικό των τοπικών αρχών να μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες από τη Λέσβο στο “Μερσινίδι” μόνο ως κακόγουστο αστείο ή φάρσα του Παζολίνι το ακούμε. Αγνοούν ότι πέρυσι από Λέσβο «πέρασαν» περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και ξεχνούν ότι το “Μερσινίδι” δεν μπορεί να φυλακίσει περισσότερους από 120. Μαγικές λύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν. Πρόσφυγες και μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται. Αν δεν αντιληφθούν οι τοπικές αρχές σε τι συναινούν με βεβαιότητα πολύ σύντομα για μια νέα «Παγανή» θα πρέπει να δώσουν λύση η οποία μάλιστα δεν υπάρχει.
Εμείς λέμε ότι στις παρούσες συνθήκες κρίσης μια μόνο πραγματιστική επιλογή προσφέρεται. Να υποστηριχθεί το αίτημα για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του “Μερσινιδίου” από κέντρο κράτησης-φυλακή, σε ανοικτό κέντρο φιλοξενίας. Πρόσφυγες και μετανάστες να μπορούν διαμένουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες καταγραφής τους, ώστε, να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Χωρίς περιορισμό στην πρόσβαση ομάδων και πολιτών, με κοινωνικές δομές, ενημέρωση & περίθαλψη, για όλους, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, όπως πρόσφυγες, ασυνόδευτα ανήλικα, αρρώστους, γυναίκες με παιδιά.

ΤΑΞΙΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΕΒΑΙΩΣΗ

Ελεύθερα θα είναι πλέον τα ταξίδια των νομίμων μεταναστών από και προς τη χώρα τους για όλο το 2010, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοϊδη. Μέχρι σήμερα, οι κάτοχοι βεβαίωσης και όχι ακόμα της άδειας παραμονής, δικαιούνταν να ταξιδέψουν μόνο στα οριζόμενα απο το υπ.δημόσιας τάξης χρονικά διαστήματα (Πάσχα, Χριστούγεννα, κ.λ.π.). Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση δεν επηρεάζει τα υπόλοιπα κράτη που εφαρμόζουν τη συνθήκη Σένγκεν, καθώς οι μετανάστες θα εξακολουθήσουν να μην έχουν το δικαίωμα διέλευσης ή διαμονής σε αυτά με την επίδειξη της κατεχόμενης βεβαίωσης, παρά μόνο με ενεργή βεβαίωση παραμονής...
Ένα αυτονόητο δικαίωμα των νόμιμων μεταναστών που παραβιάζοταν επί χρόνια, αναγνωρίστηκε. Φευ, η δυνατότητα ταξιδιών για τους νόμιμους μετανάστες, είναι μάλλον ευχή αν υπολογίσει κανείς τα ποσοστά ανεργίας, φτώχειας και οικονομικής ανέχειας.

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΞΕΓΥΜΝΩΜΑ 17ΧΡΟΝΟΥ ΑΦΓΑΝΟΥ

Θύμα αστυνομικής βίας έπεσε 15χρονος Αφγανός μετανάστης την περασμένη Παρασκευή στη συμβολή των οδών Μενάνδρου και Σοφοκλέους, όπως κατάγγειλλε στο tvxs, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η Αφγανική κοινότητα. Οι αστυνομικοί πλησίασαν το νεαρό και τον διέταξαν να κατεβάσει τα παντελόνια του και στη συνέχεια τον χτύπησαν. Φίλος του 15χρονου, επίσης μέλος της Αφγανικής Κοινότητας, που βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό, επενέβη και ρώτησε γιατί τον χτυπούσαν. Τελικά συνέλαβαν και τους δύο και τους μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως. Μετά από διαμαρτυρίες έξω απο το τμήμα της κοινότητας τελικά αφέθηκε ο 15χρονος, αλλά κρατήθηκε ο φίλος του με την κατηγορία της αντίστασης κατά της αρχής.... Ο αντιπρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας, Παστούν Ζαλμάι, δήλωσε «αυτό που ζητάμε είναι κάθε μετανάστης που σταματούν στο δρόμο να μην τυγχάνει τέτοιας μεταχείρισης. Δεν είναι δυνατόν να χτυπούν και να ξεβρακώνουν τον καθένα, πόσο μάλλον ένα ανήλικο παιδί. Αν όμως επαναληφθεί κάποιο παρόμοιο περιστατικό, θα βγούμε στους δρόμους για την αξιοπρέπειά μας».

TO TVXS ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΜΟΘΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛ

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τη ρατσιστική δολοφονική επίθεση του Π. Καζάκου κατά 9 μεταναστών. Ένας εξ αυτών, ο Τίμοθυ Αμπντούλ δέχτηκε 3 σφαίρες στον πνεύμονα, το στομάχι και τη σπονδυλική στήλη. Μετά από πολλά χρόνια αποθεραπείας, η υγεία του έχει επανέλθει, αλλά οι συνέπειες του τραυματισμού του τον ακολουθούν ακόμα.
Στις 19-21 Οκτωβρίου 1999, ο Παντελής Καζάκος άνοιξε πυρ κατά 9 μεταναστών γιατί «τον ενοχλούσε ακόμα και η αναπνοή τους», όπως τόνισε ο ίδιος. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δύο καθηλώθηκαν σε αναπηρικό καροτσάκι, δύο εγκατέλειψαν τη χώρα, ένας Μπαγκλαντεσιανός, ο οποίος υπέστη τη μικρότερη ζημιά από μια σφαίρα στο μάγουλο, επανήλθε. Τέλος, ο Τόμι Κόφι Μάρκους από τη Γκάνα ζει με μια σφαίρα στο κεφάλι του και ο Τίμοθυ Αμπντούλ, ο οποίος είχε δεχτεί 3 σφαίρες – στον πνεύμονα, το στομάχι και τη σπονδυλική στήλη - έχει επανέλθει μετά από πολλά χρόνια αποθεραπείας.
Η οργάνωση Νεολαία ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE) απευθύνει έκκληση βοήθειας προς τον Τ. Αμπντούλ, καθώς ο τελευταίος παραμένει άνεργος για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την επίθεση και η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να κάνει οποιαδήποτε δουλειά. «Δεν είναι απλά άλλο ένα θύμα της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε πρώτα θύμα σκληρής ρατσιστικής βίας και μετά θύμα κρατικής αδιαφορίας, που δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο του ούτε αυτή την ελάχιστη προνοιακή εισφορά», τονίζει η YRE. «Η πρόβλεψη της Πολιτείας για τα θύματα του Καζάκου περιορίστηκε σε μικροποσά. Ο μόνος από τους δύο που σήμερα λαμβάνει προνοιακό επίδομα είναι ο κ. Μάρκους. Για να ληφθεί το επίδομα, έπρεπε να ακολουθηθεί κατ’ εξαίρεση διαδικασία και να βγει πολιτική απόφαση, εφόσον είχε αναπηρία 80%, γιατί η σφαίρα είναι στο κεφάλι και δεν θα βγει ποτέ. Ο κ. Αμπντούλ δε δικαιούται το επίδομα, καθώς απαιτείται αναπηρία πάνω από 67%», εξηγεί στο tvxs η κ. Χριστίνα Τζιάκα, μέλος της YRE.
Και τα δύο θύματα έχουν λάβει ανθρωπιστική άδεια παραμονής ως θύματα ρατσιστικής βίας, μετά την επίθεση, καθώς μέχρι το 1999 κανείς τους δεν είχε χαρτιά. Τα τελευταία 3 χρόνια, ο Τίμοθυ στηρίχθηκε οικονομικά στις όποιες απολαβές από μέρος των εσόδων του βιβλίου «Ο δρόμος για την Ομόνοια». Στηρίχθηκε δηλαδή στην αλληλεγγύη των ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. H σύζυγός του είναι επίσης άνεργη και είναι πατέρας ενός 10χρονου παιδιού.
«Έχουν αλλάξει πολλά στη ζωή μου και την υγεία μου μετά την επίθεση. Ακόμα παλεύω να θεραπευτώ και να επανέλθω, γιατί δεν είναι εύκολο να βρω μια δουλειά που να μπορώ να κάνω, αφού δεν μπορώ να κουβαλάω βάρη. Πριν από τους πυροβολισμούς, ήμουν μικροπωλητής. Πλέον δεν μπορώ να την κάνω γιατί χρειάζεται να κουβαλάω το εμπόρευμα και να περπατάω πολλές ώρες, κάτι που δεν μπορώ να κάνω. Όταν απευθύνθηκα στην Πολιτεία για βοήθεια, η απάντησή τους ήταν ότι δεν πληρώ τις προϋποθέσεις για να λάβω κάποιο επίδομα. Ίσως θέλουν να ξαναπώ στον Καζάκο να με πυροβολήσει κι άλλο...», σημειώνει ο κ. Αμπντούλ. «Ζω από τη βοήθεια που λαμβάνω από δω κι από 'κει από ανθρώπους, αλλά δεν μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου εξαρτώμενος από άλλους, οπότε αγωνίζομαι να βρω κάτι για να επιβιώνω», καταλήγει.
Η έκκληση της ΥRE για «βοήθεια και αλληλεγγύη» αφορά σε δύο μορφές: είτε της οικονομικής εισφοράς στον τραπεζικό λογαριασμό της YRE, είτε της προσφοράς μιας εργασιακής θέσης.

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΤΙΜΟΘΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛ

Κάλεσμα της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη - YRΕ
Ο Τίμοθυ Αμπντούλ, ένα από τα θύματα του ρατσιστή δολοφόνου Π.Καζάκου, ενεργός αγωνιστής του αντιρατσιστικού και μεταναστευτικού κινήματος, έχει ανάγκη από την αλληλεγγύη και την υποστήριξη μας. Παραμένει άνεργος για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά από μια μεγάλη περίοδο αποθεραπείας από τις 3 σφαίρες που είχε φάει από τον Π.Καζάκο. Ο Τίμοθυ δεν είναι απλά άλλο ένα θύμα της οικονομικής κρίσης. Υπήρξε πρώτα θύμα σκληρής ρατσιστικής βίας και μετά θύμα κρατικής αδιαφορίας, που δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο του ούτε αυτή την ελάχιστη προνοιακή εισφορά. Τα τελευταία 3 χρόνια, ο Τίμοθυ στηρίχθηκε οικονομικά στις όποιες απολαβές από μέρος των εσόδων του βιβλίου "Ο δρόμος για την Ομόνοια". Στηρίχθηκε δηλαδή στην αλληλεγγύη των αντιρατσιστών και των ευαισθητοποιημένων ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε αυτήν προσδοκά και πάλι για να πάρει κάποια ανάσα και να μην γονατίσει. Γιατί πέρα από την δική του έλλειψη οποιουδήποτε εισοδήματος, εντελώς άνεργη είναι εδώ και μήνες η σύντροφός του που δούλευε σαν καθαρίστρια σπιτιών. Πέρα από τις δικές τους ανάγκες έχουν να συντηρήσουν κι ένα παιδί 10 χρόνων. Ο Τίμοθυ χρειάζεται τη βοήθειά και την αλληλεγγύη μας. Αυτή μπορεί να πάρει δύο μορφές: είτε της οικονομικής εισφοράς στον τραπεζικό λογαριασμό της YRE (o οποίος κι άλλες φορές έχει χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει συντρόφους και συντρόφισσες μετανάστες), είτε της προσφοράς μιας εργασιακής θέσης. Ο τραπεζικός λογαριασμός της YRE είναι: ALPHA BANK 298-002101-074960. Θα μας βοηθούσε πολύ αν μας γνωστοποιούσατε την προσφορά σας στο e-mail: yregreece@hotmail.com ή στο τηλέφωνο 210 2283018-19 ή στο φαξ 210 2283077.
________________ ΥΓ. Η YRE σας παρακαλεί να προωθείσετε το μήνυμα αυτό όπου μπορείτε