Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΩΝ 24 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (19/01/09)
Μία νέα σκανδαλώδης περίπτωση εσπευσμένης απόπειρας απέλασης προσφύγων, χωρίς να τηρηθούν ούτε καν τα προσχήματα της ελλιπέσταστης και προβληματικής διαδικασίας, καταγγέλλεται στη Σάμο. Είκοσι τέσσερα συνολικά άτομα, ανάμεσά τους 6 Ιρανοί με ιστορικό πολιτικών διώξεων, μεταφέρθηκαν ξαφνικά από το Κέντρο Κράτησης της Σάμου στην Αθήνα, αφού ο αστυνομικός διευθυντής απέρριψε συλλήβδην τα αιτήματά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Οι 6 Ιρανοί, σύμφωνα με τη δικηγόρο Μαριάννα Τζεφεράκου, κρατούνται στα κρατητήρια του Ελληνικού σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, χωρίς διερμηνέα και χωρίς τη δυνατότητα νομικής συνδρομής προκειμένου να προσβάλουν την απόρριψη της αίτησής τους για άσυλο στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
Οπως μας καταγγέλθηκε, οι Ιρανοί πρόσφυγες, που ήρθαν στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο, έκαναν αίτηση πολιτικού ασύλου, επικαλούμενοι την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους και τους σοβαρούς κινδύνους που τους απειλούν εκεί. Ο ένας μάλιστα ισχυρίστηκε ότι υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια σύλληψής του. Η αίτησή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, εκδικάστηκε από επιτροπή, όπου έπειτα από μια παρωδία διαδικασίας ασύλου (δεν υπήρχε ούτε κατάλληλος διερμηνέας κατά τη συνέντευξή τους), ο αστυνομικός διευθυντής Σάμου απέρριψε το αίτημα και διέταξε την εκτέλεση της απόφασης απέλασης στο Ιράν!
Η απορριπτική απόφασή τους κοινοποιήθηκε μόλις το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου και την επόμενη ημέρα μετήχθησαν στην Αθήνα προς απέλαση, χωρίς να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους. Αγνωστη παραμένει και η τύχη των 10 Αφγανών προσφύγων οι οποίοι μετήχθησαν επίσης στην Αττική με σκοπό την άμεση απέλασή τους. Το ερώτημα είναι τι θα πει άραγε η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης για το θέμα αυτό στον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, που επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: