Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" (26/01/10)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Το αβγό του φιδιού επωάζεται, γεννά βία και βρίσκει πρόσφορο έδαφος ακόμη και σε σχολεία. Η επίθεση ομάδας ακροδεξιών με καδρόνια και ξύλα σε ειρηνική εκδήλωση αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας κατοίκων και φορέων στην πλατεία Κανελλοπούλου στην Πανόρμου το περασμένο Σάββατο επανέφερε με μεγαλύτερη ένταση το ζήτημα δράσης πολιτικά και ιδεολογικά ακραίων ομάδων στα βίαια πρότυπα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που ανάμεσα στους επιτιθέμενους έδρασαν 13χρονα και 14χρονα παιδιά φορώντας κουκούλες και μπουφάν με αποτυπωμένους κελτικούς σταυρούς, ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα του ναζισμού. Εξάλλου, ανάμεσα στην ομάδα των 44 συλληφθέντων γι΄ αυτό το ξέσπασμα βίας είναι και 13 ανήλικοι.
Το δίκτυο των «Αυτόνομων Εθνικιστών», όπως αυτοαποκαλείται η μερίδα ακροδεξιών που επιτέθηκε στην αντιρατσιστική συγκέντρωση, αποτελεί έναν σχετικά νέο «παίκτη» στη χορεία των ομάδων ή των κομμάτων που τοποθετούνται στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Μεγάλο τμήμα τους προέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από αποσκιρτήσαντα μέλη ή οπαδούς της «Χρυσής Αυγής» που, όπως λέγεται, διαφώνησαν με την «αδράνεια» του εθνικιστικού χώρου και ασπάστηκαν μια λογική δυναμικότερων και «με διακριτή υπογραφή» εμφανίσεων ή «παρεμβάσεων», όπως αποκαλείται στη γλώσσα τους. Ενδεικτικό αυτής της υιοθέτησης «δυναμικότερης» παρουσίας είναι το κείμενο που φιλοξενείται σε μία από τις πολλές ιστοσελίδες, οι οποίες αποτελούν τόσο χώρο «συνάντησης» και «κινητοποίησης» όσο και προνομιακό τόπο «στρατολόγησης» νεαρών σε ηλικία μελών. Σε αυτό το κείμενο, το οποίο τιτλοφορείται «Από την Εθνική Αντίσταση στην Εθνική Επίθεση», γίνεται λόγος για «διαρκή, αμυντική τακτική του εθνικιστικού χώρου που δημιουργεί κλίμα εσωστρέφειας». Και ο συγγραφέας του προσθέτει: «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Με ριζοσπαστικό τρόπο. Ας επιτεθούμε επιτέλους».
Με άξονα την αποστροφή προς τους μετανάστες, η παρουσία των οποίων «αλλοιώνει την ταυτότητα της ελληνικής κοινωνίας και έχει οδηγήσει στην ανεργία τους κατοίκους της υπαίθρου», οι ακροδεξιοί αυτοί κύκλοι έχουν κατορθώσει να διεισδύσουν και σε σχολεία, με αυξημένα ποσοστά μαθητών από άλλες χώρες. Ετσι, για παράδειγμα, πυρήνας του αυτόνομου αυτού δικτύου υφίσταται, σύμφωνα με πληροφορίες, χαλαρά οργανωμένος στο 16ο Λύκειο Αθηνών, το οποίο συμπτωματικά απέχει ελάχιστα μέτρα από την πλατεία όπου βιαίως διεκόπη η συγκέντρωση του Σαββάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και καθηγητές της Β΄ ΕΛΜΕ Αθηνών, όπου υπάγονται και οι καθηγητές του εν λόγω σχολείου.
Στο πνεύμα επίσης της «διαφήμισης» και προβολής των ενεργειών τους στις ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο «ανεβάζουν» κείμενα και φωτογραφίες τους από παλαιότερες αιφνιδιαστικές και βίαιες «παρεμβάσεις» τους. Στους «Αυτόνομους Εθνικιστές» χρεώνεται η διακοπή της παρουσίασης του βιβλίου «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» του συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη πριν από περίπου δύο μήνες στη Στοά του Βιβλίου, ενώ πριν από 15 ημέρες η ίδια ομάδα είχε εισβάλει στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων την ώρα όπου διεξαγόταν συζήτηση ανάμεσα σε μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προκειμένου να χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια και σε μετανάστες. Οι εισβολείς γέμισαν τον χώρο με ακροδεξιά σύμβολα και ζωγραφικές απεικονίσεις στένσιλ όπου απεικονίζονταν έγχρωμοι και δίπλα στον κελτικό σταυρό η φράση με τη μορφή ερωτήματος «Αν είναι αυτός Ελληνας, εσύ τι είσαι;». Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί, νεαρής ηλικίας οι περισσότεροι, φορούσαν μαύρα ρούχα και την ίδια λευκή μάσκα που παρέπεμπε στον γνωστό κεντρικό χαρακτήρα του κόμικ και της κατοπινής ταινίας «V for Vendetta».
Περίοπτη θέση επίσης στις ιστοσελίδες των «Αυτόνομων Εθνικιστών» κατέχουν οι διεθνείς «συνεργασίες» και παραπομπές. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι αντίστοιχες ιστοσελίδες γερμανών, ιταλών, ισπανών και σλοβένων ακροδεξιών, καθώς και η ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» και ενημέρωσης εθνικιστικών κύκλων ανά την Ευρώπη Volksfront Μedien (Τα ΜΜΕ του Λαϊκού Μετώπου). Ξεχωριστή παράλληλα θέση έχουν οι αναρτήσεις για εκδηλώσεις «μνήμης», όπως εκείνη στη Γερμανία για τα θύματα των συμμαχικών βομβαρδισμών στο Μαγδεμβούργο και στη Δρέσδη, παραδοσιακό ραντεβού ακροδεξιών και νοσταλγών του ναζισμού.
Με τις διατάξεις του λεγόμενου «κουκουλονόμου» παραπέμπονται οι 44 συλληφθέντες της επίθεσης, ανάμεσά τους και οι 13 ανήλικοι, ο μικρότερος των οποίων είναι μόλις 13 ετών. Χθεςοι ανήλικοι απολογούνταν ως αργά το απόγευμα στον τακτικό ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεση. Οι επιβαρυντικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στον νόμο περί κουκούλας ενεργοποιήθηκαν από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες στην ομάδα των ακροδεξιών φορούσαν φούτερ,κράνη,κασκόλ και μάσκες, τα οποία αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους ή το κάλυπταν πλήρως κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον των συγκεντρωμένων. Πάντως και το γενικό κατηγορητήριο είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς οι 44 διώκονται για διατάραξη της κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη, λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν τρεις από τους διαδηλωτές, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και απειλή και εξύβριση, καθώςορισμένοι, κυρίως ανήλικοι, κατηγορούνται ότι προπηλάκισαν διαδηλωτές, βρίζοντάς τους χυδαία για την επιλογή τους να διαδηλώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: