Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Δημιουργήθηκε Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους μετανάστες στην Κομοτηνή μετά την πρόσφατη εξέγερση στο κέντρο της Βέννας και την καταδίκη όσων συμμετείχαν στην εξέγερση στη συνέχεια. Η πρωτοβουλία, αποτελούμενη κυρίως από φοιτητές, κάνει σήμερα την πρώτη της συγκέντρωση στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.
Η Πρωτοβουλία απαιτεί την άμεση κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, και την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων μεταναστών. Παράλληλα καταγγέλλει στην ανακοίνωση της τα εξής: «Η Βέννα είναι ένας από τους 8 εν λειτουργία χώρους – αποθήκες κράτησης μεταναστών σε Ροδόπη και Έβρο. Τα κέντρα σαν την Βέννα έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του κράτους, αφορώντας κανονικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Όλα τα κέντρα κράτησης λειτουργούν εκτός νομικού πλαισίου και ειδικά στην περίπτωση της Βέννας, δεν υπάρχει καν ιδρυτική πράξη που να ορίζει τη λειτουργία της. Η Ροδόπη, στην οποία βρίσκεται, δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα νομών για τη δημιουργία ΕΠΧΑ (ειδικοί χώροι παραμονής μεταναστών). Ακόμα και στο άρθρο 81 του Ν. 3536/2005, που προβλέπει τη δημιουργία ΕΠΧΑ, δεν καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Οι χώροι κράτησης λειτουργούν «εκτός νόμου» και εν πολλοίς η τήρηση των ελαχίστων προδιαγραφών επαφίενται στις καλές προθέσεις των αρμοδίων. Σύμφωνα με εκθέσεις δικηγόρων, που έχουν επισκεφτεί το κέντρο, οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες. Δεν υπάρχει ιατρικό προσωπικό και οι κρατούμενοι στοιβάζονται σε υπερπολλαπλάσιο αριθμό από αυτόν που το κέντρο έχει σχεδιαστεί να φιλοξενεί. Οι κρατούμενοι δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο (δικηγόρους, συγγενείς, διερμηνείς, τοπική κοινωνία) και έχουν ελλιπή πληροφόρηση για τα δικαιώματά τους».
Σύνθημα της πρωτοβουλίας είναι «Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος, ο αγώνας για ζωή, αξιοπρέπεια και ελευθερία δεν είναι παράνομος, είναι δίκαιος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: