Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αναδημοσίευση απο το www.tvxs.gr

Πρωτοφανή αποκλεισμό παιδιών μεταναστών που ήδη φοιτούν από τις σχολικές εξετάσεις καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αντίστοιχα, Τάσος Κουράκης και Γιάννης Πρωτούλης καθώς και το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Με έγγραφο του προϊσταμένου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας, που εστάλη στις 22-3-10, τα παιδιά των μεταναστών που ήδη φοιτούν στο σχολείο πρέπει, προκειμένου να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, να καταθέσουν άδεια παραμονής ή σχετικές βεβαιώσεις των γονέων τους.

«Είναι μία εξαιρετικά ρατσιστική διάκριση που αποκλείει παιδιά μεταναστών από το να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» δήλωσε στο tvxs ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση στην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. «Η εφαρμογή του απάνθρωπου αυτού μέτρου, θα αποκλείσει από το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να συμμετάσχουν στις εξετάσεις τα παιδιά που δεν διαθέτουν τα σχετικά έγγραφα, για λόγους, μάλιστα, που δεν εξαρτώνται από την δική τους θέληση» επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι το υπουργείο πρέπει να διασφαλίζει τη συμμετοχή σε όλα τα παιδιά ισότιμη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αντίθετο με την ισχύουσα απαίτηση των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας να προσκομίζονται έγγραφα για την εγγραφή των μεταναστών στα σχολεία και κατά συνέπεια στις εξετάσεις, δηλώνει και το ΔΣ της ΟΛΜΕ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τις διεθνείς συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Υπάρχουν τα τυπικά αλλά υπάρχουν και τα ουσιαστικά ζητήματα. Τα παιδιά δεν ευθύνονται αν οι γονείς τους δεν έχουν τα κατάλληλα χαρτιά, που πρόκειται μάλιστα για αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας. Πρέπει να μπορούν να γραφτούν στις εξετάσεις χωρίς να τους ζητούνται απαραίτητα αυτά τα χαρτιά. Πολύ περισσότερο μάλιστα στα παιδιά που έχουν κάνει όλη τη χρονιά και απλώς τα χαρτιά τους έχουν λήξει» επισημαίνει στο tvxs o Θέμης Κοτσυφάκης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας η εν λόγο πρακτική δεν επιτρέπει στα παιδιά μεταναστών να ολοκληρώσουν την εξεταστική διαδικασία και κατά συνέπεια τις σπουδές τους. Ο κ. Κοτσυφάκης υπογραμμίζει επιπλέον ότι υπάρχει μία αντιφατικότητα στις διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Παιδείας που περιπλέκει τα πράγματα. «Το υπουργείο παιδείας είναι πιο ελαστικό στο ζήτημα των εγγράφων. Ωστόσο ξεκάθαρη εγκύκλιο στα σχολεία δεν έχει στείλει» διευκρινίζει.

Το πρόβλημα είναι οξυμένο στα επαγγελματικά λύκεια καθώς εκεί είναι συνήθως περισσότερα τα παιδιά μεταναστών ενώ παρατηρείται το φαινόμενο λίγο πριν τις εξετάσεις πολλά παιδιά να ενηλικιώνονται και να θεωρούνται από τους αρμόδιους οι ίδιοι υπεύθυνοι για τα έγγραφα παραμονής τους. «Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπάρχει διάταξη νόμου ή εγκύκλιος που να απαγορεύει από μαθητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους» τονίζει ο κ. Θέμης Κοτσυφάκης. «Πρόκειται για στοιχειώδες δικαίωμα που προκύπτει από διεθνείς συμβάσεις και παρότι δύο βουλευτές από διαφορετικά κόμματα έχουν αναδείξει το ζήτημα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει απαντήσει. Πρέπει όμως να αναλάβει την ευθύνη» επισημαίνει.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη», στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Μεταξουργείου δεν επετράπη σε μαθητές, παιδιά μεταναστών, να συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, θέτοντας ως προϋπόθεση το να προσκομίσουν άδεια παραμονής ή βεβαιώσεις γονέων. Η διεύθυνση του ίδιου σχολείου, αφού ενεργοποίησε σχετική εγκύκλιο του υπουργείο Εσωτερικών, είχε ζητήσει, στην αρχή της σχολικής χρονιάς, άδεια παραμονής από τα παιδιά μεταναστών προκειμένου να εγγραφούν. Ο κ. Πρωτούλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υπουργό Παιδείας και ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου, ώστε τα παιδιά να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές του. Η υπουργός δήλωσε πως δεν γνώριζε το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: