Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΗΠΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΑΡΙΖΟΝΑ

Αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στις ΗΠΑ εναντίον του νέου νόμου για τη μετανάστευση που ψήφισε πρόσφατα η Αριζόνα, ο οποίος έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη. Ο νόμος της Αριζόνας ποινικοποιεί το μετανάστη που δεν φέρει χαρτιά και ζητεί από την αστυνομία να καθορίσει αν οι πολίτες βρίσκονται στη χώρα με νόμιμο τρόπο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 70 πόλεις το Σάββατο - μόνο στο Λος Αντζελες, οι διαδηλωτές έφτασαν τους 50.000 - ενώ οι οργανώσεις των ισπανόφωνων κάλεσαν τον πληθυσμό να αντιταχθεί στον αμφιλεγόμενο νόμο και να ζητήσει μια μεγάλη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση σε εθνικό επίπεδο. Ακτιβιστές, φοιτητές, ακόμη και πολιτικοί διαδήλωσαν από την Ουάσινγκτον μέχρι το Λος Αντζελες για τα δικαιώματα των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και των 12 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που υπολογίζεται ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ. Ανάμεσα στους 35 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από το Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον είναι και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Λουίς Γκουτιέρεζ. Ως επί το πλείστον πάντως οι πορείες ήταν ειρηνικές στις υπόλοιπες πόλεις, και δεν έχουν αναφερθεί συλλήψεις σε άλλες πορείες.

Η κυβερνήτρια της Αριζόνα Τζαν Μπριούερ επικύρωσε, με την υπογραφή της τον επίμαχο νόμο ο οποίος αποσκοπεί στην «πάταξη της λαθρομετανάστευσης» και αναμένεται ότι θα οδηγήσει την πολιτειακή κυβέρνηση σε σύγκρουση με την ομοσπονδιακή του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία αντιτίθεται στο μέτρο.

Εκτός από το Λος Αντζελες και την Ουάσιγκτον, μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στο Σικάγο, το Μαϊάμι, το Ντάλας, το Χιούστον, την Ατλάντα και πολλές άλλες πόλεις. Η Τζ. Μπριούερ χαρακτήρισε αναγκαίο το νόμο για να καταστήσει αδιαπέραστα τα σύνορα της Πολιτείας με το Μεξικό, κύριο σημείο εισόδου των μεταναστών. Ο νόμος είναι από τους σκληρότερους στις ΗΠΑ. Απαιτεί από τους νόμιμους μετανάστες να έχουν μαζί τους συνεχώς έγγραφα που να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και ότι διαθέτουν άδεια παραμονής και εργασίας, και υποχρεώνει αστυνομικούς να ελέγχουν την ταυτότητα υπόπτων ως λαθρομεταναστών ακόμα και εάν δεν είναι ύποπτοι για τη διάπραξη κάποιου αδικήματος. Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν το νόμο. Πολλές λατινοαμερικανικές χώρες που έχουν τα προξενεία τους στο Λος Άντζελες διαβεβαίωσαν τους υπηκόους τους που ζουν στην Αριζόνα ότι θα τους στηρίξουν και τους ζήτησαν να διαδηλώσουν «στο πλαίσιο του σεβασμού των αμερικανικών νόμων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: