Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

ΡΕΘΥΜΝΟ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Α.Τ. ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Πηγή: Διαδικτυακή Πύλη Ρεθύμνου (24/06/10)

Για πρακτική παρακολούθησης συγκεκριμένων ατόμων τις τελευταίες ημέρες με στόχο την τρομοκράτησή τους καταγγέλλουν την Α.Δ. Ρεθύμνου το Συντονιστικό Αντιρατσιστικών Ομάδων Ρεθύμνου, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Νομού Ρεθύμνου, το Απερχόμενο Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Ειδικευόμενων Γιατρών Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, σε ανακοίνωσή τους. Αφορμή, όπως λένε, ήταν μία σειρά από περιστατικά στην πόλη του Ρεθύμνου και αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

“Πριν από μια βδομάδα, έπειτα από την προσαγωγή μεταναστών στο Α.Τ. Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκε μία αυθόρμητη συγκέντρωση, από άτομα κυρίως της Αντιρατσιστικής Κίνησης Ρεθύμνου, έξω από το αστυνομικό τμήμα. Την ενημέρωση του αξιωματικού υπηρεσίας για τις προσαγωγές των μεταναστών ακολούθησε μία ξαφνική και αναίτια επίθεση των αστυνομικών στους συγκεντρωμένους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό αρκετών και την προσαγωγή εννέα εξ αυτών στο εσωτερικό του Α.Τ. Η όλη κατάσταση διευθετήθηκε αρκετή ώρα αργότερα, με την απελευθέρωση των προσαχθέντων, καθώς το γεγονός πήρε δημοσιότητα και οι συγκεντρωμένοι έξω από το Α.Τ. Ρεθύμνου αυξάνονταν συνεχώς. Την επόμενη μέρα, ο Διευθυντής της Αστυνομίας Ρεθύμνου απέδιδε τα γεγονότα σε «παρεξήγηση» και «λάθος». Οι μετανάστες απελευθερώθηκαν μετά από τρεις ημέρες. Μετά από μερικές μέρες, ένας άλλος μετανάστης ο οποίος είχε προσαχθεί και εν τέλει συνελήφθη προ 18 ημερών γιατί δεν είχε χαρτιά, ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την απελευθέρωσή του. Σύντομα αναπτύχθηκε ένα κίνημα αλληλεγγύης γύρω του που πέτυχε την απελευθέρωσή του μετά από δύο ημέρες. Όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν την αστυνομική διεύθυνση του νομού να βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένα άτομα που συμμετείχαν στα γεγονότα. Αποτέλεσμα είναι η εξώφθαλμη παρακολούθησή τους καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου με στόχο προφανώς την τρομοκράτησή τους. Εμείς ως κινήσεις και φορείς του νομού Ρεθύμνου απαντούμε ότι δεν θα αφήσουμε τέτοια γεγονότα να συμβαίνουν. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κοινωνικούς αγωνιστές και καταγγέλλουμε πρακτικές της αστυνομίας που μας φέρνουν πίσω σε άλλες μαύρες περιόδους της ιστορίας μας”.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταγγελία από ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Πριν δύο βδομάδες ομάδα συμπολιτών μας παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα Ρεθύμνου προκειμένου να ενημερωθεί για προσαγωγές μεταναστών που είχαν γίνει την ίδια μέρα. Μετά τη σχετική ενημέρωση τους από τον αξιωματικό υπηρεσίας και ενώ ετοιμάζονταν να φύγουν, δέχτηκαν επίθεση (μεταξύ αυτών και εκπαιδευτικοί) από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο α.τ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και την προσαγωγή εννέα νεολαίων και εργαζομένων.
Μετά από μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες το ίδιο βράδυ απελευθερώθηκαν οι εννέα και μετά από τρεις μέρες και οι μετανάστες συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με καταγγελίες, η αστυνομική διεύθυνση του νομού μετά τα παραπάνω γεγονότα έχει προχωρήσει σε ένταση των ελέγχων και παρακολούθηση ατόμων που δραστηριοποιούνται στο αντιρατσιστικό και ευρύτερο κίνημα, με στόχο τον εκφοβισμό τους. Σε κάθε περίπτωση απαιτούμε την άμεση διακοπή κάθε παρόμοιας ενέργειας.

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

http://elme-rethymno.blogspot.com/2010/06/blog-post_23.html