Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΕΝΑΣ ΟΧΙ ΤΟΣΟ "ΤΥΧΑΙΟΣ" ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (07/06/10)

Την τιμωρία του δολοφόνου ζήτησαν Ελληνες και Πακιστανοί, που συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Βικτωρίας και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το σημείο δολοφονίας του 35χρονου Πακιστανού διανομέα πίτσας Μοχάμετ Τζαβέντ, στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα την περασμένη Τετάρτη. «Δεν έκανε κακό σε κανέναν. Δεν ξέρω ποιοι και γιατί τον σκότωσαν» επιμένει η Ινδονήσια γυναίκα του Σαρχά, κρατώντας αγκαλιά τον δυόμισι ετών γιο τους Ακίρ. «Δεν ήταν μπλεγμένος, ούτε χρώσταγε σε κανέναν» απαντά ο εξάδελφός του Αμπντούλ Αζίζ. Ο αδερφός του Χαλίλ εξηγεί πως «ζούσε 13 χρόνια στην Ελλάδα, ήταν νόμιμος. Μας ειδοποίησε η Αστυνομία και τρέξαμε στο σημείο, Καλύμνου και Πιπίνου. Τον πυροβόλησαν μπροστά στο στέρνο, η σφαίρα βγήκε στην πλάτη. Σήμερα γίνεται η κηδεία του στο Πακιστάν».

«Ζητάμε να μάθουμε την αλήθεια» φώναζαν στα πακιστανικά οι μετανάστες. «Να τιμωρηθούν οι ρατσιστές-δολοφόνοι», «Δικαιοσύνη για τον Μοχάμεντ Τζαβέντ» έγραφαν τα πλακάτ της Κίνησης ενάντια στον Φασισμό και τη Ρατσιστική Απειλή. Παρόντες εκπρόσωποι και άλλων μεταναστευτικών κοινοτήτων. «Δεν βρήκαμε ούτε έναν άνθρωπο που να είχε προσωπικά προβλήματα μαζί του» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας Τζ. Ασλάμ.«Μαζί δουλεύαμε στην πιτσαρία. Δούλευε 11 χρόνια στο ίδιο μαγαζί, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το πρωί έκανε ντιλίβερι» εξηγεί ο Σαντίκ, διανομέας στο ίδιο κατάστημα: «Ηταν πολύ καλός, δεν φοβόταν, έκανε πλάκα. Οταν μας ειδοποίησε η Αστυνομία τρέξαμε, αλλά ήταν ήδη νεκρός. Βρέθηκε 30 μέτρα μακριά από το μηχανάκι. Μία πίτσα πεσμένη δίπλα του. Η άλλη στο κουτί, πάνω στη μηχανή. Τα λεφτά και το κινητό του τηλέφωνο ήταν επάνω του. Κάποιος άκουσε τις φωνές του από την πολυκατοικία και ειδοποίησε την Αστυνομία. Υπάρχει μάρτυρας».

Ο δικηγόρος της πακιστανικής κοινότητας Φρ. Ραγκούσης πιστεύει ότι «η αστυνομία προσπαθεί για ακόμα μία φορά να κουκουλώσει το έγκλημα με τη συνηθισμένη στάμπα του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Μας δημιουργείται η βεβαιότητα ότι πρόκειται για ακόμα ένα ρατσιστικό έγκλημα».

* Επίθεση από νεοναζί κατήγγειλαν στην «Ε» κάτοικοι της Νίκαιας. Συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι λίγο πριν από τις 8 το βράδυ του περασμένου Σαββάτου μια ομάδα, που επέβαινε σε μηχανές, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα της λεωφόρου Θηβών και επιτέθηκε σε Πακιστανούς που επέστρεφαν από αγώνα κρίκετ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός μετανάστη στο κεφάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: