Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

ΗΠΑ: ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΥΠΕΡ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αναδημοσίευση απο Ελευθεροτυπία
«Πολλοί από όσους αγαπάνε τη μουσική μας, τις ιστορίες μας, τις ταινίες μας, τους στίχους μας μπορεί από 'δώ και πέρα να συλληφθούν και να κακοποιηθούν από την αστυνομία. Μόνο και μόνο επειδή είναι μαύροι ή Λατίνοι, επειδή μιλάνε σπαστά τη γλώσσα ή εξαιτίας της μουσικής που ακούνε. Φτωχοί στην πλειονότητά τους μετανάστες θα ζούνε σε μία ατμόσφαιρα φόβου, καθώς ψάχνουν δουλειά ή περιφέρονται με τους φίλους τους, αφού αυτός ο νόμος δίνει δικαίωμα στην πολιτεία να διατάξει την άμεση απέλασή τους από τις ΗΠΑ».
Ο Ζακ Ντε Λα Ρότσα, ο τραγουδιστής που συνέλαβε την ιδέα του «Sound Strike» Ο Ζακ Ντε Λα Ρότσα, ο τραγουδιστής των Rage Against The Machine, μιας από τις πιο πολιτικοποιημένες μπάντες στις ΗΠΑ, περιγράφει με απόλυτη σαφήνεια τον νέο νόμο περί μετανάστευσης, που ψηφίστηκε στην πολιτεία της Αριζόνας. Δεν είναι μόνος του. Κάτω από τον τίτλο «Sound Strike» (ηχητική απεργία) έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία, ώστε μπάντες, σκηνοθέτες και συγγραφείς να μποϊκοτάρουν την πολιτεία, ακυρώνοντας όλες τις εμφανίσεις τους, ώσπου η κυβερνήτης Τζάνις Μπριούερ, που ανήκει στους Ρεπουμπλικάνους, να καταργήσει τον νόμο.
Με τον κωδικό SB 1070, «για πιο ασφαλείς γειτονιές», ψηφίστηκε τον Απρίλιο. Και, σύμφωνα με τις διατάξεις του, «επιτρέπει στην αστυνομία να ελέγχει οποιονδήποτε θεωρήσει ως παράνομο μετανάστη. Και, αν ο ύποπτος δεν μπορεί να αποδείξει ότι βρίσκεται νόμιμα στη χώρα, θα συλλαμβάνεται και θα ακολουθεί η απέλασή του με συνοπτικές διαδικασίες».
Με άλλα λόγια, όπως το θέτει ο Ντε Λα Ρότσα, που ο πατέρας του είναι μεξικανο-αμερικανός, «κάποιοι από μας μεγαλώσαμε αντιμετωπίζοντας τον καθημερινό ρατσισμό στον δρόμο. Αυτός, όμως, ο νόμος είναι η αρχή μιας νέας αντίληψης για την ασφάλεια. Αν μπούνε στον πειρασμό και άλλες πολιτείες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αριζόνας, θα οδηγηθούμε σε μια πραγματικότητα που θα θυμίζει την εποχή πριν από τους αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και να μην ξεχνάμε ότι αυτός ο νόμος είναι επιλογή της ίδιας κυβερνήτου, που αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ -την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου- ως επίσημη αργία στην Αριζόνα».
Μέχρι τώρα στο κάλεσμα των Rage Against The Machine να απέχουν από συναυλίες ανταποκρίθηκαν, μεταξύ άλλων, από τον ράπερ Κάνιε Γουέστ μέχρι τους βετεράνους θορυβοποιούς Sonic Youth και από τον Κολομβιανό ποπ σταρ Juanes μέχρι τους Massive Attack. Στην ομάδα προστέθηκε και ο σκηνοθέτης-ακτιβιστής Μάικλ Μουρ.
Η «απεργία» ήδη ξεκίνησε. Οι Cypress Hill, οι Κουβανοί δεύτερης γενιάς ράπερ, αρνήθηκαν να παίξουν τον Μάιο στην Αριζόνα, όπως είχαν προγραμματίσει. Καθώς η λίστα μεγαλώνει και φαίνεται ποιοι μουσικοί υποστηρίζουν στην πράξη τα πολιτικά δικαιώματα, ο Ντε Λα Ρότσα, σε μια επιστολή προς όλους τους μουσικούς, θυμίζει τη ιστορία της Ρόζα Παρκς. «Οταν κάθησε σε λάθος θέση στο λεωφορείο και αρνήθηκε να την παραχωρήσει στους λευκούς επιβάτες, όπως ήταν ο νόμος, την συνέλαβαν», σημειώνει. «Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι μαύροι να μποϊκοτάρουν τα λεωφορεία, ώσπου να αλλάξει ο νόμος. Κάτι αντίστοιχο κάνουμε και εμείς. Δεν θα πάμε στην Αριζόνα, ώσπου να καταργηθεί ο νόμος. Ενας νόμος που καθιστά κάθε μετανάστη εγκληματία επειδή μόνο και μόνο δεν έχει μαζί του τα απαραίτητα έγγραφα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: