Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΑΓ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ...

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία Εκρυθμη κατάσταση επικράτησε το βράδυ της περασμένης Τρίτης στον Αγ. Παντελεήμονα. Ομάδα περίπου 60 ατόμων, φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα εναντίον των μεταναστών, επιτέθηκαν σε ανυποψίαστους αλλοδαπούς που βρέθηκαν μπροστά τους, έσπασαν δύο καφενεία ιδιοκτησίας Αφγανών, καθώς και εισόδους κατοικιών στις οποίες ζουν μετανάστες, αλλά και το τζαμί της οδού Αριστομένους. Μετά τις 8 το βράδυ ξεκίνησε από τον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών η πορεία της συγκεκριμένης ομάδας, για να καταλήξει στην πλατεία Αττικής. Ταυτόχρονα, παρά την παρουσία της Αστυνομίας, άρχισε και το πογκρόμ με στόχο την εκδίωξη σκουρόχρωμων φυλών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και αντιρατσιστικές οργανώσεις τα περιστατικά ξεκίνησαν στη διάρκεια της συγκέντρωσης της ακροδεξιάς ομάδας σπάζοντας δύο καταστήματα (καφενεία) που βρίσκονται στην πλατεία, ακριβώς πίσω από την εκκλησία και είναι ιδιοκτησίας Αφγανών. Οταν οι ροπαλοφόροι -αρκετοί φορούσαν κράνη- άρχισαν την πορεία με κατεύθυνση την πλατεία Αττικής, χτυπούσαν όποιον διερχόμενο μετανάστη συναντούσαν και δεν φαινόταν να έχει ευρωπαϊκή καταγωγή: Αφρικανούς, Αφγανούς, Πακιστανούς και Μπανγκλαντεσιανούς, οι οποίοι επέστρεψαν ανυποψίαστοι στα σπίτια τους. Στο πέρασμά τους δεν γλίτωσε ούτε το τζαμί της οδού Αριστομένους, το οποίο είχε καεί τον περασμένο Μάιο.

Η Αστυνομία έκανε τρεις προσαγωγές. Σύμφωνα με τον Μοχ. Ζάχερ (εκπρόσωπος αφγανικής κοινότητας) που πήγε στο τοπικό Α. Τμήμα, «οι αστυνομικοί προσήγαγαν τρία άτομα οι οποίοι δεν αναγνωρίστηκαν από τους μετανάστες που υπέβαλαν μηνύσεις κατά αγνώστων. Εξω από το Α.Τ. είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100 άτομα εκτοξεύοντας απειλές εναντίον μου, εναντίον των μεταναστών και ζητώντας την απελευθέρωση των τριών ατόμων». Τελικά οι τρεις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: