Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΓΑΛΛΙΑ: ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΡΟΜΑ

Αναδημοσίευση από "το Βήμα"

Οι πρώτες απελάσεις Ρομά προς τις χώρες καταγωγής τους άρχισαν την Πέμπτη στη Γαλλία εν μέσω αντιδράσεων από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανησυχίας εκ μέρους της ρουμανικής κυβέρνησης για κύμα λαϊκισμού και ξενοφοβίας. Συνολικά 700 Ρομά θα έχουν απελαθεί από τη Γαλλία έως τα τέλη Αυγούστου.Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει διατάξει απελάσεις και τη διάλυση παράνομων καταυλισμών Ρομά σε όλη τη χώρα εν μέσω αντιδράσεων και κατηγοριών για «κρατικό ρατσισμό». Η γαλλική αστυνομία έχει κατεδαφίσει ήδη 52 καταυλισμούς και σε διάστημα τριμήνου θα έχουν διαλυθεί άλλοι 300 καταυλισμοί σε όλη τη γαλλική επικράτεια. Έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν απελαθεί περίπου 700 Ρομά από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το ρουμανικό υπουργείο Εσωτερικών, συνολικά 93 Ρομά επαναπατρίζονται την Πέμπτη από τη Γαλλία στη Ρουμανία με δύο τακτικές πτήσεις. Μια πρώτη ομάδα από περίπου 60 Ρομά απογειώθηκε ήδη από το αεροδρόμιο της Λιόν για το Βουκουρέστι. Οι Ρομά, μεταξύ των οποίων υπάρχουν γυναίκες και παιδιά, έφτασαν με αστυνομική συνοδεία στο αεροδρόμιο μέσα σε δύο λεωφορεία. Στη συνέχεια πήραν θέσεις σε μια τακτική πτήση της ρουμανικής εταιρείας Blue Air. Σε 79 Ρομά που συμφώνησαν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους οικειοθελώς δόθηκε το ποσό των 300 ευρώ, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση. Η ρουμανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ανησυχία για τους κινδύνους «λαϊκιστικού εκτροχιασμού» και «ξενοφοβικών αντιδράσεων εξαιτίας των απελάσεων. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου δήλωσε την Παρασκευή πως «αυτό που συμβαίνει στο Παρίσι αποδεικνύει την ανάγκη» για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ενσωμάτωσης των Ρομά, αίτημα που η Ρουμανία διατυπώνει από το 2008, όπως τόνισε...

Το αμφιλεγόμενο σχέδιο, που υποστηρίζεται από τον Νικολά Σαρκοζί, για τη διάλυση των καταυλισμών Ρομά καταρτίστηκε μετά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν τον περασμένο μήνα μεταξύ Ρομά και αστυνομίας στη νότια γαλλική πόλη Γκρενόμπλ. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι καταυλισμοί είναι εστίες παράνομης διακίνησης ανθρώπων, εκμετάλλευσης των παιδιών για επαιτεία, εστίες πορνείας και εγκλήματος, και οι συνθήκες διαβίωσης είναι σοκαριστικές. Ήδη έχουν κατεδαφιστεί 51 καταυλισμοί και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί σε προσωρινά καταφύγια. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι στιγματίζεται εσκεμμένα μία νομοταγής σε γενικούς όρους ομάδα της κοινωνίας με επιδίωξη να αποσπάσει η κυβέρνηση Σαρκοζί τη στήριξη των δεξιών ψηφοφόρων.

Αυτά είδε και ζήλεψε ο Μπερλουσκόνι και πάει να κάνει τα ίδια στην Ιταλία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: