Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

ΗΠΑ: "ΕΧΩ ΕΝΑΝ ΕΦΙΑΛΤΗ..."

Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ που συσπειρώνεται γύρω από την πρωτοβουλία "Tea Party" πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στην Ουάσινγκτον, μπροστά από το Μνημείο Λίνκολν, για να τιμήσουν τον αμερικανικό στρατό, ζητώντας παράλληλα να «αποκατασταθεί η τιμή της χώρας», μόλις δυο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών στο Κογκρέσο. Η πορεία, με κεντρική ομιλήτρια την Σάρα Πέιλιν (την θυμάστε αυτή την απίστευτη συντηρητικούρα...;), οργανώθηκε από τον δημοσιογράφο-σχολιαστή του Fox News Γκλεν Μπεκ. Όμως ούτε η μέρα, ούτε το μέρος είναι τυχαία.. Σαν σήμερα στο ίδιο σημείο στις 28 Αυγούστου του 1963 ο ηγέτης του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε τη διάσημη ομιλία του «Έχω ένα όνειρο...», μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος αντιρατσιστών διαδηλωτών. Ο Μπεκ είπε ότι η πορεία δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα, ότι στόχος είναι να αποδοθεί τιμή στα αμερικανικά στρατεύματα και πως η επιλογή της ημέρας και του σημείου της συγκέντρωσης είναι εντελώς συμπτωματική...

Η συγκέντρωση θεωρείται ως επίδειξη ισχύος του "Tea Party", ενός κινήματος υπερ-συντηρητικών οργανώσεων που επιρρίπτει την ευθύνη για το μεγάλο χρέος των ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ομπάμα, κατηγορώντας την ότι εφαρμόζει μια κρυφή "σοσιαλιστική ατζέντα"... Η Πέιλιν, υποψήφια αντιπρόεδρος με τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές του 2008 και πιθανή υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2012, επανέλαβε αρκετές φορές στους διαδηλωτές ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε την τιμή της Αμερικής».

Το σημείο και η ημερομηνία διεξαγωγής της συγκέντρωσης επικρίθηκαν έντονα και μια αντι-διαδήλωση πραγματοποιείται τώρα στην Ουάσινγκτον. Γιατί κάποιοι καταλαβαίνουν ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ιστορία των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: