Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΒΕΤΙΑ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Τα σχέδια της ελβετικής άκρας δεξιάς για εδαφική επέκταση της χώρας, μέσω της προσάρτησης γερµανικών, γαλλικών, αυστριακών και ιταλικών συνοριακών περιοχών, αποκάλυψε πρόσφατα η Gazeta Wyborcza.

H Δημοκρατική Ένωση Κέντρου/Ελβετικό Λαϊκό Κόµµα (UDC/SVP) παρουσίασε το σχετικό σχέδιο τον περασµένο Ιούνη και πρόσφατα υπέβαλλε µία πρώτη ιδέα για αναθεώρηση του Συντάγµατος, ώστε να καταστεί εφικτή η επέκταση. Οι περιοχές για τις οποίες γίνεται λόγος είναι το γερµανικό ομοσπονδιακό κρατίδιο Μπάντεν-Βίρτεµπεργκ στις Άλπεις, οι γαλλικές περιοχές Αλσατία, Σαβοΐα, Ζούρα και Αιν, οι ιταλικές επαρχίες Αόστ, Κόµο/Βαρέζε και Μπολζάνο, καθώς και το αυστριακό ομοσπονδιακό κρατίδιο Βόραλµπεργκ.

Εάν το σχέδιο του UDC έµπαινε σε εφαρµογή, ο ελβετικός πληθυσµός θα αυξανόταν κατά 17 εκατοµµύρια, έναντι των τωρινών 7 εκατοµµυρίων, και η Στουτγκάρδη θα γινόταν η µεγαλύτερη πόλη της χώρας. «Οφείλουµε να διευκολύνουµε την ενσωµάτωση εκείνων των περιοχών που υποφέρουν υπό την διακυβέρνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης, η οποία δεν ενδιαφέρεται παρά για τον εαυτό της. Οι πολίτες των συγκεκριμένων περιοχών βλέπουν µε ζήλια το ανεξάρτητο κράτος µας και ονειρεύονται µια δηµοκρατία µε ανθρώπινο πρόσωπο», εξηγεί ένας από τους πολιτικούς του UDC.

Αν και οι ελβετικές αρχές δεν σχολίασαν τα συγκεκριµένα σχέδια, αυτά διασκέδασαν ιδιαίτερα τη γερµανική πρεσβεία στη Βέρνη. Οι υπάλληλοί της άρχισαν να αναρωτιούνται «πότε η Ελβετία θα αρχίσει να απαιτεί έξοδο στη θάλασσα». Η εύθυµη διάθεση τους, όµως, χάθηκε ύστερα από τα αποτελέσµατα δηµοσκόπησης του ελβετικού εβδοµαδίαιου περιοδικού Die Weltwoche.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 63% ενός δείγµατος 1.791 Γερµανών, Ιταλών και Αυστριακών από συνοριακές περιοχές εκδήλωσαν την προτίµησή τους για προσάρτηση στην Ελβετία. Αποτέλεσµα που εκπλήσσει ελάχιστα καθώς οι µισθοί στην Ελβετία, λόγου χάρη, είναι κατά πολύ υψηλότεροι αυτών στη Γερµανία και η πλειονότητα των αναπληρωτών καθηγητών στα ελβετικά πανεπιστήµια είναι Γερµανοί. Πιο συγκεκριµένα, τα δύο τρίτα των νέων (µε ηλικία µικρότερη των 35 ετών), προτιµούν την προσάρτηση. Το ποσοστό αυτών που κατατάσσει τον εαυτό τους στη δεξιά είναι κατά τι ψηλότερο, ενώ οι αριστεροί και τα µεγαλύτερης ηλικίας άτοµα προτιµούν να µείνουν τα πράγµατα ως έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: