Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Αναδημοσίευση από .tvxs.gr
Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Μπόουεν, δήλωσε ότι δεν έγινε καμιά "ειδική συμφωνία" με αιτούντες άσυλο για να σταματήσουν την εξέγερση τους, που ξεκίνησε την Δευτέρα. Η κατάσταση είχε κριθεί ιδιαίτερα ανησυχητική, όταν οι αιτούντες άσυλο ανέβηκαν στην οροφή του κέντρου κράτησής τους και απειλούσαν να πηδήξουν και να αυτοκτονήσουν, αν δεν αναθεωρούσε το υπουργείο Μετανάστευσης τον φάκελο τους.
Η εξέγερση τερματίστηκε έπειτα από δυο μέρες, ύστερα από μεσολάβηση της Επιτροπής Προσφύγων του ΟΗΕ, αλλά σύμφωνα με το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης δεν έγινε "κανένας συμβιβασμός".
Η εξέγερση ξεκίνησε μετά την αυτοκτονία ενός κρατουμένου από τα νησιά Φίτζι στο κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο στην περιοχή Βίλαγουντ του Σίδνεϊ, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν άλλοι έντεκα κρατούμενοι στο ίδιο κέντρο. Ο κρατούμενος από τα Φίτζι αυτοκτόνησε, πέφτοντας από τη στέγη κτιρίου στο Βίλαγουντ, μπροστά στα μάτια συγκρατούμενων του, λίγες ώρες πριν από την προγραμματιζόμενη απέλασή του και αφού τού είχε ανακοινωθεί ότι η αίτησή του για άσυλο είχε απορριφθεί.
Οι υπόλοιποι 11 κρατούμενοι με προέλευση τη Σρι Λάνκα, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ανέβηκαν στην οροφή κτιρίου του κέντρου, κρατώντας πανό με το σύνθημα "Χρειαζόμαστε βοήθεια και ελευθερία", γραμμένο με αίμα. Διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην απέλασή τους και ζήτησαν να τούς παραδώσει η Αυστραλία στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Εκτιμάται ότι μερικοί από τους αιτούντες άσυλο βρίσκονται υπό κράτηση εδώ κι ένα χρόνο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Κρις Μπάουεν δήλωσε ότι η διαμαρτυρία των κρατουμένων δε θα εμποδίσει την απέλασή τους. Σημειώνεται ότι σχεδόν 5.000 άτομα βρίσκονται σε κέντρα κράτησης αιτούντων άσυλο στο Νησί των Χριστουγέννων και στην ενδοχώρα της Αυστραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: