Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΟΥΗΔΙΑ: ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Στις γενικές εκλογές στην Σουηδία, το Σαββατοκύριακο, η πιο ανησυχητική εξέλιξη, είναι η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες με 5,2% και 22 βουλευτές, στην βουλή για πρώτη φορά. Μάλιστα εξαίτιας της έλλειψης πλειοψηφίας για τα άλλα κόμματα, η ακροδεξιά προσπαθεί να εμφανιστεί ως ρυθμιστής. Ποιοί είναι όμως οι Σουηδοί Δημοκράτες;
Ο ηγέτης τους, ο 31χρονος Τζίµι Ακεσον, θέλει τη µείωση των µεταναστών κατά 90% και θεωρεί ότι η αύξηση του µουσουλµανικού πληθυσµού της χώρας αποτελεί τη µεγαλύτερη απειλή για τη Σουηδία µετά τον Β'’ Παγκόσµιο Πόλεµο! Οι Σουηδοί Δηµοκράτες ιδρύθηκαν το 1988 και για τα επόµενα χρόνια πορεύτηκαν ως ένα περιθωριακό κόµµα που συγκέντρωνε στις τάξεις του λίγες χιλιάδες νεοναζιστών. Η αφορµή για να µεγαλώσουν την εκλογική τους πελατεία δόθηκε το 2005 µε τα σκίτσα του Μωάµεθ που δηµοσιεύθηκαν εκείνη τη χρονιά στη Δανία προκαλώντας την οργή του µουσουλµανικού κόσµου. Οργάνωσαν έναν δικό τους διαγωνισµό σκίτσων και η ατυχής έµπνευση της τότε υπουργού Εξωτερικών Λάιλα Φρέιβαλνς να διατάξει το κλείσιµο της ιστοσελίδας τους, τούς έδωσε την ευκαιρία να εµφανιστούν ως θύµατα λογοκρισίας. Ο θόρυβος που προκλήθηκε ανάγκασε την σοσιαλδηµοκράτισσα υπουργό να παραιτηθεί. Ένα από τα προεκλογικά τους σπότ εµφάνιζε ένα λευκό συνταξιούχο να χάνει τη σειρά του στην ουρά τού ταµείου κοινωνικής πρόνοιας από µια οµάδα γυναικών που φορούν µπούρκα! Ο Τζίµι Ακεσον, που θυµίζει περισσότερο διαφηµιστή παρά πολιτικό, µπορεί να αισθάνεται και να δηλώνει ρυθµιστής του πολιτικού σκηνικού. «Είναι βέβαιο ότι µπορούµε να σχηµατίσουµε µια ευρύτερη συµµαχία µε την Κεντροδεξιά» δήλωσε στα σουηδικά µέσα ενηµέρωσης.
Όσο πλησίαζαν οι εκλογές και γίνονταν ορατός ο κίνδυνος να μπει η ακροδεξιά στην βουλή οργανώθηκαν πολλές αντιφασιστικές εκδηλώσεις. Ένα από τα χαρακτηριστικά τους που σημειώθηκε ήταν ότι όλοι οι συγκεντρωμένοι σφυρίζαν µε βουβουζέλες, το παραδοσιακό όργανο της Νότιας Αφρικής που έκανε θραύση στα γήπεδα του Μουντιάλ.
Από δω και πέρα πάντως θα χρειαστούν πολλά παραπάνω πράγματα να συμβούν από το αντιφασιστικό κίνημα στην Σουηδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: