Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Οργανωμένο πογκρόμ εναντίον τους κατήγγειλαν χθες εκατοντάδες Πακιστανοί εργάτες γης, που κήρυξαν απεργία και βγήκαν στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία της Σκάλας Λακωνίας. Προηγήθηκε η καταδίκη ιδιοκτήτη καταλύματος στην περιοχή σε φυλάκιση 58 χρόνων και σε 120.000 ευρώ πρόστιμο, επειδή νοίκιαζε παράνομα καταλύματα σε 58 μετανάστες, ο οποίος άσκησε έφεση κι αφέθηκε ελεύθερος.

Οπως κατήγγειλε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Ενωσης Μεταναστών Εργατών και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, προχθές το απόγευμα οι ομοεθνείς του, μετά την επιστροφή από τη συλλογή πορτοκαλιών στα χωράφια, βρήκαν τις πόρτες των σπιτιών και των καταλυμάτων όπου διέμεναν κλειδωμένες απ' τους ιδιοκτήτες τους, και πεταμένα όλα τα υπάρχοντά τους έξω από τα σπίτια. «Περίπου 500 άτομα έμειναν ξαφνικά στον δρόμο εξαιτίας της απαράδεκτης συμπεριφοράς της τοπικής αστυνομίας, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα γύριζε από σπίτι σε σπίτι, δημιουργώντας πρωτοφανές κλίμα τρομοκρατίας στους ιδιοκτήτες των σπιτιών, αλλά και στους Πακιστανούς που έβρισκε μέσα, προχωρώντας σε προσαγωγές και στο μοίρασμα "υπηρεσιακών σημειωμάτων διοικητικής απέλασης"», δήλωσε ο Τζαβέντ Ασλάμ. Οι Πακιστανοί εργάτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Σκάλας Λακωνίας όπου και διανυκτέρευσαν, ενώ απείχαν από την εργασία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, διάλεξε να εγκαινιάσει την εγκατάστασή του στην υπουργική καρέκλα με έναν μαζικό διωγμό μεταναστών από το Πακιστάν, όταν η χώρα τους ρημάζεται από τις χειρότερες πλημμύρες, με είκοσι εκατομμύρια θύματα!» ανέφερε η κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή». Να σταματήσει ο διωγμός των Πακιστανών εργατών, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες στέγασης και αξιοπρεπές μεροκάματο, και να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομιμοποίηση των μεταναστών και στην απόδοση ασύλου στους πρόσφυγες της καταστροφής, μας ανέφερε το μέλος της Κίνησης, Πέτρος Κωνσταντίνου.

Με το μέρος των αλλοδαπών εργατών τάχθηκε και η τοπική δημοτική Αρχή, επιδιώκοντας την εξεύρεση λύσης για την εκτόνωση της κατάστασης. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξαν στην «Ε» ότι ουδέποτε δόθηκε εντολή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την έξωση των Πακιστανών εργατών και πως ουδέποτε παρενέβη η Αστυνομία. Ισχυρίστηκαν δε πως οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε μαζικές εξώσεις, επειδή φοβήθηκαν λόγω της καταδίκης του έτερου ιδιοκτήτη καταλύματος, ο οποίος νοίκιαζε παραπήγματα εισπράττοντας απ' τον κάθε Πακιστανό ενοίκιο 40 ευρώ μηνιαίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: