Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΔΙΚΗ ΓΚΕΡΤ ΒΙΛΝΤΕΡΣ

Αναδημοσίευση από http://www.tvxs.gr/

Η άσκηση κριτικής σε μία θρησκεία δεν είναι τιμωρητέα, δήλωσε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη του Ολλανδού βουλευτή της άκρας δεξιάς Γκερτ Βίλντερς και ηγέτη του PVV (Κόμμα της Ελευθερίας) , που δικάζεται στο Αμστερνταμ για υποκίνηση φυλετικού μίσους και διακρίσεων προς τους μουσουλμάνους.

«Η κριτική δεν μπορεί να είναι τιμωρητέα, παρά μόνον εάν κατευθύνεται κατά αναμφισβήτητο τρόπο εναντίον των ίδιων των ατόμων και όχι μόνο εναντίον των πεποιθήσεών τους», δήλωσε η εισαγγελέας Μπίργκιτ βαν Ρέσελ. «Η προσβολή των αισθημάτων, των θρησκευτικών αισθημάτων δεν παίζει κανέναν ρόλο», τόνισε η εισαγγελέας. Οι εισαγγελείς ζήτησαν την Τρίτη να μην διωχθεί ο Γκερτ Βίλντερς για «προσβολή ομάδας ατόμων», μία από τις κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, «η σύγκριση του Mein Kampf με το Κοράνι» μπορεί να είναι προσβλητική, αλλά δεν συνιστά έγκλημα. Η εισαγγελέας άρχισε σήμερα την αγόρευση επί της ενοχής ή μη του Γκερτ Βίλντερς για τις τέσσερις κατηγορίες της υποκίνησης φυλετικού μίσους και διακρίσεων σε βάρος των μουσουλμάνων.

Ο βουλευτής, το κόμμα του οποίου ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Ιουνίου, δικάζεται για τον χαρακτηρισμό του ισλάμ ως «φασιστικού» και ζήτησε την απαγόρευση του Κορανίου, το οποίο σύγκρινε με το Mein Kampf του Αδόλφου Χίτλερ. Η δίκη του βουλευτή, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες που επισύρουν ποινή μονοετούς φυλάκισης και πρόστιμο 7.600 ευρώ, άρχισε στις 4 Οκτωβρίου. Εχουν προγραμματισθεί επτά συνεδριάσεις και η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 5 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: