Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (18/10/10)
Ακόμα μια νύχτα τρόμου, για μετανάστες του κέντρου της Αθήνας, εξελίχθηκε το περασμένο Σαββατόβραδο, αυτή τη φορά στην πλατεία Αττικής. Ομάδα «αγανακτισμένων» πολιτών έκανε επιθέσεις εναντίον τους μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Ο Ραχμάν λέει ότι έμειναν αποκλεισμένοι μιάμιση ώρα στο τζαμί. Παρουσία αστυνομικών, προσθέτει ο Θαν. Κούρκουλας. Δεν δίστασαν να χτυπήσουν τον ιμάμη αλλά και το υπόγειο στην οδό Αριστομένους, που λειτουργεί άτυπα ως τζαμί της γειτονιάς. Υστερα από αποκλεισμό που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο ιμάμης και δύο συμπατριώτες του μεταφέρθηκαν με περιπολικά σε ασφαλές σημείο. Μεσάνυχτα στην πλατεία Αττικής και βρίσκονταν παραταγμένα περίπου 80 άτομα. Γυναίκες μέσης ηλικίας, δεκαπεντάχρονα παιδιά, ηλικιωμένοι. Στέκονταν μπροστά στη διμοιρία των ΜΑΤ και φώναζαν: «Δεν είναι άνθρωποι οι λαθρομετανάστες, είναι σκουλήκια» και «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες». Ο επικεφαλής της διμοιρίας προσπάθησε να διαπραγματευτεί. Το μπουλούκι άνοιξε και πετάχτηκε μια ομάδα νέων, γυμνασμένων, με ρόπαλα. Χτύπησαν έναν διερχόμενο, μάλλον μετανάστη, που έπεσε αναίσθητος. Ακολούθησαν επέμβαση των ΜΑΤ, μικροτραυματισμοί και προσαγωγές. Ορισμένοι παρέμειναν, αποτελώντας τη νυχτερινή ομάδα περιφρούρησης της πλατείας Αττικής.
Στο μικρό διαμέρισμα της γειτονιάς συναντήσαμε τον Καμάλ, ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ, μαζί με τους συμπατριώτες του από το Μπανγκλαντές, Ραχμάν και Τζακίρ, και τον Θανάση Κούρκουλα από την κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό».
Οπως περιγράφει ο Καμάλ, στις 8.30 μαζεύτηκε μια ομάδα κατοίκων έξω από το μαγαζί του. «Χτύπησαν έναν περαστικό Αφγανό. Ετρεξε να σωθεί. Εφυγαν από το μαγαζί οι πελάτες, έμεινε ο ιμάμης. Πέντε - έξι άτομα τον χτυπούσαν κρατώντας ξύλα. Επεσε κάτω. Κατάφερε να σηκωθεί κι έτρεξε στο τζαμί. Το ίδιο τζαμί που έκαψαν πέρυσι όταν ο αστυνομικός έσκισε το Κοράνι».
Αλλά δεν σταμάτησαν εκεί: «Εξω από το τζαμί και το μίνι μάρκετ μαζεύτηκαν πολλοί. Με ξύλα στα χέρια. Φώναζαν, έβριζαν, έσπαγαν τα τζάμια. Κάποιοι Μπανγκλαντεσιανοί πήραν ξύλα από τα σκουπίδια για να υπερασπίσουν το τζαμί. Ηρθε η αστυνομία κι έφυγαν. Παραμείναμε εγκλωβισμένοι για μιάμιση ώρα». Ο Καμάλ δακρύζει λέγοντας πως θα εγκαταλείψει το μαγαζί και θα επιστρέψει στη χώρα του. Τρεις Ελληνες σκηνοθέτες χτύπησαν την πόρτα του Καμάλ, ιδιοκτήτη του μίνι μάρκετ. Είναι οι σκηνοθέτες και κάτοικοι της γειτονιάς Κων. Γιάνναρης, Γ. Κόρας και Χρ. Βούπουρας. Ηρθαν αποφασισμένοι να καταγγείλουν όσα βιώνουν καθημερινά:
«Την Παρασκευή το βράδυ μια ομάδα εμφανίστηκε στο μαγαζάκι του Καμάλ. Εσπασαν την ταμπέλα, πέταγαν σκουπίδια. Με ύφος λοχία, μια γυναίκα φώναζε: "Κλείσ' το και φύγετε. Τώρα. Το βράδυ το κάνετε γαμηστρώνα... Κι ο αστυνομικός που ήταν παρών ζήτησε την άδεια του καταστήματος, την κοίταξε κι έφυγε», λέει ο Γ. Κόρας, που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στο κατάστημα.
Ο ίδιος προσθέτει ότι το ίδιο βράδυ στην πλατεία Αττικής περιφρουρούσε κάποιος με μπλε στολή. Στον ώμο είχε διακριτικό την ελληνική σημαία. «Με ρώτησε "Σε γα... ο Πακιστανός και τον υπερασπίστηκες;"». Προσθέτει πως καθημερινά «επιστρέφοντας στο σπίτι, βλέπω ομάδες νεαρών να ορμούν κυνηγώντας αλλοδαπούς».
Ο Χρήστος Βούπουρας λέει ότι στις τέσσερις εισόδους της πλατείας Αττικής έγραψαν στο δάπεδο τη λέξη «ΕΛΛΑΣ»: «Δεν μπορεί να προσεγγίσει αλλοδαπός στον χώρο, ο οποίος φρουρείται. Στα παγκάκια φυλάνε γυναίκες και μεγαλύτεροι. Τριγύρω βρίσκονται νέοι που λειτουργούν ως "ομάδα κρούσης". Οταν δουν αλλοδαπό, οι γυναίκες τούς ειδοποιούν με σφυρίχτρα κι αναλαμβάνουν δράση. Είναι "χρυσαυγίτες" που καλύπτονται ανάμεσα σε κατοίκους».
«Η κατάσταση γίνεται πολύ επικίνδυνη», προσθέτει ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης. Λέει ότι «η πολιτεία οφείλει ν' αντιδράσει, να σταματήσει το ανθρωποκυνηγητό. Και η αστυνομία να σταματήσει τις φασιστικές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών».
Από την αστυνομία, το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι υπήρξε ένα περιστατικό γύρω στις 8.30 κι ακολούθησαν τρεις ροσαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: