Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΡΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr

Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την πορεία της υπόθεσης των Ιρανών απεργών πείνας που έχουν ράψει τα στόματά τους και έχουν κατασκηνώσει στα Προπύλαια, ζητώντας άμεσα χορήγηση πολιτικού ασύλου, παραχώρησε σήμερα κοινή επιτροπή μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Ιρανός Τζάνι Νταβούτ που βρίσκεται στην 5η ημέρα απεργίας πείνας, λιποθύμησε, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε τρεις μόλις ημέρες μετά τις καταγγελίες των Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων, Ένωση Μεταναστών Εργατών και Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, ότι άντρας της Δημοτικής Αστυνομίας γρονθοκόπησε στο πρόσωπο Ιρανό απεργό πείνας στα Προπύλαια.

Πριν διακοπεί η συνέντευξη Τύπου από τη λιποθυμία του Τζάνι Νταβούτ, διαβάστηκε μεταφρασμένο κείμενο της Μαντάνα Ντανεσνιά, Ιρανής με ραμμένο στόμα, η οποία εργαζόταν ως ρεπόρτερ στη χώρα της, στο οποίο υπογράμμιζε: «Έραψα το στόμα για να δείξω ότι εμείς οι γυναίκες που μας καταδιώκει τόσο άγρια το καθεστώς του Ιράν, με βασανιστήρια, είμαστε δυνατές και μπορούμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας. Μιλάω για να εκφράσω εκατομμύρια γυναικών στο Ιράν που καταπιέζονται βάρβαρα. Εμείς θα νικήσουμε θα κερδίσουμε την ελευθερία μας!».

Συνολικά 25 πρόσφυγες διανύουν την 5η ημέρα απεργίας πείνας, ενώ στα Προπύλαια βρίσκονται 44 διαμαρτυρόμενοι Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες. Οι 7 έχουν ράψει τα στόματά τους, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και μια γυναίκα και μια νεαρή γυναίκα, η Μαντάνα Ντανεσνιά, η οποία μεταφέρθηκε δύο φορές στον νοσοκομείο μετά από εμπλοκή στην υγεία της. Σε κοινή τους δήλωση, οι Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων, Ένωση Μεταναστών Εργατών και Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καταγγέλλουν «την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που αδιαφορούν για τη ζωή των απεργών πείνας που διεκδικούν πολιτικό άσυλο. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται πολλά χρόνια σε αναμονή απάντησης, ακόμη και 16 χρόνων! Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φέρει ακέραια την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή καθώς η κοροϊδία και η κωλυσιεργία για τα αιτήματα των Ιρανών πολιτικών προσφύγων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου για την άθλια πολιτική κατάργησης στην ουσία του δικαιώματος ασύλου για όλους τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση και ο κ. Παπουτσής πρέπει επιτέλους να ανοίξουν τα αυτιά τους και να ακούσουν τις κραυγές από τα ραμμένα χείλη των απεργών πείνας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μια τέτοια αντιμετώπιση για ανθρώπους κατατρεγμένους από την χώρα τους. Μήπως περιμένουν να πεθάνουν για να τους δώσουν το άσυλο στο τάφο;».

«Ας καταλάβει το υπουργείο προστασίας του Πολίτη ότι αυτό που ζητάνε οι απεργοί πείνας δεν είναι άλλη μία ψευτοσυνέντευξη, αλλά άσυλο όπως ακριβώς δόθηκε το περασμένο καλοκαίρι όταν η απεργία πείνας έξι Ιρανών έφτασε τις 35 μέρες», προστίθεται στην ίδια δήλωση. Από την πλευρά του, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, μέλος της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ δήλωσε πως «φαίνεται ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βάζει σε προτεραιότητα τις καλές σχέσεις με την δικτατορική εξουσία του Ιράν υποδεχόμενο αυτές τις μέρες τον υπαρχηγό της Ιρανικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Qasem Rezaei και συνομιλώντας μαζί του για την λήψη μέτρων κατά των προσφύγων. Ο υπουργός Χ. Παπουτσής με την κυνική και απάνθρωπη αντιμετώπιση των Ιρανών προσφύγων με τα ραμμένα στόματα δείχνει ότι βάζει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών που αναπτύσσουν σχέσεις με το Ιράν πάνω από τα δικαιώματα και τις ελευθερίες ανθρώπων κατατρεγμένων από τα καθεστώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: