Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΛΑΡΙΣΑ: ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Αναδημοσίευση από http://athens.indymedia.org/

Ενα πακιστανικό παντοπωλείο δέχθηκε επίθεση από 4 φασίστες 2 απ' αυτούς μπήκαν στο μαγαζί κρατώντας μπουκάλι και πτυσσόμενο γκλομπ, τραυμάτισαν τον υπάλληλο που βρισκόταν μέσα στο κεφάλι, ενω υπάρχουν υπόνοιες ότι πήραν και χρήματα απ' το ταμείο. Ενώ άλλοι 2 κρατούσαν τσίλιες. Η συμπλοκή είχε ως αποτέλεσμα την μεταφορά του υπαλλήλου στο νοσοκομείο, ενώ οι μετανάστες που βρισκόντουσαν στην πλατεία και στα γύρω σπίτια αντέδρασαν και ένας τους πρόλαβε τον ένα από τους φασίστες τον οποίο και παρέδωσε στην αστυνομία. Ο συλληφθείς 20χρονος νεοναζί θα παραπέμπονταν σήμερα στον ανακριτή στο Δικαστικό μέγαρο Λάρισας. Τις προηγούμενες μέρες είχαν γραφτεί με σπρέι στην βιτρίνα του ίδιου μαγαζιού συνθήματα όπως "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: ΚΑΘΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΗ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ".

Ακολουθεί η προκήρυξη-καταγγελία της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας που καλεί σήμερα το απόγευμα σε διαμαρτυρία πορεία.

"Καταγγέλλουμε την ωμή ρατσιστική – φασιστική επίθεση που έγινε αργά το βράδυ της Κυριακής 24/10 σε πακιστανικό μινι μαρκετ στην περιοχή του ΑΤΑ στη Λάρισα. Οι δράστες που φρόντισαν να μην αφήσουν καμιά αμφιβολία για την ταυτότητα τους, στολίζοντας με σπρέι τους τοίχους και τον εξοπλισμό του μικρού μαγαζιού με τα γνωστά αποκρουστικά φασιστικά σύμβολα, αφού ξυλοκόπησαν άγρια τον άνθρωπο που ήταν μέσα τράπηκαν σε φυγή. Γείτονες και περαστικοί που αντελήφθησαν το περιστατικό τους καταδίωξαν καταφέρνοντας να συλλάβουν το ένα από αυτούς ενώ ο πακιστανός υπάλληλος μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο είναι. Εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα που απλώνει απειλητικά τη σκιά του απ΄ άκρη σʼάκρη, σχεδόνσ΄ όλη τη χώρα. Πριν λίγες μέρες στην Κασσάνδρεια Χαλκιδικής, μέλη της Χρυσής Αυγής, που πριν λίγο καιρό είχαν ανοίξει «γραφεία» στην περιοχή, ξυλοκόπησανμετανάστη μαθητή σε στάση λεωφορείου μπροστά στα μάτια των έντρομων συμμαθητών του εκτοξεύοντας απειλές για «επισκέψεις» σε σπίτια και γονείς. Ενώ στον πασίγνωστο πλέον Αγ. Παντελεήμονα της Αθήνας, οι χρυσαυγίτες και τα λοιπά φασιστοειδή καθημερινά ξετυλίγουν την εγκληματική τους δράση απέναντι στους μετανάστες και σε όσους στέκονται αλληλέγγυοι.

Ο εκφασισμός της πολιτικής ζωής, η ανοιχτή τρομοκρατία από τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής και τις παρακρατικές φασιστικές ομάδες εκπορεύεται και ενισχύεται από κύκλους με ονοματεπώνυμο. Από το ΛΑ.ΟΣ. που επενδύει καθημερινά στο ρατσισμό μια την ξενοφοβία έχοντας καταστεί προνομιακός εταίρος της κυβέρνησης στην προώθηση του μνημονίου, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔπου από τις θέσεις της κυβερνητικής εξουσίας στο όνομα της «ασφάλειας» των πολιτών προωθούντις αντιμεταναστευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές τους. Επιδίωξη και στόχος η διαίρεση όσων υφίστανται με οδυνηρό τρόπο της συνέπειες της κρίσης για να στραφεί η οργή όχι σ΄ αυτούς που είναι πραγματικά υπεύθυνοι αλλά να εκτονωθεί στο εσωτερικό της κοινωνίας με τρόπο ανώδυνο για τους πολιτικά και οικονομικά κυρίαρχους.

Σαν αντιρατσιστικό κίνημα θα συνεχίσουμε να αποτελούμε ανάχωμα στις πολιτικές αυτές που ενθαρρύνουντην δράση των ρατσιστικών-φασιστικών ομάδων. Ο κοινωνικός ιστός και η ασφάλεια μας δεν απειλείται ούτε από τους μετανάστες ούτε από τους εργαζόμενους και τη νεολαία που αγωνίζονται αλλά από αυτούς που δημιουργούν εχθρούς – φαντάσματα, για να διαιωνίζουν την κυριαρχία τουςαλώνοντας τα δικαιώματα μας.

Με αφορμή το τελευταίο αυτό εγκληματικό περιστατικό δηλώνουμε πως δεν ανεχόμαστε ούτε να κρυβόμαστε ούτε να φοβόμαστε και επειδή δεν μπορούμε να κρατάμε ίσες αποστάσεις γιατί μας χωρίζει άπειρη απόσταση από τον φασισμό, την ρατσιστική υστερία, την μισανθρωπία,πιστεύουμε πως είναι επιτακτικά αναγκαίο κάθε προοδευτική συνιστώσα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, συνδικαλιστικοί φορείς, κόμματα, άνθρωποι της τέχνης και της διανόησης, κάθε δημοκράτης, να ενεργοποιήσουμε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά και να αντιπαρατεθούμε στις φασιστικές προκλήσεις, στην έξαρση του ρατσισμού και του εθνικισμού, στις κραυγές μίσους και ξενοφοβίας.

Αν δεν πάρουμε θέση τώρα που η «δημοκρατία» λευτερώνει τους εφιάλτες της, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί με ακόμα πιο τραγικές διαστάσεις και τότε δεν θα έχουμε κανένα δικαίωμα να λέμε ότι δεν ξέραμε. Επειδή ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον… Καμιά ανοχή απέναντι στο ρατσισμό, τον εθνικισμό, το μίσος και την ξενοφοβία. Έλληνες και ξένοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία, ενωμένοι διεκδικούμε τα δικαιώματα μας. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: