Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΛΩΝΙΑ: ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

Αναδημοσίευση από http://www.alterthess.blogspot.com/
Εκατοντάδες ακροδεξιών διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Πολωνίας, πυροδοτώντας ένα πολύ μεγαλύτερο κίνημα αντι-διαμαρτυρίας από οργανώσεις και άτομα που φωνάζοντας αντι-φασιστικά συνθήματα κάποιοι όντας ντυμένοι και με ριγέ στολές των κρατουμένων στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Υπήρξε ισχυρή παρουσία δυνάμεων καταστολής της αστυνομίας στην πρωτεύουσα ενώ πολλές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δύο ομάδων των διαδηλωτών. Η αστυνομία ανέφερε ότι τραυματίστηκαν 29 άτομα κι ένας αστυνομικός. Οι ακροδεξιοί διαδηλωτές, κρατώντας πολλές πολωνικές σημαίες, βάδισαν προς ένα άγαλμα του Roman Dmowski, του πολιτικού που θεωρείται από τους πρωτεργάτες της ανεξαρτησίας με τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και είναι γνωστός για τις αντισημιτικές απόψεις του και την συμπάθεια του στην ακροδεξιά ιδεολογία και τον κοινωνικό δαρβινισμό.
Οι αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις φώναζαν συνθήματα όπως "Δε θα περάσει ο Φασισμός" , "η Βαρσοβία να απαλλαγεί απ' τους φασίστες" και όλο το προηγούμενο διάστημα καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει στην αντιδιαδήλωση και την πορεία ώστε για να εμποδιστεί η παρέλαση των ακροδεξιών. Οργανώσεις όπως η "Ποτέ Ξανά" (Nigdy Wiecej) δραστηριοποιούνται εδώ και δύο χρόνια ενάντια στην καθιερωμένη ετήσια παρέλαση των εθνικιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: