Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛ.ΑΤΤΙΚΗΣ

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Την Τρίτη το πρωί, στο πλαίσιο μιας από τις δύο σημαντικότερες γιορτές του Ισλάμ, μουσουλμάνοι μετανάστες πραγματοποίησαν υπαίθρια προσευχή σε 15 σημεία της Αθήνας. Στα Προπύλαια, προηγήθηκε η μαζικότερη προσέλευση για τον εορτασμό του Κουρμπάν Μπαϊράμι, το οποίο απευθύνεται στη λεγόμενη θυσία του γιου του Αβραάμ. Ίσως και 2 χιλιάδες μουσουλμάνοι, προερχόμενοι από διάφορες χώρες, τήρησαν το έθιμο. Αφού έστρωσαν σεντόνια στο έδαφος, στον προαύλιο χώρο της Ακαδημίας Αθηνών, έβγαλαν τα παπούτσια τους και γονάτισαν, παρακολουθώντας τις δεήσεις του ιμάμη, ο οποίος ταξίδεψε από το ισλαμικό πανεπιστήμιο της Αιγύπτου για να συμμετάσχει στην τελετή. Η θρησκευτική εκδήλωση μουσουλμάνων της Αθήνας, συν τοις άλλοις, συμβόλισε την ανάγκη ανέγερσης τζαμιού στην Αττική, όπως και το δικαίωμα στη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Εξού και το μεγάλο κόκκινο πανό το οποίο υψώθηκε κατά την αποχώρηση από τα Προπύλαια: «Ζητάμε πολιτικό άσυλο». Άλλωστε, η προσευχή διεξήχθη ακριβώς δίπλα από τις σκηνές των Ιρανών απεργών πείνας, οι οποίοι με την ιδιότητά τους ως πολιτικών προσφύγων, ζητούν άσυλο από τις ελληνικές αρχές.

Η αστυνομία περιφρούρησε διακριτικά την εκδήλωση, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν επιθετικές ενέργειες από ανθρώπους οι οποίοι δεν χαρακτηρίζονται για την πλέον φιλική στάση τους απέναντι στους μετανάστες. Τα όποια αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν στα Προπύλαια ήταν μεμονωμένα και μικρής σημασίας, περιοριζόμενα στη λεκτική διαμαρτυρία διερχομένων, οι οποίοι εξέφραζαν απόψεις τύπου: «στην Κωνσταντινούπολη οι Έλληνες δεν μπορούν να προσευχηθούν».

Στην πλατεία Αττικής, η διαμαρτυρία επεκτάθηκε και σε 3 επιπλέον στοιχεία: μουσικές νότες, αβγά και γιαούρτια. Περίπου 50 εθνικιστές, οι οποίοι είχαν επιχειρήσει από τη νύχτα να καταλάβουν το χώρο αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στην πλατεία και φώναζαν υβριστικά συνθήματα σε βάρος των μεταναστών. Αν και δεν αποχώρησαν πλήρως, απομακρύνθηκαν από τους παρατεταγμένους αστυνομικούς. Παρόλα αυτά, βρέθηκαν «σύμμαχοι» από μπαλκόνι παρακείμενης πολυκατοικίας. Τρεις γυναίκες ύψωσαν ελληνικές σημαίες και έβαλαν μουσική στη διαπασών, παρενοχλώντας την προσευχή των μεταναστών. Επιπλέον, φώναζαν με τη σειρά τους υβριστικά συνθήματα. Στον... απολογισμό προστίθεται η ρίψη 2 αβγών και άλλων 2 γιαουρτιών προς την πλατεία. Εμφανώς ανήσυχοι, οι περίπου 500 μετανάστες (κυρίως από Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές) δεν αντέδρασαν. Αφού ολοκλήρωσαν την τελετή, αποχώρησαν άμεσα από την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: