Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ

Ακολουθεί η πρόσκληση για την σύσκεψη από το Δίκτυο.

Το τελευταίο διάστημα, οι φασιστικές επιθέσεις εναντίον μεταναστών τείνουν να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι του καθημερινού αστυνομικού δελτίου. Δεκάδες άνθρωποι έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμών ή και μαχαιρωμάτων, άτυπα τζαμιά δέχονται συχνά εμπρηστικές επιθέσεις, συμμορίες επιβάλλουν ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ σε δημόσιους χώρους, εμποδίζοντας τους αλλοδαπούς πολίτες να τους χρησιμοποιούν. Το εξωφρενικό στην ιστορία είναι ότι οι δράστες αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων δεν κρύβουν την ταυτότητα τους. Πάντοτε αφήνουν τα φασιστικά διαπιστευτήρια τους στον τόπο του εγκλήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, οι εγκληματίες που επιχείρησαν να κάψουν χώρους όπου συχνάζουν μετανάστες, δεν δίστασαν να κολλήσουν στις εισόδους τους αυτοκόλλητα της Χρυσής Αυγής. Ενώ λοιπόν το στερεότυπο που καλλιεργείται από ΜΜΕ και συντηρητικούς πολιτικούς χώρους, ταυτίζει αυθαίρετα τους μετανάστες με παραβατικές συμπεριφορές, στην πραγματικότητα, παρατηρούμε μια πρωτοφανή όξυνση των εγκλημάτων σε βάρος των μεταναστών.

Απέναντι σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, η Αστυνομία, ενώ έχει πολλή έντονη παρουσία στις περιοχές που διαδραματίζονται τα γεγονότα, παραμένει προκλητικά απαθής. Είναι εξόχως ενδεικτικό το ότι για τις δεκάδες φασιστικές επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος, ουδείς έχει συλληφθεί, ουδείς έχει παραπεμφθεί σε δίκη, και, πολύ περισσότερο, ουδέποτε ενοχλήθηκαν όσοι συστηματικά προπαγανδίζουν και προπαρασκευάζουν τα φασιστικά εγκλήματα. Μάλιστα, επανειλημμένα έχουμε γίνει μάρτυρες της συνεργασίας φασιστών με αστυνομικούς.

Πάντοτε σε καιρούς οικονομικής κρίσης, ο “άλλος”, ο “ξένος”, ο “παρείσακτος”, χρησιμοποιούταν ως αποδιοπομπαίος τράγος της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Η πιο εύκολη, και βολική για τους άρχοντες, λύση είναι να στοχοποιηθεί μια κοινωνική ομάδα και να γίνει αντικείμενο μίσους: άλλοτε ήταν οι Εβραίοι, σήμερα είναι οι μετανάστες. Η τραγική ιστορική εμπειρία έχει αποδείξει ότι όταν μια επιμέρους κοινωνική ομάδα γίνεται αντικείμενο βίας και διακρίσεων, τότε πολύ γρήγορα το σύνολο της κοινωνίας βυθίζεται στην απανθρωπιά. Κατά συνέπεια, το να βάλουμε επιτέλους φραγμό στις συνεχείς φασιστικές επιθέσεις, σημαίνει να εμποδίσουμε τη διολίσθηση της κοινωνίας στη βαρβαρότητα. Δεν μπορούν να υπάρξουν δικαιολογίες, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ανοχή στις φασιστικές επιθέσεις.

Πιστεύοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν οι μετανάστες οι αποδιοπομπαίοι τράγοι της κρίσης, καθώς και ότι ντόπιοι και μετανάστες μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί για μια καλύτερη κοινωνία, πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε σε μια πλατιά σύσκεψη την Τρίτη 23 Νοεμβρίου στις 6:00 μμ στο Κοινωνικό Κέντρο της Τσαμαδού 15 με στόχο την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις. Αθήνα 19/11/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: