Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Η Χ.Α. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Προηγούμενες εκλογές και Χρυσή Αυγή

Ευρωεκλογές 2009: 0,46% ή 23.564 ψήφοι

Εθνικές εκλογές 2009: 0,29% ή 19.636 ψήφοι

.................................................................

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2010 (στο 95-99% καταμέτρησης)

Δ. Αθήνας: Ν.Μιχαλολιάκος 5,26% ή 9.698 ψήφοι

Δ. Θεσσαλονίκης: Κ.Βασιλικός 1,00% ή 1.247 ψήφοι

Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος: Χ.Ρήγας 1,87% ή 7.301 ψήφοι

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Θ.Σαμπαζιώτης Θεόδωρος 1,45% ή 5.458 ψήφοι

........................................................................

Κάποιος θα πει προς τι ένα άρθρο για την εκλογή του αρχηγού της Χ.Α. ως δημ.συμβούλου στον δήμο Αθήνας; Μήπως υπερβάλουμε; Κάθε άλλο. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα αντιληφθεί από τα στοιχεία ότι, η Χ.Α. έδωσε έμφαση σε 4 περιοχές, συγκεντρώνοντας τον ίδιο αριθμό ψήφων που πήρε πανελλαδικά στις ευρωεκλογές, και μεγαλύτερο απ' ότι πήρε στις εθν.εκλογές του 2009.

Αλλά ο "συναγερμός" αφορά την Αθήνα, όπου κατάφερε το 0,51% ή 1.542 ψήφους που πήρε στην Α'Αθήνας στις εθν.εκλογές του 2009, να το εκτινάξει στο 5,27% ή σχεδόν 10.000 ψήφους! Και αυτό συνέβηκε σε ένα χρόνο!

Σε τμήματα του 1ου και 6ου διαμερίσματος Αθήνας η Χ.Α. πήρε πάνω από 15%! Ενώ σε Άγ. Παντελεήμονα, πλ. Αττικής, Άγιο Παύλο, πήρε πάνω από 20% δηλ. καταγράφηκε ως μια μαζική εκλογική δύναμη, υπέρτερη όποιας άλλης αριστερής εναλλακτικής! Η Χ.Α. θεωρεί αυτή την επίδοση νίκη τους, και τις περιοχές που τις την έδωσαν προπύργια της. Σαφώς οι 10.000 ψήφοι είναι υπερ-πολλαπλάσιοι των οργανωμένων δύναμεων της Χ.Α. στην Αθήνα, και ως ένα βαθμό αποτελούν ψήφους διαμαρτυρίας. Ιδιαίτερα καθώς η δημαγωγία της Χ.Α. ("είμαστε εναντίον όλων", "πουλημένο πολιτικό σύστημα", "είμαστε οι μόνοι καθαροί"), δημιουργεί ένα κανάλι έκφρασης της απογοήτευσης κάποιων στρωμάτων από τους πάντες και τα πάντα.

Η εκλογική απόδοση της Χ.Α. δεν είναι τυχαία. Είναι συνέχεια μιας τάσης που αναπτύσσεται και σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα όπου η παραδοσιακή Αριστερά ή νέοι αριστεροί σχηματισμοί αποτυχαίνουν να απαντήσουν στα λόγια και στην πράξη στις επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων, στις συνθήκες της μεγαλύτερης κρίσης του καπιταλισμού, των χωρίς τέλος επιθέσεων σε δικαιώματα, της εκτίναξης της ανεργίας και της φτώχειας. Σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ε.Ε. ακροδεξιά κόμματα, είχαν ενίσχυση της εκλογικής τους επιρροής μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο (Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Αυστρία, Βρετανία, Σλοβακία, Βέλγιο κ.λ.π.).

Όμως οι 10.000 ψήφοι της Χ.Α. στην Αθήνα είναι και το αποτέλεσμα της συστηματικής τους παρέμβασης εδώ και καιρό σε συγκεκριμένες περιοχές. Φορώντας τον μανδύα των "επιτροπών κατοίκων" έκαναν δουλειά πόρτα-πόρτα, παρέμβηκαν σε σχολεία, μάζεψαν υπογραφές, οργάνωσαν πορείες, στρατολόγησαν υποστηρικτές. Κι ακόμα έστησαν ομάδες κρούσης οι οποίες "φρουρούσαν" τις ζώνες επιρροής.

Για τις επιθέσεις, τους τραυματισμούς, τους εμπρησμούς, όχι απλά δεν συνελήφθη ποτέ κανένα μέλος της Χ.Α., αλλά δημιούργησαν και μια εικόνα "άτρωτων", εξαιτίας της συνειδητής κάλυψης ή και της συνέργειας ακόμα της αστυνομίας. Σε μια μικρογραφία η πλατεία του Αγ.Παντελεήμονα, λειτουργεί ως το συμβολικό "κράτος" της Χ.Α.

Και σ' αυτό το "κράτος" η Χ.Α. επαληθεύει τον ρόλο που έπαιξε ο φασισμός ιστορικά ή που προσπαθούν να παίξουν νεοφασιστικές οργανώσεις σήμερα. Και είναι ο ρόλος του "πλυντηρίου" για το καπιταλιστικό σύστημα και τις κυβερνήσεις που το υπηρετούν.

Μέσα σ' αυτό το "πλυντήριο" μπαίνει η αποτυχία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον 3ο κόσμο και η αντιπροσφυγική πολιτική της κυβέρνησης που παρέχει 0% άσυλο. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για την Χ.Α., αυτό που θέλουν είναι 0% πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Λένε ψέματα όταν επικαλούνται αυτή την θέση ως προστασία ενάντια στην ανεργία. Η ανεργία δεν θα μηδενίζονταν, γιατί είναι το απότοκο της βαθιάς κρίσης, του λουκέτων, των ιδιωτικοποιήσεων, της σφαγής των κοινωνικών δαπανών. Αλλά ούτε η εγκληματικότητα θα μηδενίζονταν γιατί θα συνέχιζαν να την γεννούν οι ίδιες οι αντικειμεινικές συνθήκες.

Μέσα στο ίδιο "πλυντήριο" μπαίνει η Μνημονιακή λαίλαπα της κυβέρνησης που … βρήκε 78 δις ευρώ για να δώσει δώρο στους Έλληνες τραπεζίτες και ακόμα περισσότερα για τους ξένους τραπεζίτες! Αλλά δεν βρήκε δεκάρα για τους Ελληνες εργαζόμενους, για το περιβάλλον, την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, τους δήμους μας ή τις παροχές σίτισης και στέγασης για τους πρόσφυγες. Αλλά η Χ.Α. δεν έχει πρόβλημα με αυτούς τους κυρίους! 'Eχει μ' αυτούς που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα! Ο Ν.Μιχαλολιάκος μάλιστα σε μια από τις συνεντεύξεις του στο ALTER, είπε πως οι δημότες της Αθήνας θα πρέπει να πληρώσουν κι έναν ακόμα φόρο. Έναν φόρο που θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ιδιωτικών φρουρών -είπε πως προσφέρονται όλα τα μέλη της Χ.Α. επί πληρωμή φυσικά- που θα μας ..απαλλάξει από την παρουσία όλων των μεταναστών και προσφύγων!

'Ομως η Χ.Α. δεν έχει καμιά πραγματική λύση να προσφέρει προς τους ανθρώπους που απευθύνεται. Το πρόγραμμα της -πέρα από την αντιμεταναστευτική μανία- είναι υπέρ του σάπιου καπιταλισμού. Πιο συγκεκριμένα:

Μιλάνε για την "εξυγίανση του τραπεζικού και χρηματιστηριακού συστήματος", την "εφαρμογή ορίου κατοχής κεφαλαίου ή μέσων παραγωγής, από άτομα ή ομάδες συμφερόντων, ώστε να μην μπορούν αυτά να επηρεάζουν την πορεία της Εθνικής Οικονομίας", την "εκμετάλλευση των Ελληνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών με κριτήριο το εθνικό συμφέρον" κ.λ.π. Από ποιους θα γίνουν όμως όλα αυτά; Μα προφανώς από τους ίδιους έλληνες καπιταλιστές. Αυτούς που ρήμαξαν την ελλ.κοινωνία.

Μιλάνε για "εθνικό προσανατολισμό της Παιδείας, μακριά από τα Φιλελεύθερα Διεθνιστικά και Μαρξιστικά δόγματα που της επιβλήθηκαν από τη Μεταπολίτευση και μετά", για "προβολή υγιών εθνικών και κοινωνικών αξιών και προτύπων, με έμφαση στη διαμόρφωση Ελληνοπρεπών προσωπικοτήτων". Για τον "κοινωνικό και Εθνικό επαναπροσδιορισμό της σημασίας της Οικογένειας και της αξίας της Μητρότητας". (όλα από την ιστοσελίδα της Χ.Α.).

Πουθενά σε όλα αυτά δεν θα βρεί κανείς προτάσεις για το χρέος, για το πως θα πληρώσουν οι καπιταλιστές την κρίση τους, για το πως θα εξυπηρετηθουν οι ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Η Χ.Α. θα χρησιμοποιήσει τον έναν δημ.σύμβουλο για να επεκτείνει την επιρροή της κι άλλο. Για να ενισχύσει την ασυλία της για όλα τους τα αίσχη. Για να κερδίσει προβολή και δημοσιότητα. Για να στρατολογήσει στις γραμμές της, ιδιαίτερα νέους ανθρώπους χωρίς καμιά ελπίδα για το μέλλον.

Αν για την Αριστερά, το αντιρατσιστικό κίνημα και το μεταναστευτικό κίνημα, τις δημοτικές κινήσεις, τις οργανώσεις νεολαίας και τα συνδικάτα, τα καθήκοντα ήταν μεγάλα πριν, τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερα. Ιδιαίτερα όμως για την Αριστερά, καθώς απέναντι στο 5,3% της Χ.Α. βγαίνει ενισχυμένη στο δήμο της Αθήνας με συνολικό ποσοστό 22,36% (ΚΚΕ 13,73%, ΣΥΡΙΖΑ 5,79%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,84%). Για κάθε τους απουσία, για κάθε πρόταση που δεν κάνουν, για κάθε ενωτική άμεση μαζική δράση που δεν αναπτύσσουν, για την ελάχιστη υποτίμηση που θα δείξουν, το κενό θα διευρύνεται.

Κατά την γνώμη μας, απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα:

- κοινή δράση της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και όλων των κοινωνικών οργανώσεων στις συγκεκριμένες περιοχές, που θα λαμβάνει υπόψη τον προβληματισμό και τις ανησυχίες που δημιουργεί η ίδια η πραγματικότητα της διεθνούς κρίσης. Σ' αυτό το μέτωπο θεωρούμε πως ακόμα και ένα κομμάτι του αναρχικού χώρου μπορεί να συνταχθεί υπηρετώντας ένα κοινό πλαίσιο.

- συστηματική ενημέρωση και παρέμβαση σε όλους τους μαζικούς χώρους (σχολεία, εργασιακούς χώρους, αλλά και πόρτα-πόρτα).

- μαζικές πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ενώνουν τους εργαζόμενους, τη νεολαία, αλλά και τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αυτών των περιοχών.

- δημιουργία κοινών επιτροπών κατοίκων που θα σχεδιάζουν δημοκρατικά την πάλη για τα κοινά προβλήματα.

Και αυτή η πάλη δεν είναι ούτε αφηρημένη, ούτε για την σωτηρία της ψυχής μας. Πρέπει να στηρίζεται σε θέσεις.

- Να σταματήσει η εγκληματική πολιτική της μηδενικής παροχής ασύλου. Κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ. Σεβασμός του δικαιώματος των προσφύγων να διαλέξουν ελεύθερα που θα ξαναχτίσουν την ζωή τους.

- Προνοιακές παροχές στους πρόσφυγες που να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους σε σίτιση, στέγαση, περίθαλψη.

- Αντι-εγκληματικές πολιτικές που θα στοχεύουν στα κυκλώματα τράφικινγκ, ναρκωτικών και όχι στα θύματα τους.

- Ενάντια στην ατιμωρησία της αστυνομικής συνέργειας σε ρατσιστικές πράξεις.

- Ενάντια στην ατιμωρησία των ίδιων των φασιστών.

- Αναβάθμιση των γειτονιών μας εδώ και τώρα! Λεφτά για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, και τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι για τους τραπεζίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: