Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΧΑΝΙΑ: ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ 13ΧΡΟΝΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

Ακολουθεί ανακοίνωση του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

Οργή και αγανάκτηση μας πλημμυρίζει η πλέον ρατσιστική ενέργεια, της απόδοσης ιδιαίτερα βαριών κατηγοριών σε δύο 13χρονους μαθητές – εκ των επτά συνολικά που συνελήφθησαν μετά την άγρια καταστολή της μαθητικής-σπουδαστικής πορείας της 6/12. Ο λόγος είναι πως “όλως τυχαίως”, οι γονείς των 2 μικρών μαθητών είναι μετανάστες, αλβανικής καταγωγής, που ζουν και εργάζονται χρόνια στα Χανιά.

Φυσικά, ούτως ή άλλως οι κατηγορίες θα ήταν ανυπόστατες, άδικες και βαριές, για οποιοδήποτε από τα παιδιά που συνελήφθησαν, καθώς οι συλλήψεις έγιναν στο σωρό, και ώρα μετά τα ασήμαντα μικροεπεισόδια (κατά τη μαρτυρία εκατοντάδων ανθρώπων), όταν πια η πορεία πορευόταν στην Αγορά και δέχθηκε τη βάρβαρη επίθεση με “στοχευμένο” ξύλο στα κεφάλια μικρών αγοριών και κοριτσιών.

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης όμως είναι υποχρεωμένο να καταγγείλει την ρατσιστική αντιμετώπιση των δύο 13χρονων μαθητών, οι οποίοι κρατήθηκαν ώρες στο αστυνομικό μέγαρο, υπέστησαν ταπεινωτική μεταχείριση και αφέθηκαν τελικά (πάλι καλά;) τελευταία μαζί με συνδιαδηλωτή τους, συνδικαλιστή αδιόριστο καθηγητή (με την ψευδή και για αυτόν κατηγορία της επίθεσης σε αστυνομικό), ο οποίος προσπάθησε να προστατεύσει αυτούς και συμμαθητές τους από την μανία των ΜΑΤ. Πάνω από όλα, συνιστά πραγματική αθλιότητα το φόρτωμα στα δύο παιδάκια με κατηγορίες για ό,τι συνέβη και δε συνέβη εκείνη την ημέρα: απρόκλητες σωματικές βλάβες σε αστυνομικούς(!), φθορές, εμπρησμό, αντίσταση(!) και διατάραξη κοινής ειρήνης…. Τον μισό δηλ ποινικό κώδικα για τα πέντε νεράντζια και πέτρες που έπεσαν, το ένα τζάμι που έσπασε, το ένα καλάθι που πήρε φωτιά, για το ότι οι ματατζήδες έτρεξαν και κουράστηκαν για να κάνουν τις συλλήψεις, και για το ότι έγινε γενικώς… “φασαρία”.

Αυτή είναι η ακριβής “μετάφραση” των κατηγοριών που τους βαραίνουν, και που μπορεί σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία να τους διαλύσουν τις ζωές, αυτών και των οικογενειών τους – με τον σίγουρο και ανεξίτηλο στιγματισμό τους στην μικρή κοινωνία που λέγεται σχολείο. Διότι δε φτάνει που τα σέρνουν σε δικαστήριο ανηλίκων, διώκουν και τους γονείς τους για “πλημμελή επιμέλεια”, για να συμπληρωθεί έτσι το “εγκληματικό προφίλ” των παιδιών τους και να τιμωρηθούν οι ίδιοι, που ως “αλλόφυλοι” δεν τα κλειδώνουν σε ένα κελάρι και τα αφήνουν να διαδηλώνουν μαζί με τους συμμαθητές τους.

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την μικρότητα και το ρατσιστικό μίσος μιας τέτοιας δίωξης. Αυτό όμως εδώ πέρα δε θα περάσει. Οι ντόπιοι και οι μετανάστες των Χανίων είναι συμπολίτες, συνάδερφοι, γείτονες και τα παιδιά τους είναι συμμαθητές. Να τους αναγκάσουμε να πάρουν πίσω τις κατηγορίες που φόρτωσαν στους μικρούς μαθητές, καθώς και στον καθηγητή που επίσης διώκεται. Καλούμε την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό των 13χρονων μαθητών, να καταδικάσει αυτήν την αισχρή αδικία και να απαιτήσει να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη στο πρόσωπό τους.

http://fmkritis.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: