Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΣ ΑΠΕΛΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ!

Αναδημοσίευση απο Ελευθεροτυπία (29/1/2010) Απίστευτη περιπέτεια Αλβανού που ζει δέκα χρόνια νόμιμα στην Ελλάδα: Η αστυνομία τον χαρακτήρισε «δουλέμπορο κατ' επάγγελμα» και τον απελαύνει, γιατί φιλοξένησε τον αδελφό του! Τα δύο αδέλφια είχαν να βρεθούν μήνες. Καθώς πλησίαζαν οι γιορτές, ο Φατμίρ πήρε την απόφαση να περάσει παράνομα τα ελληνικά σύνορα, αφού δεν μπορούσε να εξασφαλίσει νόμιμη άδεια παραμονής. Ξεκίνησε με τα πόδια από την Αλβανία και κατάφερε να βρεθεί στη χώρα μας, από κάποιο επικίνδυνο πέρασμα του νομού Καστοριάς. Υπό αυτές τις συνθήκες βρέθηκε στο σπίτι του αδελφού του, που ζει νόμιμα τα τελευταία δέκα χρόνια, στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. Ο 28χρονος Αστρίτ, θέλοντας να βοηθήσει τον Φατμίρ που αναζητούσε μια καλύτερη τύχη, του αγόρασε ένα εισιτήριο του ΟΣΕ με προορισμό την Αθήνα. Τον συνόδευσε μάλιστα ώς τον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Εκεί όμως, λίγα λεπτά πριν αναχωρήσει το τρένο, αστυνομικοί τούς εντόπισαν και στον έλεγχο που ακολούθησε διαπίστωσαν ότι ο μικρός δεν είχε τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα. Στο σημείο αυτό αρχίζει ο παραλογισμός. Η αδελφική αγάπη που οδήγησε στην παρανομία θεωρήθηκε «δουλεμπόριο κατ' επάγγελμα»! Τα δύο αδέλφια συλλαμβάνονται και «τυλίγονται» σε μια κόλλα χαρτί. Ο Αστρίτ χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς «σκληρός διακινητής λαθρομεταναστών, επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια». Σε βάρος του ασκείται ποινική δίωξη για διευκόλυνση μεταφοράς λαθρομετανάστη σε βαθμό κακουργήματος. Την υπόθεση αντιμετωπίζει στη λογική της βάση ο τακτικός ανακριτής, που τους αφήνει και τους δύο ελεύθερους χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Ο μικρός αδελφός απελαύνεται στη χώρα του, όπως είναι φυσικό, αφού βρίσκεται παράνομα στην Ελλάδα. Παραδόξως, η αστυνομία θεωρεί ότι και ο μεγάλος πρέπει να απελαθεί και δεν τον απελευθερώνει. Ο Αστρίτ έχει καταφύγει στα διοικητικά δικαστήρια με πληρεξούσιο δικηγόρο, προκειμένου να αποτρέψει τη διοικητική του απέλαση. Νωρίτερα η αστυνομία είχε απορρίψει άλλη προσφυγή, αγνοώντας ότι ο άνθρωπος φιλοξένησε και προσπάθησε να βοηθήσει τον ίδιο του τον αδελφό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από ένα ευρύ φάσμα αλληλέγγυων χώρων, το κλείσιμο «Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων» φαίνεται ότι αναβάλλεται για ένα μικρό αρχικά χρονικό διάστημα. Όπως είναι προφανές, αυτό το πρώτο βήμα δεν αρκεί. Για την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης οι ανοιχτοί χώροι υποδοχής προσφύγων, ανοιχτοί τόσο για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται, όσο και για την κοινωνία και τις οργανώσεις της, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για μια άλλη προσφυγική πολιτική, πέρα από το αδιέξοδο της ποινικοποίησης και της βίας των κλειστών χώρων. Από αυτή τη σκοπιά, κάνουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι, δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του Ξενώνα. Έτσι, μετά από τη σύσκεψη της Τετάρτης, μαζί με άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες της πόλης μας αποφασίσαμε να στηρίξουμε έμπρακτα τη λειτουργία του «Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων», να μην επιτρέψουμε την αναγκαστική έξωση δεκάδων ενοίκων και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία μιας στέγης φιλοξενίας προσφύγων στην πόλη. Για το σκοπό αυτό, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία καλεί σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 29/1 στις 13.00 στο Στέκι Μεταναστών-Κοινωνικό Κέντρο, Ερμού 23 και Βενιζέλου, στην οποία θα παρευρεθούν ΜΚΟ, Συνδικάτα, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η ΕΝΙΘ, ΕΛΜΕ, Βουλευτές και Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και σε συνάντηση φορέων και συλλογικοτήτων την ίδια μέρα στις 7.00 στο Πολυτεχνείο. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (27/01/10)
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
«Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», γράφει επιδεικτικά το φέιγ βολάν της νεολαίας του ΛΑΟΣ, πιστή απομίμηση του συνθήματος που διακινεί υπερηφάνως και η Χρυσή Αυγή, υπαραμυνόμενη του «δικαίου του αίματος». Το μεταναστευτικό, και όχι μόνο, ένωσε σε μια φωνή τον ακραίο δεξιό λόγο, όπως αυτός εκφράζεται σε όλες τις συνιστώσες τού πέραν της Ν.Δ. πολιτικού φάσματος. Ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη και του Μ. Βορίδη έπαψε σταδιακά να διαφοροποιείται από τις άλλες ακροδεξιές οργανώσεις, ακόμη και στην πρακτική. Νεολαίοι του κόμματος, συνοδεία βουλευτών (Α. Γεωργιάδης, Κ. Βελόπουλος, Κ. Πλεύρης), συμμετείχαν σε δημόσιες συγκεντρώσεις με θέμα την απομπομπή της επικίνδυνης για το έθνος Θ. Δραγώνα από την κυβέρνηση, με βάση αυθαίρετα και παραποιημένα αποσπάσματα επιστημονικών της βιβλίων!
Σε αγαστή σύμπνοια με όλο τον ακραίο δεξιό χώρο μαζεύουν υπογραφές και ετοιμάζονται να οργανώσουν δημόσιες συγκεντρώσεις κατά της παροχής ιθαγένειας και ψήφου στους μετανάστες. Η επίσημη φρασεολογία των κειμένων του ΛΑΟΣ συγκλίνει σε πολλά σημεία με την ιδεολογική προσέγγιση της Χρυσής Αυγής. Μιλούν πλέον ανοιχτά για «τοποθέτηση ανθελλήνων - υπερασπιστών της Νέας Τάξης πραγμάτων σε νευραλγικούς τομείς με σκοπό την εθνική και πολιτισμική ισοπέδωση». Ο λόγος του ΛΑΟΣ αλλά και η πολιτική τακτική του κόμματος ταυτίζονται ολοένα και περισσότερο με τις ακραίες εθνικιστικές φωνές, που εκφράζονται περιθωριακά στον δημόσιο χώρο. Σε ιδεολογικό άλλωστε επίπεδο, δεν κρύβουν στον ΛΑΟΣ, ιδίως ορισμένες συνιστώσες του (π.χ. Ελληνικό Μέτωπο), ότι βασικό ζητούμενο είναι η διαμόρφωση και συγκρότηση ενός ακραιφνούς δεξιού ιδεολογικού και πολιτικού λόγου, χωρίς παλινωδίες και συμπλέγματα κατωτερότητας. Η ανάδειξη του Α. Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. φαίνεται ότι επίσπευσε τις διαδικασίες αυτές.
Η πρόσφατη διφορούμενη δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Κ. Αϊβαλιώτη, για τη φασισιστκή επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων σε αντιρατσιστική εκδήλωση στο μετρό της Πανόρμου, είναι ενδεικτική. Καταδίκασε μεν τη βία της κουκούλας και των ακραίων ομάδων, μίλησε όμως ταυτόχρονα για «ακραίες προκλήσεις των αυτοτιτλοφορούμενων αντιρατσιστών, αντιφασιστών». «Προκαλώντας, προκαλούν δημοσιότητα για να συγκαλύψουν τις διάχυτες ουτοπίες που έχουν χρεωθεί», συμπλήρωσε. Είχαν προηγηθεί οι δεκάδες απαξιωτικές αναφορές του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη κατά των ξένων μεταναστών. Στη πιο πρόσφατη, στην εθνική συνδιάσκεψη, υπενθύμισε σε όσους «σχεδιάζουν την απεθνοποίηση και την αποχριστιανοποίηση της Ελλάδος ότι όταν αυτός ο τόπος έχτιζε Παρθενώνες, αυτοί (σ.σ. όλοι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται εδώ συλλήβδην ως ξένοι και επικίνδυνοι εισβολείς!) ήταν ακόμα πάνω σε δέντρα»!
Πιο επιθετική και αιχμηρή, η ΝΕΟΣ, η νεολαία του ΛΑΟΣ, ενσπείρει φόβο και μίσος απέναντι σε κάθε μουσουλμάνο, διαστρεβλώνοντας το νόημα του αναγκαίου σεβασμού που πρέπει να δείχνουν η αστυνομία και όλα τα κρατικά όργανα απέναντι στη θρησκευτική ιδιαιτερότητα των πολιτών. Ετσι, πρόσφατα, αντικρούοντας τις κυβερνητικές ρυθμίσεις για ιθαγένεια και ψήφο στους μετανάστες, διαστρέβλωσε πλήρως την αλήθεια. Μίλησε για «φανατικούς ισλαμιστές», που πριν από περίπου ένα χρόνο έκαιγαν την Αθήνα επειδή υποτίθεται ότι ένας αστυνομικός δεν σεβάστηκε και έσκισε μια χαρτοπετσέτα όπου ήταν γραμμένοι πάνω μερικοί στίχοι από το Κοράνι. Το Κοράνι, το οποίο μέσα λέει ότι όποιος σκοτώσει απίστους θα βρεθεί στον παράδεισο! Πρόκειται για ανακοινώσεις-παρεμβάσεις που αγγίζουν τα όρια παράβασης του νόμου για την πρόκληση ρατσιστικού μίσους και την άσκηση ρατσιστικής βίας, ο οποίος ωστόσο έχει σπάνια εφαρμοστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Όπως πληροφορηθήκαμε ξαφνικά την Παρασκευή, η Διοίκηση του «Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων» ανακοίνωσε στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί ότι ο Ξενώνας κλείνει οριστικά μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Έτσι, κινδυνεύουμε να χάσουμε τη μοναδική δομή φιλοξενίας προσφυγικών οικογενειών και ανήλικων προσφύγων που είχε απομείνει μέσα στην πόλη. Αφορμή, ήταν οι τηλεοπτικές καταγγελίες τους προηγούμενους μήνες για την πραγματικότητα που επικρατεί εδώ και χρόνια στο Κέντρο, και, από ότι φαίνεται, η συνεπαγόμενη διακοπή των χρηματοδοτήσεων. Πράγματι, χρόνια τώρα το Κέντρο πάσχει από κακοδιοίκηση, οικονομική αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση, τεράστιες ελλείψεις πόρων και υποδομών, αρνητική αντιμετώπιση των ενοίκων προσφύγων. Για όλα αυτά όμως, δεν πρέπει να απολογηθεί μόνο η υπεύθυνη ΜΚΟ που είχε αναλάβει αποκλειστικά τη διαχείρισή του. Θα πρέπει να απολογηθούν και όλοι αυτοί που στήριξαν αυτό το καθεστώς. Θα πρέπει να απολογηθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης που χρόνια τώρα διαφημίζει το Κέντρο ως την πρότυπη (και μοναδική) του δράση για τους πρόσφυγες της πόλης και τώρα ξαφνικά απλώς αποσύρεται. Θα πρέπει να απολογηθεί το ελληνικό κράτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που η μόνη οργανωμένη (και ακριβοπληρωμένη) «φιλοξενία» που επιφυλλάσουν για τους πρόσφυγες είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα ναρκοπέδια και οι συνοριοφυλακές.
Για εμάς, οι ανοιχτοί χώροι υποδοχής προσφύγων, ανοιχτοί τόσο για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται, όσο για την κοινωνία και τις οργανώσεις τους, με κρατική χρηματοδότηση και κοινωνικό έλεγχο, με πρόνοια για την εκπαίδευση, την υγεία και την εργασιακή αποκατάσταση των προσφύγων, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για μια άλλη προσφυγική πολιτική, πέρα από το αδιέξοδο της ποινικοποίησης, της βίας και των κλειστών συνόρων. Από αυτή τη σκοπιά, κάνουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε το κλείσιμο του Ξενώνα. Ο Ξενώνας πρέπει να λειτουργήσει, ανοιχτός σε όλες τις κατηγορίες προσφύγων, ως μια ελάχιστη έστω, ανεπαρκή απάντηση στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ακόμα περισσότερο, δεν θα επιτρέψουμε την αναγκαστική έξωση των δεκάδων ενοίκων του, οι οποίοι, χωρίς να ρωτηθούν, καλούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο τους μέσα σε μια εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες καλούνται να μεταβούν σε άλλο ξενώνα εκτός πόλης, κάτι που θα τους εμποδίσει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και τις δουλειές τους, ενώ οι οικογένειες οφείλουν να ενοικιάσουν δικό τους σπίτι, με μόνο βοήθημα ένα μικρό επίδομα για τρεις μήνες.
Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης καλεί όλες τις μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις της πόλης να στηρίξουμε από κοινού τους πρόσφυγες και τη λειτουργία του ξενώνα. Την Τετάρτη, αφού επισκεφθούμε το χώρο και μιλήσουμε με τους πρόσφυγες, καλούμε σε ανοιχτή συνάντηση για την οργάνωση της αλληλεγγύης μας, η οποία, μερικές στιγμές, πέρα από αναγκαία πολιτική στάση, οφείλει να γίνεται έμπρακτη υποστήριξη (Τετάρτη 27 Γενάρη, 8 μμ στο Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο, Ερμού 23).
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Στέκι Μεταναστών – Κοινωνικό Κέντρο, Ερμού 23

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" (26/01/10)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Το αβγό του φιδιού επωάζεται, γεννά βία και βρίσκει πρόσφορο έδαφος ακόμη και σε σχολεία. Η επίθεση ομάδας ακροδεξιών με καδρόνια και ξύλα σε ειρηνική εκδήλωση αντιρατσιστικής διαμαρτυρίας κατοίκων και φορέων στην πλατεία Κανελλοπούλου στην Πανόρμου το περασμένο Σάββατο επανέφερε με μεγαλύτερη ένταση το ζήτημα δράσης πολιτικά και ιδεολογικά ακραίων ομάδων στα βίαια πρότυπα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πολύ περισσότερο μάλιστα από τη στιγμή που ανάμεσα στους επιτιθέμενους έδρασαν 13χρονα και 14χρονα παιδιά φορώντας κουκούλες και μπουφάν με αποτυπωμένους κελτικούς σταυρούς, ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα του ναζισμού. Εξάλλου, ανάμεσα στην ομάδα των 44 συλληφθέντων γι΄ αυτό το ξέσπασμα βίας είναι και 13 ανήλικοι.
Το δίκτυο των «Αυτόνομων Εθνικιστών», όπως αυτοαποκαλείται η μερίδα ακροδεξιών που επιτέθηκε στην αντιρατσιστική συγκέντρωση, αποτελεί έναν σχετικά νέο «παίκτη» στη χορεία των ομάδων ή των κομμάτων που τοποθετούνται στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Μεγάλο τμήμα τους προέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από αποσκιρτήσαντα μέλη ή οπαδούς της «Χρυσής Αυγής» που, όπως λέγεται, διαφώνησαν με την «αδράνεια» του εθνικιστικού χώρου και ασπάστηκαν μια λογική δυναμικότερων και «με διακριτή υπογραφή» εμφανίσεων ή «παρεμβάσεων», όπως αποκαλείται στη γλώσσα τους. Ενδεικτικό αυτής της υιοθέτησης «δυναμικότερης» παρουσίας είναι το κείμενο που φιλοξενείται σε μία από τις πολλές ιστοσελίδες, οι οποίες αποτελούν τόσο χώρο «συνάντησης» και «κινητοποίησης» όσο και προνομιακό τόπο «στρατολόγησης» νεαρών σε ηλικία μελών. Σε αυτό το κείμενο, το οποίο τιτλοφορείται «Από την Εθνική Αντίσταση στην Εθνική Επίθεση», γίνεται λόγος για «διαρκή, αμυντική τακτική του εθνικιστικού χώρου που δημιουργεί κλίμα εσωστρέφειας». Και ο συγγραφέας του προσθέτει: «Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Με ριζοσπαστικό τρόπο. Ας επιτεθούμε επιτέλους».
Με άξονα την αποστροφή προς τους μετανάστες, η παρουσία των οποίων «αλλοιώνει την ταυτότητα της ελληνικής κοινωνίας και έχει οδηγήσει στην ανεργία τους κατοίκους της υπαίθρου», οι ακροδεξιοί αυτοί κύκλοι έχουν κατορθώσει να διεισδύσουν και σε σχολεία, με αυξημένα ποσοστά μαθητών από άλλες χώρες. Ετσι, για παράδειγμα, πυρήνας του αυτόνομου αυτού δικτύου υφίσταται, σύμφωνα με πληροφορίες, χαλαρά οργανωμένος στο 16ο Λύκειο Αθηνών, το οποίο συμπτωματικά απέχει ελάχιστα μέτρα από την πλατεία όπου βιαίως διεκόπη η συγκέντρωση του Σαββάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν και καθηγητές της Β΄ ΕΛΜΕ Αθηνών, όπου υπάγονται και οι καθηγητές του εν λόγω σχολείου.
Στο πνεύμα επίσης της «διαφήμισης» και προβολής των ενεργειών τους στις ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο «ανεβάζουν» κείμενα και φωτογραφίες τους από παλαιότερες αιφνιδιαστικές και βίαιες «παρεμβάσεις» τους. Στους «Αυτόνομους Εθνικιστές» χρεώνεται η διακοπή της παρουσίασης του βιβλίου «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή» του συγγραφέα Βασίλη Γκουρογιάννη πριν από περίπου δύο μήνες στη Στοά του Βιβλίου, ενώ πριν από 15 ημέρες η ίδια ομάδα είχε εισβάλει στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων την ώρα όπου διεξαγόταν συζήτηση ανάμεσα σε μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προκειμένου να χορηγείται η ελληνική ιθαγένεια και σε μετανάστες. Οι εισβολείς γέμισαν τον χώρο με ακροδεξιά σύμβολα και ζωγραφικές απεικονίσεις στένσιλ όπου απεικονίζονταν έγχρωμοι και δίπλα στον κελτικό σταυρό η φράση με τη μορφή ερωτήματος «Αν είναι αυτός Ελληνας, εσύ τι είσαι;». Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι οι ακροδεξιοί, νεαρής ηλικίας οι περισσότεροι, φορούσαν μαύρα ρούχα και την ίδια λευκή μάσκα που παρέπεμπε στον γνωστό κεντρικό χαρακτήρα του κόμικ και της κατοπινής ταινίας «V for Vendetta».
Περίοπτη θέση επίσης στις ιστοσελίδες των «Αυτόνομων Εθνικιστών» κατέχουν οι διεθνείς «συνεργασίες» και παραπομπές. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι αντίστοιχες ιστοσελίδες γερμανών, ιταλών, ισπανών και σλοβένων ακροδεξιών, καθώς και η ιστοσελίδα «κοινωνικής δικτύωσης» και ενημέρωσης εθνικιστικών κύκλων ανά την Ευρώπη Volksfront Μedien (Τα ΜΜΕ του Λαϊκού Μετώπου). Ξεχωριστή παράλληλα θέση έχουν οι αναρτήσεις για εκδηλώσεις «μνήμης», όπως εκείνη στη Γερμανία για τα θύματα των συμμαχικών βομβαρδισμών στο Μαγδεμβούργο και στη Δρέσδη, παραδοσιακό ραντεβού ακροδεξιών και νοσταλγών του ναζισμού.
Με τις διατάξεις του λεγόμενου «κουκουλονόμου» παραπέμπονται οι 44 συλληφθέντες της επίθεσης, ανάμεσά τους και οι 13 ανήλικοι, ο μικρότερος των οποίων είναι μόλις 13 ετών. Χθεςοι ανήλικοι απολογούνταν ως αργά το απόγευμα στον τακτικό ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεση. Οι επιβαρυντικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στον νόμο περί κουκούλας ενεργοποιήθηκαν από τη στιγμή που οι συμμετέχοντες στην ομάδα των ακροδεξιών φορούσαν φούτερ,κράνη,κασκόλ και μάσκες, τα οποία αλλοίωναν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους ή το κάλυπταν πλήρως κατά τη διάρκεια της επίθεσης που εξαπέλυσαν εναντίον των συγκεντρωμένων. Πάντως και το γενικό κατηγορητήριο είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς οι 44 διώκονται για διατάραξη της κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη, λόγω των τραυματισμών που υπέστησαν τρεις από τους διαδηλωτές, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και απειλή και εξύβριση, καθώςορισμένοι, κυρίως ανήλικοι, κατηγορούνται ότι προπηλάκισαν διαδηλωτές, βρίζοντάς τους χυδαία για την επιλογή τους να διαδηλώσουν.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΡΟΖΑΡΝΟ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" (26/01/10)
του SAVIANO ROBERTO
Την εποχή που ήμουν έφηβος στη Νάπολι τα παιδιά συνήθιζαν να πυροβολούν τους σκύλους στο κεφάλι. Με αυτόν τον τρόπο μάθαιναν να χειρίζονται με άνεση το όπλο και να διοχετεύουν την οργή τους σε έμψυχα όντα. Οπως φαίνεται, στις ημέρες μας χρησιμοποιούνται άνθρωποι ως στόχοι εξάσκησης.
Κατά τον τρέχοντα μήνα, μετά τον πυροβολισμό εναντίον μετανάστη στο Ροζάρνο της Νότιας Ιταλίας, ξέσπασαν ταραχές από αφρικανούς μετανάστες, οι οποίες παρουσιάστηκαν κυρίως ως συμπλοκές μεταξύ μεταναστών και ντόπιων Ιταλών. Στην πραγματικότητα όμως επρόκειτο για εξέγερση εναντίον της Ντραγκέτα, της ισχυρής Μαφίας της Καλαβρίας. Οποιος προσπαθεί να αρνηθεί ή να ελαχιστοποιήσει αυτό το κίνητρο δεν γνωρίζει αυτά τα μέρη, όπου όλα- δουλειές, μισθοί, στέγαση- ελέγχονται από εγκληματικές οργανώσεις. Οι ταραχές στο Ροζάρνο αποτέλεσαν τη δεύτερη εξέγερση κατά του οργανωμένου εγκλήματος στην Ιταλία, τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη συνέβη το 2008 στο Καστέλ Βολτούρνο, μια πόλη κοντά στη Νάπολι, όπου εκτελεστές της τοπικής μαφίας, Καμόρα, σκότωσαν έξι Αφρικανούς. Σκοπός του αιματοκυλίσματος ήταν ο εκφοβισμός, αλλά το μακελειό πυροδότησε τον θυμό των μεταναστών.
Στο Καστέλ Βολτούρνο οι μετανάστες εργάζονται σε οικοδομές. Στο Ροζάρνο μαζεύουν πορτοκάλια. Και στις δύο περιοχές, όμως, μαφιόζικες οργανώσεις ελέγχουν κάθε οικονομική δραστηριότητα. Οι μόνοι που είχαν το κουράγιο να επαναστατήσουν εναντίον τους ήταν οι Αφρικανοί. Ενας μετανάστης ο οποίος αποβιβάζεται στη Γαλλία ή στη Βρετανία γνωρίζει ότι θα πρέπει να συμμορφωθεί προς τους νόμους, γνωρίζει όμως επίσης ότι θα έχει πραγματικά και απτά δικαιώματα. Η κατάσταση δεν είναι ίδια στην Ιταλία, με τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τις απαγορεύσεις και την εξουσία της Μαφίας. Οι μαφιόζικες οργανώσεις αφήνουν τους αφρικανούς μετανάστες να ζουν και να εργάζονται στα μέρη που εξουσιάζουν γιατί βγάζουν κέρδος από αυτούς. Τους εκμεταλλεύονται, μεν, αλλά τους παραχωρούν και έναν χώρο να ζουν σε εγκαταλειμμένες περιοχές εκτός πόλεως, αποτρέποντας την αστυνομία να τους ελέγχει σε υπερβολικό βαθμό ή να τους απελαύνει.
Προσωρινά οι μετανάστες είναι πρόθυμοι να δεχθούν μισθούς πείνας, ωράρια σκλάβου και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Εχουν ήδη παραδώσει ό,τι είχαν στην κατοχή τους και έχουν ρισκάρει ό,τι διέθεταν, μόνο και μόνο για να φθάσουν στην Ιταλία. Ηρθαν όμως με την προοπτική μιας καλύτερης ζωής- και δεν προτίθενται να αφήσουν κανέναν να τους κλέψει αυτό το όνειρο. Υπάρχουν και ντόπιοι Ιταλοί που δεν αποδέχονται την εξουσία της Μαφίας, αλλά εκείνοι διαθέτουν τα μέσα και την ελευθερία να φύγουν από μέρη όπως το Ροζάρνο. Οι Αφρικανοί δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Γνωρίζουν ότι πρέπει να ενεργήσουν συλλογικά, γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατευθούν. Διαφορετικά καταλήγουν νεκροί, πράγμα που συμβαίνει μερικές φορές ακόμη και σε ευρωπαίους μετανάστες.
Είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε τους ταραχοποιούς του Ροζάρνο ως εγκληματίες. Στόχος της εξέγερσης δεν ήταν η προσβολή του νόμου αλλά το δικαίωμα της πρόσβασης στον νόμο. Φυσικά υπάρχουν αφρικανοί εγκληματίες, αφρικανοί μαφιόζοι, οι οποίοι συνεργάζονται με τις ιταλικές μαφιόζικες οργανώσεις. Μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης που κατευθύνονται προς την Ιταλία από τη Νότια Αμερική «διέρχονται» μέσω Δυτικής Αφρικής. Αφρικανικές εγκληματικές οργανώσεις έχουν συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη, αλλά οι φτωχοί αφρικανοί εργάτες στην Ιταλία δεν είναι άνθρωποί τους.
Το ιταλικό κράτος θα έπρεπε να είχε καταδικάσει τη βία των επεισοδίων αντί να αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως εγκληματίες και να τους οδηγεί, έτσι, να βρουν προστασία στις μαφιόζικες οργανώσεις. Υστερα από τα επεισόδια στο Ροζάρνο, η κυβέρνηση μετακίνησε περισσότερους από χίλιους μετανάστες σε κέντρα κράτησης, υποτίθεται για τη δική τους ασφάλεια, και κατέστρεψε τους υποτυπώδεις καταυλισμούς όπου διαβιούσαν. Προς το παρόν η πλειονότητα αντιστέκεται. Δεν πέφτει στα νύχια της Μαφίας. Ηρθαν στην Ιταλία για μια καλύτερη ζωή, όχι για να γίνουν μαφιόζοι, παρά το γεγονός ότι αν οι Αφρικανοί του Ροζάρνο είχαν δημιουργήσει κάποια εγκληματική οργάνωση θα είχαν έναν τρόπο να διαπραγματευθούν με την καλαβρέζικη μαφία. Θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας και δεν θα χρειαζόταν να εξεγερθούν.
Οι μετανάστες έρχονται στην Ιταλία για να κάνουν δουλειές που δεν θέλουν να κάνουν οι Ιταλοί, έχουν όμως αρχίσει να υπερασπίζονται δικαιώματα τα οποία οι Ιταλοί φοβούνται, αδιαφορούν ή κουράστηκαν να υπερασπίζονται. Σε αυτούς τους αφρικανούς μετανάστες απευθύνομαι: «Μη φύγετε, μη μας αφήσετε μόνους με τη Μαφία».
**Ο κ. Ρομπέρτο Σαβιάνο είναι συγγραφέας του βιβλίου «Γόμορρα: Ταξίδι στην οικονομική αυτοκρατορία και στο όνειρο για κυριαρχία της Καμόρα», στο οποίο βασίστηκε και η κινηματογραφική ταινία «Γόμορρα» που προβλήθηκε και στην Ελλάδα.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Αναδημοσίευση από το www.tvxs.gr
Για βίαιη επίθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο κάνει λόγο ο Τάκης Γιαννόπουλος, μέλος της «Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη», αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης νεοφασιστών ενάντια σε συγκέντρωση κατά του ρατσισμού το Σάββατο στην Πανόρμου. Ποια είναι, εν τέλει, η ευθύνη της αστυνομίας για τα αποτελέσματα της επίθεσης; Είχαν γνώση της δράσης των ακροδεξιών και απέφυγαν να δράσουν μέχρι τη στιγμή που η κατάσταση ξέφυγε πλέον από τον έλεγχο; «Όταν αρχίσαμε να μαζευόμαστε παραπλεύρως του Μετρό Πανόρμου, τα άτομα που ερχόντουσαν στη συγκέντρωση μας ενημέρωσαν ότι ακούγονταν φωνές από άντρες καλυμμένους με κουκούλες, οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι στην αυλή του 16ου Λυκείου», σχολιάζει ο κ.Γιαννόπουλος. Σημειωτέον ότι το εν λόγω λύκειο βρίσκεται σε απόσταση μόλις 100-150 μέτρων από το Μετρό Πανόρμου, γεγονός που σημαίνει ότι οι αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί με δεδηλωμένο στόχο να προστατεύσουν τη συγκέντρωση αν καταστεί αναγκαίο, δεν μπορεί παρά να είχαν αντιληφθεί τη συγκέντρωση των ακροδεξιών. «Πέντε λεπτά αργότερα, άρχισαν τα συνθήματα που ερχόντουσαν από την αυλή του Λυκείου να γίνονται εντονότερα και ξαφνικά είδαμε μια ομάδα περίπου 50 ακροδεξιών, οι οποίοι φορώντας κουκούλες και κράνη, οπλισμένοι με καδρόνια, σημαίες με σβάστικες και πανό, να έρχονται ορμητικά ενάντια στους συγκεντρωμένους στο Μετρό», διηγείται ο κ.Γιαννόπουλος. Αναφορικά με τη δράση της αστυνομίας, ο κ.Γιαννόπουλος τονίζει ότι ήδη από το πρωί βρίσκονταν εκεί αστυνομικοί οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι βρίσκονταν εκεί για να προστατεύσουν τη διαδήλωση αν υπάρξει ανάγκη και παρέμειναν αμέτοχοι καθώς έβλεπαν τους ακροδεξιούς να επιτίθενται στους συγκεντρωμένους. «Άρχισε μια κανονική σύρραξη μπροστά στα μάτια των αστυνομικών, η οποίοι μόνο από μακριά φώναζαν ‘σταμαστήστε’ χωρίς να επεμβαίνουν! Εν τέλει επενέβησαν μετά από 10-15 λεπτά, όταν τα πράγματα ήταν ήδη πολύ σοβαρά», καταλήγει ο κ.Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι οι ακροδεξιοί επιτέθηκαν με καδρόνια και σιδερένια αντικείμενα και από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Σύμφωνα με το δελτίου τύπου που εξέδωσε η «Νεολαία Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη», η εν λόγω ομάδα ακροδεξιών φέρει το όνομα «Αυτόνομοι Εθνικιστές» και – πέραν των επιθέσεων – μοίρασε και φυλλάδια τα οποία έφεραν την υπογραφή «ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ» και την ηλεκτρονική διεύθυνση www.ediktyo.gr. Τα μέλη της ομάδας εμφανίζονται ως «αντιεξουσιαστές του εθνικιστικού χώρου» ενώ ανάμεσα στα συνθήματά τους, τα οποία εμφανίζονται και στο ως άνω blogspot, είναι «δράσε τώρα» και «Εθνική επίθεση τώρα! Σε κάθε πλατεία, σε κάθε γειτονιά!» Ανάμεσα στους συνδέσμους που αναρτώνται στο εν λόγω blogspot βρίσκονται διάφορες εθνικιστικές, νεοναζιστικές και skinhead οργανώσεις, καθώς και αντίστοιχες ομάδες και δίκτυα του εξωτερικού.

ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 30 ΓΕΝΑΡΗ

Από δελτίο τύπου της αντιρατσιστικής επιτροπής Νέου Κόσμου.
"Έχουν περάσει δύο μήνες από όταν μια συμμορία 40 κρανοφόρων επιτέθηκε στο Δουργούτι σε μετανάστες που ζουν στη γειτονιά. Φωνάζοντας «έξω οι ξένοι από την Ελλάδα», τραυμάτισαν σοβαρά τρεις μετανάστες συμπολίτες μας (διακομίστηκαν στο νοσοκομείο), έριξαν βομβίδες κρότου λάμψης, και λεηλάτησαν δύο μαγαζιά που ανήκουν σε Άραβες. Δύο μήνες μετά, η Αστυνομία εξακολουθεί την προκλητική απραξία της. Όχι μόνο δεν έχει συλληφθεί κανένας για τη ρατσιστική επίθεση, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν γίνεται και καμία προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή ακριβώς η αστυνομική ανοχή αποθρασύνει τις ρατσιστικές-φασιστικές συμμορίες. Ενώ έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικά ολιγάριθμες ομάδες, βλέπουμε ότι οργανώνουν διαρκώς ανενόχλητες τις επιθέσεις τους σε μετανάστες και προοδευτικούς πολίτες. Από το διπλό εμπρησμό της Συναγωγής στα Χανιά έως την προβοκάρισμα της εκδήλωσης που διοργάνωνε η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” στους Αμπελόκηπους, και από την επίθεση με χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια έως τους συχνούς ξυλοδαρμούς μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, ο κοινός παρονομαστής είναι ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να εντοπίσει τους δράστες. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν θέλει να τους βρει. Γιατί η δράση των ρατσιστικών συμμοριών που προσπαθούν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε αποδιοπομπαίους τράγους, βολεύει τους εκάστοτε κυβερνώντες. Το ρατσιστικό μίσος υπηρετεί το σύστημα γιατί διασπά τους εργαζόμενους και στρέφει την οργή για την κοινωνική κρίση στη λάθος κατεύθυνση. Για την ανεργία και τη φτώχεια δεν φταίνε οι μετανάστες, αλλά η κυβερνητική πολιτική και η εργοδοτική ασυδοσία. Εμείς που συγκροτήσαμε την Αντιρατσιστική Επιτροπή Ελλήνων και Μεταναστών Νέου Κόσμου δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι το ρατσιστικό μίσος δεν έχει θέση στη γειτονιά μας! Είμαστε βέβαιοι ότι οι απλοί άνθρωποι της δουλειάς, είτε ντόπιοι είτε μετανάστες, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας. Αντίθετα έχουμε μεγάλους αγώνες να δώσουμε μαζί ενάντια σε αυτούς που προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας κι έχουν εγκαταλείψει τις λαϊκές γειτονιές στην τύχη τους. Πιστεύοντας ότι το να κερδίσουν οι μετανάστες όσα δικαιούνται δεν είναι μόνο πράξη δικαιοσύνης, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για να περιφρουρήσουν οι ντόπιοι όσα με αγώνες έχουν κατακτήσει στο παρελθόν, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τα αιτήματα για να δοθεί επιτέλους ιθαγένεια για όλα τα παιδιά των μεταναστών, καθώς και νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες. Το Σάββατο 30 Γενάρη στις 12:00 συμμετέχουμε στην αντιρατσιστική συζήτηση στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7 και Θαρύπου) Τη συζήτηση ανοίγουν οι: Μίλτος Παύλου, Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Αποστόλης Καψάλης -ερευνητής ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Συντονίζει η Ελπίδα Αλεβίζου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ελλήνων και Μεταναστών Κατοίκων Νέου Κόσμου

ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Απόσπασμα απο δελτίο τύπου της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ● Να μην πληρώσουμε εμείς και την κρίση τους. ● Να μην περάσει η ξενοφοβία και η τρομοκρατία εναντίον των εργατικών αγώνων. ● Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι. Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία συμμετέχει και καλεί στην πορεία που οργανώνει η Συνέλευση Αλληλεγγύης, την Τρίτη 26 Γενάρη, 6 μμ Καμάρα, καθώς και στη συναυλία την Παρασκευή 30 Γενάρη, στο Πολυτεχνείο. Καλούμε επίσης σε μουσική βραδυά στο Στέκι Μεταναστών για την οικονομική ενίσχυση των απεργών, την Τετάρτη 27 Γενάρη, στις 9 το βράδυ. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης Στέκι Μεταναστών Κοινωνικό Κέντρο, Ερμού 23

ΧΑΝΙΑ: ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 26 ΓΕΝΑΡΗ

Αντιρατσιστική κινητοποίηση αύριο στα Χανιά, 6μμ στην πλ.Αγοράς, που καλείται από τον σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών, την κίνηση "Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και την φασιστική απειλή", το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι μεταναστών, τον σύλλογο Μάγκρεμπ Αράμπι Κρήτης

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 44

Ποινική δίωξη με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που προβλέπει ο νόμος για την διάπραξη αδικημάτων από δράστες με καλυμμένα τα πρόσωπα άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 44 ακροδεξιών που επιτέθηκαν στους αντιρατσιστές διαδηλωτές στην Πανόρμου το μεσημέρι του Σαββάτου (23/01). Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Από αυτούς, δύο κατηγορούνται επιπλέον για επικίνδυνη σωματική βλάβη, ένας για επικίνδυνη σωματική βλάβη και απειλή, οκτώ για εξύβριση και ένας για ηθική αυτουργία για τις παραπάνω πράξεις. Οι 44 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή και ως τότε παραμένουν κρατούμενοι. Θα ενημερώσουμε για τα όποια νεώτερα καθώς και για τις πρωοτοβουλίες τόσο στο νομικό επίπεδο όσο και κυρίως αυτές που αφορούν την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στους Αμπελόκηπους.

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ Ν/Σ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (24/01/10) Οι τελευταίες εκτιμήσεις στο υπουργείο Εσωτερικών για τους μετανάστες που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο, είναι συγκρατημένες. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αριθμός αυτών που καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νομοσχεδίου για την «πολιτική συμμετοχή των ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα» υπολογίζεται σε 266.000. Οι περισσότεροι, περίπου 160.000, είναι ομογενείς, κάτοχοι ειδικού δελτίου ταυτότητας με πενταετία. Οι αλλογενείς με άδειες αορίστου χρόνου ή δεκαετούς διάρκειας υπολογίζονται σε 62.000. Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία και ακολουθούν οι μετανάστες που έχουν δελτία διαμονής πενταετούς διάρκειας και δελτία μόνιμης διαμονής που ανέρχονται σε 14.000. Οι άλλες κατηγορίες, των ανιθαγενών, των γονέων ημεδαπών τέκνων, των διαμενόντων επί μακρόν, των δικαιούχων διεθνούς προστασίας (πολιτικών προσφύγων) και λοιπών ομογενών είναι μικρές. Υπάρχει ωστόσο και άλλη μία κατηγορία, των μεταναστών όλων των παραπάνω περιπτώσεων που δεν έχουν ακόμη λάβει σχετική άδεια διαμονής και υπολογίζονται σε 25.000. Την τελευταία δεκαετία, 2000-2009, στη διεύθυνση ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών πολιτογραφήθηκαν συνολικά 42.568 μετανάστες (32.829 ομογενείς και 10.739 αλλογενείς). Αλλες 50.000 πολιτογραφήσεις εκτιμάται ότι έγιναν από τις περιφέρειες που είχαν την αρμοδιότητα για τους ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Πώς κατανέμονται γεωγραφικά οι μετανάστες αυτοί, δεν έχει εκτιμηθεί. Πάντως με βάση τη γενικότερη κατανομή μεταναστών η πλειονότητα βρίσκεται στην Αθήνα και τους ΟΤΑ της Αττικής και ακολουθούν αναλογικά οι άλλες μεγάλες πόλεις. Οι δήμαρχοι συλλογικά δεν έχουν πάρει θέση επί του σχεδίου. Ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, δεν απορρίπτει επί της αρχής το σχέδιο συμμετοχής των μεταναστών. Δεν έχει όμως καμία εκτίμηση ως προς τον αριθμό των δικαιούχων. Το θέμα της συμμετοχής των μεταναστών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης πέρασε σε δεύτερο πλάνο αφού στην αντιπαράθεση μέχρι τώρα κυριάρχησε η κτήση της ελληνικής ιθαγένειας. Ωστόσο, με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή τις επόμενες μέρες και τη συζήτηση που όπως φαίνεται θα συμπέσει με τη δεύτερη φάση διαβούλευσης για τα αυτοδιοικητικά όρια του «Καλλικράτη», ο επόμενος γύρος αντιπαράθεσης προδιαγράφεται δριμύτερος και πιο περίπλοκος. * Η Ν.Δ. επιμένει στη γραμμή της απόρριψης του σχεδίου για την ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή των μεταναστών, ενώ στέκεται επιφυλακτικά στο σχέδιο συγχώνευσης των δήμων. * Ο ΛΑΟΣ δεν σκοπεύει να υποστείλει τη σημαία του δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό και απορρίπτει το αυτοδιοικητικό. * Το ΚΚΕ κρατάει κριτική στάση στο μεταναστευτικό και απορρίπτει το αυτοδιοικητικό. * Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε πιο τολμηρό το μεταναστευτικό και λιγότερο βιαστικό το αυτοδιοικητικό. Το κατώφλι της πενταετίας που βάζει η κυβέρνηση και η συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την αξιωματική αντιπολίτευση. Στη Ρηγίλλης, από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του σχεδίου, είχαν τεθεί ερωτήματα ακόμη και για μεταβολή του εκλογικού σώματος ενόψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Δεν έχουν διατυπωθεί δημοσίως, ωστόσο, στον κύκλο των τομεαρχών και των επικεφαλής των γραμματειών συζητούνται δύο σημεία: Το πρώτο έχει να κάνει με την ταχύτητα απονομής της ιθαγένειας. Το δεύτερο και κρισιμότερο με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στους οποίους θα μπορούν να εγγραφούν οι μετανάστες χωρίς να έχουν πολιτογραφηθεί. Από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει διαφορετική εικόνα. Οτι οι διαδικασίες κτήσης της ιθαγένειας διοικητικά θα είναι αυστηρές, όπως συμβαίνει και τώρα, ενώ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, ο αριθμός είναι μικρός για να καθορίσει το αποτέλεσμα σε κάποιον δήμο. Επιπλέον, τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα ανοίξουν οι ίδιοι οι δήμοι και το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει τον τελικό έλεγχο για την έγκρισή τους, πρόβλεψη που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα λειτουργεί ως δικλίδα.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Καταγγέλουμε την δολοφονική επίθεση ομάδας 50 νεοφασιστών στην Πανόρμου κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικής συγκέντρωσης πολιτιστικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών φορέων της περιοχής (Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αμπελοκήπων, τοπικές ενώσεις δασκάλων και καθηγητών, το σωματείο των εργαζομένων στον Ερυθρό σταυρό, η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ (KAΡ), η ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Y.R.E, ο ΣΥΡΙΖΑ του 7ου διαμερίσματος, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κα).

Μια 50 χρονη σοβαρά τραυματισμένη και 2 ακόμα ελαφρότερα είναι ο απολογισμός της επίθεσης που έγινε μέρα μεσημέρι και αφού προηγήθηκε προσυγκέντρωση των φασιστών στο 16ο Λύκειο μπροστά στα μάτια της αστυνομίας που υποτίθεται ότι ήταν από νωρίς εκεί για να προστατέψει την συγκέντρωση.... Ήταν τόσο προκλητικοί οι φασίστες που η αστυνομία αναγκάστηκε τελικά και μετά από ώρα να κάνει 44 προσαγωγές στη ΓΑΔΑ όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή.

Πρώτη φορά γίνεται κάτι παρόμοιο σε γειτονιά της Αθήνας. Δηλαδή οι φασίστες πρώτα να προσπαθούν να διαλύσουν μια αντιρατσιστική εκδήλωση της ΚΑΡ στον πολιτιστικό σύλλογο Αμπελοκήπων πριν από 2 εβδομάδες και σήμερα να επιτίθενται εν ψυχρώ με δολοφονικές διαθέσεις σε αντιρατσιστές διαδηλωτές.

Η συγκεκριμένη ομάδα – "ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ" – που αποτελείται από πατενταρισμένους νοσταλγούς του Χίτλερ, πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής κ.α μοίραζαν και φυλλάδιο γεμάτο ψέματα γκαιμπελικού τύπου ότι δήθεν κάποιοι τους φιμώνουν και άλλα παρόμοια προκειμένου να συσπειρώσουν νεολαία και κόσμο της περιοχής που θέλουν να την μετατρέψουν σε άντρο φασιστών και άβατο για οποιονδήποτε έχει διαφορετικές ιδέες από τους ίδιους.

Σε μια εποχή όπου η ξενοφοβία και ο ρατσισμός θεριεύουν εξαιτίας της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους νοσταλγούς του φασισμού να σηκώσουν κεφάλι. Σήμερα πριν να είναι αργά οι οργανώσεις της αριστεράς, τα συνδικάτα, τα μαθητικά συμβούλια, οι τοπικοί φορείς των Αμπελοκήπων πρέπει ενωμένοι να δώσουν την απάντηση που το κίνημα ξέρει να δίνει στο φασισμό.

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΘΩΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤ.ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ + ΤΗΣ ΝΤ.ΚΑΡΚΑΛΟ

Από το www.tvxs.gr

Πανηγυρικά αθωώθηκαν οι δασκάλες Στέλλα Πρωτονοταρίου και Ντενάντα Καρκάλο, από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, με τον Εισαγγελέα να κρίνει «αβάσιμη» την κατηγορία για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου και να τονίζει ότι τόσο στη κ. Πρωτονωταρίου όσο και στους συνεργάτες της θα πρέπει να δοθούν εύσημα για την κοινωνική προσφορά τους. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της μαρτυρικής του κατάθεσης, ο Εμαννουήλ Γιουτλάκης, νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου και βασικός μάρτυρας κατηγορίας «έδειξε» ως υπεύθυνο τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας επί θητείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Ο κ.Γιουτλάκης – ο οποίος υπέβαλε τη μήνυση κατά της κας.Πρωτονοταρίου – ήταν και ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας στη σημερινή δίκη. Λίγο μετά την έναρξη της εξέτασής του, ο κ.Γιουτλάκης είπε επανειλημμένα «αθωώστε την, αθωώστε την», αναφερόμενος στην κα.Πρωτονοταρίου, ίσως λόγω της παρουσίας έξω από το δικαστήριο δεκάδων δασκάλων και γονέων οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώην Σχολή Ευελπίδων για να εκφράσουν εμπράκτως την υποστήριξή τους στη δικαζόμενη καθηγήτρια. Παρά την ανατροπή της στάσης του κ.Γιουτλάκη, το δικαστήριο επέλεξε να τον εξετάσει ως μάρτυρα και μεταξύ άλλων, του απηύθυνε ερωτήσεις σχετικά με την απόφασή του να καταργήσει όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που είχαν ως στόχο την ενσωμάτωση των αλλοδαπών μαθητών, αμέσως μετά την παραλαβή της θέσης του διευθυντή από την προκάτοχό του, κα.Πρωτονοταρίου. Σύμφωνα με τη γραμματέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, κα.Παγουλάτου, ο κ.Γιουτλάκης ήταν απόλυτος και αμετάκλητος στην απόφασή του να καταργήσει όλα αυτά τα προγράμματα, ενώ όταν οι δάσκαλοι συνέχισαν να τα πραγματοποιούν εθελοντικά, αυτός τους απείλησε με καταγγελία. Σημειωτέον ότι ο κ.Γιουτλάκης όχι μόνο κατήργησε όλα τα εν λόγω προγράμματα, αλλά υπέβαλε και μήνυση κατά της κας.Πρωτονοταρίου για «χρήση αιθουσών του σχολείου για διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας σε μαθητές αλβανικής καταγωγής, χωρίς γραπτή άδεια από τη υπηρεσία», ενώ εμφανίστηκε στο δικαστήριο ως μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας – ενώ αντιθέτως παραστάθηκαν περισσότεροι από δέκα μάρτυρες υπεράσπισης. Απαντώντας στις ερωτήσεις του δικαστηρίου, ο κ.Γιουτλάκης ομολόγησε ότι είχε «άνωθεν πολιτικές εντολές» να διατηρήσει αυτή την σκληροπυρηνική στάση και ότι δεχόταν απειλές να χάσει τη θέση του αν δεν ακολουθούσε αυτή τη γραμμή. Ειδικότερα, «έδειξε» τον πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, κ.Πλατή, ως υπεύθυνο για τις «εντολές» και άφησε να εννοηθεί – λέγοντας επανειλημμένα «αθωώστε την» – ότι αναγνωρίζει το νόμιμο χαρακτήρα των αποφάσεων της κατηγορουμένης πρώην διευθύντριας.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΤΟΥ 132ου ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤ.ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ

Ενώ η αρμονική συνύπαρξη στο σχολείο παιδιών Ελλήνων και μεταναστών αποτελεί ισχυρό ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας και πρόσταγμα της ελληνικής πολιτείας, στο Α' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικάζεται στις 22 Ιανουαρίου 2010 η Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, με την κατηγορία ότι παραχώρησε τους χώρους του σχολείου για τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας των αλλόγλωσσων μαθητών. Μαζί της δικάζεται και η δασκάλα η οποία δίδαξε τη μητρική γλώσσα στους μαθητές του σχολείου. Μάρτυρας κατηγορίας ο νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιουτλάκης.
Εμείς, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι οποίοι συναποφασίσαμε με την πρώην διευθύντρια τις εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν στο 132ο Δημοτικό Σχολείο, καλούμε όλους και όλες εσάς που αγωνιζόσαστε καθημερινά για μια καλύτερη εκπαίδευση, να παρευρεθείτε την ημέρα της δίκης στο δικαστήριο για να βεβαιώσουμε με την παρουσία μας όχι μόνο την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Στέλλα Πρωτονοταρίου αλλά και την πρόθεσή μας να αγωνιστούμε για έναν δικαιότερο κόσμο και ένα σχολείο που θα περιλαμβάνει ισότιμα όλους τους μαθητές και μαθήτριες μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με δεύτερη αναφορά του ίδιου προσώπου έχει σχηματιστεί δικογραφία και διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την αστυνομία σε βάρος της Στέλλας Πρωτονοταρίου για δήθεν παράβαση καθήκοντος, επειδή μαζί μας εφάρμοσε προγράμματα διδασκαλίας της αλβανικής μητρικής γλώσσας και μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες γονείς.
Δάσκαλοι που εργάστηκαν και εργάζονται στο 132ο Δημοτικό Σχολείο

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΚΗ ΤΟΥ GEERT WILDERS, ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ, ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Για εξώθηση σε μίσος και διακρίσεις σε βάρος των Μουσουλμάνων, δικάζεται σήμερα ο Ολλανδός βουλευτής της ακροδεξιάς Geert Wilders. Ο αρχηγός του Κόμματος της Ελευθερίας PVV, κατηγορείται γιατί στην ταινία του Fitna (2008), κατηγορούσε το Κοράνι ότι εξωθεί σε μίσος, καθώς ανακάτευε εικόνες από τρομοκρατικές επιθέσεις με αποσπάσματα από το ιερό βιβλίο του Ισλάμ. Κατηγορείται επίσης για σχόλια που έκανε στα μέσα ενημέρωσης, όπως όταν συνέκρινε το Ισλάμ με το φασισμό και το Κοράνι με το βιβλίο Ο αγών μου του Αδόλφου Χίτλερ. «Παραμένω μαχητικός και εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η πολιτική δίκη θα οδηγήσει σε μια αθώωση», γράφει ο Wilders στον ιστότοπό του.

ΛΑΟΣ: ΥΠΕΡ ΠΑΝΤΩΝ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Αναδημοσίευση απο Ελευθεροτυπία
Συνεχίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. την εκστρατεία της συλλογής υπογραφών για διενέργεια δημοψηφίσματος στο μεταναστευτικό. Εως τώρα δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα αποτελέσματα της προσπάθειάς του. Οπως λένε οι ίδιοι, μια πρώτη εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς τους στη συλλογή υπογραφών θα γίνει την Κυριακή, στην πρώτη Εθνική Συνδιάσκεψη που διοργανώνει στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Ledra Marriott»). Για το ίδιο θέμα ακολουθεί και δεύτερη συνδιάσκεψη του ΛΑ.Ο.Σ. στη Θεσσαλονίκη, το επόμενο Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010. Είναι ενδεικτικό, ωστόσο, ότι κορυφαία στελέχη του, όπως ο γραμματέας τού κόμματος Α. Γεωργιάδης, καλεί εδώ και μέρες με σποτάκι από την ιστοσελίδα του όλους όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν από το γραφείο του έντυπα υπογραφών και να τα προωθήσουν σε γνωστούς τους! Πρόκειται για έντυπα όπου αναγράφονται μόνο ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, χωρίς άλλο διακριτικό, γεγονός που, όπως είναι φυσικό, ιδίως μετά την προτροπή στελεχών του ΛΑ.Ο.Σ. ότι δεν είναι απαραίτητο να αναγράφεται για λόγους ασφάλειας η πραγματική διεύθυνση, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα αξιοπιστίας του όλου εγχειρήματος. Αλλωστε, ο ΛΑ.Ο.Σ. φαίνεται να κατεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών του. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κ. Αϊβαλιώτης δηλώνει, πάντως, αισιόδοξος για την έκβαση της προσπάθειας, η οποία, όπως έλεγε, βρίσκει ανταπόκριση σε όλους τους χώρους (ψηφοφόρους της Ν.Δ. ακόμη και του ΠΑΣΟΚ). Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην ίδια πολιτική γραμμή, κατά των μεταναστών και υπέρ του δημοψηφίσματος, κινείται και όλος ο περιθωριακός ακροδεξιός πολιτικός χώρος, που δεν στεγάζεται στον ΛΑ.Ο.Σ. Εξ ου και υπογραφές συγκεντρώνουν, με άλλη -πιο ακραία ρατσιστική και ξενοφοβική- πλατφόρμα και άλλες μετωπικές οργανώσεις του σκροδεξιού πολιτικού φάσματος (π.χ. Εθνικό Φόρουμ, Χρυσή Αυγή κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, η συλλογή υπογραφών δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα πέραν του συμβολικού πολιτικού μηνύματος που επιχειρεί να εκπέμψει. Την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα παίρνει μονο η Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία και μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου. Για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα (εκτός από δημοσιονομικό), η Βουλή αποφασίζει με πλειοψηφία 3/5 του συνόλου των βουλευτών (180 ψήφους), ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου των βουλευτών (120 βουλευτές).

ΜΙΣΘΟΙ ΜΕ ΚΟΥΠΟΝΙΑ...

Πηγή: ΤA NEA ONLINE (20/01/10) Την καθιέρωση «κουπονιού» για τους εργοδότες (φυσικά πρόσωπα) που απασχολούν κατ' οίκον ή σε αγροτικές εργασίες ανασφάλιστους, τους οποίους αμείβουν χωρίς κανένα παραστατικό, προανήγγειλε την Τρίτη ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Γ.Κουτρουμάνης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ειδικών για το Ασφαλιστικό Ο εργοδότης θα προμηθεύεται το κουπόνι -υπό τη μορφή διπλότυπης επιταγής- από τα ΚΕΠ ή τις τράπεζες, και θα πληρώνει με αυτό τον εργαζόμενο για τις υπηρεσίες του και το ασφάλιστρο το οποίο αναλογεί. Ο εργαζόμενος, «αυτόματα» ασφαλισμένος για την εργασία την οποία παρείχε, θα εξαργυρώνει την επιταγή αφού παρακρατηθεί η εισφορά που αναλογεί στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ, ενώ ο εργοδότης θα μπορεί να εκπίπτει από το φόρο τα σχετικά ποσά, υποβάλλοντας τα αντίγραφα των επιταγών μαζί με τη δήλωση. Για παράδειγμα, ο εργοδότης για μεροκάματο 40 ευρώ θα αγοράσει επιταγή των 45 ευρώ, έτσι ώστε να παρακρατηθούν και οι εισφορές του εργαζόμενου, όταν εισπράξει το κουπόνι από το ΙΚΑ. Η ασφάλιση του εργαζόμενου δεν συνιστά σχέση εξαρτημένης εργασίας, συνεπώς δεν αποκτά αξιώσεις για δώρα ή αποζημίωση σε περίπτωση απομάκρυνσης. Το μέτρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πακέτο ρυθμίσεων, με τις οποίες επιδιώκεται η αποδέσμευση της σύνδεσης της ασφάλισης των αλλοδαπών εργαζομένων από τη διαδικασία της νομιμοποίησης και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα δώσει τη δυνατότητα σε 100.000 μετανάστες να εγγραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, ΟΓΑ και ΙΚΑ θα έχουν ημερήσιο όφελος 2 εκατ. ευρώ, περίπου, αφού στο σύστημα θα ενταχθούν περίπου 250.000 εργαζόμενοι (κυρίως αλλοδαποί). Από την πλευρά των συνδικάτων εκφράζονται επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και οι συνδικαλιστές μιλούν για ταλαιπωρία των εργαζομένων. Σημειώνεται ότι το ημερομίσθιο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύει για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους. Οι συνδικαλιστές λένε ότι ενδεχομένως το μέτρο να λειτουργήσει και ως αντικίνητρο νομιμοποίησης των περίπου 250.000 εργαζομένων που εργάζονται ως εργάτες γης ή οικόσιτο προσωπικό, αφού η αμοιβή τους δεν θα μπορεί στο εξής να είναι χαμηλότερη από τα 37-38 ευρώ. Στο ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα φτάσει το κατώτατο ημερομίσθιο μετά την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, συν το ένσημο 6 ευρώ (είναι στο ήμισυ για το οικόσιτο προσωπικό), που ανεβάζει την ημερήσια αμοιβή στα 45 ευρώ.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ

1.ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΣΥΛΟΥ Η Επιτροπή συμφώνησε επί της αρχής σε μια ενιαία πρόταση την οποία και υπέβαλε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Τα κύρια σημεία της πρότασης είναι τα ακόλουθα: 1.1.Νέα διαδικασία που θα πρέπει να διέπει το σύστημα ασύλου: 1.Ο διαχωρισμός (screening) των μη-νόμιμα εισερχομένων αλλοδαπών θα γίνεται σε ειδικά Κέντρα Πρώτης Υποδοχής στα σημεία εισόδου της χώρας. Ανώτατο όριο εκεί παραμονής: 15 μέρες. 2.Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν ασύλου. Θα καταλαμβάνεται προσπάθεια για την περαίωση της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος σε Α’ βαθμό (συνέντευξη). 3.Η συνέντευξη θα διενεργείται από εξειδικευμένο ειδικό επιστήμονα, υπάλληλο της Υπηρεσίας Ασύλου, ο οποίος και εισηγείται επί του αιτήματος ασύλου. 4.Η απόφαση σε Α’ βαθμό λαμβάνεται από τριμελή επιτροπή (Προϊστάμενος Γραφείου Ασύλου, εισηγητής και ειδικός επιστήμονας του αρμόδιου Γραφείου Ασύλου). 5.Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης στον Α’ βαθμό προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής ενώπιον της Επιτροπής Προσφυγών (δικαστικός ή προσωπικότητα στο χώρο του ασύλου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών και υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου χωρίς δικαίωμα ψήφου) για την εξέταση του αιτήματος σε Β’ βαθμό. Η κατάθεση της προσφυγής αναστέλλει αυτομάτως την εκτέλεση της αρνητικής απόφασης και την απέλαση του αιτούντος. 6.Η νέα διαδικασία θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε παροχή νομικής συνδρομής. 7.Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης και από την Επιτροπή Προσφυγών ο προσφεύγων έχει δικαίωμα να απευθυνθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 8.Υιοθετούνται δύο διαδικασίες ασύλου, η «κανονική» και η «ταχύρρυθμη». Με την ταχύρρυθμη διαδικασία εξετάζονται τα «προφανώς αβάσιμα» αιτήματα και τα αιτήματα των κρατουμένων προς απέλαση αλλοδαπών. 9.Τα αιτήματα των ασυνόδευτων ανηλίκων και των λοιπών ευάλωτων ομάδων θα επεξεργάζονται κατά προτεραιότητα ενώ προβλέπονται ειδικές διαδικασίες για τη μεταχείρισή τους. 10.Σε κάθε περίπτωση η συνολική εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε Α’ και Β’ βαθμό θα πρέπει να έχει καταλήξει εντός 6 μηνών για την ταχύρρυθμη και εντός 12 μηνών για την κανονική διαδικασία. 2.ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΣΩΡΕΜΕΝΩΝ ΕΚΚΡΕΜΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΣΕ Α’ & Β’ ΒΑΘΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Για τη διασφάλιση της νομιμότητας, την ίση μεταχείριση εκκρεμών και νέων αιτημάτων αλλά και τη διαφύλαξη των αρχών του προσφυγικού δικαίου, υιοθετείται νέο Προεδρικό Διάταγμα. 2.1.Διαχείριση των 44.560 ήδη συσσωρεμένων εκκρεμών αιτημάτων ασύλου σε Α’ και Β’ βαθμό: 1.Την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτημάτων σε Α’ βαθμό θα αναλάβει το τμήμα Ασύλου της Πέτρου Ράλλη. 2.Η εκκαθάρισή των εκκρεμών αιτημάτων σε Β’ βαθμό θα ανατεθεί σε ad hoc τριμελή Επιτροπή Εκκρεμών Προσφυγών Ασύλου με αποφασιστική αρμοδιότητα (πολιτικός υπάλληλος Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή Εσωτερικών, εκπρόσωπος Ύπατης Αρμοστείας και νομικός εμπειρογνώμονας ή οι αναπληρωτές τους). 2.2.Διαχείριση των αιτημάτων που θα υποβάλλονται από σήμερα και μέχρι τη θέση σε ισχύ του νέου νομοθετικού πλαισίου ασύλου (μεταβατικές διατάξεις): 1.Τα υποβαλλόμενα αιτήματα ως την έναρξη της νέας διαδικασίας ασύλου συμφωνήθηκε να εξετάζονται κατά τη διαδικασία που προέβλεπε το Π.Δ. 90/2008 με ταυτόχρονη κατάργηση του Π.Δ. 81/2009 με τις παρακάτω τροποποιήσεις. 2.Συμφωνήθηκε να ορισθεί ενδεικτική προθεσμία περαίωσης της όλης διαδικασίας από 2 έως 4 μήνες, αναλόγως της περίπτωσης (ταχύρρυθμης ή κανονικής). 3.Η διαδικασία πρώτης λήψης και καταγραφής αιτημάτων ασύλου θα γίνεται στις υποδιευθύνσεις ασφαλείας των περιφερειακών αστυνομικών διευθύνσεων της χώρας, των διευθύνσεων αλλοδαπών Αττικής και Θεσ/νίκης, καθώς και σε ειδικά οριζόμενα τμήματα ασφαλείας της περιφερείας τους. Όπου εφικτό, θα συσταθούν σημεία καταγραφής αιτημάτων ασύλου σε τμήματα ασφαλείας των συνόρων της χώρας (νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Έβρος), υπό την προϋπόθεση άμεσης εξασφάλισης διερμηνέων και ενίσχυσης των τμημάτων με προσωπικό. 4.Ειδικότερα για το Τμήμα Ασύλου της Υποδ/νσης Αλλοδαπών Αττικής επισημάνθηκε ότι στόχος κατά το μεταβατικό στάδιο είναι η καταγραφή όλων των αιτημάτων ασύλου. 5.Η λήψη συνέντευξης (Α’ βαθμός) θα γίνεται από αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ με δυνατότητα συμμετοχής εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας ή συνεργαζόμενης με αυτήν οργάνωσης, καθώς και νομικού παραστάτη ή συμβούλου του αιτούντος. 6.Η λήψη απόφασης θα γίνεται μετά από εισήγηση του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή άλλο όργανο της πολιτικής ιεραρχίας του Υπουργείου. 7.Θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής (Β’ βαθμός) για όλες τις απορριπτικές αποφάσεις σε Επιτροπές Προσφυγών όμοιας σύνθεσης με αυτήν για τις συσσωρεμένες προσφυγές, όπως περιγράφεται παραπάνω. 8.Ιδρύονται Γραφεία Ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για την πορεία των αιτημάτων τους στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές. Προκειμένου να διασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου, τόσο για τη νέα υπηρεσία όσο και για το μεταβατικό στάδιο η Επιτροπή πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης της υλοποίησης του νέου νομοθετικού πλαισίου. 3.ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ 1.O Γ.Γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη προχωρήσει στον ορισμό της σύνθεσης και του χρονοδιαγράμματος Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την προετοιμασία: 1.1.Του σχεδίου Νόμου που θα διέπει τη νέα διαδικασία του ασύλου. 1.2.Του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που θα ισχύει κατά τη μεταβατική περίοδο. 2.Παράλληλα, θα συσταθεί ειδική επιτροπή για τη μελέτη ολοκληρωμένης πρότασης δομής, λειτουργίας και οργάνωσης της νέας Υπηρεσίας Ασύλου.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΑΕΤΕΑ SIERRA ΚΑΙ ΟΙ 19 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ

6 μήνες απόγνωσης συμπληρώνουν οι Φιλιππινέζοι ναυτικοί του πλοίου ΑΕΤΕΑ SIERRA, που παραμένει εγκαταλειμμένο 6 ναυτικά μίλια ανοιχτά του λιμανιού του Πειραιά ενώ χωρίς αντίκρισμα αποδείχτηκαν και οι πρόσφατες υποσχέσεις της υπουργού Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη για υιοθέτηση ειδικής ρύθμισης για τους εγκαταλειμμένους ναυτικούς. Οι 19 ναυτικοί δεν μπορούν να κατέβουν από το πλοίο αφού απαιτείται άδεια από τις λιμενικές αρχές ενώ τα ναυτολογικά τους έγγραφα κρατούνται από την πλοιοκτήτρια εταιρία Το φορτηγό πλοίο έχει σημαία Παναμά αλλά ανήκει στην ελληνικών συμφερόντων εταιρία Thesarko, η οποία επισήμως υποστηρίζει πως βρίσκεται στα δικαστήρια για οικονομικές διαφορές με τους φορτωτές. Όπως τονίζουν οι ναυτεργάτες, το πλοίο παραμένει για αρκετές μέρες χωρίς πετρέλαιο και άρα χωρίς ρεύμα, ενώ τα τρόφιμα δεν επαρκούν και το νερό που πίνουν έχει πλέον καφέ χρώμα. Οι μισθοί τους δεν έχουν καταβληθεί από τον Ιούλιο του 2009.
Η περίπτωση του ΑΕΤΕΑ SIERRA δεν είναι η μόνη καθώς αποτελεί πάγια τακτική των εταιριών, ειδικά την τελευταία περίοδο της οικονομικής κρίσης, να εγκαταλείπουν τα πλοία με το πλήρωμά τους έξω από κάποιο λιμάνι όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η επιτροπή αλληλεγγύης στους ναυτικούς του εγκαταλειμμένου πλοίου που έχει συσταθεί, θα δώσει την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου Συνέντευξη Τύπου για το θέμα στο εργατικό Κέντρο Πειραιά. Η Λ.Κατσέλη είχε δηλώσει στις 7 Ιανουαρίου: «Αυτή την εβδομάδα συζητείται στην βουλή ειδική ρύθμιση, έτσι ώστε οι Έλληνες ναυτικοί που εγκαταλείπονται στην Ελλάδα να έχουν την ίδια προστασία όπως και στο εξωτερικό. Κοιτάζουμε και τις ρυθμίσεις, με βάση την διεθνή πρακτική, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και για τους ξένους που έχουν εγκαταλειφθεί στη χώρα μας». Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη και οι 19 ναυτικοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλοίο.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΤΩΝ 24 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" (19/01/09)
Μία νέα σκανδαλώδης περίπτωση εσπευσμένης απόπειρας απέλασης προσφύγων, χωρίς να τηρηθούν ούτε καν τα προσχήματα της ελλιπέσταστης και προβληματικής διαδικασίας, καταγγέλλεται στη Σάμο. Είκοσι τέσσερα συνολικά άτομα, ανάμεσά τους 6 Ιρανοί με ιστορικό πολιτικών διώξεων, μεταφέρθηκαν ξαφνικά από το Κέντρο Κράτησης της Σάμου στην Αθήνα, αφού ο αστυνομικός διευθυντής απέρριψε συλλήβδην τα αιτήματά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Οι 6 Ιρανοί, σύμφωνα με τη δικηγόρο Μαριάννα Τζεφεράκου, κρατούνται στα κρατητήρια του Ελληνικού σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση για τα δικαιώματά τους, χωρίς διερμηνέα και χωρίς τη δυνατότητα νομικής συνδρομής προκειμένου να προσβάλουν την απόρριψη της αίτησής τους για άσυλο στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
Οπως μας καταγγέλθηκε, οι Ιρανοί πρόσφυγες, που ήρθαν στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο, έκαναν αίτηση πολιτικού ασύλου, επικαλούμενοι την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τους και τους σοβαρούς κινδύνους που τους απειλούν εκεί. Ο ένας μάλιστα ισχυρίστηκε ότι υπέστη βασανιστήρια κατά τη διάρκεια σύλληψής του. Η αίτησή τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες, εκδικάστηκε από επιτροπή, όπου έπειτα από μια παρωδία διαδικασίας ασύλου (δεν υπήρχε ούτε κατάλληλος διερμηνέας κατά τη συνέντευξή τους), ο αστυνομικός διευθυντής Σάμου απέρριψε το αίτημα και διέταξε την εκτέλεση της απόφασης απέλασης στο Ιράν!
Η απορριπτική απόφασή τους κοινοποιήθηκε μόλις το βράδυ της 13ης Ιανουαρίου και την επόμενη ημέρα μετήχθησαν στην Αθήνα προς απέλαση, χωρίς να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους. Αγνωστη παραμένει και η τύχη των 10 Αφγανών προσφύγων οι οποίοι μετήχθησαν επίσης στην Αττική με σκοπό την άμεση απέλασή τους. Το ερώτημα είναι τι θα πει άραγε η κυβέρνηση και ειδικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης για το θέμα αυτό στον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, που επισκέπτεται σήμερα τη χώρα μας...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ

Εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες λαμβάνει χώρα μια από όλες τις απόψεις εξαιρετικά σημαντική απεργιακή κινητοποίηση, που η θετική της έκβαση μπορεί να πάει ένα βήμα μπροστά τόσο το εργατικό όσο και το μεταναστευτικό – αντιρατσιστικό κίνημα. Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες της Νέας Μηχανιώνας (της περιοχής με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο ανοιχτής θαλάσσης στην Ελλάδα) αντιπαρατίθενται με ένα σκληρό αντιδραστικό μπλοκ εργοδοσίας, “τυφλής” δικαιοσύνης, τυχοδιωκτών εθνικιστών και κυβερνητικών επιλογών αρνούμενοι τις εξευτελιστικές μειώσεις μισθών αλλά και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που τους προτείνονται και υπερασπιζόμενοι τα δίκαια κεκτημένα τους αλλά και την προώθησή τους σχετικά με την ασφάλιση, τη συμμετοχή τους στην καταμέτρηση της ψαριάς κ.ά. Πιο συγκεκριμένα ζητούν να μην μειωθούν οι μισθοί τους (η εργοδοσία μιλά μέχρι και για μείωση της τάξης του 60%, ελέω κρίσης, οπότε και οι μισθοί τους θα κατέληγαν στα 300-400€!), να πληρωθούν το δώρο Χριστουγέννων, να εισπράττουν από την επιστροφή του ΦΠΑ, να επιστρέψουν στο ΙΚΑ από τον ΟΓΑ όπου είναι σήμερα ασφαλισμένοι (η αλλαγή αυτή έγινε το 2004 πάλι επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και με αυτό τον τρόπο οι αλιεργάτες χάνουν τη μισή κύρια σύνταξη και την επικουρική, χάνουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις υπόλοιπες παροχές του ΙΚΑ, ενώ δεν καλύπτονται σε περίπτωση εργατικού «ατυχήματος», ταυτόχρονα πολλοί εργοδότες δεν καταβάλλουν τις εισφορές) και να υπάρχει εκπρόσωπος των Αιγυπτίων εργατών μεταξύ των εκπροσώπων που συμμετέχουν στον υπολογισμό του μισθού. Ο πρώτος αντίπαλος με τον οποίο συγκρούονται είναι φυσικά η Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας (ΠΕΠΜΑ) και οι τοπικοί της εκπρόσωποι οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να δυναμιτίζουν με τη στάση και τις δηλώσεις τους σε κάθε ευκαιρία, κάνοντας σαφές πια πως εργάτες κι αφεντικά ειδικά σε περίοδο κρίσης, σε περίοδο που η πίτα μικραίνει δεν είναι δυνατόν να σταθούν δίπλα, πως οι θέσεις τους θα είναι θέσεις σύγκρουσης, μάχης και επιβολής. Μαζί με αυτό αναδεικνύεται η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης. Η θρασύτητα με την οποία οι πλοιοκτήτες απειλούσαν πως θα τους διώξουν όλους αν δε συμμορφωθούν και θα πάρουν στη θέση τους φτηνότερους, παράνομους (και συνεπαγόμενα φοβισμένους και πειθήνιους) μετανάστες, δεν είναι τυχαία. Πατάει ακριβώς στη βεβαιότητα πως οι κεντρικές πολιτικές αποφάσεις παρά τις εξαγγελίες για μετανάστευση με ανθρώπινο πρόσωπο, χωρίς εκμετάλλευση κτλ, παραμένουν ρατσιστικές, παραμένουν στη γραμμή της Ευρώπης φρούριο, των διαχωρισμών, της περιθωριοποίησης των χωρίς δικαιώματα, της πολυδιάσπασης των εργαζομένων σε ντόπιους, λίγο νόμιμους, καθόλου νόμιμους, εντελώς αόρατους. Με δεδομένο ότι η περίπτωση των αλιεργατών της Μηχανιώνας αποτελεί παλιό και δοκιμασμένο παράδειγμα “ελεγχόμενης” μετανάστευσης, αφού οι Αιγύπτιοι εργαζόμενοι έρχονται μέσω της από τη δεκαετία του 80 ισχύουσας διακρατικής συμφωνίας για συγκεκριμένη, εξειδικευμένη εργασία, γίνεται εμφανές και το όριο αυτής της λογικής για τη μετανάστευση. Είναι ξεκάθαρο και με αυτό το παράδειγμα ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ένα ζήτημα που λύνεται με καλύτερη διαχείριση, αλλά έχει βαθιές ρίζες, στην υπερεκμετάλλευση των χωρών του Νότου, στο στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτισμικό πόλεμο που τους έχει εξαπολυθεί από τα ανεπυγμένα κράτη. Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η φτήνια με την οποία οι επίσημοι και ανεπίσημοι ακροδεξιοί κύκλοι της πόλης προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το θέμα, υπερασπιζόμενοι παρά τη δήθεν φιλολαϊκότητά τους, τα συμφέροντα των πλοιοκτητών ως ελληνικά απέναντι σε αυτά των ξένων. Τα σχέδιά τους για “εθνική πανστρατιά” ενάντια σε μετανάστες, πρόσφυγες και εθνικούς μειοδότες φαίνεται ότι δεν τους βγαίνουν. Δεν τους μένει παρά η περιφορά της πολιτικής τους γελοιότητας και σίγουρα δεν τρομάζουν ούτε τους αγωνιζόμενους μετανάστες, ούτε τους αλληλέγγυους και τις αλληλέγγυες σε αυτούς. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΝΙΚΗΦΟΡΑ Για να δώσει ελπίδα και ώθηση στις εργατικές μάχες του επόμενου διαστήματος ελλήνων και ξένων. Για να αποδείξει πως η ταξική και διεθνικιστική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας. Για να μας υπενθυμίσει πώς στήνουμε αναχώματα απέναντι στο μικρό και μεγάλο κεφάλαιο, απέναντι στις εθνικές και ευρωπαϊκές κυβερνητικές επιλογές. Για να σπάσει τους τεχνητούς διαχωρισμούς που θέλουν να επιβάλλουν τα αφεντικά στις τάξεις των εργαζομένων Για να εκφραστεί ισχυρά η ταξική αποδοκιμασία στην προδοτική ηγεσία του Εργατικού Κέντρου και της ΓΣΕΕ που όχι μόνο άφησαν ακάλυπτη την απεργία και τον αγώνα, αλλά άφησαν να μπει μπροστά το εργοδοτικό “Σωματείο Αλιεργατών Μηχανιώνας», το οποίο ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, για να μαζέψει την κατάσταση, με μόνο γνώμονα και στόχο τελικά μην κουνηθεί φύλλο στις “100 πρώτες μέρες” της “σοσιαλιστικής” διακυβέρνησης. Για να πάρει σάρκα και οστά το “Έλληνες και Ξένοι, Εργάτες Ενωμένοι”. Για να δούμε έλληνες, μετανάστες/τριες, πρόσφυγες, νόμιμοι και παράνομοι ότι απέναντι στην Ευρώπη του κεφαλαίου, του πολέμου, της εκμετάλλευσης, των τειχών και της καταπίεσης, υπάρχει και γίνεται πράξη στο εδώ και το τώρα η κοινωνία που οραματιζόμαστε: της αλληλεγγύης, της ενότητας, των ανοιχτών εξωτερικών και εσωτερικών συνόρων, του διεθνισμού.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ

Το Σάββατο 23 Γενάρη, με ραντεβού 12 το μεσημέρι στο μετρό της Πανόρμου, θα γίνει αντιφασιστική πορεία στους Αμπελόκηπους, με αφορμή την επίθεση σε εκδήλωση της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό από φασιστική ομάδα.
Την πορεία μέχρι στιγμής στηρίζουν, πέραν από τους "παθόντες", ο τοπικός σύλλογος δασκάλων, η Β' ΕΛΜΕ, το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου Ερυθρός, οι συνιστώσες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και φυσικά και η YRE.

ΠΑΤΡΑ: ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ Ν.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

Εθνικιστές και ακροδεξιοί βεβήλωσαν τον τάφο του Ν.Τεμπονέρα στην Πάτρα (ο καθηγητής που δολοφονήθηκε κατά τις μεγάλες καταλήψεις του '91) με ακαθαρσίες, συνθήματα και αφήνοντας και την εφημερίδα του "Στόχου" από πάνω... Δεν τους φτάνουν οι επιθέσεις σε ζωντανούς, τώρα τα βάζουν και με τους νεκρούς-αγωνιστές. Δικαίως στην μπλογκόσφαιρα χαρακτηρίζονται ως "σκατόψυχοι"...

Ν/Σ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΠΟΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΟ ΟΡΟ...

Αναδημοσίευση από εφημερίδα "Καθημερινή" (17/01/10)
Την πλέον αναχρονιστική πολιτική απόδοσης ιθαγένειας και συμμετοχής των μεταναστών στον δημόσιο βίο της χώρας διαθέτει η Ελλάδα μεταξύ 27 ευρωπαϊκών κρατών που περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Πολιτικών Ενταξης Μεταναστών (Migrant IntegratioPolicy Index - MIPEX). Τον δείκτη δημιούργησε το 2004 ο τότε αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Φράνκο Φρατίνι στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαμόρφωση ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής.
Αντίστοιχες αρνητικές πολιτικές ιθαγένειας και πολιτικής συμμετοχής παρουσιάζουν η Λεττονία, η Τσεχία και η Πολωνία που, όμως, φιλοξενούν πολύ μικρό αριθμό μεταναστών. Εξίσου αρνητική πολιτική ιθαγένειας, αδικαιολόγητη ως προς τον βαθμό συμμετοχής των μεταναστών στην οικονομία και την κοινωνία, έχει εκτός από την Ελλάδα και η Κύπρος. Επίσης, Ελλάδα και Αυστρία έχουν τα υψηλότερα παράβολα (1.500 ευρώ) για την αίτηση χορήγησης ιθαγένειας.
Πορτογαλία, Σουηδία και Βέλγιο κατατάσσονται στην κορυφή του πίνακα πολιτικών πολιτογράφησης, με ρυθμίσεις ευνοϊκότερες ακόμη και από αυτές του Καναδά. Μεταξύ των υπολοίπων κρατών, άλλα έχουν κλειστές μεν πολιτικές ιθαγένειας για την 1η γενιά, παρέχουν όμως ευνοϊκότερους όρους στη 2η γενιά, ή δίνουν δυνατότητα ψήφου, ή δυνατότητα συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση για θέματα που τους αφορούν (μεταναστευτική πολιτική). Στην Ελλάδα ούτε το τελευταίο ικανοποιείται, αφού στην Εθνική Επιτροπή για την Ενταξη των Μεταναστών δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι μεταναστών!
Οπως έχει σημειώσει σε έρευνά του ο συντάκτης του ελληνικού κεφαλαίου του MIPEX και διευθυντής του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον Ρατσισμό και τη Ξενοφοβία κ. Μίλτος Παύλου, στο 60% των ευρωπαϊκών κρατών η ιθαγένεια παραχωρείται σε όσους έχουν γεννηθεί στη χώρα (2η γενιά) είτε αυτόματα (25%), είτε ύστερα από τρία έτη (22%), είτε ύστερα από πέντε έτη (19%). Ακόμη και σε χώρες με αυστηρές προϋποθέσεις για απόδοση ιθαγένειας (Αυστρία, Ιταλία, Κύπρος) προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για τη 2η γενιά. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με δεύτερη γενιά μεταναστών που δεν έχει θεσμοθετήσει καμία ειδική ρύθμιση.
Συγκεκριμένα η ιθαγένεια χορηγείται:
- Αυτόματα, με τη γέννηση, στα τέκνα νομίμως διαμενόντων γονέων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Νορβηγία, Λιθουανία, Λεττονία, Ιρλανδία, Βέλγιο.
- Μετά 3 χρόνια νόμιμης διαμονής των γονέων σε Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Ελβετία, Ουγγαρία.
- Μετά 5 χρόνια νόμιμης διαμονής των γονέων σε Ισπανία, Ολλανδία, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Εσθονία.
- Μετά 8 χρόνια νόμιμης διαμονής των γονέων στην Κύπρο.
- Μετά 10 χρόνια νόμιμης διαμονής σε Σλοβενία, Σλοβακία, Πολωνία.
- Στη Σουηδία, ο/η έφηβος αποφασίζει στα 15 χρόνια -που θεωρείται ηλικία νομιμότητας- εάν επιθυμεί την ιθαγένεια.
- Στη Γαλλία και την Ιταλία χορηγείται αυτόματα στα 18 έτη, σε όσα παιδιά έχουν γεννηθεί στη χώρα.
- Στην Τσεχία και την Ελλάδα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης και ελάχιστη πιθανότητα απόκτησης μετά την ενηλικίωση.
Σε ό,τι αφορά την 1η γενιά, ο κ. Παύλου σημειώνει στην έρευνά του ότι μεταξύ των 27 κρατών «στο 41% η ιθαγένεια χορηγείται σε λιγότερο από 5-6 χρόνια νόμιμης διαμονής και στο 50% σε 8-10 χρόνια». Μεταξύ των 15 κρατών-μελών της παλαιάς Ε.Ε. (πριν από την ένταξη των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Κύπρου και Μάλτας), στα οποία συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών, η ιθαγένεια στην 1η γενιά χορηγείται ως εξής:
- Μετά 3-4 χρόνια νόμιμης διαμονής στο Βέλγιο και την Ιρλανδία.
- Μετά 5 χρόνια νόμιμης διαμονής σε Ολλανδία, Γαλλία, Φινλανδία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο.
- Μετά 8 χρόνια νομιμότητας στη Γερμανία.
- Μετά 9 χρόνια νόμιμης διαμονής στη Δανία.
- Μετά 10 χρόνια υπάρχει δικαίωμα αίτησης για τη χορήγησή της σε Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα.
- Χωρίς εξετάσεις γλώσσας η ιθαγένεια χορηγείται σε Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία, Σουηδία.
- Με εξετάσεις για την καλή γνώση γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, χορηγείται σε Αυστρία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο.
- Στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες η ιθαγένεια χορηγείται άμεσα σε 12 κράτη: Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Γερμανία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία.
- Τον Κώδικα Ιθαγένειας, ώστε να ανταποκριθούν στα σύγχρονα δεδομένα, εκσυγχρόνισαν σχετικά πρόσφατα οι Γερμανία (1999), Βέλγιο (2000), Λουξεμβούργο (2001), Σουηδία (2001), Φινλανδία (2003), Πορτογαλία (2006).
Στα μισά από τα 27 κράτη-μέλη οι μετανάστες ψηφίζουν και στο 18% ψηφίζουν και εκλέγονται στις τοπικές εκλογές.

ΕΛΒΕΤΙΑ: ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...

Στην γραφική Ζυρίχη, τη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, ο ρατσιστικός πυρετός...ανέβηκε επικίνδυνα την περασμένη εβδομάδα. Αυτή τη φορά, δεν ήταν κάποια ομάδα ακροδεξιών, αλλά το ίδιο το κράτος μέσω των δυνάμεων καταστολής. Στόχος, το ελευθεριακό Αυτόνομο Σχολείο της Ζυρίχης (ASZ) που εδώ και μερικούς μήνες στέγαζε τις ελπίδες των «ακαταχώρητων» μεταναστών για μόρφωση και σταδιακή κοινωνική ένταξη. Οι αστυνομικές δυνάμεις πάνοπλες και κουκουλοφόρες, εισέβαλαν στο σχολικό κτίριο χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και κλομπ κατά των δασκάλων και των ενήλικων μαθητών τους, καταστρέφοντας ό,τι μπορούσαν εκείνη τη στιγμή. Σοκαρισμένος ο ευρωπαϊκός τύπος, σημείωνε την επόμενη ημέρα ότι «ακόμη και τα κουφώματα των παραθύρων ξηλώθηκαν»!
Για την ιστορία: Τον περασμένο Απρίλιο, πολίτες προχώρησαν σε κατάληψη ενός αχρησιμοποίητου σχολικού κτιρίου σε προάστιο της Ζυρίχης, και ίδρυσαν εκεί το ASZ. Υλοποιώντας την ελευθεριακή θεωρία τής δωρεάν, εθελοντικής διδασκαλίας, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες δάσκαλοι ανέλαβαν την επιμόρφωση όσων από τους «sans-papiers» ήλπιζαν στην κοινωνική τους ένταξη μέσω της εκπαίδευσης και της απόκτησης παραγωγικών δεξιοτήτων. Η δικαιολογία της αστυνομίας της Ζυρίχης για την πράξη της κυριολεκτικά αστεία: έπρεπε να ξηλωθεί ένα ηλεκτρικό καλώδιο που ξεκινούσε από το κατειλημμένο κτίριο και είχε προκαλέσει ηλεκτροπληξία σε αθώο κηπουρό του δήμου...

ΧΑΝΙΑ: ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ

Ακολουθεί καταγγελία από το Στέκι Μεταναστών Χανίων.
Στις 6 Γενάρη άγνωστοι αποπειράθηκαν να κάψουν την συναγωγή που βρίσκεται στην παλιά πόλη στα Χανιά, αφήνοντας την υπογραφή τους με το πέταγμα σαπουνιών. Την Παρασκευή 15 Γενάρη το βράδυ έγινε και δεύτερη απόπειρα εμπρησμού της Εβραϊκής Συναγωγής, αυτή την φορά προκαλώντας πολύ σοβαρότερες καταστροφές. Είναι δύσκολο να μην συνδέσει ο κάθε ένας μας,τις δύο επιθέσεις που έγιναν στη Συναγωγή μεταξύ τους, καθώς και με την απόπειρα εμπρησμού στο Κοινωνικό Στέκι –Στέκι Μεταναστών και τις δολοφονικές επιθέσεις σε μετανάστες και Έλληνες αντιρατσιστές. Οι εμπρηστικές επιθέσεις σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας και σε κτίρια που στεγάζονται συλλογικότητες φιλλομεταναστευτικές, είναι εμπρησμοί ενάντια στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Για μια ακόμα φορά ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ τις φασιστικές –τραμπούκικες επιθέσεις που συμβαίνουν στα Χανιά. Και φασιστική είναι κάθε βίαιη ενέργεια (ανεξάρτητα αν υπογράφεται ή όχι) που χτυπάει τους «ξεχασμένους της κοινωνίας», θρησκευτικούς χώρους ή ανθρώπους με κριτήριο τον τόπο καταγωγής και το χρώμα τους. Απέναντι στην φασιστική τρομοκρατία εμείς προτάσσουμε τις δράσεις μας και την επιμονή μας τα Χανιά να απαλλαγούν από αυτά τα φαινόμενα φασιστικής βίας. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΓΙΑ ΤΟ Ν/Σ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Για να βοηθήσουμε τους αναγνώστες μας να παρακολουθήσουν τα τεκταινόμενα σε σχέση με το πρόσφατο ν/σ της κυβέρνησης για την ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή των μεταναστών-ριών, παραθέτουμε τα παρακάτω χρήσιμα λίνκς για τις τοποθετήσεις κομμάτων, αντιρατσιστικών και δικαιωματικών οργανώσεων, καθώς και των ελλήνων ομογενών του εξωτερικού. Επίσης λίνκ για την σύγκριση της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα με άλλες 27 χώρες (οι 25 κράτη μέλη της ΕΕ). Η κυβέρνηση επαίρεται για την αναγνώριση μόνο ενός μέρους των αυτονόητων δικαιωμάτων που στερήθηκαν 2 δεκαετίες τώρα οι μετανάστες και οι οικογένειες τους – και με δική της ευθύνη! Ακόμα και τώρα όμως η πολιτική της είναι επιλεκτική. Ο τελικός αριθμός όσων θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, κι όσων θα πάρουν την ελληνική υπηκοότητα θα παραμείνει πολύ μακριά από το πραγματικό σύνολο των δικαιούχων! Την ίδια ώρα επιχειρεί να συσπειρώσει γύρω της τα μέχρι πρότινος «θύματα» της, απέναντι στην ακροδεξιά ρητορεία του ΛΑΟΣ και της Ν.Δ. Αλλά όπως και στην πραγματική ζωή ο «μήνας του μέλιτος» κρατάει πάντα λίγο… Οι απολύσεις, η πρόβλεψη για 1 εκ. ανέργους, η φοροεπιδρομή, η φτώχεια, η κρίση χτυπάει το ίδιο, νεόκοπους ή βετεράνους, στην απόλαυση των πιο αυτονόητων δικαιωμάτων. Το ξέρουμε εμείς, το ξέρουν κι αυτοί… 1) Το ν/σ στο http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6243 2) Αντιδράσεις κομμάτων ΚΚΕ http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/sxolio_toy_grafeioy_typoy_gia_ta_kybernhtikes_eksaggelies_gia_toys_metanastes?morf=1&tab=1 και http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6485 και ΠΑΜΕ http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6276
ΣΥΡΙΖΑ http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=17239 Για την θέση του ΛΑΟΣ για το δημοψήφισμα δες www.laos.gr και www.ionasdragoumis.gr Ν.Δ. http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=57754&Itemid=484 και http://www.nd.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=57753&Itemid=484 3) Αντιδράσεις αντιρατσιστικών και δικαιωματικών οργανώσεων ΔΙΚΤΥΟ http://www.diktio.org/node/176 και http://www.diktio.org/node/177 και http://diktio.org/node/189 ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6262 ΑΝΤΙΓΟΝΗ http://dikaiomatansyn.wordpress.com/2010/01/08/ithageneia-wra-gia-plhrh-dikaiwmata-eleftherotypi/ ΕΕΔΑ http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6257 ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6335 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6348 ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6383 ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6399 Κείμενο του Μίλτου Παύλου (Διευθυντής Εθνικού Παρατηρητηρίου του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας ΕΝΩΣΗ-ΚΕΜΟ/i-RED) και της Άννας Τριανταφυλλίδου (Επίκουρη Καθηγήτρια, Δημοκρίτειο Πανεπιστημίο Θράκης, Κύρια Ερευνήτρια ΕΛΙΑΜΕΠ) http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6328 Κείμενο του ηλεκτρονικού περιοδικού Διαβατήριο με ερωτο-απαντήσεις http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6366 4) Η άποψη ελλήνων ομογενών που ζούν στο εξωτερικό για το ν/σ http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6308 και http://diavatirio.net/diavat/news.php?extend.6359 και http://diavatirio.net/diavat/news.php?128 5) Κατάταξη της Ελλάδας σε ένα σύνολο 28 χωρών (τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ + 3 ακόμα χώρες) όσον αφορά στους 6 βασικούς δείκτες κοινωνικής ένταξης μεταναστών-ριών (αγορά εργασίας, οικογενειακή συνένωση, μακρά διάρκεια παραμονής, πολιτική συμμετοχή, πρόσβαση στην υπηκοότητα, προστασία ενάντια σε διακρίσεις). Τέταρτη από το τέλος, αυτή είναι η θέση της. Για τους πιο μυημένους στην μελέτη, παραθέτουμε το λίνκ για πρόσβαση http://www.integrationindex.eu/ 1 SE Sweden 88 2 PT Portugal 79 3 BE Belgium 69 4 NL Netherlands 68 5= FI Finland 67 CA Canada 67 7 IT Italy 65 8 NO Norway 64 9 UK United Kingdom 63 10 ES Spain 61 11= SI Slovenia 55 FR France 55 LU Luxembourg 55 14= DE Germany 53 IE Ireland 53 16 CH Switzerland 50 17= HU Hungary 48 CZ Czech Republic 48 19 EE Estonia 46 20 LT Lithuania 45 21= PL Poland 44 DK Denmark 44 23 MT Malta 41 24= SK Slovakia 40 GR Greece 40 26= AT Austria 39 CY Cyprus 39 28 LV Latvia 30

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ YRE ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Την Κυριακή 10 Γενάρη ομάδα 30 περίπου φασιστών που αυτοαποκαλείται «αυτόνομοι εθνικιστές» εισέβαλε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμπελοκήπων λίγο πριν την έναρξη αντιρατσιστικής εκδήλωσης της «Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό». Οι φασίστες προπηλάκισαν τους παρευρισκόμενους και πέταξαν φυλλάδια με ρατσιστικό περιεχόμενο. Χαρακτηριστική ήταν για άλλη μια φορά η στάση της αστυνομίας που ενώ ήταν εκεί από το πρωί τη στιγμή της επίθεσης εξαφανίστηκε ως δια μαγείας. Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο αλλά συνέχεια μιας σειράς επιθέσεων ακροδεξιών σε μετανάστες, αριστερούς και ακτιβιστές την τελευταία περίοδο. Η δράση της ακροδεξιάς ιδιαίτερα μέσα στην κρίση δεν στρέφεται μόνο απέναντι στους μετανάστες ή τους αντιρατσιστές. Στοχεύει την αριστερά και ολόκληρη την κοινωνία. Οι φασίστες προσπαθούν να στήσουν ένα σκηνικό τρόμου στις γειτονιές συνεπεικουρούμενοι και από τον ακροδεξιό λαϊκισμό του ΛΑΟΣ και γενικά και ειδικά όσον αφορά το νόμο για την παροχή ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών. Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στα μέλη της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό. Δηλώνουμε ότι η φασιστική τρομοκρατία δεν θα περάσει! Οι φασίστες πρέπει να βρουν απέναντι τους το αντιρατσιστικό και προοδευτικό κίνημα, σύσσωμη την αριστερά. Οι φασίστες δεν πρέπει να αφεθούν να αλωνίζουν στις γειτονιές και να χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο. Εχθροί μας δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αλλά οι νοσταλγοί του Χίτλερ και του ολοκαυτώματος.

ΒΟΛΟΣ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΒΑΝΩΝ

Ακολουθεί η καταγγελία του ΔΙΚΤΥΟΥ.
Την Τετάρτη 6/1, στην Νέα Ιωνία, άγνωστοι έσπασαν τα τζάμια των γραφείων του Συλλόγου Αλβανών Ν. Μαγνησίας «ILIRIA». Η επιθετική αυτή ενέργεια δεν συμβαίνει ούτε για πρώτη, ούτε για δεύτερη φορά, αλλά για έβδομη(!) τα τελευταία χρόνια. Περιττό να αναφέρουμε ότι σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, και παρά τις ...επίμονες και διεξοδικές έρευνες, οι αστυνομικές αρχές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τους άγνωστους δράστες. Αυτό που μας ενοχλεί δεν είναι το σπασμένο τζάμι των γραφείων του Συλλόγου. Είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία που, για ακόμα μια φορά, εκδηλώνονται στην περιοχή μας. Ειδικά σε μια πόλη, την Νέα Ιωνία, όπου οι περισσότεροι από τους παππούδες είναι πρόσφυγες, πολλοί από τους γονείς είναι μετανάστες, τα παιδιά δεν μπορεί να ανέχονται ρατσιστικά φαινόμενα και συμπεριφορές. Και σε μια περίοδο όπου κάποια από τα βασικά θεσμικά ζητήματα μεταναστών και μεταναστριών φαίνεται να προσεγγίζονται από την πολιτεία με έναν -έστω και ελλιπή- θετικό τρόπο, είναι προφανές ότι ενέργειες σαν την προχτεσινή επιχειρούν να ανατρέψουν ένα κλίμα διευρυμένης κοινωνικής συναίνεσης απέναντι στις διαφαινόμενες σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι οι ρατσιστικές επιθέσεις μας βρίσκουν ξεκάθαρα απέναντι, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε παρακρατικές φασιστικές ομάδες –και παρά το αίσθημα ασφάλειας που διακατέχονται από την φιλική στάση της αστυνομίας- να συνεχίσουν να δηλητηριάζουν με τη νοσηρότητά τους την περιοχή μας. Ντόπιοι και μετανάστες παλεύουμε μαζί για τα δικαιώματα μας. Γιατί ο ρατσισμός δεν απειλεί μόνο τους μετανάστες, προσβάλλει και όλους όσους τον ανέχονται.

ΧΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΕΚΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ; Μετά τον επαναλαμβανόμενο ξυλοδαρμό μεταναστών, μετά τις επιθέσεις σε αγωνιστές της πόλης, μετά τον εμπρησμό του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών, οι γνωστοί «άγνωστοι» ξαναχτύπησαν βάζοντας φωτιά στην Συναγωγή της Εβραϊκής κοινότητας των Χανίων! Δυστυχώς το φίδι έσπασε το αυγό και ξερνάει το δηλητήριό του παντού στην πόλη. Έτσι όπως ξέρουν να σπέρνουν δηλητήριο οι νεοναζιστές: κρυφά, ύπουλα, θρασύδειλα. Κάθε τι το διαφορετικό είναι στόχος τους. Προχτές ήταν αναρχικοί, χτες μετανάστες, σήμερα εβραίοι, αύριο ποιος έχει σειρά; Η ιστορία έχει δείξει με τον πιο τραγικό τρόπο ότι αύριο θα έχουν όλοι σειρά. Γιατί όποιος δεν συμφωνεί με αυτές τις επιθέσεις θα είναι και αυτός εν δυνάμει στόχος τους. Γι' αυτό σ’ αυτά τα πρωτοφανή περιστατικά που συμβαίνουν τελευταία στην πόλη, θα πρέπει να απαντήσει σύσσωμη η χανιώτικη κοινωνία. Δεν είναι θέμα μόνο των αναρχικών, των μεταναστών, των κομμουνιστών, των εβραίων, των «διαφορετικών», είναι θέμα όλων μας.
Η αστυνομία και η κυβέρνηση έχουν τεράστια ευθύνη! Και εάν δεν ξέρουν τίποτα, ας μας πουν τι γίνεται με τις έρευνες για τους ασφαλίτες κουκουλοφόρους που κυκλοφορούσαν ανενόχλητοι στις διαδηλώσεις, για το λεβεντόπαιδο που συνέλαβαν ως ύποπτο εμπρησμού σπιτιού αγωνιστή, για τον εμπρησμό του Στεκιού, για τους τραμπούκους που χτυπούν συνέχεια μετανάστες. Ας μας πουν, γιατί όλοι πλέον γνωρίζουν ότι τα περιγραφόμενα περιστατικά στην πόλη δεν είναι καθόλου άσχετα και τυχαία μεταξύ τους. Ας μας πουν γιατί σε μία δημοκρατική κοινωνία οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν και να ελέγχουν.
Εμείς στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών δεν έχουμε καμία διάθεση να εμπλακούμε σε εξιχνιάσεις εγκλημάτων και εγκληματιών. Αυτό είναι δουλειά άλλων. Καταδικάζουμε όμως με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής και αισθανόμαστε αλληλέγγυοι με κάθε πολίτη, συλλογικότητα, μειονότητα, τον καθένα που δέχεται αναίτια αυτές τις βάρβαρες, θρασύδειλες, φασιστικές επιθέσεις. Εμείς στο Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο γνωστό σε φίλους και εχθρούς χώρο και να δίνουμε φωνή σ’ αυτούς που δεν έχουν, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία πιο ανεκτική στο διαφορετικό και πιο δίκαιη.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ...ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Ο ελληνικός πολιτισμός έχει φτάσει στα πέρατα του κόσμου, μα στα σύνορα της χώρας μας μοιάζει να ξεφτίζει όπως το παλιό χαλί στις άκρες του. Είναι εκεί που το κράτος για χρόνια «κρύβει» το υπ' αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα της χώρας -το μεταναστευτικό. Ως γνωστόν όμως, δεν χρειάζεται παρά κάποιος να τραβήξει μια κλωστή για να ξηλωθεί το κάλυμμα... Στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ομάδα της Ελληνικής Ενωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψαν στην άκρη της χώρας, προκειμένου να επισκεφτούν τα Κέντρα Κράτησης των παράνομα εισερχομένων μεταναστών του Εβρου και της Ροδόπης. Οσα είδαν, όσα άκουσαν και κατέγραψαν, προκαλούν οργή -εν έτει 2010- σε παραπήγματα διάσπαρτα στα σύνορα της χώρας, εκατοντάδες άνθρωποι ζουν εφιάλτη.
Η ΕΕΔΑ βρίσκεται σε διαδικασία καταγραφής όλων των κέντρων κράτησης-φιλοξενίας σε όλη τη χώρα και σύντομα θα δημοσιεύσει σχετική έκθεση. Τις επόμενες ημέρες, η αναφορά της ΕΕΔΑ από τους Χώρους Κράτησης Εβρου και Ροδόπης θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Ενωσης www.hlhr.gr.