Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ...

Αναδημοσίευση από www.tvxs.gr

Μετά τις αναγγελίες του Χρήστου Παπουτσή για τη δημιουργία φράχτη στον Έβρο, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλλει τους μετανάστες που ζητούν άσυλο σε... τεστ αλήθειας! Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Αυγής», θα τοποθετηθούν «μηχανήματα αλήθειας» στα σύνορα που θα ελέγχουν τους ισχυρισμούς των μεταναστών πριν εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.

Το εν λόγω μηχάνημα θα περιλαμβάνει ερωτήσεις και απαντήσεις που θα «δείχνουν» αν ο μετανάστης λέει αλήθεια σχετικά με τη χώρα προέλευσής του ή όχι. Έτσι, όσοι αποδεικνύουν ότι δικαιούνται να λάβουν άσυλο «θα το πάρουν αυτομάτως», ισχυρίζεται ο Χρ. Παπουτσής, ενώ οι υπόλοιποι «θα επιστρέψουν στις χώρες τους, αφού πρώτα γίνει έλεγχος των ισχυρισμών τους από την ΕΛ.ΑΣ. και την FRONTEX σύμφωνα με τα ειδικά μηχανήματα που φροντίζουμε να προμηθευτούμε», συμπληρώνει.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα η υποβολή των μεταναστών σε τεστ αλήθειας, με τον Βασίλη Μουλόπουλο να κάνει λόγο για πολιτική που «ζεσταίνει το αυγό του φιδιού», στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής δημόσιας τάξης. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, είχε ταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι «πολλά απ’ αυτά, όταν τα λέγαμε εμείς πριν από 3 – 4 χρόνια, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. μιλούσαν για ακρότητες, αλλά τώρα αντιλαμβάνονται ότι είναι αναγκαστικές επιλογές».

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε εχθές την πρόθεσή του να φτιάξει φράχτη στον Έβρο, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αντί για φράχτη μπορεί να γίνει ένα φράγμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην προσέλευση και ενθαρρυντικά στη συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. «Ο φράκτης είναι ντροπή και αίσχος» του απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Μουλόπουλος, τονίζοντας ότι το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση του κύματος μετανάστευσης και η άνοδος της τιμής των εμπόρων των ανθρώπων. Στη συνέχεια επισήμανε ότι όταν, σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής, είχε πει ότι δεν θα λυθεί το μεταναστευτικό «εκτός και αν αναστείλουμε το δικαίωμα της ζωής, αν υψώσουμε συρματοπλέγματα και στήσουμε πολυβολεία», δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή θα είναι πολιτική της κυβέρνησης. «Το επόμενο βήμα θα είναι πολυβολεία με ΣΔΙΤ χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε.;», αναρωτήθηκε ο βουλευτής. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε «αμερικανιές» τον φράκτη.

Στο ίδιο πλαίσιο της σκλήρυνσης της κυβερνητικής πολιτικής για την χορήγηση ασύλου, ο Χρ. Παπουτσής, αναφερόμενος στους Ιρανούς και Αφγανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στα Προπύλαια, υπονόησε ότι δεν θα πάρουν άσυλο «επειδή έχουν ράψει τα στόματά τους», σε μια «επίδειξη» κυβερνητικής αναλγησίας. Παράλληλα, προειδοποίησε όσους ενοικιάζουν μαζικά σε 50 - 60 μετανάστες διαμερίσματα 50 - 80 τ.μ., δηλώνοντας ότι « Θα είμαστε πολύ αυστηροί σε όποιον κάνει αυτή τη δουλειά».

Σημειώνεται ότι εκκρεμούν 47.000 αιτήσεις για παροχή ασύλου, ενώ στο χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων έχουν καταφύγει εδώ και μέρες 20-30 πρόσφυγες που ζητούν πολιτικό άσυλο. Οι πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί έξω από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Π. Ψυχικό ζητώντας να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, οι οποίοι στις 27 Δεκέμβρη απομακρύνθηκαν βίαια από αστυνομικές δυνάμεις. Έκτοτε, με άδεια της Συγκλήτου κατοικούν στο κτήριο Γκίνη του Πολυτεχνείου ως προσωρινή λύση μέχρι την έναρξη των μαθημάτων και πραγματοποιούν εκδηλώσεις για την ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με το αίτημά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: