Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΣΟΥΗΔΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΙΡΑΚΙΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Aπό www.tvxs.gr

Εβδομήντα διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά των απελάσεων Ιρακινών έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας μετανάστευσης κοντά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και μερικές ώρες αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, σύμφωνα με την αστυνομία της χώρας. Οι διαδηλωτές είχαν αρχίσει τις διαμαρτυρίες το Σαββατοκύριακο σταθμεύοντας τα αυτοκίνητά τους προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση έξω από τα γραφεία της υπηρεσίας μετανάστευσης. «Στη διάρκεια της νύχτας, 70 άτομα συνελήφθησαν για διατάραξη της δημόσιας τάξης και τρία οχήματα που εμπόδιζαν τη διέλευση των αυτοκινήτων εκτοπίστηκαν. Μερικές ώρες αργότερα, όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι» υποστήριξε η αστυνομία της πόλης.

Αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) απηύθυναν νέες εκκλήσεις κατά τις απελάσεις Ιρακινών, οι οποίοι από το 2003 που ξέσπασε ο πόλεμος έφθαναν κατά δεκάδες χιλιάδες στη Σουηδία για να βρουν άσυλο ή εργασία. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, για τουλάχιστον 14 Ιρακινούς αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για αναγκαστική απέλασή τους από τη Σουηδία έως την Τετάρτη. Η ΜΚΟ, που καλεί τον Σουηδό υπουργό Μετανάστευσης να «σταματήσει όλες τις αναγκαστικές απελάσεις προς το Ιράκ», κρίνει ότι αυτές «αντιβαίνουν στις συστάσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να μην γίνονται απελάσεις προς τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή».

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, τουλάχιστον 44.000 Ιρακινοί ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία μεταξύ 2003 και 2010, με μια κορύφωση 18.600 αιτήσεων το 2007. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας SCB, 117.900 πρόσφυγες γεννημένοι στο Ιράκ ζούσαν στη Σουηδία το 2009, μια χώρα 9,4 εκατομμυρίων κατοίκων, έναντι μόλις 49.400 το 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: